Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Διαχρονική Καθυστέρηση Έκδοσης Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ, και όχι μόνο

Δημοσίευση: 14/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απόστολος Κοκκόσης  EurIng BSc PhD CEng FIET
Πρώην Πρόεδρος ΟΣΕΠ-ΤΕΙ      
    

Η διαφοροποίηση ή κατηγοριοποίηση τμημάτων από άλλα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά τμήματα, που προέκυψε από την πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθ. Βασίλη. Διγαλάκη, επαναφέρει την εδώ και 35 χρόνια διαχρονική καθυστέρηση  έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ.  

Προφανώς και δεν θέλουμε να τοποθετηθούμε  για την ορθότητα ή μη της απόφασης του κ. Υφυπουργού που προήλθε κατόπιν πρωθύστερης απόφασης της ΕΘΑΑΕ. Ως γνωστόν πολλοί σύλλογοι μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων όπως επίσης και αρκετοί  Σύγκλητοι Πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο  έχουν εκφράσει δημόσια  την αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση του κ. Υφυπουργού.

Με αφορμή αυτό το γεγονός οι απόφοιτοι Μηχανικοί των ΤΕΙ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να παραμένουν εκτός του ΤΕΕ. Πρακτικά σημαίνει ότι στερούνται ουσιαστικά, επαγγελματικών δικαιωμάτων δεδομένου ότι η ΕΕΤΕΜ είναι ένας σύλλογος όπως ο σύλλογος Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων των Πολυτεχνικών Σχολών χωρίς όμως να έχει την δυνατότητα έκδοσης  επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι απόφοιτοι Δημόσιων Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων τμημάτων Μηχανικών δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα στο επάγγελμα  που σπούδασαν στην χώρα τους.. Δηλαδή πρώην απόφοιτοι ΤΕΙ με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών, ημεδαπής ή αλλοδαπής που εργάζονται σε χώρες της Ε.Ε, έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών όπως και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, αντίθετα όμως, στην χώρα από την οποίαν αποφοίτησαν στερούνται αυτών.   

Είχαμε εκφράσει  επανειλημμένα  την άποψη,  στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπώντας την πρώην ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση  αυτής της εκκρεμότητας. Το ΤΕΕ δια του Προέδρου του, κ. Γ. Στασινού και της καθ. Τόνιας Μοροπούλου είχε θέσει για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων το θέμα ενός Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με Μηχανικούς δύο επιπέδων τεχνικής ευθύνης. Έκτοτε βέβαια ουδέν νεώτερον συνέβη, ιδιαίτερα δε, μετά την ίδρυση των νέων πενταετών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών τμημάτων Μηχανικών στα Πανεπιστήμια..

Αδιαμφισβήτητα διακρίσεις μεταξύ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής δεν υπάρχουν. Όπως στη Μεγάλη Βρετανία τα Polytechnics σε μία νύχτα έγιναν Πανεπιστήμια, το ίδιο ισχύει και για τα πρώην ΤΕΙ που έγιναν Πανεπιστήμια, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι προφανές, ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση ή κατηγοριοποίηση μεταξύ τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών με 19000 μόρια και αντίστοιχων τμημάτων με 15000 μόρια. Επιπλέον λόγω της Ε.Ε, η χώρα μας αναγνωρίζει υποχρεωτικά, τα επαγγελματικά δικαιώματα τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων των κρατών μελών της.

Μιλάμε όμως για μια διαμορφωμένη διαχρονικότητα καθυστέρησης, για την οποία φυσικά δεν ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση ούτε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρέπει  επιτέλους, να λυθεί, αυτό το πρόβλημα που προϋπήρχε και απασχολεί χιλιάδες αποφοίτους  ΤΕΙ και πρόκειται πολύ σύντομα να απασχολήσει και τους αποφοίτους των νέων πενταετών ΠΠΣ Μηχανικών Πανεπιστημίων.

