Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Δείτε την τροπολογία για την αντικατάσταση των νυν Διευθυντών Εκπαίδευσης με προσωρινούς Διευθυντές (μονοετή θητεία)

Τοποθετούνται, με υπουργική απόφαση, έως τις 31-8-2021 κατ ανώτατο όριο , προσωρινοί Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Δημοσίευση: 27/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατατέθηκε, από την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου για την Ιδιωτικής Εκπαίδευση τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η αντικατάσταση των Διευθυντών Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με προσωρινούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΕΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

Με την τροπολογία :

α. Προβλέπεται η αυτοδίκαιη λήξη της θητείας των Διευθυντών Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία έχει καθ΄οιονδήποτε τρόπο παραταθεί.

β. Για το χρονικό διάστημα που εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους , έως την αντικατάστασή  τους με προσωρινούς Διευθυντές οι ανωτέρω Διευθυντές λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα θέσης ή απασχόλησης.

γ. Στις ανωτέρω θέσεις, έως την επιλογή και τοποθέτηση μ νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης τοποθετούνται, με υπουργική απόφαση, έως τις 31-8-2021 κατ ανώτατο όριο , προσωρινοί Διευθυντές Εκπαίδευσης.

δ. Για την επιλογή των προσωρινών Διευθυντών συνιστάται πενταμελές μη αμειβόμενο Συμβούλιο Επιλογής.

ε. Η επιλογή θα γίνει βάσει γενικών και αντικειμενικών προϋποθέσεων και κριτηρίων επιλογής από το Συμβούλιο Επιλογής .

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η ανατικατάσταση των νυν Διευθυντών Εκπαίδευσης  κατέστη αναγκαίο καθώς, μεταξύ άλλων:

o               η θητεία των τωρινών Δ.Ε. έχει λήξει από 31 Ιουλίου 2018

o               οι Δ.Ε. έχουν αναδειχθεί και τοποθετηθεί κατ’ εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων του ν. 3848/2010, όπως ίσχυαν μετά την τροποποίησή τους από τον ν. 4327/2015 και τον ν. 4351/2015

o               κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να ασκούν καθήκοντα Διευθυντή Εκπαίδευσης, παρότι η ανάδειξη και τοποθέτησή τους έχει ήδη ακυρωθεί από τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια

o               δεκάδες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης λειτουργούν με αναπληρωτές των Διευθυντών Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Επανακαθορίζονται θέματα ανασύστασης υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών , ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ.

Με το άρθρο 2 της τροπολογίας:

•                Προβλέπεται αλλαγή στη σύσταση των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), λόγω της ρύθμισης του πρώτου άρθρου, όσον αφορά στη συμμετοχή σε αυτά των νέων προσωρινών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και την αντικατάσταση των δύο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από δύο εν ενεργεία διευθυντές σχολικών μονάδων.

•                Στόχος , σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι η αναβάθμιση αυτών των συλλογικών οργάνων σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων του σημαντικού έργου που επιτελούν στο χώρο της δημόσιας υπηρεσίας της εκπαίδευσης.

Με το άρθρο 3 θεραπεύεται το κενό νόμου για τη λειτουργία των σχολικών εφορειών των ιεροσπουδαστηρίων Θράκης και των οικοτροφείων τους με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

Η θητεία των  Διευθυντών  Εκπαίδευσης που έληξε το 2018 , την Παρασκευή κλείνει δυο χρόνια παράταση.

Ο νόμος  της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων είχε κριθεί αντισυνταγματικός  από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς το μέρος της ψηφοφορίας και κατ΄ επέκταση ήταν αντισυνταγματική και η διαδικασία ψηφοφορίας των Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Επίσης έχουν ακυρωθεί διορισμοί Διευθυντών Εκπαίδευσης από Διοικητικά Εφετεία.

Παράλληλα έχουν “χηρεύσει” πολλές θέσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης   λόγω συνταξιοδότησης και οι θέσεις αυτές καλύπτονται προσωρινά από τους αναπληρωτές τους που είναι οι Προιστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Στις προθέσεις της υπουργού Παιδείας ήταν ο νόμος για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης να είχε ψηφιστεί πριν το Πάσχα , αλλά λόγω Κορωνοιού δόθηκε αναβολή από την Κυβέρνηση.

