ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τμήμα Παραγωγής και Διοίκησης ΔΙΠΑΕ: Απόφαση για τις νέες αντιστοχίες

Δημοσίευση: 20/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ  αφού έλαβε γνώση της πρόσφατης απόφασης του Υφυπουργού́ Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντιστοιχίσεις των τμημάτων των ΑΕΙ εν όψει των ετήσιων μετεγγραφών και το διαχωρισμό τους σε παλαιά και νέα (Υ.Α. 77275/Ζ1, ΦΕΚ 2549/τ.Β’/25.6.2020, «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021»), θεωρεί ότι:

Ο διαχωρισμός των Τμημάτων των ΑΕΙ σε παλιά και νέα, που γίνεται για πρώτη φορά στα ακαδημαϊκά χρονικά και μάλιστα πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αφού διαχωρίζει τμήματα με την ίδια ονομασία, το ίδιο βασικό Πρόγραμμα Σπουδών, τα ίδια έτη σπουδών και συγκρίσιμο αριθμό μελών ΔΕΠ με ίδια προσόντα σε δύο κατηγορίες. Μάλιστα η επικαλούμενη στην Υ.Α. εισήγηση της ΕΘΑΑΕ δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτίμηση των «επιστημονικών» κριτηρίων και της «τεκμηρίωσης» του διαχωρισμού.

Πρόκειται για έναν διαχωρισμό -μεταξύ άλλων- απαράδεκτο, άδικο, αντιακαδημαϊκό και αντισυνταγματικό, που ακυρώνει την πρόσφατη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που οδήγησε στην δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης ακολουθώντας το ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Με τον διαχωρισμό των τμημάτων ακυρώνεται η ακαδημαϊκή ισοδυναμία και επιχειρείται επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς δύο ταχυτήτων, δηλαδή σε τμήματα ΑΕΙ με αποφοίτους με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και τμήματα ΑΕΙ που θα εξακολουθούν να παράγουν αποφοίτους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα ή με επαγγελματικά δικαιώματα δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή επί της ουσίας επιστροφή στο καθεστώς των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, οι διδακτικές και ερευνητικές υποδομές του, το ακαδημαϊκό επίπεδο του προσωπικού του (23 μέλη ΔΕΠ) και οι εθνικές και διεθνείς συνεργασίες του σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα είναι από κάθε άποψη εφάμιλλα με αυτά των άλλων τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της χώρας.

Αυτόν τον διαχωρισμό τον θεωρούμε απαράδεκτο, τόσο εμείς όσο και οι φοιτητές μας.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας:

•    να ανακαλέσει την υπουργική απόφαση σεβόμενο το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, καθώς όλα τα Προγράμματα Σπουδών εγκρίθηκαν από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων.
•    να ολοκληρώσει τον ενιαίο χαρακτήρα του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, αποκαθιστώντας την ισοτιμία όλων των τμημάτων ΑΕΙ της χώρας που έχουν ομοειδή γνωστικά αντικείμενα, ίσης χρονικής διάρκειας σπουδές και αντίστοιχα προγράμματα σπουδών και αποδίδοντας τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους.
Καλούμε την Δ.Ε. του ΔΙΠΑΕ:
•    Να συντονίσει τις ενέργειές της με τις πρυτανείες των άλλων πανεπιστημίων της χώρας που ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την νομική διαδικασία ακύρωσης της εν λόγω Υ.Α.

 

Σχόλια (2)

 
Τώρα που ξυπνήσατε, συμπληρώθηκαν τα μηχανογραφικά
21 Ιουλ 2020 10:31

Κάπως αργά δεν είναι;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