Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ για τον αποκλεισμό των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ από τις εκλογές των Οργάνων Διοίκησης των ΑΕΙ

Δημοσίευση: 04/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψιν τον συντελεσμένο πλέον αποκλεισμό των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ από τις εκλογές των Οργάνων Διοίκησης των ΑΕΙ, σύμφωνα με τον ν. 4692/2020, θεωρεί ότι υποβαθμίζεται συνολικά ο ακαδημαϊκός τους ρόλος, γεγονός που δεν προοιωνίζεται, γενικότερα, αισιόδοξες εξελίξεις για τον κλάδο.

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής στηρίζει την παρουσία των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ στη Σχολή, παρουσία σημαντικά εμπλουτισμένη από το 2017 ως σήμερα, καθώς συμβάλλει ενεργά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται από το ΕΚΠΑ για την ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών σπουδών κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Σχόλια (41)

 
Alekos Salonikios
04 Ιουλ 2020 16:16

Έχει η (κάθε) Κοσμητεία αρμοδιότητα ν' αποφαίνεται αν στις εκλογές οργάνων διοίκησης των Παν/μίων πρέπει ή δεν πρέπει να ψηφίζουν οι μη ανήκοντες στο σώμα του ΔΕΠ του (κάθε Τμήματος);

 
Συγχαρητήρια στον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ
04 Ιουλ 2020 23:11

Θερμα συγχαρητήρια στο ψήφισμα της Κοσμητειας της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ. Οι ΕΔΙΠ ειδικά έχουν στηρίξει διδακτικά όλα τα πανεπιστήμια και μάλιστα όσοι πήραν μετάταξη το 2017 και έχουν εξαιρετικά βιογραφικά από το 2017. Το θέμα της εξέλιξης των ΕΔΙΠ θα πρέπει να μπει στο ερχόμενο νομοσχέδιο της ανώτατης εκπαιδευσης. Είναι μονόδρομος πια

 
Απόφοιτοι ΑΕΙ
05 Ιουλ 2020 00:46

Οι ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ δε χρειάζονται να αναλάβουν διδακτικά καθήκοντα ούτε εξαρτάται η λειτουργία των ΑΕΙ από αυτές τις κατηγορίες προσωπικού. Αν γίνει εξορθολογισμός των τμημάτων και συνενωθούν οι σχολές (πχ. απορρόφηση των πρώην ΤΕΙ) θα καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό.

Οι θέσεις εισακτέων δεν αντιστοιχούν σε αριθμό αποφοίτων, κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 70.000 πρωτοετείς φοιτητές αλλά αποφοιτούν λιγότεροι από 40.000 πτυχιούχοι.

 
@Απόφοιτοι ΑΕΙ
05 Ιουλ 2020 10:32

Πολύ αμφιβάλλω αν είστε "απόφοιτοι ΑΕΙ" γιατί δεν έχετε ιδέα σε τι αναφέρεστε. ΕΔΙΠ σημαίνει Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό και εσείς λέτε ότι δεν χρειάζεται να αναλαμβάνουν διδακτικό έργο, ενώ ΕΙΝΑΙ διδακτικό προσωπικό. Είναι σαν να λέτε ότι τα μέλη ΔΕΠ δεν χρειάζεται να αναλαμβάνουν διδακτικό έργο.
Οι ΕΤΕΠ είναι τεχνικό προσωπικό, δεν είναι διδακτικό προσωπικό όπως οι ΕΔΙΠ.
Συνεπώς, σας συστείνω να ενημερωθείτε καλύτερα πριν εκφράσετε άποψη για κάτι που δεν γνωρίζετε και προφανώς δεν είστε "απόφοιτοι" γιατί θα τα γνωρίζατε αυτά.

 
@Απόφοιτοι ΑΕΙ
05 Ιουλ 2020 10:36

Αγαπητέ, σας έχω ξαναγράψει ότι γίνεστε κουραστικός... Είναι προφανές ότι είστε εργαζόμενος σε κάποιο περιφερειακό ΑΕΙ και όποτε τίθεται θέμα για τους ΕΕΠ και ΕΔΙΠ μπαίνετε με διάφορα ονόματα και μιλάτε για συνενώσεις σχολών προφανώς επειδή επιθυμείτε να μεταβείτε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
Δεν θέλω να κρίνω το περιεχόμενο των αναρτήσεών σας, είναι θεμιτό ο καθένας να έχει την άποψή του, αλλά θα σας παρακαλούσα να ανοίγετε δικά σας θέματα (φτιάξτε π.χ. μια πρωτοβουλία και στέλνετε στο esos σχετικές ανακοινώσεις) και μην μπερδεύεστε στα πόδια τρίτων. Είναι τελείως αθέμιτο και αντισυναδελφικό. Επίσης, η λογική σας θα αναδειχθεί πολύ καλύτερα με τον τρόπο που σας προτείνω.

