Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Νέα διάταξη: Εκπαιδευτικοί σύζυγοι ένστολων αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων

Δημοσίευση: 11/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Και οι εκπαιδευτικοί  της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι σύζυγοι του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης έχουν δικαίωμα απόσπασης , κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα η διάταξη που ψηφίστηκε, έχει ως εξής:

Απόσπαση εκπαιδευτικών συζύγων υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας

Στο άρθρο 21Α του ν. 2946/2001 (Α ́ 224) προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Το δικαίωμα της παρ. 1 παρέχεται και στους εκ- παιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σύζυγοι του ένστολου προσω- πικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κρά- τησης. Στην περίπτωση αυτή, ως στρατιωτική μονάδα νοείται η αστυνομική, πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και το Κατάστημα Κράτησης όπου παρέχει πραγματική υπηρεσία το εν λόγω προσωπικό.».

Τι προβλέπει η παρ.1 του άρθρου 21Α του ν. 2946/2001

1. Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων δύναται να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού.

 

Σχόλια (21)

 
νικος
11 Ιουλ 2020 21:24

Για εκπαιδευτικούς τιποτα?

 
KC
11 Ιουλ 2020 22:51

Υπουργείο Παιδείας. Το μόνο υπουργείο που φροντίζει (διαχρονικά) τους υπαλλήλους όλων των άλλων υπουργείων και όχι τους δικούς του...

 
Νοναμε
12 Ιουλ 2020 00:20

Πάντα για τους άλλους. Ζευγάρι εκπαιδευτικών πότε μαζί

 
Κώστας
12 Ιουλ 2020 10:58

Όλο αυτές οι κατά προτεραιότητα αποσπάσεις κλπ ειναι ξεκάθαρη παραβίαση της ισότητας των πολιτών και θα έπρεπε να καταπέσουν στα δικαστήρια.

 
αγανακτισμένος!!
12 Ιουλ 2020 10:58

Καιρός να ισχύσει και για το υπουργείο Παιδείας ή τίποτα!!!!!!
Έλεος!!!!! Είκοσι χρόνια χωρισμένη οικογένεια με εξαίρεση τρία χρόνια (μόνο) απόσπαση!!!!!

 
απλά πραγματα
12 Ιουλ 2020 11:50

Αν έχεις σύζυγο εκπαιδευτικό : Ας προσεχές !!! Δεν θεωρείται σοβαρός λόγος για απόσπαση κατά προτεραιοτητα, άλλη μια τεράστια συνδικαλιστική επιτυχία του κλάδου!

 
Mπραβο
12 Ιουλ 2020 12:36

Οι υπολοιποι εκπαιδευτικοι τι κανουμε;; Υπηρετουμε στο ιδιο υπουργειο και φροντιζουμε τους υπηρετουντες στα αλλα υπουργεια..

