Επίκαιρη ερώτηση της Μ. Τζούφη για την άρση αντιστοιχίας μεταξύ ομοειδών τμημάτων ΑΕ

Για πρώτη φορά στα ακαδημαϊκά χρονικά, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να άρει την ακαδημαϊκή αντιστοιχία μεταξύ ομοειδών τμημάτων, εφευρίσκοντας έναν καινοφανή τρόπο για να κατηγοριοποιήσει τα τμήματα σε νέα και παλιά. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη[1], μια σειρά από νέα τμήματα που ιδρύθηκαν με βάση τον προγραμματισμό των Πανεπιστημίων και αντίστοιχες αποφάσεις των Συγκλήτων τους στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, δε λογίζονται ως αντίστοιχα προϋπαρχόντων τμημάτων, πανομοιότυπων τίτλων και γνωστικών αντικειμένων.
Η απόφαση για άρση των αντιστοιχιών ναρκοθετεί το τοπίο της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης και στρέφεται απέναντι στα ΑΕΙ και τα νέα τμήματα, ειδικά των περιφερειακών ιδρυμάτων. Παράλληλα, δυναμιτίζει το σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους - ειδικά για τις σχολές Μηχανικών για τις οποίες υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία από τον ν. 4610/2019 (άρθρο 66) και για την οποία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τα συναρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
1. Στη βάση ποιας ακαδημαϊκής και επιστημονικής τεκμηρίωσης λήφθηκε η απόφαση άρσης της ακαδημαϊκής αντιστοιχίας μεταξύ ομοειδών τμημάτων ΑΕΙ;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μην υπάρξουν αδικίες στο σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών και στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους πανομοιότυπων τίτλων και γνωστικών αντικειμένων;
Η ερωτώσα βουλευτής
Μερόπη Τζούφη
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Υπ. Παιδείας: Εξέταση ρεπερτόριο του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μουσικού μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία»
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Δήμου Αιγιαλείας
- ΔΟΕ: . Να αποσυρθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση στη Θεσσαλία
- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: 10.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή Οκτώβριο και Νοέμβριο
- Κανονισμός Λειτουργίας της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Υπηρεσιακές μεταβολές και χορήγηση κανονικών αδειών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών
- Ζ. Μακρή: Η ΚΕΔΕ είπε ότι οι Δήμοι θα κλείσουν καθολικά τα σχολεία στη Θεσσαλία
- ΟΛΜΕ: Να αποσυρθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση στη Θεσσαλία
- Πρόσληψη 10 (δέκα) εκπαιδευτικών αρμένικης γλώσσας και ιστορίας
- ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Όχι στην τηλεκπαίδευση σε κλειστά λόγων καιρικών συνθηκών
Σχόλια (18)
Οι ηλεκτρολόγοι της Ξάνθης είχαν 18.000 μόρια βάσης εισαγωγής το 2010. Οι διαφορές μεταξύ επαρχίας και κέντρου ήταν μικρές. Οι βάσεις άλλαξαν όταν άρχισαν οι μετονομασίες σχολών πχ από μηχανικών υπολογιστών σε ημμυ και η πανεπιστημιοποίηση των συνήθως πιο κεντρικών ΤΕΙ. Επομένως η βάση εισαγωγής σε περιφερειακά πολυτεχνικά τμήματα είναι συνέπεια του συνωστισμού σχολών και του νομοσχεδίου Γιαβρόγλου και δεν θα λυθεί αν δεν αναιρεθούν τα παραπάνω βήματα. Ούτε είναι λύση η εξίσωση όλων των μαθητών ανεξαρτήτως καταβολής κόπου και ικανοτήτων σε μια εποχή που η ανεργία στους μηχανικούς είναι στα ύψη και σε μια χώρα όπου η εύρεση εργασίας είναι πρωτίστως θέμα γνωριμιών και όχι ακαδημαϊκών ή τυπικών προσόντων ή αναγνωρισιμότητα σχολής. Η τεχνική εκπαίδευση δεν είναι ντροπή.
Οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν να οργανωθούν καλύτερα τα ΑΕΙ ώστε οι μαθητές να επιλέγουν τις σπουδές τους με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους. Ο αριθμός των ΑΕΙ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να εξασφαλίζει ότι οι φοιτητές θα έχουν ίσες ευκαιρίες.
Αντί να δημιουργούμε διπλές σχολές, χωρίς προσωπικό και χωρίς δυνατότητα στήριξης των φοιτητών, πρέπει να διατηρήσουμε όσες είναι απαραίτητες και να τις ισχυροποιήσουμε.
