Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απόφοιτοι ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά: Προσβλητική η απόφαση για τις αντιστοιχίες τμημάτων

Δημοσίευση: 07/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. καταγγέλλει ως άδικη και προσβλητική για το κύρος των ελληνικών Πανεπιστημίων, την υπ’ αριθμ. 77275/Ζ1 (ΦΕΚ 2549 τ. Β΄/25-06-2020) απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων “Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021”.

Είναι καταφανές ότι η ανωτέρω απόφαση επιχειρεί να διαχωρίσει τα Α.Ε.Ι. της χώρας σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι το οποίο στερείται τόσο νομικής όσο και ακαδημαϊκής βάσης. Ένας τέτοιος διαχωρισμός αντιβαίνει στην βασική αρχή του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης, στερεί σε ανθρώπους ίδιων προσόντων το δικαίωμα μετεγγραφής από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε ένα άλλο, και όλα αυτά μάλιστα απουσία αξιολογήσεων της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τέτοιες τακτικές είναι όχι μόνο εκτός νομικής και ακαδημαϊκής πραγματικότητας, αλλά δυστυχώς καθιστούν τη χώρα μας, για ακόμα μια φορά στον ακαδημαϊκό χώρο, «πρωτοπόρο» στην δυσφήμιση των ίδιων της των Α.Ε.Ι., την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση κάνει λόγο περί εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων και δη περί διεθνών συνεργασιών!  

Επιπλέον, ως Σύλλογος Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. τασσόμαστε υπέρ των φοιτητών των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πενταετούς διάρκειας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, όπως αυτά αναγράφονται στην επίσημη έγγραφη διαμαρτυρία τους προς το Υπουργείο Παιδείας:

1) Απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), όπως ισχύει και στα υπόλοιπα πενταετή Τμήματα των πανεπιστημιακών ή πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής.

2) Ολοκλήρωση εφαρμογής του άρθρου 66 του Ν. 4610/ 7.5.2019 (ΦΕΚ Α΄ 70) για την ισοτίμηση των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. με τα αντίστοιχα Τμήματα των πανεπιστημιακών ή πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής και ολοκλήρωση της ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στο ΠΑ.Δ.Α., στην οποία θα ενταχθούν τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών.

Βάσει των ανωτέρω, ο Σύλλογός μας:

1) Ζητά την ΑΜΕΣΗ ανάκληση της υπ’ αριθμ. 77275/Ζ1 (ΦΕΚ 2549 τ. Β΄/25-06-2020) απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ως προσκρούουσα στο Σύνταγμα, και

2) Δηλώνει την απερίφραστη στήριξή του στην κινητοποίηση στις 08/07/2020, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, για τη διεκδίκηση των αιτήματων των φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΙΚΤΩΡ ΠΟΛΙΤΗΣ     ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΛΑΔΑΚΗΣ     ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΟΜΠΑΣ

Ετικέτες: 
Αντιστοιχίες

Σχόλια (15)

 
Apostolos
08 Ιουλ 2020 14:07

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΕΙ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΕΙ, ΤΕΛΟΣ.

 
Σπάρτακος
07 Ιουλ 2020 19:14

Παιδιά και ένα πανό που να λέει:
"Ζητάμε ισοτίμηση των πτυχίων μας με διδακτορικά άμεσα!"

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ MSC
07 Ιουλ 2020 18:01

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει ο " αυτοαποκαλούμενος Σύλλογος Αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά " με τα αιτήματα των φοιτητών του ΠΑΔΑ αντί να ασχολείται με την κατάφορη αδικία σε βάρος των χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ . Η μη ισοτιμιση των πτυχίων ΤΕΙ με τα νέα πανεπιστημιοποιημένα του ΠΑΔΑ επιφέρει ανεπανόρθωτη βλαπτική μεταβολή στην επαγγελματική εξέλιξη όλων των αποφοίτων . ΠΑΔΑ δεν είναι μόνο οι Μηχανικοί αλλά και οι Οικονομολόγοι Λογιστές , Διοίκηση Επιχειρήσεων , Νοσηλευτές , βρεφονηπιακοί , πληροφορικάριοι κ.ο.κ

 
Απόφοιτοι ΤΕΙ και ανωτατοποίηση
07 Ιουλ 2020 17:08

Το θέμα των αποφοίτων ΤΕΙ είναι ανεξάρτητο από την εξέλιξη των σχολών στα νέα ΑΕΙ που δημιουργήθηκαν, αυτό είναι σαφές.

