Placeholder

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

“Ανοικτή γραμμή” υπ. Παιδείας- ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών

Το ζήτημα, μετά από πιέσεις πολιτικών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδος, έχει φθάσει σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια πέραν την πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 30/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοικτή γραμμή μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ υπάρχει αυτές τις ημέρες προκειμένου να επανεξεταστεί η πρόσφατη απόφαση η οποία βάζει ως προϋπόθεση αναγνώρισης πτυχίων  από τον ΔΟΑΤΑΠ, οι δια ζώσης εξετάσεις να γίνονται  στη χώρα που εδρεύει το Πανεπιστήμιο.

Η απόφαση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτρέψει χιλιάδες νέους που έχουν προγραμματίσει να εγγραφούν σε εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών  ξένων Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Καθηγητής Ορ. Καλογήρου παραμένει αμετακίνητος στην αρχική απόφαση.

Το ζήτημα, μετά από πιέσεις πολιτικών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδος,  έχει φθάσει σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια πέραν την  πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Παιδείας χαρακτήρισε "δύσκολη" την υπόθεση, χωρίς να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Στο “παζλ” των πιέσεων για ανάκληση της απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ έχει μπεί και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των  Κυπριακών Πανεπιστημίων. Ο  προεδρύων της  Συνόδου  Καθηγητής του Παν.Πελοποννήσου Παντελής Σκλιάς, και νυν Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις ζήτησε από τη Σύνοδο Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων να συνδράμει προς την  κατεύθυνση ανάκλησης της απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων της Κύπρου, με απόφαση που έλαβε:

Α. Ζητά από την Ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει για την άμεση ανάκληση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Β. Δηλώνει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, και προς στήριξη και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των φοιτητών και φοιτητριών, επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων κατά της απόφασης αυτής ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και αρχής, εθνικής ή Ευρωπαϊκής. Τα μέσα αυτά εξετάζονται ήδη.

Ανατροπή από 1η Σεπτεμβρίου στην αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών

Τα πάνω κάτω έρχονται από 1η Σεπτεμβρίου για όσους έχουν προγραμματίσει να εγγραφούν  σε εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Με απόφαση που έλαβε ο ΔΟΑΤΑΠ πλέον για να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα πρέπει οι  δια ζώσης εξετάσεις να γίνονται  στη χώρα που εδρεύει το Πανεπιστήμιο.

Αυτή η απόφαση εκτιμάται ότι θα στρέψει μεγάλο αριθμό νέων σε προγράμματα εντός της Ελλάδος αντί του εξωτερικού.

Ειδικότερα η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ έχει ως εξής:

Η Ολομέλεια του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην 11η /26-6-2020 συνεδρίασή της αποφάσισε την επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως και την εφαρμογή αυτής ως εξής:

(α) Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος.

Δια ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορική εξέταση πρέπει να γίνεται δια ζώσης.

Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη - τύπου-δια-ζώσης - τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

(β) Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου.

Για την κρίση της ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως προς τους τίτλους των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα (α) και (β) θα έχουν εφαρμογή για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.

(γ) Η ισοτιμία προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής θα κρίνεται στις περιπτώσεις:

  •    (α) τίτλου σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 4 ετών,
  •    (β) τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ανεξαρτήτως τρόπου σπουδών (εξ αποστάσεως και φυσικής παρακολούθησης).

Η «ισοτιμία και αντιστοιχία» των ανωτέρω θα κρίνεται μόνο προς τα πτυχία τα απομενόμενα από τα προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π., δηλαδή μόνο εφόσον το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται στο Ε.Α.Π.

Σε περιπτώσεις αίτησης ισοτιμίας τίτλου σπουδών 1ου κύκλου φυσικής παρακολούθησης διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών εξ αποστάσεως, αυτή κρίνεται προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, η δε «ισοτιμία και αντιστοιχία» δύναται να κριθεί προς τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής φυσικής παρακολούθησης.

 

Ετικέτες: 
ΔΟΑΤΑΠ

Σχόλια (20)

 
Nicky
01 Αυγ 2020 18:29

Ίσως, θα έπρεπε να γίνουν κάποιες παρουσιάσεις για να ενημερωθεί ο κόσμος τι ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν τα είχαμε αυτά και δυστυχώς ακόμη δε γνωρίζουμε...

