Placeholder

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Οι αποφάσεις του ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως

Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 18/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 

Το πλαίσιο  αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως καθόρισε με απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

) Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος.

Δια ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορική εξέταση πρέπει να γίνεται δια ζώσης.

Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη - τύπου-δια-ζώσης - τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

(β) Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου.

Για την κρίση της ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως προς τους τίτλους των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα (α) και (β) θα έχουν εφαρμογή για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.

(γ) Η ισοτιμία προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής θα κρίνεται στις περιπτώσεις:

(α) τίτλου σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 4 ετών,

(β) τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ανεξαρτήτως τρόπου σπουδών (εξ αποστάσεως και φυσικής παρακολούθησης).

Η «ισοτιμία και αντιστοιχία» των ανωτέρω θα κρίνεται μόνο προς τα πτυχία τα απομενόμενα από τα προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π., δηλαδή μόνο εφόσον το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται στο Ε.Α.Π.

Σε περιπτώσεις αίτησης ισοτιμίας τίτλου σπουδών 1ου κύκλου φυσικής παρακολούθησης διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών εξ αποστάσεως, αυτή κρίνεται προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, η δε «ισοτιμία και αντιστοιχία» δύναται να κριθεί προς τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής φυσικής παρακολούθησης.

Ετικέτες: 
ΔΟΑΤΑΠ

Σχόλια (21)

 
Nicky
24 Ιουλ 2020 19:44

Μια ερώτηση στο παραπάνω σχόλιο; Γιατί μόνο οι μεταπτυχιακοί; Οι προπτυχιακοί δεν μπορούμε μαζί σας και εμείς; Θα είμαστε και περισσότεροι έτσι.

 
Rachel
24 Ιουλ 2020 08:00

Καλησπερα σας. Μετα λυπης μου διαπιστωσα σε επικοινωνια που ειχα με το Υπουργειο Παιδειας πως αποποιουνται των ευθυνων τους ,λεγοντας μου οτι δεν ευθυνονται αυτοι για τις αποφασεις του δοαταπ και πως εκεινοι ειναι αρμοδιοι μονο για τα μεταπτυχιακα του εσωτερικου και οχι της αλλοδαπης. Σημειωτεον οτι η υπαλληλος με την οποια μιλουσα και μου ειπε οτι ανηκει στο επιτελειο της υπουργου δεν γνωριζε τιποτα σχετικα με την αποφαση του δοαταπ. Σε ερωτηση μου λοιπον τι θεση παιρνει η Υπουργος παιδειας γι αυτην την αδικη αποφαση που παραβιαζει την αρχη χρηστης διοικησης και αναλογιας(οπως με ενημερωσε ο δικηγορος μου), η απαντηση της ηταν απο την νεα εβδομαδα ξανατηλεφωνηστε για να σας πουμε την θεση της Υπουργου( λες και δεν ξερουμε οτι αυτη δινει την εγκριση στο δοαταπ). Δηθεν η υπουργος και οι "γυρω" απο αυτην δεν γνωριζαν τιποτα. Εαν ολοι οι μεταπτυχιακοι, συσσωμοι, δεν καταθεσουμε αιτηση ακυρωσης της αποφασης στο ΣτΕ , δεν θα γινει τιποτα μου ανεφερε ο δικηγορος μου.

 
Αγγελική
24 Ιουλ 2020 00:56

Ας προσθέσουμε στα παραπάνω και ένα ακόμα οξύμωρο: εν μέσω κορωναϊού και εικασιών περί νέας έξαρσής του το χειμώνα, εν μέσω γενικότερα παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης κι ενώ οι μετακινήσεις εποπτεύονται αυστηρά και πρέπει να γίνονται με περίσκεψη, κάποιοι πρέπει να ταξιδεύουμε από τον Σεπτέμβρη στο εξωτερικό..!! Ας τονιστεί παράλληλα πως όσοι επιλέγουν εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά -και κυρίως οι εργαζόμενοι- το κάνουν συχνά εξ ανάγκης, γιατί π.χ. τα ωράρια εργασίας τους δεν εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις των διά ζώσης μεταπτυχιακών εν Ελλάδι. Και ασφαλώς όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν δικαιούμαστε εκπαιδευτικές άδειες και άδειες εν γένει, πόσο μάλλον πολυήμερες ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να μεταβαίνουμε "εν ευθυμία" στην έδρα των πανεπιστημίων για ομαδικές συναντήσεις και εξετάσεις. Θεωρώ δε πως σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα όλοι πρέπει να χαίρουμε ισότιμων εκπαιδευτικών ευκαιριών και όχι να "λογοκρινόμαστε" και να ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΣΤΕ για επιλογές σπουδών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού αναγνωρισμένα ως ισότιμα των ελληνικών από το ίδιο το ελληνικό δημόσιο. Ας πρυτανεύσει η λογική και η δικαιοσύνη επιτέλους!