Το Σχέδιο Νόμου για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο με στόχο το  Μάρτιο του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί η επιλογή των Διευθυντών Σχολείων και Διευθυντών Εκπαίδευσης, ενώ θα γίνει και η επαναφορά του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων.

Σχόλια (83)

 
Οι άριστοι
27 Ιουλ 2020 14:40

Αντικατάσταση με προσωρινούς Διευθυντές? Με τροπολογίες? Αχαχαχα! Βρε τους άριστους-αρεστούς? Αυτά περιμέναμε από εσάς κυρία Κεραμέως? Γι' αυτά σας ψήφισε ο κόσμος?

 
ΕΝ ΔΥΝΆΜΕΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
27 Ιουλ 2020 15:18

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ!!!! ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΤΟ 2019 ΕΠΡΕΠΕ ΌΠΩΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΚΑΙ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΌ!!!! ΑΛΛΑ........

 
ΕΝ ΔΥΝΆΜΕΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
27 Ιουλ 2020 15:27

ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΕΓΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ !!! ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΡΕΖΊΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΤΡΙΤΟΙ ΦΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!!!

 
Lovato Rossi
27 Ιουλ 2020 15:54

Επιτέλους!Μια θετική είδηση γιατί κούρασαν τον εκπαιδευτικό κόσμο οι συνεχείς παρατάσεις σε Διευθυντές Εκπαίδευσης.

 
ΜΑΧΙΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
27 Ιουλ 2020 16:04

Η ίδια η Υπουργός δεν το διέψευσε αυτό, τώρα γυρίζουμε ξανά πίσω στους κομματικούς συνδικαλιστές, αυτή είναι η αξιοκρατία;
Ποιος θα σας πιστεύει μετά από αυτό;

 
Νικος
27 Ιουλ 2020 16:10

Αν είναι μόνο με αντικειμενικά-μόρια θα είναι καλή επιλογή αν είναι με βιογραφικό όπως το 2004 αίσχος

 
ΣΣ
27 Ιουλ 2020 16:12

Η επαναφορά των ΣΣ έχει καταντήσει το συντομότερο ανέκδοτο. Ας σταματήσει ο εμπαιγμός επιτέλους. Αν ήθελαν θα το είχαν κάνει προ πολλού και ούτε ο κορωνοιος θα τους εμπόδιζε. Τώρα λέει για Μάρτιο του 21. Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα. Όχι άλλο κάρβουνο...

 
πάλι καλά
27 Ιουλ 2020 16:17

τα έχουμε ξαναγράψει : είναι στο συρτάρι οι παγωμένες αιτήσεις, με τα αντικειμενικά μόρια ας πάει ο πρώτος . όχι αποκλεισμοί (πχ οι προσωρινοί να μην κάνουν αίτηση το φθινόπωρο), όχι μοριοδότηση αυτής της προσωρινής θητείας , απλά και ξεκάθαρα

 
Εκπαιδευτικός
27 Ιουλ 2020 16:20

Καιρός ήταν.
Δύο χρόνια παράταση;
Αν είναι δυνατόν
Έπρεπε από χθές να τους έχει παύσει!!!!!

 
Προετοιμασία για εσδδ
27 Ιουλ 2020 16:43

Ας είναι η τελευταία θητεία με αυτά τα κριτήρια.
Αν θέλετε να εκσυγχρονισθεί η διοίκηση της εκπαίδευσης και να ανέβει πραγματικά το επίπεδο οι προϊστάμενοι κ οι ΠΔΕ να είναι απόφοιτοι της ΕΣΔΔ. Άλλωστε ήταν στα σχέδια του εκσυγχρονισμού
Αλλιώς μια από τα ίδια: είτε με συνέντευξη, είτε χωρίς.

 
el.d.
27 Ιουλ 2020 16:45

"Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει γίνει επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων" δεν πιστεύω να σημαίνει οτι στη μεση της χρονιάς θα αλλαξουν οι διευθυντές των σχολείων; Θέλω να πιστευω οτι και να γινουν οι κρίσεις τον Μάρτιο οι καινούριοι διευθυντές σχολικών μονάδων θα αναλάβουν από Αύγουστο του 2021. Αλλιώς θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία.

 
Τακης π
27 Ιουλ 2020 16:47

Επιτέλους φέρτε τον νόμο..

