Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύλλογος Διδασκόντων του ΠΘ: Αυθαίρετος διαχωρισμός των τμημάτων σε «παλαιά» και «νέα»

Δημοσίευση: 13/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΠΘ συντάσσεται με την ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου (3/7/2020) κατά της υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας 77275/Ζ1 (ΦΕΚ 2549/τ.Β’/25.6.2020) με τίτλο «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021». Εκδόθηκε και ένα συμπληρωματικό ΦΕΚ 2766/τ.Β’/7.7.2020 που τροποποιεί προς το χειρότερο την αρχική υπουργική απόφαση.

Στην υπουργική απόφαση γίνεται αυθαίρετος διαχωρισμός των τμημάτων σε «παλαιά» και «νέα» όσον αφορά στη δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών σε αντίστοιχα τμήματα. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου, έχει ήδη θεσπιστεί «ακαδημαϊκό κριτήριο» στις μετεγγραφές και οποιοσδήποτε άλλος διαχωρισμός απλά υπονομεύει τα νέα τμήματα. Παρατηρούνται προβλήματα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας με πολύ μεγάλες αλλαγές στις λίστες αντιστοιχιών σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς. Οι αλλαγές αυτές δεν συνοδεύονται από αιτιολογημένα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά εστιάζουν μόνο στο χαρακτηρισμό των τμημάτων ως νέα και παλαιά.

Ειδικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πλήττεται ιδιαίτερα από την ΥΑ με συνολικά 14 (!) νέα τμήματα να έχουν υποστεί αλλαγή στις αντιστοιχίες τμημάτων.

Πολλά από τα τμήματα αυτά δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα αντιστοίχισης με το πρόγραμμα σπουδών των αντίστοιχων παλαιών τμημάτων, αντίθετα έχουν ~80% κοινό πρόγραμμα σπουδών με αυτά (το κριτήριο της ΥΑ είναι 70%).

Υπονοείται από την ΥΑ αλλά και την απάντηση σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ότι τα νέα τμήματα δεν είναι έτοιμα, δεν έχουν αρκετά μέλη ΔΕΠ και δεν είναι αξιολογημένα ώστε να αντιστοιχηθούν. Αυτό είναι μία πρωτοφανής τακτική και δεν είναι συνεπής με την τακτική που ακολουθείται ανέκαθεν σε όλα τα νέα τμήματα των ΑΕΙ της χώρας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνολικά αλλά και τα τμήματα του ΠΘ ειδικά στην πρόσφατη πιστοποίηση αλλά και στις τελευταίες αξιολογήσεις έχουν λάβει πολύ υψηλές βαθμολογίες και τα συγχαρητήρια των αξιολογητών και των  πιστοποιητών περιλαμβάνοντας τους αξιολογητές και πιστοποιητές που προέρχονται από ιδρύματα του εξωτερικού.

Τμήματα που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν λάβει τα εύσημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και της χώρας, μένουν και αυτά χωρίς αντιστοίχιση ως «νέα»!

Οι ίδιοι άνθρωποι που πέτυχαν αυτές τις επιδώσεις (διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του ΠΘ) κλήθηκαν να ιδρύσουν, να στελεχώσουν και να φροντίσουν τα νέα τμήματα του ΠΘ. Αυτό έγινε, και συνεχίζει να γίνεται, με αφοσίωση, υπευθυνότητα και μεράκι για τα νέα τμήματα, τα αντικείμενα και τα προγράμματα σπουδών των οποίων ήταν αποφάσεις της συγκλήτου του ΠΘ.

Οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στα τμήματα αυτά από την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά ήρθαν αντιμέτωποι με το αιφνίδιο διαχωρισμό τους σε τμήματα άλλης κατηγορίας.

Οι συνάδελφοι (μέλη ΔΕΠ) που επέλεξαν να μετακινηθούν ή να υποβάλλουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν για να υπηρετήσουν αυτά τα νέα τμήματα είναι άνθρωποι με πολλά προσόντα που έρχονται στο ΠΘ εγκαταλείποντας άλλες θέσεις στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, θέλοντας να συνεισφέρουν στη νέα αυτή προσπάθεια. Ούτε αυτοί γνώριζαν ότι έρχονται σε τμήματα δεύτερης κατηγορίας.

Οι απόφοιτοι λυκείου που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο την τρέχουσα εβδομάδα (έως 17/7) θα είναι τουλάχιστον διστακτικοί για να δηλώσουν τα νέα τμήματα του ΠΘ, είτε γιατί βρίσκονται πλέον σε σύγχυση μετά την ΥΑ, είτε γιατί θα σκέφτονται τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο στα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Έτσι, τα νέα τμήματά μας, οι φοιτητές μας, οι συνάδελφοί μας και τελικά συνολικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπονομεύονται με αυτήν τη πρωτοφανή ΥΑ.