 
Nicky
23 Ιουλ 2020 19:26

Ούτε και για τα παιδιά που αρχίζουν τώρα είναι κατανοητό! Όποιος γνωρίζει τη σημαίνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση γνωρίζει ότι όλο αυτό καταργεί την έννοια της εξ αποστάσεως

 
Λούλα
23 Ιουλ 2020 14:14

Το να μιλάει για ένα παιδί το οποίο ξεκινάει τώρα τις σπουδές του και έχει επίγνωση ότι θα πρέπει να μεταβαίνει στην Κύπρο για κάθε εξεταστική που συνεπάγεται ότι 4 εβδομάδες το χρόνο θα πρέπει να είναι Λευκωσία ναι το καταλαβαίνω.
Αλλά να αναφέρεται σε παιδιά τα οποία είναι στο μέσω των σπουδών τους ή που τελειώνουν ή που τώρα ξεκίνησαν ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ και τα οποία ξαφνικά θέλουν 2.000 ευρώ το λιγότερο για μία εξεταστική είναι χυδαίο.
Η απόφαση πρέπει να αλλάξει. Το να μείνουν άτομα τζάμπα σε εστίες σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι τουλάχιστον ουτοπικό.
Παιδιά καλόν αγώνα.

 
Εκπαιδευτικός
21 Ιουλ 2020 17:44

Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν εγγραφεί στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενώ ταυτόχρονα από το Σεπτέμβρη πρέπει να είναι και στο σχολείο;;;
Αφού είμαστε αναπληρωτές και δεν γνωρίζουμε καν που θα είμαστε, αναγκαστικά επιλέγουμε εξ αποστάσεως

 
απκυ
21 Ιουλ 2020 15:29

Απαραδεκτοι, για αλλη μια φορα θα στρεψουν τους νεους επιστημονες στην φυγη στο εξωτερικο

 
@Apostolos
21 Ιουλ 2020 13:25

Μάλλον δεν έχετε προσπαθήσει να αξιοποιήσετε την 'αναγνώριση' του Σαεπ ή τώρα του Ατεεν! Πουθενά δεν το δέχονται και σε κοιτάνε με μισό μάτι, το ΤΕΕ πχ δεν το δέχεται καθόλου. Εν πάση περιπτώσει εγώ σπούδασα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και θέλω την ακαδημαική αναγνώριση για να γραφτώ στο ΤΕΕ ως Μηχανικός με πλήρη δικαιώματα και ο ΔΟΑΤΑΠ με κρατάει σχεδόν ένα χρόνο όμηρο.

 
Apostolos
21 Ιουλ 2020 07:45

@ ΕΛΕΝΗ

Σωστά λες για φώρτο εργασίας. Απλά ο φώρτος εργασίας θα μεταφερθεί στο ΑΤΕΕΝ (επαγγελματική αναγνώριση) που είναι μια πιο απλή διαδικασία (ειδικά για μεταπτυχιακά).

Γιατί να ασχοληθείς με τον ΔΟΑΤΑΠ όταν μπορείς να πάρεις επαγγελματική ισοδυναμία ακόμα και με ένα 3ετες πτυχίο?

 
Μαιρη Μ
21 Ιουλ 2020 03:24

Απαραδεκτη η αποφαση του ΔΟΑΤΑΠ. Δεν μπορει να ανατρεπεται ξαφνικα και χωρις καμια διαβουλευση η ζωη τοσων ανθρωπων! Τουλαχιστον για οσους ειναι ηδη φοιτητες δεν πρεπει να ισχυσει. Δεν ειναι δικαιο να χαθουν τοσοι κοποι και τοσα χρηματα που εδωσαν για να επιμορφωθουν!

 
ΕΛΕΝΗ
20 Ιουλ 2020 16:26

Αυτή η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ είναι καταστροφική και ίσως κερδίζει τον τίτλο της πιο παράλογης απόφασης του Ελληνικού Δημοσίου για το 2020! Πιστεύω ότι επειδή απλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις αναγνωρίσεις, εμένα η αναγνώριση έχει κολλήσει στον εισηγητή εδώ και μήνες, βρήκαν αυτό το απίθανο τρόπο να μειώσουν το φόρτο εργασίας τους. Στο Υπουργείο δεν τα βλέπουν αυτά τα χάλια; Μόνο ανακοινώσεις θριάμβου για τον αριθμό των αναγνωρίσεων, που από τον Σεπτέμβριο δεν θα κάνουν πια με αυτή την απόφαση, ξέρουν να κάνουν! Εξ αποστάσεως σπουδές δεν παρέχονται μόνο από Κυπριακά Πανεπιστήμια αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, για να μην αναφέρω το Open University, τον μπαμπά όλων των εξ αποστάσεως Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΑΠ. Πώς θα πηγαίνει ο φοιτητής εκεί για κάθε μάθημα που τώρα γίνεται σε πιστοποιημένα κέντρα όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο ή το Βρετανικό Συμβούλιο, μπορούν να μας πουν οι άνθρωποι του ΔΟΑΤΑΠ;

 
ΣΩΤΗΡΗΣ
20 Ιουλ 2020 11:30

Ανατρέπουν τις αποφάσεις μας και τις ζωές μας αυθαίρετα και αναίσχυντα...