 
Θέματα ΕΔΙΠ
05 Ιουλ 2020 15:29

Το θέμα με τους ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τις προτάσεις σχετικά με αυτούς τους κλάδους που έχουν συζητηθεί αναλυτικά

https://www.esos.gr/arthra/63865/o-yf-paideias-gia-toys-edip

https://www.esos.gr/arthra/67759/tin-exelixi-ton-didaktoron-edip-fernei-...

 
Συνενώσεις τμημάτων ΑΕΙ
05 Ιουλ 2020 15:31

Οι συνενώσεις σχολών θα φέρουν περισσότερες θέσεις στα περιφερειακά ΑΕΙ αλλά μέσα από ανοικτές διαδικασίες και αφού έχουν εντοπιστεί οι πραγματικές ανάγκες.

Αντί να συντηρούμε πχ. στα Ιωάννινα ή τη Λάρισα ή την Κρήτη διπλά τμήματα θα μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες σχολές με 40 ή 50 μέλη ΔΕΠ ως μόνιμο προσωπικό, ώστε να μη στηρίζονται σε συμβασιούχους, πανεπιστημιακούς υποτρόφους ή άλλες κατηγορίες προσωπικού.

 
Εργαστηριακό ή εφαρμοσμένο διδακτικό έργο
05 Ιουλ 2020 15:35

Τα μέλη κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π. επιτελούν εργαστηριακό ή εφαρμοσμένο διδακτικό έργο στα πεδία εφαρμογής των οικείων επιστημών, το οποίο συνίσταται κατά κύριο λόγο στη διεξαγωγή εργαστηριακών, κλινικών, πρακτικών ή φροντιστηριακών ασκήσεων.

Τυπικό προσόν για τη κατηγορία αυτή είναι η κατοχή πτυχίου και συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου.

Ο διδακτορικός τίτλος δεν είναι προαπαιτούμενο και μπορεί να αποκτηθεί στη συνέχεια, ώστε να γίνει ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου.

Άρα προφανώς η νομοθεσία σκόπιμα αφήνει κενά ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία "βοηθών" που θα κάνουν αίτηση για μετεξέλιξη σε καθηγητική θέση, σαν εσωτερικοί υποψήφιοι.

 
Αυτοδύναμη διδασκαλία.
05 Ιουλ 2020 16:27

Το διδακτικό έργο των ΕΔΙΠ είναι περιορισμένο σε φροντιστηρια / εργαστήρια σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ, και μόνο λογω των ελλείψεων σε προσωπικό αναλαμβάνουν αυτοδύναμη διδασκαλία όσοι εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τυπικά σε πτυχιακές εργασίες ορίζονται ως συνεπιβλέποντες.

Η προκήρυξη των θέσεων των μελών Ε.ΔΙ.Π. γίνεται από τη Γενική Συνέλευση της Σχολής και όλη η αξιολόγηση για τον διορισμό και την εξέλιξη τους σε βαθμίδες γίνεται εσωτερικά, χωρίς συμμετοχή εξωτερικών αξιολογητών.

Τα αιτήματα αναβάθμισης επομένως δεν προκύπτουν από την αρχική περιγραφή του ρόλου των ΕΔΙΠ αλλά από τις δυσλειτουργίες των ΑΕΙ, από τη στιγμή που την τελευταία δεκαετία καταργήθηκαν οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες.

 
Προνομιακή μεταχείριση
05 Ιουλ 2020 16:33

Όλες οι κατηγορίες απαιτούν ειδική μεταχείριση χωρίς να ενδιαφέρονται για το γενικό καλό. Απαιτούν τα μελη ΔΕΠ και τα μέλη ΕΔΙΠ ενώ τα πανεπιστήμια βουλιάζουν από τα προβλήματα, λες και είναι δυνατόν με μια αίτηση και ένα διδακτορικό να γίνουν όλοι μόνιμοι καθηγητές.