Ακόμα και για φοιτητές που αποφοίτησαν την περίοδο 2010-2017 δεν υπάρχει κάποια μέριμνα, όπως θα ήταν λογικό για νέους εργαζομένους και αυτοί είναι οι περισσότερο αδικημένοι καθώς έτυχαν ακριβώς στο μεταίχμιο.

Προφανώς καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να έχει ίδια αντιμετώπιση σε φοιτητές των "παλιών" ΤΕΙ του 1982, 1992 ή 2002 σε σχέση με τους αποφοίτους μετά το 2020 επειδή κυρίως η αγορά εργασίας δεν το επιτρέπει αλλά και ούτε μπορούν να εξομοιωθούν ακαδημαϊκά τα σύγχρονα τετραετή πτυχία με τα παλιά τριετή.

Όλοι καταλαβαίνουν πως την επόμενη δεκαετία θα έχουν σταματήσει οι διακρίσεις σε ΠΕ και ΤΕ γιατί όλοι οι νέοι απόφοιτοι θα είναι ΠΕ. Το θέμα είναι να μη δημιουργηθούν νέοι διαχωρισμοί, που θα ταλαιπωρούν άλλα 40 χρόνια την επόμενη γενιά, όπως συνέβη την περίοδο 1980-2020 με τα ΤΕΙ.

Αν οι σχολές των ΤΕΙ (Οικονομίας, Μηχανικών, Γεωπονίας, Νοσηλευτικής, Πληροφορικής, Γραφιστικής κτλ.) είχαν ενσωματωθεί εξαρχής στα Πανεπιστήμια, από τη δεκαετία του '90 ή έστω το 2001 με την "ανωτατοποίηση", θα είχαν λυθεί όλα τα παραπάνω προβλήματα, και όλοι οι απόφοιτοι εκείνης της περιόδου θα ήταν εξασφαλισμένοι ακαδημαϊκά και επαγγελματικά.

Τώρα απλώς θα περιμένουν όλοι οι απόφοιτοι ΤΕΙ να πάρουν "σύνταξη" ώστε να λυθεί το πρόβλημα με "φυσικό" τρόπο. Απαράδεκτα λάθη σχεδιασμού, που δυστυχώς τώρα συνειδητοποιεί η κοινωνία.

 
Η ισχύς εν τη ενώσει
07 Ιουλ 2020 16:34

Παιδιά η λαίλαπα έρχεται κι εσείς τρώγεστε μεταξύ σας. Ενωθείτε, από ώπου κι αν προέρχεται ο καθένας, και αντισταθείτε στην αυθαιρεσία, την εμπάθεια και την καταφανή αδικία.

 
Φοιτήτρια Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ
07 Ιουλ 2020 16:09

@Ενας περίεργος οχι δεν ανελαβαν το πανο. Το πανο υπάρχει. Θα φτιαξουν δικο τους. Δεν γίνεται όμως να στιγματιζεται ετσι η αυριανή πορεία. Ηδη ξερω πολλούς που δεν θα πανε για αυτο τον λόγο. Βεβαιως να οαμε να διεκδικησουμε επαγγελματικά δικαιώματα αλλά οχι υπό το κομματικό πρίσμα.

 
Απόφοιτος πρωην ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
07 Ιουλ 2020 16:06

@Σύλλογος Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.

Ρε παιδιά τι γίνεται επιτέλους με την περίπτωσή μας; Τι κινήσεις κάνετε;

@Σύλλογος τι;
Αν δε λυθεί το θέμα των αποφοίτων TEI, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη στο δικό σας θέμα.Είναι αλληλοεξαρτώμενα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις τόσο το καλύτερο. Το να δίνω περιττές εξηγήσεις με έχει κουράσει πλέον.

 
@Apostolos @Απόφοιτος ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
07 Ιουλ 2020 16:06

Τα λέτε στα σοβαρά όλα αυτά τώρα? Πάτε δηλαδή κόντρα στην σοβαρότερη προσπάθεια που έγινε εδώ και 40 χρόνια στο χώρο?
Δεν είμαι μέλος του συλλόγου αλλά τα παιδιά, επειδή τα παρακολουθώ εδώ και 2 χρόνια, έχουν δώσει όλον τους τον εαυτό για τα δικαιώματα μας με επιχειρήματα και σοβαρότητα. Μόνο μπράβο κι ευχαριστώ έχω να πω για την προσπάθειά τους!
Είμαστε όλοι στο πλευρό τους για την δικαίωση μας!

