Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως: Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε απλήρωτους εκπαιδευτικούς- Η απαίτηση έχουν παραγραφεί

“Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί”
Δημοσίευση: 03/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να μην πληρωθούν αυτοί οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν το σχολικό έτος 2016-17 στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας , δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή.

Εμείς, είπε η υπουργός Παιδείας , θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, για να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί, παρά το γεγονός ότι  η  απαίτηση  αυτή  έχει παραγραφεί σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας .

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο ιστορικό της υπόθεσης, είπε τα εξής:

Το σχολικό έτος 2016-2017 –θυμίζω, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, για εκείνη τη χρονιά. Η έγκριση των οριστικών πινάκων έγινε στις 28 Απριλίου. Το ωρομίσθιο προσωπικό τοποθετήθηκε στα ΣΔΕ τον Μάιο. Η πρώτη τοποθέτηση έγινε στις 2 Μαΐου. Ως τότε, τα μαθήματα πραγματοποιούνταν μόνο από τους μόνιμους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, όπου και για όσα γνωστικά αντικείμενα υπήρχαν αποσπασμένοι, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές διδακτικές ώρες.

Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων και του ορατού πλέον κινδύνου να χαθεί η χρονιά, η τότε ηγεσία αποφάσισε την παράταση του σχολικού έτους έως το τέλος Ιουλίου, την κατά περίπτωση αύξηση του ημερήσιου διδακτικού ωραρίου και τη λειτουργία κάποιων ΣΔΕ τα Σάββατα.

Κατά την προσφιλή όμως τακτική, η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρώτα υποσχόταν και μετά έψαχνε τρόπο να υλοποιεί τις υποσχέσεις της. Θυμίζω κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και με το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, όπου είχε κατατάξει το προσωπικό αυτό στα βαρέα και ανθυγιεινά, προτού όμως φροντίσει για τα κονδύλια που απαιτούνταν, ακριβώς αναφορικά με αυτή την τροποποίηση η οποία ήταν σωστή, αλλά δεν είχαν βρεθεί τα κονδύλια. Τα βρήκε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι, λοιπόν και τότε, η κυβέρνηση έκανε αυτές τις ενέργειες, όπως την παράταση του σχολικού έτους, τη αύξηση ωραρίου κτλ. χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα βασικά. Τι εννοώ;
Πρώτα απ’ όλα, τους ανάγκασε να εργαστούν Σάββατα και όλον τον Ιούλιο του 2017 χωρίς να προβλέπεται η πληρωμή τους από τον νόμο. Αυτό προβλέφθηκε μόλις τον Αύγουστο του ίδιου έτους και η υπερωριακή απασχόληση διευθυντών και υποδιευθυντών ΣΔΕ κατά τα Σάββατα του σχολικού έτους με πρόβλεψη να εγκρίνεται με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας.

Αυτή η ΚΥΑ δεν εκδόθηκε ποτέ. Γιατί δεν εκδόθηκε ποτέ; Διότι υπήρχαν δύο προϋποθέσεις για την έκδοση της ΚΥΑ: Αφενός να έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την υπερωριακή απασχόληση των διευθυντών και υποδιευθυντών, όπως προέβλεπε ο νόμος, αφετέρου να έχουν δεσμευθεί οι αναγκαίες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Κύριε συνάδελφε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Άρα, το πρόβλημα το οποίο φέρνετε σήμερα στη Βουλή δημιουργήθηκε πρώτον, από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη διαδικασία αυτή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Δεύτερον, παράτεινε τον σχολικό έτος μέχρι το τέλος Ιουλίου και τα Σάββατα, χωρίς να έχει φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών που δημιούργησε. Τρίτον, δημιούργησε μία νομοθετική διάταξη με αναδρομική ισχύ, για την εφαρμογή της οποίας έπρεπε να εκδώσει ΚΥΑ που δεν εξεδόθη ποτέ. Τέταρτον, για την έκδοση της ΚΥΑ απαιτείτο μία Υπουργική Απόφαση, η οποία επίσης δεν είχε εκδοθεί. Με λίγα λόγια, είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να μην πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Πρέπει να σας πω ότι έχω ρωτήσει και τις υπηρεσίες συγκεκριμένα, οι οποίες μου μετέφεραν ότι η τότε πολιτική ηγεσία τους ενημέρωσε ότι το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί η διαδικασίας θα ήταν ατελέσφορη. Θα επανέλθω στη δευτερολογία μου για το πώς ανταποκρίθηκε η δική μας Κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα.

Σχόλια (7)

 
Ναντια
06 Ιουλ 2020 22:35

Και η Πρόσθετη είναι σε αυτά που έχουν παραγραφεί! Ακόμα ελπίζετε;

 
Επαλήθευση με ΓΛΚ
06 Ιουλ 2020 14:49

Επαλήθευση των όσων είπε η κα Υπουργός με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το μαξιλαράκι των 37 δις κτίστηκε κ με αυτά τα χρήματα; Ερώτημα.
Επί τη ευκαιρία :θα δοθούν αναδρομικές αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς των Πειραματικών που είχαν θετική αξιολόγηση , στους εκπαιδευτικούς που έχουν βραβευτεί για τα προγράμματα κ αξιοποίηση πόρων προς όφελος της σχολικής μονάδας;
Έτσι πείθεις για τις καλές προθέσεις......της αξιολόγησης.........

 
Όλα τα λεφτά
06 Ιουλ 2020 11:19

Ρωτήστε και τους 2.200 καθηγητές των ΕΠΑΛ, που η ΝΔ τους πλήρωνε "κανονικά" τη διαθεσιμότητά τους το 2013-2015...

 
Δημήτρης
06 Ιουλ 2020 00:05

Ακόμα περιμένουμε να πληρωθούμε από την Πρόσθετη οι σχεδιαστές... και το 2009-2010 δεν είχαμε ΣΥΡΙΖΑ!!!!

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
05 Ιουλ 2020 07:38

ουτε οι εξεταστες που καναμε την πιστοποιηση στα δημοσια Ι.Ε.Κ το 2018 Νοεμβριο πληρωθηκαμε περιμενουμε .Μηπως τα χασουμε?

 
Νεκτάριος Φ.
04 Ιουλ 2020 22:03

Ξέχασε να αναφέρει τους Σχεδιαστές της Π.Δ.Σ...

 
Απλήρωτος Πάνος
04 Ιουλ 2020 07:24

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλήθεια ; Δεν το πιστεύω . Πως είναι δυνατόν; Θα τρελαθώ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