Πιστεύουμε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, να ληφθεί άμεσα μια καθαρά πολιτική απόφαση. . Οφείλει επιτέλους, η Πολιτεία να παρέμβει άμεσα και να άρει, μια 35ετή αδικία σε βάρος πολλών χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ που εργάζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τους Μηχανικούς ΤΕΙ  και όχι μόνο.

Σχόλια (8)

 
Άσχετος
14 Ιουλ 2020 11:54

Αυτό δεν λύθηκε όσο υπήρχαν ΤΕΙ, θα λυθεί τώρα;

 
Αντώνης Ε/Υ
14 Ιουλ 2020 12:39

Ο στόχος τους όπως φαίνεται είναι η εξόντωση των μηχανικών Τ.Ε. Μετά τον αποκλησμό μας από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα η ΝΔ να συνεχίσει το έργο της εξόντωσής μας. Όσοι δεν έχουμε κλείσει ακόμα βλέπουμε το λουκέτο να μας πλησιάζει

 
Mike
14 Ιουλ 2020 14:28

Άλλοι τα παράτησαν, άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν, άλλοι κουράστηκαν να το παλεύουν.
Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν έχουν ευθύνη και όλοι τους μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση μιλάνε.
Όταν εκλεγούν σιγή ιχθύος. Μόνο για γκεκομάστερ, κολλέγια, και πτυχιούχους του εξωτερικού τρέχουν με την ευλογία του ΤΕΕ.
Και που καταντήσαμε;; πτυχιούχοι να μπορούν να εργαστούν χωρίς περιορισμούς στο εξωτερικό και στην χώρα τους να μην τους λογαριάζουν καν για μηχανικούς.

 
Η χαρά
14 Ιουλ 2020 15:05

Η χαρά των δικηγόρων. Ήδη οι προσφυγές έχουν ξεκινήσει. Είναι θέμα χρόνου.

 
Μ.Π
14 Ιουλ 2020 19:45

Ναι... προσέξτε κι εσείς μην τους ταλαιπωρήσετε πολύ από τις πολλές προσφυγές. Όπως έκαναν και κάποιοι άλλοι που έφτασαν μέχρι το ΕΔΑΔ και ξέρουμε τι έγινε. Κατατακτήριες για πανεπιστήμιο/πολυτεχνείο, ο μόνος δρόμος.

 
Δημήτρης
14 Ιουλ 2020 19:48

Μηχανικός ΤΕΙ, με μαστερ, διδακτορικό και κάποιες δημοσιεύσεις σε περιοδικά με IF>9. Δουλεύω ως postdoc στη σχολή μηχανολόγων μηχανικών, αεροναυπηγικής και πολιτικών μηχανικών (MACE). Οι απόφοιτοι με μπατσελορ έρχονται στην Ελλάδα και γράφονται στο ΤΕΕ. Εγώ που τους κάνω μάθημα, δεν έχω δικαίωμα να γραφτώ γιατί σύμφωνα με το ΤΕΕ δεν είμαι ικανός. Ε σίγουρα κάτι γίνεται λάθος.

 
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ
14 Ιουλ 2020 21:23

"Μιλάμε όμως για μια διαμορφωμένη διαχρονικότητα καθυστέρησης, για την οποία φυσικά δεν ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση ούτε και η προηγούμενη κυβέρνηση...." ποιος κυβερνούσε όλα τα χρόνια ? δηλαδή ο κ.κ. Πρωθυπουργός που είναι απο τα 25 έτη? του βουλευτής δεν ήξερε ? ...ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε? όλοι οι βουλευτές δεν ήξεραν άλλαξαν τόσο πολύ τα πρόσωπα στο Ελληνικό κοινοβούλιο? δεν ήξεραν δεν συμμετείχαν στο Ελληνικές Κυβερνήσεις το μεγαλύτερο ποσοστό βουλευτών ? αλτσχαιμερ έχουμε πάθει ??

 
Γιωργος
14 Ιουλ 2020 22:50

το πολυ-πολυ να κανουν.....ακομη μια επιτροπη....και αφου ολοκληρωθει η θητεια τους να πουν "τι κριμα, θελαμε αλλα δεν προλαβαμε"

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.