Placeholder

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Μεταπτυχιακά: Το εισόδημα που οδηγεί απαλλαγή από τα δίδακτρα

Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο Π.Μ.Σ..
Δημοσίευση: 06/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης απαλλάσσονται από τα δίδακτρα , όπου αυτά προβλέπονται, οι φοιτητές Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών σπουδών , των οποίων:

Α. το ατομικό εισόδημα, εφόσον διαθέτουν ίδιο εισόδημα, δεν υπερβαίνει τα 8.195 ευρώ,και,

Β. Το οικογενειακό διαθέσιμο ισοδύναμο εισόδημα   αυτοτελώς τις 5.736,50 ευρώ.

Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο Π.Μ.Σ..

Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι φοιτητές δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο Π.Μ.Σ..

Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το 30%, επιλέγονται με σειρά κατάταξης ξεκινώντας από αυτούς που έχουν το μικρότερο εισόδημα.

Η αίτηση για απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης υποβάλλεται ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών των Π.Μ.Σ.. Η οικονομική κατάσταση υποψηφίου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής σε Π.Μ.Σ.. Όσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή, δεν δικαιούνται απαλλαγή.
 
Σε κάθε περίπτωση, τα Ιδρύματα χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Η παράβαση από τα αρμόδια για την επιλογή των φοιτητών όργανα των σχετικών διατάξεων   και των σχετικών προβλέψεων του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών συνιστά βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα, που επισύρει την πειθαρχική ποινή της προσωρινής ή οριστικής απόλυσης, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο π.δ. 160/2008 (Α΄ 220).

Σχόλια (8)

 
ΠΑΝΟΣ
07 Ιουλ 2020 21:20

Κατ'αρχή να πούμε ότι δεν άλλαξε κάτι το ουσιαστικό και παρέμεινε το ισχύον καθεστώς που θεσπίστηκε επί Σύριζα.Θα μπορούσε να ληφθεί μέριμνα και για πολύτεκνους δίδοντας ποσοστό επί έκπτωσης επί των διδάκτρων ή πλήρη απαλλαγή στις υπερπολύτεκνες οικογένειες.Επίσης θα μπορούσε να ισχύει και ποσοστό 15% επί των προσληφθέντων να είναι από πολύτεκνες οικογένειες.Καμιά λοιπόν μέριμνα για πολύτεκνες οικογένειες ξέχωρα από το ποσό των 2.000€ που δώσατε (μάλλον ίσχυε παλιότερα και το επαναφέρατε και 1.000€ αφορολόγητο για κάθε τέκνο). Μέτρα που θεσπίζονται για τους πολύτεκνους πρέπει να ενισχύονται και να μη καταργούνται.

 
ΠΕ04
08 Ιουλ 2020 03:30

Εάν τα οικονομικά κριτήρια τα πληροί το 20% των επιλεγέντων μεταπτυχιακών φοιτητών, τότε θα πρέπει το υπόλοιπο 10% (για να φτάσουμε το 30%) να λαμβάνει υποτροφία, είτε με οικονομικά πάλι κριτήρια, είτε με κριτήρια εκπαιδευτικά (απόδοση στα μαθήματα).
Το 30% πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνει υποτροφία, αφού με αυτούς τους όρους προϋπολογίστηκαν τα δίδακτρα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, δηλ. ότι το 30% των φοιτητών δεν θα πληρώσουν δίδακτρα.
Για του λόγου του αληθές: (αντιγραφή από ΦΕΚ μεταπτυχιακού)
"Το ανωτέρω κόστος λειτουργίας του ΠΜΣ θα καλυφθεί από τα τέλη φοίτησης. Οι εισροές υπολογίζονται με την υπόθεση εγγραφής σαράντα (40) φοιτητών από τους οποίους οι 12 (ποσοστό 30%) απαλλάσσονται της καταβολής τελών φοίτησης και επομένως τέλη φοίτησης καταβάλλονται από 28 φοιτητές. Συνεπώς, με βάση ότι τα τέλη φοίτησης ορίζονται στα 2.900 ευρώ οι εισροές υπολογίζονται σε 28 x 2.900 = 81.200 ευρώ. "
Άρα αν πληρώσουν 40*2900= 116.000 € , έστω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας φοιτητής να πληροί τα οικονομικά κριτήρια. Τότε δεν θα πρέπει να ξανακάνουμε τη διαίρεση 81.000/40=2025 ευρώ;
Άρα τα δίδακτρα είναι 2025 ευρώ και θα πρέπει να επιστραφούν σε κάθε φοιτητή 875 Ευρώ.