 
Ελένη Ψ.
20 Ιουλ 2020 11:17

Είναι εντελώς παράλογο όλο αυτό δεδομένου ότι έχουμε επιλέξει κάποιες σχολές για Μεταπτυχιακές σπουδές εξ αποστάσεως βάση κάποιων στοιχείων και παραμέτρων. Οι ήδη φοιτητές πρέπει να εξαιρεθούν από τη νέα απόφαση. Αλλιώς πρέπει να αποζημιωθούμε τόσο χρηματικά όσο και ψυχικά για τον χρόνο και τον κόπο που έχουμε ως ώρας καταβάλει .

 
αντώνης
19 Ιουλ 2020 19:00

Κι εγώ θέλω να μείνουμε λίγο στις "ομαδικές συναντήσεις". Πλέον και τα μαθήματα, εκτός από τις εξετάσεις, θα γίνονται στην Κύπρο;

 
Λιλη
19 Ιουλ 2020 16:59

Αυτό το ομαδικές συναντήσεις εννοεί τις τηλεδιασκέψεις;Πρέπει κι αυτές να γίνονται στην Κύπρο;

 
Οικογένεια εκπαιδευτικών
19 Ιουλ 2020 16:57

Το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας οφείλει να παρέμβει ΑΜΕΣΑ, ακυρώνοντας την εν λόγω απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ

 
ΔΟΑΤΑΠ
19 Ιουλ 2020 16:01

Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και όχι τρέχοντα προγράμματα.

Οι εξετάσεις δια ζώσης πρέπει να οργανωθούν για τους φοιτητές που θα εισαχθούν το φθινόπωρο.

 
Olga
18 Ιουλ 2020 23:43

Οι αυστηρές προϋποθέσεις είναι το να μας στείλουν πχ στην Κύπρο για εξετάσεις; Αυτό καθορίζει το περιεχόμενο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος; Μπορεί να το π; ρουν πίσω, περιμένετε να δούμε και αν δεν.... ίσως τα πανεπιστήμια βρουν τρόπο να καλύπτουν έστω τη διαμονή μας εκεί πχ αν διαθέτουν εστίες. Δε θα το αφήσουν έτσι τα πανεπιστήμια. Τυχαίο που ο νέος πρόεδρος είναι ακαδημαϊκός στην Ελλάδα;....

 
ΓΜ
18 Ιουλ 2020 20:36

Πραγματικά η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ είναι "κεραυνός εν αιθρία" μιας και ανακοινώθηκε και μέσα στο καλοκαίρι. Η διατύπωση από μόνη της ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ πλήθος κόσμου --μεταξύ αυτών και την γράφουσα-- που έχουν επενδύσει πλείστο χρόνο και χρήμα - χρόνο και χρήμα που εξοικονόμησαν με πολλές θυσίες-. Πιστεύω ότι πρέπει ο ΔΟΑΤΑΠ να επαναπροσδιορίσει την απόφασή του στο πνεύμα της κατανόησης προς τον κόπο εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων πολιτών από την Ελλάδα που ήδη παρακολουθούν τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών -ιδίως της Κύπρου- και δεν θα τα έχουν ολοκληρώσει μέχρι την 1-9-2020. Θεωρώ ότι αν εμμείνει η Ολομέλεια του ΔΟΑΤΑΠ στην απόφασή της θα πρέπει τουλάχιστον τα νέα δεδομένα να ισχύσουν για τους νεοεισαχθέντες στα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών από το Χειμερινό Εξάμηνο 2020, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα σπουδών να γνωρίζουν ΕΓΚΑΙΡΩΣ το νέο πλαίσιο αναγνώρισης και να μην αιφνιδιαστούν.

 
Εκπαιδευτικός
18 Ιουλ 2020 17:31

Εκτός από το να βγάζετε φιρμάνια που ανατρεπουν τα δεδομένα θα κανετε κατι για την 2ετους αναμονής για την αναγνωριση; μπα δε νομίζω.....τι σας νοιαζουν αλλωστε οι ζωες των αλλων

 
Apostolos
18 Ιουλ 2020 15:17

Όποιος θέλει πλέον αναγνώριση θα μπορεί να πάρει μόνο επαγγελματική. Η ακαδημαϊκή θα δίνεται πολύ δύσκολα και κάτω υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