Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Ανταλλαγή “πυρών” Ν. Κεραμέως- Ν. Φίλη για τη προσχολική εκπαίδευση

Ν. Κεραμέως προς Ν. Φίλη: “Εσείς νομοθετείτε βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο"
Δημοσίευση: 13/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Πυρά” αντάλλαξαν σήμερα στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως με τον πρώην υπουργό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, κατά τη συζήτηση τροπολογίας για τη προσχολική εκπαίδευση

“Εσείς νομοθετείτε βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο. Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, νομοθετήσατε χωρίς να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες αίθουσες για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και το απαραίτητο προσωπικό”, είπε   η Ν. Κεραμέως, απευθυνόμενη στο Ν. Φίλη και σημείωσε τα εξής:.

 •  Κύριε Φίλη, εάν δεν πιστεύαμε στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, δεν θα είχαμε καταβάλει τέτοια προσπάθεια πέρυσι τον Ιούλιο, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Σας θυμίζω Ιούλιο μήνα, κύριε Φίλη -και το έχω πει δημοσίως- από τους εκατόν δέκα τέσσερις δήμους που θα έμπαιναν στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο, ξέρετε σε τι κατάσταση είχατε αφήσει το υπουργείο Παιδείας; Στους πενήντα ήρθαν οι υπηρεσίες και μας είπαν «Δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε». Γιατί; «Διότι δεν έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, διότι δεν έχουμε αίθουσες».
 • Κύριε Φίλη, επειδή είπατε ότι είναι όλα καταγεγραμμένα, σας προτρέπω να κοιτάξετε τα Πρακτικά της Βουλής, διότι δεν είχε καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει «παρών», υπογραμμίζοντας δύο πράγματα: Ότι είναι αναφανδόν υπέρ της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, μία προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Μαριέττα Γιαννάκου και δεύτερον, όμως, ότι εσείς νομοθετείτε βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο. Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, νομοθετήσατε χωρίς να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες αίθουσες για να υλοποιηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και το απαραίτητο προσωπικό.
 • Εμείς τα λύσαμε και τα δύο. Καταβάλαμε αγώνα δρόμου πέρσι Ιούλιο, Αύγουστο, τέτοιες ημέρες, προκειμένου ακριβώς να εφαρμοστεί στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό των δήμων η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Το καταφέραμε και έμειναν μόνο δεκατρείς δήμοι εκτός τότε.
 • Τώρα λέτε γιατί ήρθε ως τροπολογία. Μα γιατί εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, κύριε Φίλη, προκειμένου να έχει την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Να συμφωνήσουμε μία φορά ότι συμφωνούμε; Να συμφωνήσουμε ότι είμαστε υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης; Εμείς είμαστε και το υλοποιούμε. Εσείς το ψηφίσατε, πράγματι δική σας πρωτοβουλία, πράγματι έτσι ξεκίνησε, πλην όμως δεν φροντίσατε για την υλοποίηση. Γιατί, θυμίζω, από τους εκατόν δέκα τέσσερις δήμους της χώρας σε πενήντα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί.
 • Άρα, λοιπόν, λέω το εξής: Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι από Σεπτέμβριο θα εφαρμόζεται το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο σε τριακόσιους είκοσι επτά δήμους της χώρας. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κεκτημένο για το οποίο κατεβλήθησαν πολύ μεγάλες προσπάθειες. Όσον αφορά στους πέντε δήμους οι οποίοι παίρνουν μία παράταση ενός έτους, καταλαβαίνετε αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, πλην, όμως, σας διαβεβαιώνω -γιατί έχουμε συζητήσει αναλυτικά και με τους αρμόδιους Υπουργούς εκεί-, προφανώς και θα γίνει πρόβλεψη. Δεν θέλω, όμως, να υπεισέρχομαι σε χωράφια άλλων, κύριε Πρόεδρε. Είναι θέμα υπουργικής απόφασης, όχι διάταξης, προκειμένου ακριβώς να προβλεφθούν όλες οι διαδικασίες, για να ενταχθούν τα παιδιά αυτά στην προσχολική αγωγή.


Ο Ν. Φίλης

Νωρίτερα ο Ν. Φίλης απευθυνόμενος στη Ν. Κεραμέως, είπε τα εξής:

