Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απάντηση του Κ. Γαβρόγλου στο υπ. Παιδείας για τις αντιστοιχίες τμημάτων

“Θα παρακαλούσαμε την κ.Υπουργό να αποφασίσει να ασκεί πολιτική χωρίς τα κατ’εξακολούθηση ψέμματα που λέει. Και να μάθει πώς λειτουργούν τα Ιδρύματα μας. Και πώς λειτουργούν και αλλού στον κόσμο”.
Δημοσίευση: 02/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας , με  την οποία κατηγορείται ότι “αναληθώς επικαλέσθηκε σε υπουργική απόφαση ανύπαρκτη Γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ για τις αντιστοιχίες”:

"Δεν θα πάει πολύ μακρυά η κ.Κεραμέως με πονηριές, άγνοια, εμμονές και ψέμματα.

Υπέγραψε μία υπουργική απόφαση που όμοια της δεν υπάρχει στα χρονικά των Πανεπιστημίων μας: δεν αντιστοίχισε Τμήματα με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα και με ταυτοσημα προγράμματα σπουδών.

Ας κάνουμε μία προσπάθεια να της εξηγήσουμε τα αυτονόητα: όταν ιδρύεται ένα Τμήμα και αρχίζει να λειτουργεί με πρόγραμμα σπουδών εγκεκριμένο από την Σύγκλητο, όπου διδάσκουν καθηγητές που εκλέγονται με τα ίδια προσόντα όπως και στα άλλα Τμήματα στο ίδιο γνωστικό πεδίο, τότε τα Τμήματα αυτά είναι εξ ορισμού αντίστοιχα. Η όποια αξιολόγηση σχετίζεται με την ποιότητα σπουδών, υποδομών κτλ. Και η αξιολόγηση αυτή γίνεται μετά από κάποιο διάστημα, αφού έχει ήδη λειτουργήσει ένα Τμήμα.

Έτσι γίνεται παντού στον κόσμο. Παντού. Και στη χώρα μας. Αυτή είναι η ακαδημαϊκή τάξη.

Η κ.Υπουργός πρροχωράει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, επικαλούμενη δε και αποφάσεις της αρχής πιστοποίησης, αποδεικνύει με έμπρακτο πια τρόπο ότι η αρχή αυτή δημιουργήθηκε για να “αιτιολογεί” τις πολιτικές επιλογές του Υπουργείου.   

Μετά την ασύλληπτη ταλαιπωρία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές με λάθος θέματα, με θέματα εκτός ύλης και άλλα ευτράπελα, τώρα το Υπουργείο έρχεται να προσθέσει επιπλέον άγχος στους υποψηφίους φοιτητές λίγο πριν συμπλήρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Και γιατί όλα αυτά;

Επειδή διαφωνεί με την μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια και αφού δεν βρίσκει άλλους τρόπους να την υπονομεύσει, παίζει με το μέλλον των παιδιών,  προσπαθώντας τατυτόχρονα να απαξιώσει πολλά από τα δημόσια Πανεπιστήμια μας.

Εμείς θα παρακαλούσαμε την κ.Υπουργό να αποφασίσει να ασκεί πολιτική χωρίς τα κατ’εξακολούθηση ψέμματα που λέει. Και να μάθει πώς λειτουργούν τα Ιδρύματα μας. Και πώς λειτουργούν και αλλού στον κόσμο. Και αν θέλει ας διαβάσει τις αποφάσεις των Συγκλήτων αυτών των ημερών μήπως και καταφέρει να μην είναι όλοι εναντίον της".  