 
Θράσος
05 Ιουλ 2020 16:46

Ίσως ορισμένοι έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε αιτήματα από κάθε κατηγορία προσωπικού στα ΑΕΙ ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονται. Με το θράσος σίγουρα δεν ωφελείται το πανεπιστήμιο.

 
Αθέμιτες πρακτικές
05 Ιουλ 2020 16:48

Οι ΕΔΙΠ δεν πρέπει να εξελιχθούν σε μια κατηγορία που λειτουργεί ως σκαλοπάτι για εξέλιξη σε καθηγητική θέση, παραβιάζοντας την αρχή των ίσων ευκαιριών για κάθε νέο κάτοχο διδακτορικού. Αυτό είναι ο ορισμός της αντισυναδελφικότητας, να επιδιώκουν κάποιοι να κατοχυρώσουν θέση μέλους ΔΕΠ στο πανεπιστήμιο όπου έλαβαν το διδακτορικό τους όντας ήδη δημόσιοι υπάλληλοι.

 
Έρευνα ΕΔΙΠ
05 Ιουλ 2020 16:51

Ας γίνουν καθηγητές ή ερευνητές στο εξωτερικό, αφού έχουν τόσο καλό βιογραφικό και επιθυμούν να προσφέρουν στην έρευνα. Μήπως απλώς συντηρούμε άλλη μια κλειστή κατηγορία μέσα στις σχολές και τα τμήματα;

 
Δρ. ΕΔΙΠ
05 Ιουλ 2020 18:59

@ Αυτοδύναμη διδασκαλία
Είμαι ΕΔΙΠ, επιβλέπω αυτή τη στιγμή αποκλειστικά μετά από ανάθεση δικού μου θέματος (όχι συνεπίβλεψη) 5 προπτυχιακές και 3 μεταπτυχιακές διατριβές. Είμαι μέλος της εξεταστικής σε 10αδες. Διδάσκω 4 αυτοδύναμα μαθήματα. Οι συνάδελφοί μου με βλέπουν και με συμπεριφέρονται ως ΔΕΠ γιατί η ποιότητα του έργου μου και η συνεισφορά μου στο Τμήμα είναι αντίστοιχη.
Αν γνωρίζετε, μην λέτε ψέματα, και αν δεν γνωρίζετε, ενημερωθείτε και μην εκφράζετε γνώμη.
Για την ποιότητα του έργου μου, όλες οι πτυχιακές, μεταπτυχιακές μου οδηγούν σε δημοσιεύσεις περιοδικών και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Το τελευταίο δε διάστημα 2 εκ των προπτυχιακών μου δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά του WoS (με IF >2.2 και 4.5).
Σε όσους/όσες έχω δώσει συστατικές (ναι δίνω και από αυτές) έχουν επιλεγεί στα Τμήματα που έχουν κάνει αιτήσεις.
Αυτή είναι η πραγματικότητά μου και δυστυχώς για εσάς δεν μπορεί να μου την αλλάξει κανένας σας παρά μόνο εγώ.

 
Υποστελέχωση τμημάτων
05 Ιουλ 2020 19:30

Αυτά έχουν συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με επιχειρήματα υπερ και κατά, το ζήτημα όμως δε λύνεται ακόμα κι αν όλοι οι ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ λάβουν διδακτορικό και γίνουν λέκτορες.

Επομένως, πρέπει να κατατεθούν προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση των τμημάτων χωρίς να ευνοούν τη μία ή την άλλη κατηγορία προσωπικού έναντι νέων υποψηφίων: κάθε χρόνο στην Ελλάδα απονέμονται περίπου 2.000 διδακτορικοί τίτλοι, σε όλες τις επιστήμες. Με αυτό τον ρυθμό μέσα σε δέκα χρόνια θα έχει κορεστεί ο χώρος.

