ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Δύο αλλαγές

Δημοσίευση: 23/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δύο αλλαγές στο απόφαση για το  Στεγαστικό Επίδομα των σπουδαστών των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού, προβλέπει τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ειδικότερα οι αλλαγές έχουν ως εξής:

1η αλλαγή

Την τροποποίηση της υπ’ αρ. 5001/19.03.2018 απόφασης των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Τουρισμού «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για την πληρωμή του στεγαστικού επιδόματος των σπουδαστών των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού» (Β ́ 1023), ως ακολούθως:

1. Στο τέλος της παρ. 10 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 5001/19.03.2018 απόφασης προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, και λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την επικράτεια, η διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα μπορεί να είναι τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας».

Πως  διαμορφώνεται η διάταξη

Έτσι η η παρ 10 του άρθρου 3 , διαμορφώνεται ως εξής:

10. Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέσω TAXIS (μισθωτήριο) της κατοικίας στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της μόνιμης κατοικίας του σπουδαστή, στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και το N. Αττικής ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 2α του άρθρου 10 του ν. 3220/2004, όπως ισχύει. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο ζητείται η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής θα προσκομίσει πρωτότυπη βεβαίωση τουλάχιστον εξάμηνης διαμονής και πρωτότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ίδιο διάστημα. Δεν θεωρείται μίσθωση η διαμονή σε φοιτητική εστία ή οικοτροφείο.

Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, και λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την επικράτεια, η διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα μπορεί να είναι τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας.

2η αλλαγή

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου. 3Α της ενότητας Α του άρθρου 3, αντικαθίσταται ως εξής:

3.α. Οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος, υποβάλλουν στη Σχολή στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο σπουδαστής, εντός χρονικού διαστήματος το οποίο αρχίζει από την 1η Ιουνίου εκάστου έτους και δεν μπορεί να λήγει αργότερα από την λήξη της τασσόμενης από την οικεία αρχή προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το Παράρτημα «Α» της απόφασης αυτής, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά των παρ. 4-10 της ενότητας Β του άρθρου αυτού. Οι ακριβείς ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων ανακοινώνονται από τις Σχολές.

Τι ίσχυε

3.α. Οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος, υποβάλλουν στη Σχολή στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο σπουδαστής, εντός προθεσμίας από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με το Παράρτημα «Α» της απόφασης αυτής, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά των παρ. 4-10 της ενότητας Β του άρθρου αυτού. Αίτηση για χορήγηση στεγαστικού επιδόματος μπορεί να υποβάλλεται και για προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος δεν έχει λάβει στεγαστικό επίδομα για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος και άλλη φορά και ότι δεν έχει παραγραφεί η απαίτηση κατά του δημοσίου.

Σχόλια (2)

 
Ελίνα
07 Σεπ 2020 12:42

Αυτό είναι πραγματικά άδικο...

 
meteora
24 Ιουλ 2020 11:17

Μια αληθινή ιστορία θα γράψω, πώς ένα παιδί αριστούχο, κατά τη διάρκεια 4ετούς φοίτησης, παίρνει στεγαστικό επίδομα μόνο δυο έτη σπουδών!
Η μικρή μου κόρη, παίρνει το στεγαστικό επίδομα στο 1ο και 2ο έτος.
Στο 3ο δεν πήρε διότι έπρεπε να περάσει πέντε μαθήματα, αλλά αυτή πέρασε τέσσερα, διότι όλα τα υπόλοιπα τα είχε περάσει όταν φοιτούσε στο 1ο και 2ο έτος σπουδών της!
Στο 4ο έτος (2018 - 2019) δεν πήρε, διότι έφυγε από την Αθήνα νωρίς (Ιούνιο αν θυμάμαι καλά), ολοκληρώνοντας τις σπουδές της.
κ. Κεραμέως, θεωρώ αδικία να μη αποδίδει η πολιτεία το επίδομα σε περιπτώσεις όπως αυτές που περιγράφω για το 3ο και 4ο έτος (αναλογικά) σπουδών της της κόρης μου.
(Όχι! δεν αναμένω δικαίωση, απλά στοχεύω με τούτη την ανάρτηση να γίνουν δίκαιες διορθώσεις προς όφελος φοιτητών / -τριών)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.