Σχόλια (17)

 
Αρθούρος
07 Ιουλ 2020 15:41

Προς μηχανογραφικό 2020:Άκου φίλε κάτι από έναν παλιό,να το ρίξεις έξω λίγο τώρα που είναι καλοκαίρι.Σε έξι χρόνια που θα τελειώσεις με το καλό τη σχολή που επέλεξες και μακάρι να είναι αυτή που μένεις,δε θα υπάρχει ούτε Κεραμέως ούτε-κυρίως- η πολιτική της.Οι υπουργοί Παιδείας έχουν μέσον όρο 2-2,5 έτη ζωής.Αυτό το υπουργείο είναι παραδοσιακά το πιό εύκολο να αλλάξει σε ανασχηματισμούς σε όλες τις κυβερνήσεις.Οπότε,σε έξι εφτά χρόνια που θα τελειώνεις,πολλά θα έχουν αλλάξει στον τομέα των επαγγελματικών δικαιωμάτων γιατί και οι σύλλογοί σας δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.Ο κάθε υπουργός την πολιτική του και οι συνδικαλιστές τη δική τους. Άσε λοιπόν την υπευθυνότητα γιά το μετά,γιά τα μεταπτυχιακά,γιά τις ξένες γλώσσες και τη στρατιωτική σου θητεία και γλέντησε την επιτυχία σου.

 
@dim04 Ιουλ 2020 14:24
05 Ιουλ 2020 06:29

Η μεταρρύθμιση που λες ότι ειναι "χρόνια μπροστά" δεν είναι τόσα χρονια μπροστά αλλά είναι χρόνια προς τα πίσω. Δηλαδή είναι ενέργειες που έπρεπε να ειχανε γίνει εδώ και χρόνια. Η σημερινή ηγεσία μας πηγαινει ξανά πίσω στην μεσαιωνική εποχή με διαχωρισμούς και ας είναι μια κατά τα λεγόμενά της φιλελεύθερη κυβέρνηση, μια φιλελεύθερη κυβέρνηση θα τους έβαζε όλους στην ίδια αφετηρία νομίζω ότι τελικά έχουμε ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

 
Μηχανογραφικό 2020
04 Ιουλ 2020 14:46

Λοιπόν, εγώ είμαι πάλι. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Φυσικά ακόμα ψάχνω λύση/υπεύθυνη απάντηση (σιγά μην λάβω). Το τμήμα που ρώτησα εξαρχής, έμαθα δεν είναι πρώην ΤΕΙ που έγινε «νέο» τμήμα, αλλά «νέο-νέο» τμήμα (πανεπιστημιακό, δεν προϋπήρχε). Τι κάνουμε τώρα λοιπόν;

Εγώ είμαι στην επαρχία και επιθυμώ (επιθυμούσα) το (νέο) τμήμα της πόλης μου, γιατί δεν περισσεύουν και χρήματα στην οικογένειά μου για σπουδές αλλού (π.χ. Αθήνα ή Θεσ/κη). Το δίλημμα που ψάχνω απάντηση (και άμεσα μιας και καταθέτουμε τα μηχανογραφικά τώρα, έλεος!) για το ίδιο αντικείμενο που θέλω (όχι σε κάτι άλλο): να αλλάξω πόλη με θυσίες όλης της οικογένειάς μου να υποφέρει ή να σπουδάσω στην πόλη μου (αλλά όχι να σπουδάσω σε πανεπιστήμιο και μετά πιθανά να μην μπορώ να δουλέψω)… ξέρει κανένας;

Κάποιοι παραπάνω ανέφεραν να δω στην ΑΔΙΠ (δεν ήξερα τι είναι). Εκτός του ότι είδα να είναι κάτι τεχνικά δελτία προ 10-15 ετών (τότε ούτε σχολείο δεν πήγαινα!), ισχύουν αυτά ακόμα; Εκτός του ότι δεν έχει κάτι για τα νέα τμήματα εκεί (λογικό, αφού είναι παλιά), λέτε σε άτομο σχολείου να καταλάβει τέτοιες εκθέσεις με τόσους τεχνικούς όρους; Δεν έχω σπουδάσει ακόμα σε κάποιο ΑΕΙ, δεν έχω πτυχίο ή μεταπτυχιακό… που να καταλάβω αυτά τι σημαίνουν και τι βαρύτητα έχει το κάθε τι;