 
@Υποστελέχωση τμημάτων
05 Ιουλ 2020 21:26

Κανείς δεν θα ευνοηθεί κύριε ή κυρία έναντι άλλων... Ίσα ισα θα ανοίξουν και αυτών τα γνωστικά αντικείμενα που τώρα είναι κλειστά. Τι δεν καταλαβαίνετε;

 
Δρ. ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ
05 Ιουλ 2020 22:22

Ακριβώς τα ίδια καθήκοντα θα μπορούσε να αναλάβει ένας νέος ερευνητής αν είχε εκλεγεί μέλος ΔΕΠ, τα μαθήματα που αναθέτονται σε άλλες κατηγορίες προσωπικού γίνονται για λόγους ανάγκης όχι επειδή έτσι σχεδιάστηκαν να λειτουργούν τα τμήματα.

Οι ΕΔΙΠ εκλέγονται εσωτερικά, με μόνο προσον το πτυχίο και το μεταπτυχιακό. Είναι λογικό να αποτελούν μια παράλληλη κλειστή βαθμίδα εκλογής σε θέση καθηγητή, τη στιγμή που δε δίνονται ευκαιρίες σε δεκάδες νέους ερευνητές;

@ Δρ. ΕΔΙΠ

 
@Alekos Salonikios
06 Ιουλ 2020 13:27

Όχι, δεν έχει αρμοδιότητα. Αλλά δεν απαγορεύεται να εκφέρει τη γνώμη της, όπως και κάνουμε κι εμείς εδώ μέσα.

 
Ανοικτές διαδικασίες
06 Ιουλ 2020 19:36

Να γίνουν μέλη ΔΕΠ (Λέκτορες) *τώρα* με κλειστές διαδικασίες προκειμένου να ανοίξουν *στο μέλλον* θέσεις στη βαθμίδα Επίκουρου, τις οποίες φυσικά θα διεκδικήσουν σαν εσωτερικοί υποψήφιοι και θα μονιμοποιηθούν, είναι το πρόβλημα.

Θέσεις ανοίγουν σε διάφορα τμήματα, είναι αδύνατον να μην υπάρχει κάποια σχετική. Τα μέλη ΕΔΙΠ, κάποιοι μάλιστα ήταν μέλη ΕΤΕΠ ή ΙΔΑΧ που απέκτησαν διδακτορικό από το ίδιο τμήμα και εξελίχθηκαν αφού διορίστηκαν, όμως απαιτούν να γίνουν καθηγητές εκεί όπου υπηρετούν.

@Υποστελέχωση τμημάτων
05 Ιουλ 2020 21:26

Κανείς δεν θα ευνοηθεί κύριε ή κυρία έναντι άλλων... Ίσα ισα θα ανοίξουν και αυτών τα γνωστικά αντικείμενα που τώρα είναι κλειστά. Τι δεν καταλαβαίνετε;

 
Δικαιολογίες
06 Ιουλ 2020 19:44

Τα λάθη που έγιναν με τους καθηγητές εφαρμογών στα ΤΕΙ δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων.

Προφανώς ευνοούνται στα εκλεκτορικά όσοι ήδη κατέχουν κάποια θέση ή έχουν κάποια σχέση συνεργασίας με τα τμήματα, όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι εκτός πραγματικότητας.

Κανένα "νέο" γνωστικό αντικείμενο δε θα ανοίξει και καμία καινούρια θέση δε θα προσφερθεί. Απλώς οι ΕΔΙΠ θα γίνουν Λέκτορες, και μετά από πέντε χρόνια σχεδόν σίγουρα Επίκουροι Καθηγητές, σε τμήματα που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λειτουργίας.

Ορισμένοι επιμένουν να παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πόσο προβληματική η διαδικασία εσωτερικής ανακύκλωσης προσωπικού στα ΑΕΙ, με διδακτορικά από τα ίδια ιδρύματα σε ποσοστό άνω του 50%, και με οριζόντιες μετακινήσεις σε διάφορες κατηγορίες και βαθμίδες.

Η προϋπηρεσία σε τμήμα χωρίς εξωτερική αξιολόγηση (τα μέλη ΕΔΙΠ επιλέγονται από τη Γενική Συνέλευση) και η διεξαγωγή έρευνας από την ασφάλεια της μόνιμης θέσης στο Δημόσιο δεν αποτελούν κριτήρια για την επιλογή ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού

 
ΕΑ
06 Ιουλ 2020 22:01

@Δρ. ΕΔΙΠ
Γνήσια απορία: Σας παρακαλώ να διευκρινίσετε βάσει ποιου νόμου τα μέλη ΕΔΙΠ αναλαμβάνουν κύρια επίβλεψη μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Σε ποιο ανώτατο ίδρυμα/τμήμα συμβαίνει αυτό; Ρωτώ γιατί ΚΑΙ βάσει της γνωμοδότησης της νομικής επιτροπής ΑΠΘ που λάβαμε μετά από σχετική ερώτηση, η κύρια επίβλεψη μεταπτυχιακών διπλωματικών είναι αποκλειστικά έργο των μελών ΔΕΠ.