 
Ελλη
27 Ιουλ 2020 17:09

Επιτέλους, να απεγκλωβιστούν οι Διευθύνσεις!!!!Χρειαζομαστε νεα πρόσωπα!!

 
Ο καλός λύκος
27 Ιουλ 2020 17:23

Θυμάμαι ένα ανέκδοτο με κάποιον που γέρασε περιμένοντας να γίνουν οι ντομάτες. Το ίδιο γίνεται και με τους Σχολ. Συμβούλους.

 
εκπαιδευτικοs
27 Ιουλ 2020 17:49

ΑΠΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.

 
Ερτ
27 Ιουλ 2020 17:57

Α, δηλαδή γίνεται και χωρίς συνέντευξη; Και γιατί δεν αλλάζετε τους πάντες έτσι;

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
27 Ιουλ 2020 18:07

Επιτέλους! Ψηφίστε άμεσα το νόμο επιλογής στελεχών και κάντε κρίσεις!

 
Αριστεία, όχι αστεία
27 Ιουλ 2020 18:16

Πόσο πιο χαμηλά!

 
Μαίρη
27 Ιουλ 2020 18:16

Πολύ σωστά! Δύο χρόνια να είναι σε παράταση οι ΔιευθυντεςΕκπαιδευσης που προέκυψαν με αντισυνταγματική διαδικασία ψηφοφορίας και από αντισυνταγματική επιλεγμένους διευθυντές σχολικών μονάδων ήταν απαράδεκτο! Συνεχίστε κυρία Υπουργέ με κρίσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων το Νοέμβριο. Δε θέλουμε παρατάσεις ούτε για τους εαυτούς μας ούτε για κανέναν. Οι άριστοι να προχωρήσουν αμεσα την ψηφιακή διακυβέρνηση της εκπαιδευσης και την ψηφιακή μάθηση.

 
Άσχετος
27 Ιουλ 2020 18:46

...., Όλα στο σωστό χρόνο...Μες στον Αύγουστο που τρέχουμε...

 
δεσπότης Ευβοίης δουρικλυτός
27 Ιουλ 2020 18:59

Δηλαδή, αν έχουν στο νου τους να φέρουν προς ψήφιση νομοσχέδιο για τα στελέχη και τις δομές εκπαίδευσης, τι νόημα έχει να πάνε τώρα σε τοποθετήσεις προσωρινών; Δηλαδή θα ανοίξουμε μέσα στην ταραχή του κορονωιού πάλι, θα έχουμε και τους νέους Διευθυντές να μην ξέρουν πού να πατήσουν τα πόδια τους;
Τρικυμία εν κρανίω για άλλη μια φορά!

 
Γιάννης
27 Ιουλ 2020 19:11

Γελάω με ορισμένα σχόλια...Πολύ κόπτονται ορισμενοι για το πότε θα γίνουν οι επιλογές στελεχών.Λες και θα διαλυθεί το εκπαιδευτικό σύστημα,επειδή δεν θα γίνουν άμεσα.Μια χαρά ειναι να γίνουν όπως τα εχει προγραμματίσει το Υπουργείο.Με άνεση χρόνου και σωστό νομοσχέδιο.Άλλα εκπαιδευτικά θέματα είναι πιο επείγοντα.

 
Παρατεταμένη θητεία
27 Ιουλ 2020 19:13

Τα κπε είναι περισσότερα χρόνια σε παράταση και οι υπεύθυνοι δραστηριοτήτων . Εκεί τι θα γίνει ;

 
Νάντια
27 Ιουλ 2020 19:32

Εντάξει,καταλάβαμε.Καλή θητεία.

 
Quixotakis
27 Ιουλ 2020 19:33

Eπιτέλους!
Ήρθε η ώρα να πιάσουν τα πηδάλια έμπειρα χέρια!

 
Noname
27 Ιουλ 2020 19:55

Επιτέλους. Έπρεπε να γίνει καιρό πριν

 
Ελένη
27 Ιουλ 2020 20:12

Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και άλλες παρόμοιες θέσεις, πόσα χρόνια έχουν παράταση;

 
β.ι
27 Ιουλ 2020 21:15

Δεν μας φτάνει το χάααλι μας, οι κρίσεις μας έλειπαν. Όλα του γάμου δύσκολα....

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