Ως ΔΣ του ΕΣΔΕΠ δεν αντιλαμβανόμαστε ποια είναι τα κίνητρα πίσω από αυτήν την ΥΑ αλλά τα αρνητικά αποτελέσματά της μπορούμε να τα διαβλέψουμε καθαρά.

Αρνούμαστε το διαχωρισμό σε νέα και παλαιά τμήματα και απαιτούμε την ανανέωση της λίστας των αντιστοιχιών με απαλοιφή αυτού του όρου. Η αντιστοιχία πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και τα απαιτούμενα έτη φοίτησης. Οποιοδήποτε άλλο κριτήριο καθιστά το διαχωρισμό υπονομευτικό για τα νέα τμήματα και για τα ΑΕΙ της χώρας συνολικά.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές να κινηθεί νομικά εναντίον της ΥΑ ώστε να διαφυλάξει το κύρος του ΠΘ και την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την ΥΑ πριν τη λήξη συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων.

Δείτε επίσης Ψήφισμα Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών (13η/02-07-2020) και ψήφισμα του Τμήματος Φυσικής του ΠΘ (26ης/08.07.2020).

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος      Η Γραμματέας

Θοδωρής Μεταξάς    Βανέσσα Κατσαρδή

Σχόλια (3)

 
Περίεργο
14 Ιουλ 2020 15:02

Αν το υπουργείο κρίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν ορισμένα τμήματα ας αναλάβει την ευθύνη να διακόψει τη λειτουργία τους και να τα αποσύρει από το μηχανογραφικό δελτίο. Δεν είναι ευθύνη των φοιτητών ή των οικογενειών τους, αλλά των μελών ΔΕΠ και της ηγεσίας των ΑΕΙ να μην παγιδεύονται φοιτητές σε σχολές χωρίς προοπτική

Το περίεργο είναι ότι ορισμένοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν επιλογές που διαχωρίζουν τμήματα χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Όταν παλιότερα ιδρύονταν τμήματα Μαθηματικών ή Χημείας σε Πάτρα, Κρήτη, Ιωάννινα ήταν αμέσως αντίστοιχα με τμήματα που λειτουργούσαν επι δεκαετίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 
Δημόσια Πανεπιστήμια
14 Ιουλ 2020 14:59

Τμήματα που δεν είναι αντίστοιχα με άλλα σε προπτυχιακό επίπεδο προκαλούν προβλήματα στο ενιαίο σύστημα των ΑΕΙ. Τα τμήματα των ΑΕΙ αντιμετωπίζονται ως σύνολο, κατανεμημένα σε κάθε σχολή των εθνικών ΑΕΙ, και δεν μπορεί να αλλάζει ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης λόγω των αποφάσεων του προσωπικού μιας σχολής.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν είναι ανεξάρτητα των σπουδών: Αν χρειαζόμαστε (Ν) τμήματα σε κάποιο αντικείμενο η ίδρυση και λειτουργία τους είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που χρηματοδοτεί τα Δημόσια ΑΕΙ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού Δεν μπορεί αυτό να παρακάμπτεται με την ίδρυση υπερεξειδικευμένων τμημάτων που μετά από χρόνια αλλάζουν αντικείμενο.

Αυτή η κακή πρακτική κατακερματισμού των γνωστικών αντικειμένων οδηγεί σε πλασματικές θέσεις εισακτέων και τεχνητές ελλείψεις προσωπικού.

@ Observator

Τμήματα που ιδρύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν περίμεναν δεκαετίες για επαγγελματικά δικαιώματα. πχ. Η νέα Αρχιτεκτονική στο Παν. Ιωαννίνων έγινε αμέσως αντίστοιχη με τις υπόλοιπες αρχιτεκτονικές.

Το ίδιο συνέβη και με τμήματα που ιδρύθηκαν στο Παν. Θεσσαλίας ή στο Παν. Πελοποννήσου.

 
Observator
14 Ιουλ 2020 12:42

Δε συμβαίνει τίποτε περίεργο. Απλά θα χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια ώστε όλα να πάρουν το δρόμο τους. Ένα νέο τμήμα σε καμία περίπτωση, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να είναι αντίστοιχο με οποιοδήποτε άλλο τμήμα που λειτουργεί επί χρόνια και έχει πάρει τα επαγγελματικά του. Ένα τμήμα δεν προσδιορίζεται από το αν μπορεί να δέχεται μεταγραφές. Ένα τμήμα προσδιορίζεται από το πραγματικό πρόγραμμα σπουδών του και το προσωπικό του.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