 
F1
07 Ιουλ 2020 10:19

@Δρ. ΕΔΙΠ
Κι εγώ ήξερα να οδηγώ από τα 13, το αγροτικό του μπάρμπα μου και το τρακτέρ στα χωράφια αλλά δεν "απαιτούσα" να μου δώσουν δίπλωμα οδήγησης και να τρέχω F1.... Ακόμα κι αν είστε εσείς ο Ayrton, πιστεύετε ότι πρέπει να δωθεί το "δίπλωμα οδήγησης" σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους σας? Γιατί, αυτό είναι στην ουσία το αίτημα....

 
@EA
07 Ιουλ 2020 10:32

Σε πολλά Τμήματα συμβαίνει. Και μου κάνει εντύπωση να ρωτάτε εσείς κάτι τέτοιο όταν είναι εν γνώση και της Ομοσπονδίας της οποίας πρόεδρος και ΓΓ είναι από το ΑΠΘ. Και γνωρίζω ότι γνωρίζουν τον τρόπο. Σημειώστε πάντως ότι δεν είναι υποχρεωμένα τα Τμήματα να επιτρέπουν στα ΕΔΙΠ την επίβλεψη. Αλλά έχουν την νομική δυνατότητα με τον τρόπο που υποδεικνύω αν θέλουν να το κάνουν.
Εν κατακλείδι
Με τον παλιότερο νόμο των μεταπτυχιακών, οριζόταν συγκεκριμένα ότι επίβλεψη και τριμελή επιτροπή είναι μόνο ΔΕΠ. Στο νέοτερο νόμο 4485/2017 δεν ορίζεται τίποτα για την μεταπτυχιακή διατριβή, παρά μόνο ότι η Συντονιστική επιτροπή ορίζει επιβλέποντα και συγκρότηση τριμελούς χωρίς να αναφέρει ιδιότητες, αλλά με το άρθρο 45 παραπέμπει στον εσωτερικό κανονισμό του κάθε μεταπτυχιακού να ορίσει μεταξύ άλλων
η) οι υποχρεώσεις για τη λήψη του ΜΔΕ και τα σχετικά με την εκπόνηση διπλωματική εργασίας
ιγ) η διαδικασία ορισμού επιβλέποντα και εξεταστικής επιτροπής διπλωματικής εργασίας που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 34 και τα ειδικότερα καθήκοντά τους.
Οπότε πατώντας εκεί, τα Τμήματα (που θέλουν να δώσουν διπλωματικές στα ΕΔΙΠ) να βάζουν μέσα στους κανονισμούς μεταπτυχιακών σπουδών εδάφια όπου ορίζεται ότι επίβλεψη της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να κάνει μέλος ΔΕΠ και μέλος Ε.Δ.Ι.Π. του Τμήματος, από αυτά που τους έχει ανατεθεί διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ.

 
F3000
07 Ιουλ 2020 11:08

@F1
Συμφωνώ απόλυτα με τη λογική σας. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να δωθεί "δίπλωμα οδήγησης" στους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ που θα προκύψουν μετά από ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ; Ερώτηση κάνω

 
KK
07 Ιουλ 2020 11:55

@F1
To γεγονός είναι οτι ΕΔΙΠ υψηλών προσόντων διδάσκουν και θα συνεχίσουν να διδάσκουν στα Πανεπιστήμια . Το θεμα είναι αν θα συνεχίσουν να διδάσκουν ως ΕΔΙΠ χωρίς δικαίωμα εξέλιξης ή αν θα το κάνουν έχοντας δικαίωμα εξέλιξης όπως είναι και το δικαιότερο. Πάντως αυτοί θα διδάσκουν κι εσύ θα εξακολουθείς να οδηγείς το αγροτικό του μπάρμπα σου και το τρακτέρ στα χωράφια οπότε μην ανησυχείς.