 
Thomas Paschalis
01 Αυγ 2020 16:36

Η εσωστρέφεια σε όλο της το μεγαλείο. Μερικοί φοβούνται τον ελεύθερο ανταγωνισμό και με αντικίνητρα προσπαθούν να υποχρεώσουν τους Έλληνες υποψηφίους φοιτητές να κάνουν συγκεκριμένες επιλογές. Φυσικά θα ήθελα να ξέρω ποιά είναι η άποψη των υποστηρικτών αυτής της πρακτικής στο ενδεχόμενο και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική στην αναγνώριση των εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών που θα οργανώσουν τα Ελληνικά ΑΕΙ.

 
@Απόστολος
01 Αυγ 2020 15:50

Σφάλλετε, κανένα πανεπιστήμιο, πλην του ΕΑΠ, δεν μπορεί να διδάξει πάνω από 35% εξ αποστάσεως

Εκτός από το Αιγαίο και το Ιόνιο που μπορούν μέχρι 50%

Φέτος ίσχυσε 100% μόνο λόγω κορονωιού, δεν άλλαξε η νομοθεσία του 35%.

 
Μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως
01 Αυγ 2020 14:11

Μεταπτυχιακά γίνονται εξ αποστάσεως, σχεδόν στο 100% αλλά με εξετάσεις με φυσική παρουσία. Φυσικά δεν είναι ίδια η ποιότητα σπουδών σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, όλοι το κατανοούν αυτό.

Στα προπτυχιακά δεν επιτρέπεται κάτι αντίστοιχο, και ορθά. Το τελευταίο εξάμηνο έγιναν ειδικές ρυθμίσεις για την εαρινή και επαναληπτική εξεταστική, αυτό δεν αλλάζει τη γενική νομοθεσία.

Στην Κύπρο έχει χτιστεί μια "γραμμή παραγωγής" τίτλων σπουδών, αυτό είναι προφανές.

 
Apostolos
01 Αυγ 2020 12:12

<<Διότι στα ελληνικά πανεπιστήμια, με νόμο, δεν επιτρέπεται 100% εξ αποστάσεως, μόνο 35%.>>

Αυτό έχει αλλάξει τώρα μπορούν όλα τα ελληνικά ΑΕΙ να διοργανώσουν 100% προγράμματα εξ αποστάσεως και πτυχιακά και μεταπτυχιακά . Απλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμα κανένα ίδρυμα κάτι σχετικό.

 
Γιωργος
31 Ιουλ 2020 16:50

Γιατί κάποιοι χαίρεστε τόσο πολύ ? Γι αυτό αυτή η χώρα δεν θα πάει ποτέ μπροστά.

 
Κοινός νους
31 Ιουλ 2020 16:42

Η απόφαση θα προσδιορισει την κατανομή σημαντικης πίτας μεταξύ κυπριακών πανεπιστημίων αφενος και ΕΑΠ και κολεγίων στην Ελλάδα

Διότι στα ελληνικά πανεπιστήμια, με νόμο, δεν επιτρέπεται 100% εξ αποστάσεως, μόνο 35%.

Όλα ξεκάθαρα.

Ας αναμείνουμε τις τελικες αποφάσεις.

 
ΕΝΦΙΑ
31 Ιουλ 2020 13:04

@Nicky
Χρόνια λέω το ίδιο πράγμα, για αυτόν που εφηύρε τον ΕΝΦΙΑ.....
Άντε εμείς δεν ξέρουμε και ξέρετε εσείς, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Καλογήρου και όλη η υπόλοιπη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ, ούτε αυτοί ξέρουν? Ξύπνησαν ένα πρωί και το σκέφτηκαν-αποφάσισαν?
Και τότε γιατί τόσες παρασκιανιακές πιέσεις(μέχρι και από εκτός), εάν είναι τόσο προφανές το δίκιο σας???....

 
Αντ
31 Ιουλ 2020 12:07

Συγχαρητήρια στον κύριο Καλογήρου. Μπράβο σας!!!

@Nicky

 
Πανεπιστημιακός
31 Ιουλ 2020 12:05

Συγχαρητήρια στον κύριο Καλογήρου.
Ευτυχώς υπάρχουν έντιμοι και άμεμπτοι δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι πάνε ενάντια στα συμφέροντα .
Μπράβο σας κύριε!