Το αστείο της υπόθεσης (και απελπισία μας) είναι ότι έγιναν οι νέες αντιστοιχήσεις τελευταία στιγμή κιόλας (!), για να μη φύγουν λένε οι νέοι φοιτητές τους προς τα αστικά κέντρα (ενώ οι περσινοί μπορούσαν, τιμωρούμαι και επειδή έτυχε να γεννηθώ ένα έτος αργότερα). Τώρα πιστεύω δεν θα πάνε καν επειδή πιθανό σενάριο είναι να μην έχουν και επαγγελματικά δικαιώματα (ήδη κάποιο το λένε στις ιστοσελίδες! να το πιστέψουμε;) Γιατί μου φαίνεται ότι τελικά πετυχαίνουν το αντίθετο από αυτά που λένε ότι ήθελαν; Γιατί δεν κάνουν πιο αυστηρές τις μετεγγραφές (δεν θέλω να το κάνω αυτό!) και μάλιστα εξαρχής να το ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι;

@Jb: εσύ ήσουν ήδη σε αστικό κέντρο, εγώ τώρα φαίνεται ότι καλούμαι να έρθω προς τα εκεί. Και δεν ξέρω και αν είναι «ευτυχώς» ή «δυστυχώς» στην τελική που περιμένω καλή βαθμολογία και έχω αυτή την επιλογή. Εκεί με φτάσανε οι ασχετοαρμόδιοι της χώρας! Από τη μία χάρηκα πέρσι που φτιάχτηκε κάτι που ήθελα στην πόλη μου και να μη χαλάσω πολλά λεφτά (που δεν περισσεύουν κιόλας) και από την άλλη στο τώρα που έφτασε η στιγμή να το επιλέξω να μη θέλω τελικά να πάω αν δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα… νιώθεις;

 
dim
04 Ιουλ 2020 14:24

Ο καλύτερος Υπουργός Παιδειας!!!Η μεταρρύθμιση που άρχισε να κάνει ήταν για πολλά χρόνια μπροστά!!!Δυστυχώς δεν τον άφησαν ως συνήθως !!

 
Γιαννης
03 Ιουλ 2020 01:44

Εχει απόλυτο δικαιο ο Γαβρογλου. Κεραμεως και Διγαλακης εχω την εντύπωση οτι λειτουργούν με εμπάθεια πολιτικη απεναντι στη μεταρρύθμιση ενος αλλου κοματος. Μετα θα ερθει αλλο κομα και θα καταργήσει την οποια μεταρρύθμιση της Κεραμεως και παει λέγοντας, μεχρι να πιάσουμε τον απόλυτο πάτο .

 
GEORGE
02 Ιουλ 2020 21:45

Παραδόξως σε πολλά έχει δίκιο ο κ Γαβρόγλου. Πιστεύω πάντως ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να απεμπλακούν από το κομματικό συμφέρον που επηρεάζει το πού θα γίνουν Πανεπιστήμια με κριτήρια ενοικίασης γκαρσονιέρων,,,

 
Επιλογές μηχανογραφικού δελτίου
02 Ιουλ 2020 21:38

Οι εκθέσεις αξιολόγησης και πιστοποίησης συχνά δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια τα προβλήματα στις συνθήκες φοίτησης για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Για όσα παιδιά δηλώνουν φέτος σχολές το καλύτερο θα ήταν να επιλέξουν τα Πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν (υπάρχει πληθώρα σχολών σε Αττική και άλλες πόλεις), και αν μπορούν να μεταβούν στην περιφέρεια για σπουδές να επιλέξουν πάλι Πανεπιστήμια (π.χ Κρήτης), καθώς με την εξαίρεση δύο ή τριών πρώην ΤΕΙ, σε Πανεπιστημιακά τμήματα το επίπεδο διδασκαλίας και οι προοπτικές για μεταπτυχιακά είναι καλύτερες.

 
@Μηχανογραφικό 2020
02 Ιουλ 2020 21:03

Να μην πας στο "νέο τμήμα" τις μικρής πόλης σου. Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες αλλά το πιθανότερο θα είναι ΤΕΙ που ο Γαβρόγλου "βάφτισε" παν/μιο.