 
@ΕΑ
07 Ιουλ 2020 12:39

Δεν ξέρω τι λέει η γνωμοδότησης της νομικής επιτροπής ΑΠΘ και ποια ημερομηνία έχει (γράψτε μου αν θέλετε τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία). Αυτό που ισχύει ότι ότι με την παλαιότερη νομοθεσία περί ΜΠΣ του 2008 αν θυμάμαι καλά οριζόταν σαφώς ότι μόνο μέλη ΔΕΠ και ερευνητές Α, Β και Γ μπορούσαν να αναλάβουν επίβλεψη μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Αυτό άλλαξε με τον Ν.4485/2017 ο οποίος αναφέρει ρητά ότι καταργείται οποιαδήποτε προηγούμενη νομοθεσία άρα και αυτή η πρόβλεψη. Πλέον μόνο στα διδακτορικά αναφέρεται ρητά ποιος μπορεί να αναλάβει την επίβλεψή τους.
Δείτε παρ. 4 αρ. 34 του Ν.4485/2017. Ο φοιτητής προτείνει επιβλέποντα (χωρίς να ορίζεται η ιδιότητά του) η ΣΕ ορίζει επιβλέποντα και τριμελή μέλος της οποίας μπορεί να είναι και ο επιβλέπων. Η μόνη προϋπόθεση είναι ο επιβλέπων να είναι διδάσκων του ΠΜΣ. Δείτε την παρ. 1 αρ. 36 για το ποιοί μπορούν να είναι οι διδάσκοντες.
Ήδη η σχετική νομοθεσία έχει περάσει σε πολλούς κανονισμούς ΜΠΣ όπως π.χ. του "Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική / International and European Governance and Politics" του ΕΚΠΑ ή Νανοϊατρικής του ΕΚΠΑ όπου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 7: «Ο Επιβλέπων της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι μέλος ΔΕΠ ή Ερευνητής ή διδάσκοντας στο ΔΠΜΣ» σύμφωνα με το Ν.4485/2017. Αν ίσχυε η νομοθεσία του 2008 αυτό δεν θα ήταν δυνατόν.
Δυστυχώς δεν μπορώ να βάλω links εδώ, αλλά αν η γνωμοδότηση της νομικής επιτροπής του ΑΠΘ είναι πριν από το 2017, προφανώς δεν ισχύει πλέον.

 
EA
07 Ιουλ 2020 13:40

@Δρ. ΕΔΙΠ
Στον Εσωτερικό Κανονισμό των μεταπτυχιακών μας 2018-2022 είχαμε τη δυνατότητα επίβλεψης μεταπτυχιακών διπλωματικών από μέλη ΔΕΠ/ΕΕΠ/ΕΔΙΠ θεωρώντας ότι εφόσον ο 4485 δίνει δικαίωμα σε ΕΕΠ/ΕΔΙΠ να διδάσκουν σε μεταπτυχιακά, λογικά πρέπει να τους επιτρέπει και την επίβλεψη διπλωματικών. Όταν στείλαμε τον ΕΚ στη γραμματεία συγκλήτου, μας έσβησαν το ΕΕΠ/ΕΔΙΠ λέγοντας ότι αντίκειται στον νόμο. Τα ίδια μας είπε και η νομική επιτροπή ΑΠΘ όπως έγραψα προηγουμένως. Μη μέλη ΔΕΠ μπορούν να στελεχώνουν 3μελείς εξεταστικές επιτροπές διπλωματικών αλλά δεν μπορούν να είναι κύριοι/ες επιβλέποντες/ουσες. Θα με εξυπηρετούσε πάρα πολύ αν με παραπέμπατε σε Εσωτερικό Κανονισμό ΠΜΣ που αναφέρει ρητά ότι δικαίωμα επίβλεψης διπλωματικών διατριβών έχουν και τα μέλη ΕΕΠ/ΕΔΙΠ. Ευχαριστώ

 
F1
07 Ιουλ 2020 14:27

@F3000
Οι καλύτεροι, μπορούν να αξιολόγηθούν σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο του κόσμου και να γίνουν ΔΕΠ. Κλειστές διαδικασίες, ανακύκλωση προσωπικού, αναθέσεις αυτοδύναμου διδακτικού έργου(μπαλώματα) σε μη ΔΕΠ, δεν νομίζω να υπάρχουν πουθενά αλλού.