 
Observator
09 Ιουλ 2020 02:46

Δεν υπάρχει λογος για διδακτρα σε δημόσιο πανεπιστημιο. Η απονομή διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών συνιστά τον Β κυκλο σπουδών στα ΑΕΙ. το άρθρο 16 λέει οτι "Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες
τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια."

 
ΕΛΕΝΗ
09 Ιουλ 2020 14:54

Είναι επίσημο; καθώς δεν μπορώ να βρω κάποιο άλλο σχετικό άρθρο. Το ΦΕΚ ποτέ θα δημοσιευθεί; θα ισχύει για τα ΠΜΣ του έτους 2020-21;

 
Μαρία
11 Αυγ 2020 04:42

Εάν έχεις ήδη τελειώσει ένα μεταπτυχιακό και το έχεις πληρώσει, δεν μπορείς να διεκδικήσεις απαλλαγή για ένα άλλο;;

 
Αφροδίτη
10 Σεπ 2020 15:59

Έχω κάνει αίτηση για απαλλαγή διδάκτρων στην οποία μου έχουν ζητήσει ορισμένα δικαιολογητικά. Έχω κλείσει τα 25 τον Ιανουάριο που μας πέρασε και κάνω εδώ και τρία χρόνια μόνη μου φορολογική δήλωση. Μου λένε πως επειδή η φετινή μου δήλωση αφορά το 2019 στο οποίο εγώ ήμουν 24 ίσως να μην μετρήσει η δική μου δήλωση αλλά των γονιών μου. Αυτό με την ηλικία αναγράφεται κάπου γιατί το ψάχνω και δεν μπορώ να βρω κάτι;; Εφόσον κάνω μόνη μου δήλωση και δεν αποτελώ εξαρτώμενο μέλος γιατί να έχει σημασία πόσο ετών είμαι.

 
lena
16 Σεπ 2020 15:02

Καλησπέρα.
Αν είσαι πάνω από 35 κάνεις μεταπτυχιακό και έχεις μηδενική δήλωση, γιατί να προσκομίσεις την δήλωση των γονέων σου;;;;

 
Κώστας
22 Οκτ 2020 17:43

Αφροδίτη, και εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα με εσένα. Είμαι 25 χρονών και στο μεταπτυχιακό μου, μού λένε ότι θεωρούμαι εξαρτώμενο μέλος επειδή το 2019 ήμουν 24. Παρ' όλα αυτά, δεν έχω δει κάπου να λέει ότι τα χρόνια μετρούνται από το έτος της φορολογικής δήλωσης.

Βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 3.β της υπ΄ αριθμ. 131757/Ζ1/02.08.2018 Υ.Α, αναφέρεται ότι:
"τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, το «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητεί-ας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), καθώς και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους." .

Επίσης στο ίδιο άρθρο παράγραφος 4.β αναφέρεται ότι: "Για άγαμους άνω των είκοσι τεσσάρων (24) ετών λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό τους εισόδημα." .

Αν καταλαβαίνω σωστά, αυτό σημαίνει ότι ακόμα και 24 να ήμασταν το 2019, επειδή είχαμε συμπληρώσει το 24ο έτος, θα πρέπει να υποβάλλουμε μόνο την ατομική δήλωση.

Επιπλέον, πάλι στο ίδιο άρθρο παράγραφος 5 αναφέρεται: "Για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης."

Δεδομένου αυτού η ηλικία μας προσμετράται ως 24 χρόνων και 10 μηνών (υπολογισμένο τον Οκτώβριο 2020). Δηλαδή έχουμε συμπληρώσει τα 24 χρόνια (+ 10 μήνες).

Βοηθήστε με αν κάνω κάποιο λάθος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.