Το 2019 η κόρη μου πέρασε σε ένα τμήμα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ. Δεν μπόρεσε να περάσει στο ΕΜΠ...
Η βαθμολογία της ήταν τέτοια που έμπαινε με άνεση στο αντίστοιχο τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Δεν υπάρχουν όμως χρήματα για νοίκια στην Θεσσαλονίκη...
Αναρωτιέμαι πόσο άδικο είναι το παιδί μου να χάσει κάποια δικαιώματα...
Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να την στείλουμε στο ΑΠΘ , τότε ουδείς από αυτούς που επικαλούνται τις βάσεις εισαγωγής ως κυρίαρχο κριτήριο αξιολόγησης των τμημάτων θα είχε αντίρρηση να αποδοθούν τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στο παιδί μου.
Στην σύγχρονη ελληνική οικογένεια το μηχανογραφικό καθορίζεται πολύ από τον τόπο διαμονής , συχνά δεν υπάρχουν χρήματα για σπουδές σε άλλη πόλη.
Αν αναγνωριστούν ως ισάξιες οι σχολές μηχανικών του ΠΑΔΑ,θα ανέβουν δραματικά και τα μόρια εισαγωγής στα τμήματα του.Η διαφορά με το ΕΜΠ δεν θα ξεπερνά τα 1000-1500 μόρια. Οπότε είναι ατυχές το επιχείρημα της διαφοράς στα μόρια και εκτός τόπου και χρόνου.
Το ζητούμενο είναι να προσφέρουν και αυτές οι σχολές επίπεδο σπουδών ισάξιο με του ΕΜΠ και εκεί να γίνουν οι συγκρίσεις.
Είναι άδικο το υπουργείο να τιμωρεί φοιτητές και αποφοίτους επειδή θέλει να συντηρήσει μια πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με τα πρώην ΤΕΙ-νυν πανεπιστήμια, που διαρκεί εδώ και χρόνια.
Αν έχουν πραγματικά όραμα για μεταρρυθμίσεις ας καταργήσουν τις σχολές που είναι προβληματικές αντί να μεταφέρουν την ευθύνη στους πολίτες. Μεγάλες οι ευθύνες και του υφυπουργού, αλλά και όλων των ακαδημαϊκών, που διαρκώς κάνουν εξαγγελίες και έχουν απαιτήσεις για χρηματοδότηση αλλά ποτέ δεν παρουσιάζουν συγκροτημένο σχέδιο εξυγίανσης του χώρου τους.
Υπάρχουν πολλά πανεπιστημιακά τμήματα με βάση εισαγωγής κάτω του 10. Υπάρχουν πολλά τμήματα ΑΕΙ, πανεπιστημίων και ΤΕΙ, χωρίς λόγο ύπαρξης που ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς σχέδιο. Αυτά τα δύο είναι δύο διαφορετικά προβλήματα, αλλά κανένα δε θα λυθεί με παλινωδίες στο θέμα των μετεγγραφών.
Το υπουργείο σκοπίμως δημιουργεί τμήματα και σχολές δύο ταχυτήτων, ενώ η προβληματική δομή του χάρτη των ΑΕΙ είναι η πηγή των προβλημάτων:
https://www.esos.gr/arthra/68339/meteggrafes-tmimata-dyo-tahytiton-tmima...
Διαβάζοντας τα παραπάνω βλέπω ότι αναλώνεστε σε ανούσια πράγματα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια σχολή εκτός της πόλης προέλευσης έχει μεγάλο κόστος για την ελληνική οικογένεια. Σας πληροφορώ επίσης ότι το Πανεπιστημιακό πτυχίο σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό στην εποχή μου (1988). Σήμερα είναι ΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ για το παραπάνω . Αν κάποιος δεν εξειδικευθεί ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Κανείς δεν θα λέει ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΠΑΔΑ ή όποιο άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει τελειώσει αλλά το τι έχει πετύχει με το ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ του, τις γνώσεις και τις γνωριμίες.
Δεν έχει καμία σχέση ο βαθμός στις εισαγωγικές εξετάσεις με την επαγγελματική αποκατάσταση.
@Κώστας Π. Δες βασεις Πολυτεχνικων τμηματων των Χανιων σε παρακαλω
Ας σταματήσει πια η καραμέλα με τις αντιστοιχίες . Δεν είναι όλα το ίδιο και το γνωρίζουν. Απλά πιέζουν κάποιοι για να ωφεληθούν. Ας προσπαθήσουν να δώσουν κατατακτήριες για να υπάρχει αναγνώριση του πτυχίου τους. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ορισμένοι .