@ΚΚ
Άλλους βλέπω να ανησυχούν(καιρό τώρα) και να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα, χωρίς αποτέλεσμα....
Το αναφαίρετο δικαίωμα εξέλιξης πχ ενός Υπαξιωματικού, ΔΕΝ είναι να τον κάνουμε Στρατηγό αγαπητέ μου. Μόνος σας άλλωστε λέτε, αφού οδηγούσα τρακτέρ... να μείνω εκεί στα χωράφια...

 
ΕΔΙΠ Δρ
07 Ιουλ 2020 17:57

Νομίζω ότι πρέπει να ακουστεί και μία άλλη άποψη των Δρ ΕΔΙΠ που δεν συμφωνούν με την εξέλιξη σε λέκτορες. Δεν ξέρω αν αποτελώ μειοψηφία, αλλά έχω κουραστεί να ακούω αιτήματα για την εξέλιξη μας χωρίς ανταπόκριση. Από την αρχή δεν μου άρεσε αυτή η πρόταση και δεν είχα ελπίδες για εξέλιξη από ΕΔΙΠ σε λέκτορα. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχει ανοίξει και καμία απολύτως θέση στο αντικείμενο μου τα τελευταία 7 χρόνια (!!!) που το παρακολουθώ (όσο και αν κάποιοι άσχετοι ισχυρίζονται ότι "δεν μπορεί, τόσες θέσεις ανοίγουν, ας διεκδικήσουν μία από αυτές"). Η αιτία που δεν ανοίγουν θέσεις είμαστε οι ίδιοι οι ΕΔΙΠ που καλύπτουμε τα αντικείμενα μας. Υπάρχουν αρκετοί ΕΔΙΠ στο αντικείμενο μου και συνεπώς δεν βλέπω να ανοίγει θέση. Άλλωστε τα παρεμφερή τμήματα για ένα αντικείμενο δεν είναι πάνω από 10 πανελλαδικώς. Η λύση δεν είναι η εξέλιξη (θα μπορούσε να είναι αλλά δεν βλέπω φως). Για εμένα η λύση είναι να περιοριστούν τα καθήκοντα μας στο εργαστηριακό διδακτικό έργο και όχι σε αυτόνομη διδασκαλία. Μόνο τότε θα ανοίξουν τα αντικείμενα μας. Αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι όχι μόνο άδικο αλλά και αισχρό. Μας αναθέτουν καθήκοντα ΔΕΠ αλλά δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε ΔΕΠ. Να μην μιλήσω για τον μισθό μας... εκεί κι υπάρχει κατάφωρη αδικία! Και πριν μιλήσουν πάλι κάποιοι άσχετοι για διεκδίκηση θέσεων με ανοικτές διαδικασίες, ας μπουν στο ΑΠΕΛΛΑ να δουν ότι όσες νέες θέσεις ανοίγουν για Επίκουρους, το τμήμα που τις προκηρύσσει δεν έχει αντίστοιχους ΕΔΙΠ. Και το αντίστροφο, ένα τμήμα που έχει ΕΔΙΠ σε ένα αντικείμενο δεν ανοίγει νέα θέση στο αντικείμενο. Συνήθως για το αντικείμενο αυτό υπάρχουν ΕΔΙΠ και στα υπόλοιπα τμήματα. Άρα δεν ανοίγουν θέσεις για το αντικείμενο αυτό πανελλαδικώς.
Αφού λοιπόν το υπουργείο δεν μας δίνει τη δυνατότητα εξέλιξης, να μας αφαιρέσει πλήρως τις αυτοδύναμες διδασκαλίες και να μας αυξήσει τον μισθό ως διδάκτορες δημόσιοι υπάλληλοι. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η καθημερινότητα μας και θα ελπίζουμε για μία θέση ΔΕΠ στο αντικείμενο μας με εντελώς ανοιχτές διαδικασίες.

 
@ EA
07 Ιουλ 2020 18:07

Σας έγραψα ήδη κανονισμού ΜΠΣ που το γράφουν ρητά αλλά δεν μπορώ να βάλω εδώ links γιατί δεν τα παίρνει. Με ένα απλό google μπορείτε να τους βρείτε. Γράψτε "κανονισμός" και τα ονομάτα των ΜΠΣ που σας έγραψα στο google και θα τους βρείτε. Εσείς μπορείτε να μου αναφέρετε ποιο είναι το έγγραφο για το οποίο μιλάτε;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