Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Κατατέθηκε πολυτροπολογία “7” άρθρων για θέματα παιδείας

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών, ΕΛΚΕ, Ωφειλες Καθηγητών και λεκτόρων ποθετήσεις εκπαιδευτικών από τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία κλπ
Δημοσίευση: 26/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πολυτροπολογία επτά άρθρων κατέθεσε  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς ψήφιση στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ  

Ειδικότερα με την πολυτροπολογία:

Μεταθέσεις

Ρυθμίζεται η διαδικασία μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολείο σε σχολείο καθώς και των οριστικών τοποθετήσεων αυτών σε κενές οργανικές θέσεις  για το έτος 2020.

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις  σχετικά με τις κατά προτεραιότητα τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών  από τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα

Επιτρέπεται η χρήση πόρων από το εθνικό σκέλος  του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Παιδείας για τη χρηματοδότηση του έργου με τίτλο “Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα Κάλλιπος+”.

ΕΛΚΕ- Οφειλές καθηγητών και λεκτόρων

Τροποποιείται το άρθρο 23 του νόμου 4009/11 σχετικά με τους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και συγκεκριμάνα προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Διευκρινίζεται ότι τα έσοδα που εισπράττει  ο ΕΛΚΕ από τις οφειλές που δημιουργήθηκαν  μέχρι τις 31-12-2017 και αφορούν σε άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας  καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων, αποτελούν πόρους του ΟΛΚΕ και χρησιμοποιούνται , κατά προτεραιότητα, για την κάλυψη των αναγκών του ΑΕΙ  και του ΕΛΚΕ του ΑΕΙ.

β. Λογίζεται ως άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικά ή μέσω εταιρείας, αποκλειστικά η παροχή κάθε είδους υπηρεσιών που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο ή την οικεία επιστήμη των καθηγητών και των υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης.

Προσδιορίζονται οι αμοιβές καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης που δεν εντάσσονται στο ετήσιο καθαρό εισόδημα καθώς και οι περιπτώσεις εξαίρεσης  από την υποχρέωση απόδοσης ποσοστού 7% επί του συνόλου του καθαρού εισοδήματος από την άσκηση  επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καθορίζεται το συνολικό ετήσιο εισόδημα  που λαμβάνεται υπόψη, σε περίπτωση κατά την οποία ένας καθηγητής ή υπηρετών  λέκτορας δεν είναι ενταγμένος στην κατηγορία πλήρους απασχόλησης  καθ όλη τη διάρκεια του έτους ή αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας από το έτος αναφοράς για το οποίο υφίσταται η υποχρέωση απόδοσης και εφόσον υπάρχει αδυναμία προσκόμισης των βιβλίων και στοιχείων για τον υπολογισμό των οφειλών.

Επιτρέπεται η άσκηση ένστασης κατά της πράξης προσδιορισμού οφειλής από τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ρυθμίζονται με τον Οδηγό Χρηματοδότησης  (άρθρο 68 του νόμου 4485/2017), ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών των καθηγητών και των υπηρετούντων λεκτόρων.

γ. Η αρμοδιότητα έκδοσης των πράξεων προσδιορισμού οφειλής των καθηγητών και υπηρετούντων  λεκτόρων υπέρ  του ΕΛΚΕ, ανατίθεται στην Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης ΕΛΚΕ.

Επιμίσθιο εκπαιδευτικών εξωτερικού

Επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων και μέχρι την έναρξη εφαρμογής της  Ηλεκτρονικής Διακίνησης Δικαιολογητικών, η εκκαθάριση δαπανών που αφορούν στο ειδικό επιμίσθιο των αποσπασμένων στο εξωτερικό εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων καθώς και των Συντονιστών Εκπαίδευσης, με μόνη την ηλεκτρονική υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων παροχής διδακτικού έργου και χορηγηθεισών αδειών στις ηλεκτρονικές  διευθύνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών , ενώ παραμένει υποχρεωτική η υποβολή σε έντυπη μορφή των ανωτέρω εγγράφων εντός του μνημονευόμενου χρονικού διαστήματος από την ηλεκτρονική υποβολή τους.

Καταργούνται συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 4415/2016, αναφορικά  με την καταβολή στους δικαιούχους, του προαναφερόμενου επιμισθίου από την οικεία Διεύθυνσης Εκπαίδεσυης ή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής, έπειτα από μεταφορά σχετικών πιστώσεων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

ΕΟΠΠΕΠ

Προβλέπεται ότι , οι αποφάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τη συγκρότηση Επιτροπών πρόσκαιρου χαρακτήρα, για την υποβοήθηση του Οργανισμού στη διενέργεια των εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, αναρτώνται στη Διαύγεια και δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Η ανωτέρων ρύθμιση εφαρμόζεται και για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του έτους 2020.

 

Σχόλια (1)

 
Γιατί περαίωση μόνο για εισοδήματα από εταιρείες???
26 Ιουλ 2020 19:45

Υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ εισοδημάτων στο άρθρο 23.2.στστ όπου τελικά μέσω εταιριών θα πληρώσουν μόνο το 20% των χρεών τους. Γιατί αυτή η διαφορετική μεταχείριση?? μήπως αφορά γιατρούς και δικηγόρους που δεν πλήρωνα τεράστια ποσά??? Και οι υπόλοιποι δεν πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση. Είτε Όλοι το 7% είτε όλοι περαίωση. Εγώ λέω όλοι 7%.

Ντροπή κα. Κεραμέως να υπερασπίζεστε τα μεγάλα πορτοφόλια....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