Αυτή η καραμέλα με τα 19000 μόρια σε αντίθεση με τα 12000 ποτέ επιτέλους θα σταματήσετε να τη μασάτε;
Ο πολιτικός ή ηλεκτρολογος μηχανικός του Πανεπιστημίου Ξάνθης μπηκε με 19000 μόρια ή μηπως μπήκε με χαμηλότερα μόρια από τους Ηλεκτρολόγους του ΠαΔΑ;
Αραγε το παραπάνω δεν μπορείτε να το αναλογιστείτε μόνος σας; Αν πρέπει καποιος να το επισημάνει και δεν το αγνοητε επίτηδες κάτι λέει για την άποψη σας...
Σωστή η ερώτηση αλλά εδώ θα πρέπει να απαντηθεί και μια ακόμα. Είναι η βάση ανάλογη του επιπέδου του τμήματος. Απλά οι δηλώσεις σχετίζονται περισσότερο με την πόλη και δευτερευόντως με το πρεστίζ του τμήματος. Το τρίτο και το τελευταίο είναι το επίπεδο σπουδών. Τα τμήματα στην Ελλάδα είναι όλα καλά και σίγουρα καλύτερα από πολλά στην άλλη ευρωπη. Όταν έχεις λοιπόν τόσα καλά τμήματα ώστε να μπαίνουν με 9 σε κάποια από αυτά, ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος που εισάγονται οι υποψήφιοι. .....
Σωστή η ερώτηση αλλά εδώ θα πρέπει να απαντηθεί και μια ακόμα. Είναι η βάση ανάλογη του επιπέδου του τμήματος. Απλά οι δηλώσεις σχετίζονται περισσότερο με την πόλη και δευτερευόντως με το πρεστίζ του τμήματος. Το τρίτο και το τελευταίο είναι το επίπεδο σπουδών. Τα τμήματα στην Ελλάδα είναι όλα καλά και σίγουρα καλύτερα από πολλά στην άλλη ευρωπη. Όταν έχεις λοιπόν τόσα καλά τμήματα ώστε να μπαίνουν με 9 σε κάποια από αυτά, ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος που εισάγονται οι υποψήφιοι. .....
Γιατί να εξισωθούν τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ εν μια νυκτί . Είναι δίκαιο κάποιος να "γράφει" 18-19.000 μόρια και να εξισωθεί με κάποιον που έγραψε 12.000. Γιατί; Για να πουλάμε ψήφους ;
Χρειάζεται να καταργηθούν σχολές ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε ΤΕΙ ή πανεπιστήμια, γιατί δεν μπορεί να είναι μοναδικό κριτήριο. Υπάρχουν τμήματα πανεπιστημίων που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης και είναι απαξιωμένα, από φοιτητές και καθηγητές.
Αν μια σχολή έχει προβλήματα η λύση δεν είναι να σταματήσουν οι μετεγγραφές προς άλλες αλλά να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της, είτε με απορρόφηση είτε με το κλείσιμο και με τη μετακίνηση των φοιτητών σε άλλες.
@Ζήκος, είσαι ....παρασάγγας καλύτερος στις κινηματογραφικές κωμωδίες! Άσε τα σοβαρά για άλλους...
Προς τη σωστή κατεύθυνση η επερώτηση. Όλα τα τμήματα εγκρίθηκαν κανονικά από τα όργανα των πανεπιστημίων και κανένας δεν υποχρέωσε κανέναν να συμμετέχει. Αν κάποιους (λίγους) τους στενοχώρει αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει η υπεύθυνη πολιτεία να υπαναχωρεί και να καταστρέφει τις ζωές χιλιάδων. Η υπουργός οφείλει να καθησυχάσει τους χιλιάδες φοιτητές και να μην δώσει την εικόνα ότι επενδύει στην πόλωση.
Οι μηχανικοί ως πολυτεχνικών σχολών απέχουν παρασάγγας από τα πρώην ΤΕΙ . Γι αυτό δεν πρέπει να εξισωθούν και έτσι πρέπει να μείνουν. Ορισμένες σχολές μάλιστα ας καταργηθούν . Δε χάθηκε ο κόσμος.
Προτείνω να μην απαρνούνται τα αυτονόητα. Όλο τα ίδια και τα ίδια για να υοαρχει θέμα. Ας κοιτάξουν το βαθμο εισαγωγής κάθε σχολής και τμήματος για να καταλάβουν. Είναι τόσο απλό και αυτονόητο !!!!!