Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τροπολογία για τους ΕΛΚΕ- Οφειλές καθηγητών και λεκτόρων

Δημοσίευση: 26/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με   τροπολογία   που κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου για την Ιδιωτική Εκπαίδευσης, το οποίο ψηφίζεται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής τροποποιείται το άρθρο 23 του νόμου 4009/11 σχετικά με τους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ και συγκεκριμένα προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Διευκρινίζεται ότι τα έσοδα που εισπράττει  ο ΕΛΚΕ από τις οφειλές που δημιουργήθηκαν  μέχρι τις 31-12-2017 και αφορούν σε άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας  καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων, αποτελούν πόρους του ΟΛΚΕ και χρησιμοποιούνται , κατά προτεραιότητα, για την κάλυψη των αναγκών του ΑΕΙ  και του ΕΛΚΕ του ΑΕΙ.

β. Λογίζεται ως άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικά ή μέσω εταιρείας, αποκλειστικά η παροχή κάθε είδους υπηρεσιών που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο ή την οικεία επιστήμη των καθηγητών και των υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης.

Προσδιορίζονται οι αμοιβές καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης που δεν εντάσσονται στο ετήσιο καθαρό εισόδημα καθώς και οι περιπτώσεις εξαίρεσης  από την υποχρέωση απόδοσης ποσοστού 7% επί του συνόλου του καθαρού εισοδήματος από την άσκηση  επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καθορίζεται το συνολικό ετήσιο εισόδημα  που λαμβάνεται υπόψη, σε περίπτωση κατά την οποία ένας καθηγητής ή υπηρετών  λέκτορας δεν είναι ενταγμένος στην κατηγορία πλήρους απασχόλησης  καθ όλη τη διάρκεια του έτους ή αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας από το έτος αναφοράς για το οποίο υφίσταται η υποχρέωση απόδοσης και εφόσον υπάρχει αδυναμία προσκόμισης των βιβλίων και στοιχείων για τον υπολογισμό των οφειλών.

Επιτρέπεται η άσκηση ένστασης κατά της πράξης προσδιορισμού οφειλής από τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ρυθμίζονται με τον Οδηγό Χρηματοδότησης  (άρθρο 68 του νόμου 4485/2017), ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών των καθηγητών και των υπηρετούντων λεκτόρων.

γ. Η αρμοδιότητα έκδοσης των πράξεων προσδιορισμού οφειλής των καθηγητών και υπηρετούντων  λεκτόρων υπέρ  του ΕΛΚΕ, ανατίθεται στην Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης ΕΛΚΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Σχόλια (3)

 
Οbservator
28 Ιουλ 2020 16:27

@ΔΕΠ
Πιθανόν να άλλαξε κάτι στη νομοθεσία το 2017.

 
ΔΕΠ
27 Ιουλ 2020 16:39

Εφόσον τα μέλη ΔΕΠ δεν υποχρεούνται να αποδίδουν 7% επί του καθαρού τους εισοδήματος από διδασκαλία (π.χ. σε ΕΑΠ, μεταπτυχιακά) τουλάχιστον μεχρι τις 31/12/2017, τι θα συμβεί για αυτούς που το έχουν καταβάλλει? Θα τους επιστραφούν τα χρήματα αυτά? Ένα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει να καταβάλλουν αυτό το ποσό μετά τις 31/12/2017?

 
Ευθυμ.Δήμητρα
27 Ιουλ 2020 15:06

Θα ήθελα να σας υποβάλλω το εξής ερώτημα:Όσοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των Δ.Ι.Ε.Κ. παραμένουν απλήρωτοι (από το 2018-2020)από την συμμετοχή τους ως εξεταστές του ΕΟΠΠΕΠ, πότε θα λάβουν αυτά τα χρήματα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