Να αποφασίσεις ποιό τμήμα θα επιλέξεις αφού διαβάσεις στην "Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης" (πρώην ΑΔΙΠ)
(1) τις εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης των τμημάτων που σε ενδιαφέρουν

και (2) τις εκθέσεις πιστοποίησης των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών

 
@Μηχανογραφικό 2020
02 Ιουλ 2020 20:12

Εγώ ζητάω από Εσένα Συγγνώμη, διότι έχω φέρει την ελλάδα σε αυτή την κατάσταση δεν έχω τι άλλο να πω, αυτά που γράφεις παιδί μου είναι τα αυτονόητα.
Και πάλι ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
Βέβαια είμαι περιπού ο Κανένας αλλά πολλοί από εμάς τους Τίποτα και Κανένας το έχουμε κάνει αυτό.

 
JOHN
02 Ιουλ 2020 19:22

ΠΙΟ ΑΣΧΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΙΟ ΠΡΙΝ

 
πρός συμβούλους Υπ. Παιδείας
02 Ιουλ 2020 19:16

Στην Γερμανία και τις οργανωμένες χώρες την κεντρικής και νότιας Ευρώπης τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ΙΔΙΑ μεταξύ αποφοίτων 4ετούς 5ετούς φοίτησης. Αν δε ένας απόφοιτος είναι πιο κατερτισμένος(απο καλύτερο πανεπιστήμιο, καλύτερος βαθμός πτυχίου κλπ) απο άλλο τότε αυτός προσληφθει θα έχει και θα έχει μεγαλύτερες απολαβές σε σύγκριση με έναν λιγότερο κατερτισμένο. Δεν τίθεται πουθενά θέμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων.
Αν προέκυπτε καταλάβαιναν οι πολίτες, των οργανωμένων και δημοκρατικών αυτών χωρων, οτι υπάρχει κάποιο συμφέρον απο πίσω.
Θα παρακαλούσα προκαταβολικά για απορίες.

 
Jb
02 Ιουλ 2020 18:26

Προς μηχανογραφικο 2020. Έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα λες. Ήμουν κι εγώ υποψήφιος πριν δύο χρόνια. Τώρα είμαι φοιτητής στο τμήμα μηχανολογων μηχανικων στο ΠΑΔΑ. Είχα συγκεντρώσει 16000 μόρια. Περνουσα στα τμήματα μηχανολογων του Βόλου και της Κοζάνης. Δεν πήγα και είμαι στον τόπο που κατοικω. Φαντάσου τι περνάω με όλα όσα ακούω ότι δηλαδή δεν θα αποκτήσω επαγγελματικά δικαιώματα, ότι δεν φοιτω σε πολυτεχνικη σχολή κ. α Όμως εγώ αγαπώ αυτό που σπουδάζω και είμαι ευχαριστημένος. Σου εύχομαι καλή επιτυχία και σου λέω επίσης ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Εννοείται ότι αυτοί που έχουν χρήματα δεν ασχολούνται με τα ελληνικά πανεπιστήμια και εννοείται ότι έχουν δίκιο. Μην αφήσεις κανένα να σε τρελάνει. Σπούδασε αυτό που αγαπάς και θα τα καταφέρεις

 
Αντώνης
02 Ιουλ 2020 18:21

@ Μηχανογραφικό 2020 : Πόσο δίκιο έχεις.... Ποιος θα σας ακούσει όμως; ΚΑΝΕΙΣ._ Τελικά, έχουμε αυτό που μας αξίζει.. την κα Κεραμέως... μια απέραντη θλίψη... δεν έχει καν έννοια να οργιστεί κάποιος με την παρωδία αυτή.

 
Δηλώσεις σε μηχανογραφικό δελτίο
02 Ιουλ 2020 18:11

Επιλογή των Πανεπιστημιακών τμημάτων που έχουν αντιστοιχία (παλιά τμήματα), ώστε να είναι κατοχυρωμένες οι σπουδές. Τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ είναι Πανεπιστημιακά, άρα μπορούν να προτιμηθούν σε περίπτωση εντοπιότητας των υποψηφίων (πχ. τμήματα σε Αττική). Στην περιφέρεια, καλύτερα να δηλωθούν μόνο οι σχολές σε Πανεπιστήμια που έχουν παράδοση, επαρκές προσωπικό και συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών (Παν. Κρήτης, Παν. Πατρών, Παν. Ιωαννίνων, ΔΠΘ κ.α.).

