Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας: Σύμφωνος με τις αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ο Ελληνικός νόμος για τη μετάδοση μαθημάτων, αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

O αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι τα ληφθέντα μέτρα προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αποκάλυψης ευαίσθητων δεδομένων
Δημοσίευση: 31/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη συμφωνία του νόμου και της Υπουργικής Απόφασης του υπουργείου Παιδείας , που αφορούν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια επιδημιολογικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με τις αρχές προστασίας των δεδομένων, αλλά και τις λοιπές υποχρεώσεις των υπευθύνων της επεξεργασίας για τη διασφάλιση της νόμιμης και θεμιτής επεξεργασίας του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR), αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Στην απάντηση η Κομισιόν σημειώνει: "Με την επιφύλαξη των εξουσιών της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, η παρακολούθηση και η επιβολή της εφαρμογής των κανόνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στο πεδίο αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών και δικαστηρίων. Στην προκειμένη περίπτωση, έχει εμπλακεί η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία θεώρησε ότι η επεξεργασία είναι κατ’ αρχήν νόμιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επί του παρόντος εξετάζει τις σχετικές καταγγελίες".

Το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του τονίζει  τα εξής:

  • Σε απάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Didier Reynders προς ερώτηση 5 Ελλήνων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών), επισημαίνεται ότι ο νόμος που αφορά στην εξ αποστάσεως μάθηση αναφέρει ρητώς, μεταξύ άλλων, τη μη καταγραφή των διαδικτυακών συνεδριών, τη μη μετάδοση της εικόνας των μαθητών, τους τύπους των προς επεξεργασία δεδομένων και τη διάρκεια της επεξεργασίας.
  • Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε μετά τη διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Τέλος, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι τα ληφθέντα μέτρα προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αποκάλυψης ευαίσθητων δεδομένων.
  • Οι αναφορές της ερώτησης σε «περιορισμούς στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», κινδύνους «προσβολής της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας διδασκόντων και μαθητών», προσωπικά δεδομένα «τα οποία αναπόφευκτα θα αποκαλύπτονται και θα μπορούν να στοιχειοθετούν προφίλ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων» δεν βρήκαν κανένα έρεισμα στην αυστηρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
  • Αναδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από την επίμονη μάχη κατά της δυνατότητας εξασφάλισης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατά τη διάρκεια πανδημίας, κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες.

 

Σχόλια (8)

 
ηλεκτρονική παιδεία
02 Αυγ 2020 11:13

Προς τι η κατάσταση με τα προτυπα (ξένα) κείμενα; Ενα υποπτο error και απλα "πρέπει" να αποδεχθουμε οτι ετσι είναι ακριβώς η απόφαση;;; Γιατί δεν υπάρχει ένα σοβαρο link; Να φανταστώ ψήλους στα άχυρα ε;

 
ΓΑΚΗΣ
01 Αυγ 2020 07:57

Δεν λένε αυτά τα πρωτότυπα κείμενα. Τι πάθατε δεν μπορείτε να τα μεταφράσετε;

 
Άρης
01 Αυγ 2020 02:56

Ο επίτροπος δε συναινεί, απλώς νίπτει τας χείρας του αφήνοντας το θέμα στα ελληνικά δικαστήρια και τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για μη περαβίαση πρ, δεδομένων.

 
Βεβαίως βεβαίως
31 Ιουλ 2020 21:10

Έχει καταντήσει ανέκδοτο, ο μύθος με το βοσκό και το λύκο....

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
31 Ιουλ 2020 19:37

Βάλτε τα πρωτότυπα κείμενα, τα λινκ είναι error 404. Να διαβάσουμε το κείμενο και όχι μόνο την ανακοίνωση του υπουργείου. Η τελική απόφαση πάντως αφορά στα ελληνικά δικαστήρια.

"Με την επιφύλαξη των εξουσιών της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, η παρακολούθηση και η επιβολή της εφαρμογής των κανόνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στο πεδίο αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών και δικαστηρίων. Στην προκειμένη περίπτωση, έχει εμπλακεί η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία θεώρησε ότι η επεξεργασία είναι κατ’ αρχήν νόμιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις(4) και επί του παρόντος εξετάζει τις σχετικές καταγγελίες(5 ¨"

 
The truth is out there
31 Ιουλ 2020 16:02

Δημοσίευση πρωτότυπων κειμένων.
Το σενάριο κομμένο κ χαμένο στη μετάφραση.

 
Νικόλαος Σεμερτζίδης
31 Ιουλ 2020 15:30

Η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση πραγματοποιείται εντός του σχολείου από εκπαιδευτικούς που ή δουλειά τους γίνεται μέσα σε αυτό.Αυτή είναι η δουλειά του εκπαιδευτικού

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