 • Κυρία Υπουργέ, μας φέρατε την τροπολογία με την οποία σε πέντε δήμους της χώρας, από το σύνολο των τριακοσίων και πλέον δήμων, παρατείνεται, αναβάλλεται η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
 • Καταρχήν, πριν από είκοσι μέρες υπήρχε νομοσχέδιο εκπαιδευτικό. Θα μπορούσατε αυτήν την τροπολογία να τη φέρετε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο νομοσχέδιο της εκπαίδευσης και όχι εμβαλωματικά σε ένα άσχετο νομοσχέδιο. Όμως, το σημαντικό δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πέντε μεγάλους δήμους - ανάμεσά τους και ο Δήμος της Αθήνας- όπου με ευθύνη -ιδίως στο Δήμο της Αθήνας- της δημοτικής Αρχής της νυν και της πρώην -αφήστε τον κορωνοϊό, όχι παντού ο κορωνοϊός ως επιχείρημα και ως άλλοθι- δεν εφαρμόζεται φέτος η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
 • Ήθελα να σας πω ότι για ορισμένους είναι αγγαρεία αυτή η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, όπως για τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Καμίνη. Όμως, για τις οικογένειες και τα παιδιά είναι ένα δικαίωμα.
 • Ήδη από τον Μάιο είχε προειδοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μπακογιάννης να αφήσει τους «μεγάλους περιπάτους» -έργα βιτρίνας- και να ασχοληθεί με τα ζέοντα προβλήματα, τα πολύ καυτά προβλήματα των δημοτών στην Αθήνα. Το άφησε έτσι. Ο κορωνοϊός ήταν μια ευκαιρία για να ξεπεταχτεί η ιστορία του «μεγάλου περιπάτου», με τις ατασθαλίες και όλα αυτά που έγιναν, με τους διαγωνισμούς που δεν έγιναν, με τις αναθέσεις κ.λπ.. Τα ξέρει ο κόσμος. Τα βλέπει, τα ζει κάθε μέρα. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως -που είναι σπασμένη, δυστυχώς, αυτή η βιτρίνα- υπάρχει η ζωή των ανθρώπων. Την έχετε εγκαταλείψει.
 • Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Στο άρθρο 2 της τροπολογίας προβλέπεται το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την παροχή θέσεων φροντίδας σε βρέφη και νήπια από δυόμισι ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η ερώτηση είναι: Ποια είναι η ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση για τους πέντε δήμους που δεν εφαρμόζεται η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική; Είναι τα τέσσερα; Είναι τα έξι; Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι τα χιλιάδες παιδιά στο Δήμο της Αθήνας και στους άλλους δήμους που θα μείνουν εκτός υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης -γιατί αναστέλλεται για ένα χρόνο η εφαρμογή, όπως είπατε- που θα πάνε; Θα μπούνε στο πρόγραμμα με το voucher; Θα παραμείνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Τι προβλέπετε επ’ αυτού; Υπάρχει πλήρης σιωπή στην τροπολογία.
 • Θα ήθελα, επίσης, να γίνει σαφής απάντηση στο ερώτημα αυτό που σας θέτω, για να μην υπάρξουν ζητήματα ερμηνείας και παρανοήσεων με τις υπουργικές αποφάσεις.
 • Τελειώνοντας, κυρία Υπουργέ, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το γεγονός ότι στους τριακόσιους είκοσι τέσσερις δήμους, όπως είπατε, στη χώρα όπου εφαρμόζεται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση είναι ένα έργο το οποίο προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το καταψηφίσατε εσείς τότε στη Βουλή. Δεν το ξηλώσατε, βέβαια, διότι υπήρχε μια θετική ανταπόκριση της κοινής γνώμης, των πολιτών, των οικογενειών. Καταψηφίσατε τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής ηλικίας και ψηφίσατε τα ζητήματα της ηλεκτρονικής υποδομής μόνο. Είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά αυτά.
 • Σήμερα δίνεται μία παράταση και αισχυντηλά δεν αναφέρετε ποιον νόμο παρατείνετε. Διότι η παράταση αφορά τον ν. 4521/2018, τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν παρατείνετε και δεν εφαρμόζετε δηλαδή -αυτό σημαίνει παράταση- για έναν χρόνο για τους πέντε δήμους. Αυτός ο νόμος ήταν η υλοποίηση μιας εκκρεμότητας τριάντα ετών. Τόσο είχε από το 1984 ψηφισμένη αυτή η αρμοδιότητα. Τόσο είχε η εκκρεμότητα εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Σχόλια (4)

 
Εθνικό σχέδιο για Εκπαίδευση
14 Ιουλ 2020 02:22

Ας παρουσιάσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα και ας καταθέσουν τα άλλα κόμματα τις προτάσεις τους, ώστε να συμφωνήσουν σε μερικούς άξονες για ένα εθνικό σχέδιο για την Εκπαίδευση την περίοδο 2020-2030.

Αυτές οι ανούσιες ανταλλαγές, χωρίς κανενα εκπαιδευτικό ή έστω πολιτικό νόημα, κανένα δεν ενδιαφέρουν. Σπατάλη χρόνου, χωρίς να κερδίζουν κάτι σε απήχηση.

 
ΔΕΝ...
14 Ιουλ 2020 04:37

Και η ίδια αξιολογήθηκε στις πανελλαδικές και κόπηκε!
Τώρα τι διάολο γυρεύει στο παιδείας είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Ήθελε να δείξει ότι μπορεί... έλα όμως που απεδείχθη ότι δεν...

 
Βασίλης
14 Ιουλ 2020 06:53

Νομίζω ότι έχουν αφήσει τον κο Φίλη να λέει και κάτι. Φαντάζομαι σε μια άδεια Βουλή. Νομοθετήθηκαν στο παρά 5 προεκλογικά, όπως νέα τμήματα πανεπιστημίων γιατί είχαμε λίγα, πρωτοβουλίες χωρίς μελέτη και πλάνο αλλά και χωρίς υλική υποδοχή και χρήματα. Δεν εκπλήσσομαι.

 
Λακριντης
14 Ιουλ 2020 12:28

Ενώ οι άλλοι λιάζονται στις παραλίες έγινε λόγος για την προσχολική στη Βουλή. Έτσι για την αντίρρηση. Ας μας εξηγήσουν το ταμείο που είχαν αφήσει για την υποχρεωτικότητα της φοίτησης των προνηπίων και τα στεγαστικά κενά που θα προέκυπταν. Ας ακούσουμε την πρόταση του κου Φίλη με αριθμούς και ρεαλιστικά δεδομένα. Από λόγια άλλο τίποτε .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