Τα τμήματα έχουν μείνει μετέωρα, οποτε η μόνη συμβουλή είναι η εξής:

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να επιλέγονται οι σπουδές σε τμήματα με έναν τίτλο σπουδών που είναι ενιαίος και αναφέρεται στο σύνολο μια ειδικότητας αντί για εξειδικεύσεις ή ροές μεταπτυχιακών.

 
Jim
02 Ιουλ 2020 16:46

Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα σε αυτήν τη χώρα,βλέπεις και κάτι ακόμη πιο απίστευτο...

 
Μηχανογραφικό 2020
02 Ιουλ 2020 14:30

Λοιπόν, είμαι υποψήφιος στις φετινές πανελλήνιες που διάβαζε και περιμένει με την ανακοίνωση των βαθμών να τα έχει πάει αρκετά καλά. Και αυτά μέσα σε μια σχολική χρονιά που είχε πολλές αλλαγές, τα οποία επιβάρυναν περαιτέρω την ψυχική μας ηρεμία πέρα από το γνωστό άγχος των πανελληνίων.

Στις επόμενες 15 ημέρες έχουμε να καταθέσουμε τα μηχανογραφικά μας. Παράλληλα διαβάζουμε σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες τους κάθε λογής πολιτικούς να τσακώνονται και να μαθαίνουμε νέες πληροφορίες για τα ΑΕΙ, που οριακά μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε και να καταλάβουμε.

Τώρα το νέο δίλημμα που έχω με αυτά είναι το εξής: να πάω στο τμήμα της μικρής πόλης που ζούμε ("νέο" τμήμα και αρχικός στόχος) ή να πάω σε κάποιο τμήμα αστικού κέντρου ("παλιό" τμήμα) με όσα έξοδα έχει αυτή η απόφαση; Και γιατί να έχουμε αυτό το θέμα μόνο εμείς οι επαρχιώτες;

Ξαφνικά είδαμε τώρα νέες αντιστοιχίες ΑΕΙ. Τα μη αντίστοιχα τμήματα παρόλο που τα βλέπουμε με τον ίδιο τίτλο θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά διακαιώματα ή όχι; Άλλος τα λέει έτσι, άλλος γιουβέτσι! Θέλουμε μια υπεύθυνη απάντηση εντός δύο εβδομάδων! Το καταλάβατε; Εμείς έχουμε ένα μηχανογραφικό με τίτλους τμημάτων και φαίνονται όλα πανεπιστήμια (να ήταν ΤΕΙ να το καταλάβω με τις όποιες μετέπειτα συνέπειες). Οι ιστοσελίδες των τμημάτων δεν λένε τίποτα.

Το τι πολιτικά παιχνίδια παίζονται και ποια συμφέροντα κάθε φορά στην τελική εμάς του μαθητές σχολείου δεν μας ενδιαφέρουν! Το καταλάβατε; Λύστε τα και μάλιστα πολύ σύντομα, αλλιώς παραιτηθείτε! Α, και με την πρώτη ευκαιρία φεύγουμε για το εξωτερικό. Αν αυτό το απλό το έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους, φαντάζομαι στα περίπλοκα πως θα τα έχουν κάνει. Δεν είμαι από πλούσια οικογένεια (οι πλούσιοι δεν ασχολούνται καν με πανελλήνιες και ελληνικά ΑΕΙ).

 
Υπουργικός θίασος
02 Ιουλ 2020 12:28

Κοίτα να δεις που ο Φίλης και ο Γαβρόγλου φαντάζουν αστέρες - πρωθυπουργοί μπροστά στο σημερινό θίασο..
Καλά να πάθουμε, και σε άλλα με υγεία..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