 
Nicky
31 Ιουλ 2020 10:58

Να παραιτηθεί! Όσοι λένε αυτά που λένε δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξ αποστάσεως σπουδές

 
Λιλη
30 Ιουλ 2020 20:19

Πολλά τα συμφέροντα και πολλοί οι φοιτητές με εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά .Ή θα κάνει πίσω ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ ή θα παραιτηθεί

 
Πετρος
30 Ιουλ 2020 17:47

Ούτε αποικία να είμασταν με τέτοιες συμπεριφορές!!!
Μπράβο στον κ. Καλόγηρου!!!

 
Συγκλητικός
30 Ιουλ 2020 17:18

Σοβαρός και αξιόλογος επιστήμονας ο κ. Καλογήρου αλλά πόσο να αντέξει τους απανταχού πολιτικάντηδες!!!

 
Ελένη Αναστ.
30 Ιουλ 2020 15:19

Η απόφαση θα ακυρωθεί γιατί δεν έχει καμία λογική και κανένα νομικό έρεισμα. Δεν μπορεί να απαγορεύσει ο ΔΟΑΤΑΠ σε πανεπιστήμια εξωτερικού, τα οποία είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα, να έχουν εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα για την αξιολόγηση των φοιτητών τους.

 
εξ αποστάσεως όλα τα Ελληνικά ΑΕΙ Τώρα
30 Ιουλ 2020 15:01

Γιατί δεν κάνουμε και εμείς εξ αποστάσεως, να μην φεύγει ούτε ένα ευρώ έξω....

 
Επώνυμος
30 Ιουλ 2020 13:56

Επί της ευκαιρίας να ενημερώσει κάποιος από το ΔΟΑΤΑΠ, την Υπουργό, ποιος είναι ο μέσος όρος χρόνου αναγνώρισης των βασικών πτυχίων. Αν το μάθουν εκεί στο Μαρούσι πιστεύω ότι θα μείνουν άφωνοι από το χρόνο που απαιτείται, παρά τα όσα έλεγαν και διατυμπάνιζαν περί του αντιθέτου .......

 
@ΘΑΠΗΔΗΧΤΩΑΠΤΟΠΑΡΑΘΥΡΟ
30 Ιουλ 2020 13:08

πόσο δίκιο έχεις, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω!!!

 
ΘΑΠΗΔΗΧΤΩΑΠΤΟΠΑΡΑΘΥΡΟ
30 Ιουλ 2020 12:09

[μετά από πιέσεις πολιτικών παραγόντων εντός και εκτός Ελλάδος, έχει φθάσει σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια πέραν την πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας].... Διαβάζω και δεν πιστεύω στα μάτια μου! Μεγάλη η βόμβα!
1. [πιέσεις πολιτικών παραγόντων]. Όπως? και ποιών? που επιρεάζουν-καθορίζουν τα της παιδείας στη χώρα? Όμορφα πράγματα!
2. [εντός και εκτός Ελλάδος]. ΚΑΙ ξένα συμφέροντα? Δεν πιστεύω να είναι η Τρόικα ε? Να χαρώ εγώ την περίφανη και ισχυρή Ελλάδα μας, που αποφασίζει μόνη της, τα του οίκου της!
3. [σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια]. Έφτασε δηλαδή στο πρωθυπουργικό γραφείο.... το πώς θα δώσουν εξετάσεις στα εξ αποστάσεως εξωτερικού ! Μέγα εθνικό ζήτημα δηλαδή.
4. [πέραν την πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας]. Μάλιστα! Εμπλέκονται κι άλλα υπουργεία-πολιτικοί στην παιδεία? Πχ το Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εξωτ.Πολιτικής?
Τέλος, τον καθηγητή κ. Καλογήρου και τη διοίκηση του ΔΟΑΤΑΠ(που ως σήμερα διαφήμιζαν πόσο καλή δουλειά κάνει), ποιός τους επέλεξε κ. Κεραμέως? Πήραν λοιπόν μια απόφαση(καλή ή κακή), αιτιολογημένη όμως φαντάζομαι. Τώρα τί παίζεται? Πάμε να τους επιρεάσουμε(sic) να την αλλάξουν?
Εμ δεν έχει σωτηρία παιδιά.

 
Προεδρεύων
30 Ιουλ 2020 11:51

Φυσικά και ο ΔΟΑΤΑΠ θα αλλάξει απόφαση, είμαι περίεργη αν ο πρόεδρός του θα παραιτηθεί

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.