 
Πλατάρος Γιάννης
12 Ιουλ 2020 14:34

Αν έλεγαν σε έναν αντικειμενικά παρατηρητή, ποιο ζευγάρι έχει ανάγκη να είναι μαζί, θα έλεγε όλα. Όλα όσα είναι στις ζώνες :
1) που βλέπονται κάθε εβδομάδα.
2) κάθε μήνα.
3) τον μήνα της άδειας.
4) κάθε Χριστούγεννα Πασχα
5) κάθε καλοκαίρι 2 μήνες.
Οι εκπαιδευτικοί είναι στις περισσότερες ζώνες.
Άρα, αν έχουμε ζεύγος υπαλλήλων του κράτους που και οι δύο είναι εκπαιδευτικοί, αυτοί έχουν την λιγότερη ανάγκη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ζεύγος υπαλλήλων, που κατοικούν σε ίσες αποστάσεις και όλα ceteris paribus.
Αν αναζητούσαμε ποιο ζεύγος έχει μέγιστο πρόβλημα, αυτό θα ήταν του στρατιωτικού και του μη στρατιωτικού υπαλλήλου. Επειδή οι μεταθέσεις είναι υποχρεωτικές, ανεξαρτήτως οικογενειακή υποχρεώσεων.
Βεβαίως και ο κάθε ένας μπορεί να υποστηρίζει το συμφέρον του, αλλά όχι εις βάρος άλλων.
Οι εκπαιδευτικοί, παίρνουν και καλώς μόρια γάμου, τέκνων, συνυπηρετησης.
Δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει;
Ποιο το σωστό;
Η ρύθμιση να αφορά στρατό αεροπορία ναυτικό και όχι τους υπολοίπους;
Σωστό μάλλον...
Δεν γίνονται μεταθέσεις στην εκπαίδευση. Σωστό για τους δημογραφικού λόγους.
Υπάρχουν ειδικές διαταξεις για πολύτεκνους. Υπάρχουν ειδικές αποσπάσεις για λόγους υγείας.
Μπορείτε να ζητήσετε κάτι δίκαιο που να είναι κατά Pareto βελτιωση;
Δηλαδή να μην επιδεινωνει την θέση άλλων πολύ χειροτερα απ όσο κάνει την δική μας καλύτερη;
Ζητείστε το με- πάντα- κατανόηση και ενσυναισθηση...

 
Πάνος
12 Ιουλ 2020 15:59

Δυστυχώς, εμείς οι εκπαιδευτικοί που είμαστε ζευγάρι... επτωχεύσαμεν!! Τράβα κουπί, δύστυχε επαιδευτικέ, που παντρεύτηκες επίσης εκπαιδευτικό. Σε τι να ελπίζει, κανείς πια...

 
Ww
12 Ιουλ 2020 16:26

Δεν τα βάζει κανένας με όσους κάνουν χρήση του νόμου. Απορώ όμως γιατί δεν ακούγεται και η φωνή όσων εκπαιδευτικών έχουν οικογένειες και μένουμε τα τελευταία 19 χρόνια μακριά από τις οικογένειές μας. Θα δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός που βλάπτει τον ίδιο τον κλάδο.

 
Να γίνεται το αντιστροφο
12 Ιουλ 2020 16:27

Να πηγαίνουν οι των ΣΑ κλπ εκεί που υπηρετούν οι σύζυγοι.Ή να καταργηθούν οι συνυπηρετήσεις που παραβιάζουν την ισότητα των πολιτών.Και αυτό παγκόσμια ελληνική πατέντα της χώρας των αιωνίων μνημονίων και των ευνοϊκών ρυθμίσεων για κομματικά ωφέλη.Χιλιαδες μνημόνια να έρθουν το πολιτικό σύστημα δεν καταλαβαίνει τίποτα.

 
Alz14
12 Ιουλ 2020 18:02

Οι ένστολοι μετατίθενται ok να το καταλάβω... γιατί οι σύζυγοι να τους ακολουθούν με αποσπαση κατά προτεραιότητα (δεν ισχύει φυσικά για όλους) Οι ΔΕΠ/ΕΔΙΠ - οι ΙΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΊ;
Ευθύνη έχουν πρωτίστως οι συνδικαλιστές μας! Όταν ερωτωνται ποιούν την νήσσα...
Οι εκπ/κοι; ο ένας Έβρο ο άλλος Κρήτη;

 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ
12 Ιουλ 2020 20:11

Πέρα από τους στρατιωτικούς που αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε 3 χρόνια, οι υπόλοιπες κατηγορίες δεν θα έπρεπε να ευνοούνται γιατί έχουν τη μετάθεσή τους σε ένα σταθερό μέρος όπως ακριβώς και τα ζευγάρια των εκπαιδευτικών. Αλλά τι να κάνουμε είναι σώματα ασφαλείας και η δουλεία τους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτή των εκπαιδευτικών.

