Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία για λογοκλοπή στο θέμα έκθεσης των Πανελλαδικών

Στους κανονισμούς των πανεπιστημίων η λογοκλοπή τιμωρείται με αποστέρηση της φοιτητικής ιδιότητας για κάποιο διάστημα, ενώ για μεταπτυχιακούς φοιτητές υποψήφιους διδάκτορες μπορεί να οδηγήσει και σε διαγραφή ή ανάκληση του τίτλου σπουδών
Δημοσίευση: 10/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία για  θέμα   λογοκλοπής   άρθρου συγγραφέα που τέθηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις , απάντησε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, σε σχετική ερώτηση  της Βουλευτού του ΜέΡΑ25   Φωτεινής Μπακαδήμα, κι εξήγησε:

 • Η Επιτροπή επέλεξε ένα θέμα από μία έγκριτη πηγή, μια κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, το διασκεύασε για τις ανάγκες των εξετάσεων και το χρησιμοποίησε κάνοντας ορθή αναφορά στην πηγή.
 • Δεν έχει την ευθύνη ελέγχου για λογοκλοπή.
 • Τα κείμενα επιλέγονται λίγες ώρες πριν από τις εξετάσεις για τη διαφύλαξη του αδιάβλητου χαρακτήρα, υπό ασφυκτική χρονική πίεση.
 • Είναι συνήθως μικρά αποσπάσματα.
 • Έχουν πλήρη παραπομπή ή βιβλιογραφική αναφορά και συχνά διασκευάζονται για τις ανάγκες των εξετάσεων.
 • Άλλωστε το ίδιο κείμενο στο οποίο βασίζετε εσείς την ερώτησή σας, αναφέρει ότι κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει ευθύνες από την Επιτροπή, επειδή το άρθρο που διάλεξαν αποδείχθηκε προϊόν λογοκλοπής.
 • Άρθρο δημοσιευμένο σε μεγάλη εφημερίδα ήταν, με θέμα πρόσφορο, κανείς δεν πρόκειται να τους ψέξει γι’ αυτό.

Λογοκλοπή στα Πανεπιστήμια

Σχετικά με το ερώτημα της Βουλευτού για περιπτώσεις λογοκλοπής σε διδακτορικές εργασίες αλλά και σε έργα μελών ΔΕΠ, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε τα εξής:

 • Στον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό των πανεπιστημίων, των ΑΕΙ, το προεδρικό διάταγμα 160/2008, η λογοκλοπή αποτελεί το πρώτο πειθαρχικό παράπτωμα για όλες τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, καθώς και για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες.
 • Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 23 αναφέρει ότι τιμωρείται πειθαρχικά η συνειδητή αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο αντικείμενο της επιστημονικής τους έρευνας και διδασκαλίας.
 • Στους κανονισμούς των πανεπιστημίων η λογοκλοπή τιμωρείται με αποστέρηση της φοιτητικής ιδιότητας για κάποιο διάστημα, ενώ για μεταπτυχιακούς φοιτητές υποψήφιους διδάκτορες μπορεί να οδηγήσει και σε διαγραφή ή ανάκληση του τίτλου σπουδών.
 • Προβλέψεις υπάρχουν στους εσωτερικούς κανονισμούς, κανονισμούς σπουδών, στους κανονισμούς αρχών και λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας σε όλα τα πανεπιστήμιά μας. Επειδή, όμως, δεν αρκούν οι νομοθετικές προβλέψεις, στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται αυτή τη στιγμή εκτεταμένος έλεγχος για λογοκλοπή.
 • Την περίοδο 2017-2020, με απόφαση του συλλόγου των πρυτάνεων, δεκαεπτά ελληνικά πανεπιστήμια διέθεταν συνδρομή στο λογισμικό ελέγχου πρωτοτυπίας περιεχομένου «Turnitin».
 • Μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, η χρήση του λογισμικού αυτού έχει επεκταθεί για την τριετία 2020-2022, καλύπτοντας και τα είκοσι τέσσερα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα.
 • Το «Turnitin» είναι ένα διαδικτυακό λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής, η βάση δεδομένων του περιλαμβάνει πάνω από 61 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες, πάνω από 640 εκατομμύρια εργασίες φοιτητών όλων των βαθμίδων, πάνω από 160 εκατομμύρια άρθρα από ακαδημαϊκά βιβλία και περιοδικά.
 • Η συμπερίληψη ελληνόγλωσσων εργασιών, αλλά και η χρήση δυνατοτήτων αυτόματης μετάφρασης καλύπτουν την αντιπαραβολή ελληνόγλωσσων κειμένων με όλο αυτό το υλικό που ανέφερα προηγουμένως, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει λογοκλοπή.
 • Η συνδρομή σε αυτή την υπηρεσία γίνεται με τον συντονισμό του συνδέσμου ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
 • Έχει συνεργαστεί ο σύνδεσμος αυτός με το ακαδημαϊκό διαδίκτυο για τη διασύνδεση του λογισμικού με την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης open e-class και τα πανεπιστήμια που διαθέτουν άλλες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης έχουν επίσης προβεί στη σχετική διασύνδεση.
 • Με αυτές τις ενέργειες καλύπτεται το φλέγον ζήτημα της ενσωμάτωσης προηγμένων εργαλείων καταπολέμησης της λογοκλοπής στα εργαλεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 • Όπως ανέφερα προηγουμένως, το λογισμικό αυτό περιλαμβάνει και τη δυνατότητα για ανίχνευση λογοκλοπής σε μεταφρασμένο κείμενο. Χρησιμοποιείται σε πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως, 1,6 εκατομμύρια καθηγητές και 26 εκατομμύρια φοιτητές παγκοσμίως.
 • Σε ένα μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο το τελευταίο διάστημα έγιναν δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι λογοκλοπής για εργασίες φοιτητών.
 • Αυτές είναι οι ενέργειες που γίνονται στο ελληνικό πανεπιστήμιο, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λογοκλοπής.
   

Σχόλια (1)

 
Επιλογή αποσπασμάτων από βιβλία
12 Ιουλ 2020 02:50

Θα έπρεπε να επιλέγονται κείμενα από βιβλία, όπου υπάρχει εκδοτικός έλεγχος και μια άλλη ποιότητα στον λόγο. Η επιλογή κειμένων από τον Τύπο δεν είναι κατάλληλη για εξέταση γλωσσικού μαθήματος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.