Χιλιάδες τα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών στην Π.Ε.

Του Βασίλη Παληγιάννη
Με βάση τις εκτιμήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών τα λειτουργικά κενά με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις, υπολογίζονται σε περίπου 15.000, (12.000 περίπου στη γενική και 3.000 περίπου στην ειδική).
Αν στα παραπάνω κενά προσθέσουμε αυτά της παράλληλης στήριξης κι αυτά που θα προκύψουν μετά την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, άδειες ανατροφής, αναρρωτικές, άνευ αποδοχών, κ.τ.λ., το σύνολο των κενών θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 25.000.
Επομένως για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα χρειαστούν με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού πάνω από 20.000 αναπληρωτές.
Ο μεγάλος αριθμός κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πιστοποιεί την αδήριτη ανάγκη χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση.
Η επικύρωση των κενών θα γίνει τη Δευτέρα 6/7/2020.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, θα αναρτήσω αναλυτικούς πίνακες κενών ανά ειδικότητα και περιοχή.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Τεστ Κορωνοϊού: Πολλοί εκπαιδευτικοί δεν πήγαν στο “ραντεβού”
- Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Χαροκόπειου για το Σχέδιο Νόμου του υπ. Παιδείας
- Ζητούν νομοθετική κατοχύρωση των ειδικοτήτων της ψυχολογίας
- Η Σύνοδος Προέδρων -Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, της παν...
- Φοιτητές του Παν. Μακεδονίας συμβουλεύουν τη Βρετανίδα Πρέσβη στην Ελλάδα Kate Smith για τις προτεραιότητες της Βρεταν...
- 49.000 οι προσλήψεις αναπληρωτών έως σήμερα-27.236 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
- Ν.Φίλης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη Δημοκρατία μας σε εκτροπή
- Χείμαρρος ο υφ. Παιδείας:Φυγαδεύαμε τον π. υπουργό Παιδείας σε κρυφές αίθουσες για να κάνει μάθημα- Οι Πρυτάνεις απέτυχα...
- Ο Β. Διγαλάκης προτείνεται για πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
- Εγκύκλιος έναρξης της Ενισχυτικής Διδασκαλίας για το σχολικό έτος 2020-2021
Σχόλια (9)
Οι συγκρίσεις με Γερμανία κλπ ''προηγμένα'' κράτη είναι μακριά από την Ελληνική πραγματικότητα. Ο δάσκαλος και ο νηπιαγωγός και γενικά κάθε εκπαιδευτικός που διορίζεται για το σχολείο με βάση την ειδικότητά του θα πρέπει να μένει στο σχολείο να διδάσκει αυτό που σπούδασε και κλήθηκε να κάνει. Οι μετακινήσεις με προτεραιότητα μάλιστα των δασκάλων και νηπιαγωγών σε διάφορες θέσεις εκτός σχολείου δημιουργούν κενά που πρέπει να καλύπτονται με αναπληρωτές και είναι λογικό. Ας πάει ο δάσκάλος και νηπιαγωγός στην τάξη τους αντί σε γραφεία, δνσεις, υπουργείο, δομές κλπ και μετά ας ξαναμετρηθούμε.
Η Γερμανία στα 4 χρόνια δημοτικό διδάσκουν μόνο δάσκαλοι,κανείς άλλος.Ουτε μετά έχουν άπειρες ειδικότητες για μάθημα.Ουτε τόσο εξελιγμένοι είναι.Δεν θέλουν.15 χρόνων τους κατευθύνουν είτε τεχνική εκπαίδευση είτε πανεπιστήμιο. Περισσότερο προς τεχνική πάνε,γιατί δεν σπουδάζουν,όσο στην Ελλάδα,και βρίσκουν εύκολα δουλειές. Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα .Ούτε μαρκαδόρους για πίνακα δεν έχουν με την κιμωλία είναι ακόμα.Δεν είναι ομως η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο;
Ακόμα και πριν τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις τα κενά είναι αυξημένα. Εκείνο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι το Δημοτικό Σχολείο να γίνει τετραετές, όπως στη Γερμανία, και από 10 έως 18 ετών οι μαθητές να διδάσκονται από καθηγητές ειδικότητας το κάθε αντικείμενο (πχ. Μαθηματικά, Γλώσσα, Ιστορία, Χημεία, Φυσική, Βιολογία)
Να σταματησετε να κανετε τοσες αποσπασεις/μεταθεσεις/μεταταξεις κλπ...εχει καταντησει ο κλαδος "εισοδος στο δημοσιο" και εν συνεχεια ο,τι ηθελε προκυψει....παντως οχι σχολειο....αμεσως τα λειτουργικα κενα θα μειωθουν κατα πολυ... μετα κοιτατε και διορισμους
Σιγά τα κενά που υπάρχουν.
Μια στοιχειώδη συγχώνευση να γίνει και να εφαρμοστεί ο νόμος θα περισσέψουν τουλάχιστον 5000 δάσκαλοι
Τα Παιδαγωγικά Τμήματα πρέπει σταδιακά να περιορίσουν τον αριθμό εισακτέων σε 100-120 ανά τμήμα, ώστε να μην παρατηρηθεί ακραία αύξηση της ανεργίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
@ Ερτ
Η υπογεννητικότητα αφορά την Ελλάδα του 2050, ενώ τα κενά στα σχολεία την Ελλάδα του 2025. Εξάλλου, όσο λιγότερη υποστήριξη έχουν οι νέοι γονείς από το Δημόσιο Σχολείο (Νηπιαγωγείο, Δημοτική Εκπαίδευση) τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες να κάνουν δύο ή περισσότερα παιδιά.
Δεν γίνεται αυτό που ζητάς Βασίλη! Τι θα απογίνουν οι 150.000 υπόλοιποι που δεν πρόκειται να διοριστούν ποτέ; Τους στερείς την ελπίδα να εργαστούν κάποτε, μια χρονιά!... Κι αυτοί οι χιλιάδες ...
που θέλουν να δηλώσουν τώρα τα παιδαγωγικά τμήματα και τις καθηγητικές σχολές, δεν πρέπει κάποιος να τους μιλήσει;... Έστω ένας!...
Και δεν μου λέτε, επί των λειτουργικών κενών γίνονται διορισμοί; Επί των σχολείων που είναι δηλωμένα ως 12θ και είναι 8θ; Με 1000 δασκάλους μια χαρά θα είστε, έρχεται το τσουνάμι της υπογεννητικότητας σε λίγο και θα σας πάρει παραμάζωμα όταν θα κλείνει το ένα σχολείο μετά το άλλο.
Χιλιάδες κενά κάθε χρόνο και η εκπαίδευση στηρίζεται σε αναπληρωτές και ωρομισθιους.
Αυτά είναι σημαντικά προβλήματα και πρέπει όλες οι παρατάξεις και τα κόμματα να σχεδιάσουν τρόπους ενίσχυσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.