 
Νίκος
12 Ιουλ 2020 23:47

Ζευγάρι εκπαιδευτικών, ζει ουσιαστικά χωρισμένο για 12 χρόνια και με δύο παιδιά. Συναντώνται μερικές ημέρες Πάσχα, Χριστούγεννα και σχεδόν δύο μήνες το καλοκαίρι. Προφανώς, ζευγάρι ενός κατώτερου Θεού...

 
Λια
13 Ιουλ 2020 09:59

Τι να πουμε επιτελους;Μονο οι συζυγοι εκπαιδευτικων!Ολοι οι υπολοιποι τα παιδια ενος κατωτερου θεου.! Εικοσι χρονια μακρια απο τα παιδια μας κ τους συζυγους μας.! Δουλευουμε για να συντηρουμε τα πλοια , τα τρενα , τα ταξι .Και να νοικιαζεις σπιτι στην Κερκυρα πανω απο 400 ευρω με ορο να μη φερεις και τα τρια παιδια σου γιατι θα σημειωθουν φθορες! Ελεος πια!!! Τι κανει το υπουργειο για εμας; Τιποτα! Τυχεροι μονο οταν βγαλουμε καρκινο κι αποσπαστουμε κατα προτεραιοτητα.! Ειναι το μονο σιγουρο!

 
Μαρία - Αγανακτισμένη...
13 Ιουλ 2020 11:30

Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είναι σύζυγοι ένστολων τίποτα πάλι....; Δεν θα έπρεπε να ισχύει η συνυπηρέτηση και για εμάς από την στιγμή που διοριζόμαστε κάθε χρόνο (άσχετα το μέρος); Εμένα ο σύζυγός μου (δεν είναι στρατιωτικός) έτρεχε πέρυσι στον Έβρο λόγω υπηρεσιακών αναγκών να κρατήσει τα σύνορα στην πρώτη γραμμή και με κορωναϊό στις επάλξεις εργαζόταν κανονικά...όχι σαν εμάς...Και φέτος μας βλέπω για νησάκι λόγω μεταναστευτικού...όπου φυσάει ο άνεμος δηλαδή ''λόγω υπηρεσιακών αναγκών'' μετακινείται...Εγώ τι να δηλώσω από περιοχές δηλαδή; (Έχω και δύο ανήλικα παιδιά)

 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
13 Ιουλ 2020 13:27

Όλοι οι εκπαιδευτικοί που ζητούν απόσπαση έχουν κάποιο λόγο ακόμα και εντοπιότητα (μόνιμη κατοικία). Τα τελευταία εννέα χρόνια μία φορά πήρα απόσπαση. Κάνω εβδομαδιαίως 600 χλμ για να πηγαίνω στην οικογένειά μου το Σαββατοκύριακο+ 200χλμ για τα σχολεία. 400 ευρώ καύσιμα και διόδια τον μήνα +ενοίκιο + πάγια. Έλεος!! Ούτε σε φορέα 60χλμ μακριά από τον τον τόπο κατοικίας δεν αποσπώμαι. Κενά υπάρχουν να δοθούν αποσπάσεις σε όλους όσους ζητούν απόσπαση. Δηλαδή όσοι δεν μπορούν λόγω προβλήματος υγείας να κάνουν ένα παιδί αλλά θέλουν πρέπει να είναι καταδικασμένοι και εγκλωβισμένοι, μακριά από τις οικογένειές τους!!

 
Γ γ
21 Ιουλ 2020 17:52

Αυτο ισχυει κ για τους αναπληρωτες η μονο για τους μονιμους;

 
Μαρινα
27 Αυγ 2020 22:43

Συμφωνώ με όλους...οι καθηγητές που δεν παντρεύτηκαν θα είναι μονίμως πισω απο όλους κ μονοι απομονωμένοι μακρυα απο τα αγαπημένα τους πρόσωπα...

 
Μαρια
19 Σεπ 2020 22:41

Για αναπληρωτες εκπαιδευτικους ισχύει η συνυπηρετηση?

 
Μαρια
19 Σεπ 2020 22:46

Για αναπληρωτες εκπαιδευτικους ισχύει η συνυπηρετηση?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.