 
Σύλλογος τι;
07 Ιουλ 2020 15:49

Τι σχέση έχει ο Σύλλογος Αποφοίτων των δυο ΤΕΙ με το ΠΑΔΑ; Ποιός τους είπε οτι θα κάνουν καλό στα αιτήματα μας;

 
Ένας περίεργος
07 Ιουλ 2020 13:56

@Φοιτήτρια Σχολής Μηχανικών ΠΑΔΑ
Γενικά νομίζω ότι απλά κάποια παιδιά από την ΚΝΕ είπαν ότι μπορούν να αναλάβουν το πανό το οποίο είπαν να έχει υπογραφή
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Τώρα εσύ αν νομίζεις ότι επειδή ο άλλος είναι κνιτης έχει λιγότερα δικαιώματα από σένα είναι του γιατρού.

Υ.Γ. Αφήστε τις σαχλαμάρες και πάνε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί οι φοιτητές ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα και πτυχίο που θα μας βάζει στη δουλειά και όχι στον ΟΑΕΔ

 
Φοιτήτρια Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ
07 Ιουλ 2020 12:18

Υποτίθεται οτι θα κατέβουμε στην πορεία διαμαρτυρίας χωρίς εμβλήματα και κομματικά διακριτικά, όμως η ΚΝΕ απο την Παρασκευή ετοιμάζει τις αφίσες και βάφει τη λινατσα-πανο. Απόστολε έχεις δίκιο ο σύλλογος δεν έχει πολλά άτομα όμως πολλοί θα ήθελαν να γίνουν μέλος τους χωρίς να εμπλέκονται κομματικά συμφέροντα.

 
Ένας απλός σχολιαστής
07 Ιουλ 2020 11:52

@Apostolos
Το ζήτημα είναι η ποσότητα ή η ποιότητα των επιχειρημάτων; Από τη μια υπάρχει το επιχείρημα "έχω την εξουσία και κάνω ότι γουστάρω" και απ την άλλη το επιχείρημα του Συντάγματος, των Νόμων και της λογικής. Πάντως πλανάται και το ερώτημα του τι εκπροσωπείτε εσείς προσωπικά.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά
07 Ιουλ 2020 11:05

@ Apostolos
Να μας πεις και εσύ ποιούς εκπροσωπείς αγαπητέ μου φίλε.
Δεν έχω καμία σχέση με την ηγεσία του συλλόγου αυτού αλλά εκτός από εμένα και εσένα που μαχόμαστε από το πληκτρολόγιο αυτός ο σύλλογος έχει καταστατικό, κάνει και πετυχαίνει πράγματα θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο και ακούγοντας και παρατηρήσεις ..... Έλεος πια αφήστε κάτι να γίνει . Σωστό λάθος η συνέχεια θα το κρίνει . Οποίος έχει άλλη άποψη ας κάνει κάτι δικό του και να παλέψει και αυτός . Όχι όμως πετροπόλεμο από .... Τον καναπέ μας .
Φιλικά πάντα ότι γράφω και σε συναδελφικό πλαίσιο διότι όλοι μας για το κοινό καλό ενδιαφερόμαστε . Όμως δυστυχώς ιστορικά η διχόνοια δεν έφερε καλά αποτελέσματα . Το παρήγορο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι στο πλευρό του συλλόγου .

 
Απόφοιτος ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
07 Ιουλ 2020 10:41

Ποιός Σύλλογος Αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. ; O "Πρόεδρος" και ο "Αντιπρόεδρος" από ποιά μέλη εξελέγησαν ; Πότε έκαναν αρχαιρεσίες ; Εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους ... Αυτό είναι γνωστό σε όλους τους ενδιαφερόμενους ... Και ο νοών νοείτω ...

 
Apostolos
07 Ιουλ 2020 09:49

Ο συγκεκριμένος σύλλογος να μας πει από πόσα μέλη αποτελείται. Δεν μπορεί να εκπροσωπεί όλους τους απόφοιτους ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε αριθμό ένας σύλλογος με λιγότερα από 100 μέλη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.