Placeholder

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Τι αλλάζει από 1η Σεπτεμβρίου στην αναγνώριση των εξ αποστάσεως τίτλων σπουδών

Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη - τύπου-δια-ζώσης - τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας
Δημοσίευση: 31/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Ολομέλεια του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην 11η /26-6-2020 συνεδρίασή της αποφάσισε την επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως και την εφαρμογή αυτής ως εξής:

Γραπτές δια ζώσης  εξετάσεις

(α) Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος.

Δια ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορική εξέταση πρέπει να γίνεται δια ζώσης.

Πανδημία

Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη - τύπου-δια-ζώσης - τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Προϋπόθεση αναγνώρισης των τίτλων σπουδών αποτελεί οι εξετάσεις γίνουν στη χώρα που εδρεύει το Πανεπιστήμιο

(β) Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου. Για την κρίση της ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως προς τους τίτλους των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα (α) και (β) θα έχουν εφαρμογή για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.

Η ισοτιμία

(γ) Η ισοτιμία προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής θα κρίνεται στις περιπτώσεις:

    (1) τίτλου σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 4 ετών,

   (2) τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ανεξαρτήτως τρόπου σπουδών (εξ αποστάσεως και φυσικής παρακολούθησης).

Ισοτιμία και αντιστοιχία

Η «ισοτιμία και αντιστοιχία» των ανωτέρω θα κρίνεται μόνο προς τα πτυχία τα απομενόμενα από τα προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π., δηλαδή μόνο εφόσον το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται στο Ε.Α.Π.

Σε περιπτώσεις αίτησης ισοτιμίας τίτλου σπουδών 1ου κύκλου φυσικής παρακολούθησης διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών εξ αποστάσεως, αυτή κρίνεται προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, η δε «ισοτιμία και αντιστοιχία» δύναται να κριθεί προς τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής φυσικής παρακολούθησης.   

Συμπληρωματικά δικαιολογητικά για εξ αποστάσεως σπουδές
    
Οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν στο Ίδρυμα της αλλοδαπής το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί και το Ίδρυμα θα πρέπει να το στείλει απευθείας στον ΔΟΑΤΑΠ ,συμπληρωμένο και ενυπόγραφο από τον υπεύθυνο διεξαγωγής του προγράμματος ,ώστε τα αρμόδια όργανα του φορέα να αποφανθούν για το αν μπορεί να τύχει  ακαδημαϊκής αναγνώρισης.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ερωτηματολόγιο

Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, θα ληφθεί υπόψη το ερωτηματολόγιο που έχει αποσταλεί στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Ειδάλλως θα πρέπει να γίνεται χρήση του νέου ερωτηματολογίου.

Ετικέτες: 
ΔΟΑΤΑΠ

Σχόλια (4)

 
Observator
02 Αυγ 2020 17:29

Ο δοαταπ ακολουθεί την αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορεί να δεχθεί ως ισότιμο κάτι που έχει πραγματοποιηθεί με άλλους όρους. Η μπαλα είναι στα χέρια του υπουργείου. Όμως με τα εξ αποστάσεως πρέπει να υπάρξει συνολική ρύθμιση.

 
Andreas
01 Αυγ 2020 17:03

Αν υπάρχει σοβαρή διοίκηση στο Υπουργειο Παιδείας ας νομοθετήσουν εξ αποστάσεως και στον Ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο, περαν του ΕΑΠ, και να σταματήσουν να απομονώνουν τη χώρα με πολιτικές τύπου Βόρεια Κορέα. Η μόνη χώρα που δημιουργούν πρόβλημα είναι η Κύπρος που θα έπρεπε να την στηρίζουμε.

 
Προβληματισμένος
01 Αυγ 2020 12:40

Παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι δυνατόν να σπουδάζει κάποιος εξ αποστάσεως και να του επιβάλλεται να μεταβεί στην έδρα του πανεπιστημίου για εξετάσεις;. Τότε ποιο το νόημα και η ουσία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;
Ποια άλλη χώρα ακολουθεί μια τέτοια πρακτική;

 
Jimmy
01 Αυγ 2020 09:22

Όποιος διάβασε τις δηλώσεις της Υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα μπερδεύτηκε περισσότερο. Μίλησε για το τι συμβαίνει εν μέσω πανδημίας. Το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί αν η πανδημία λήξει μέχρι την εξεταστική του Ιανουαρίου 2021. Τότε τι θα κληθούν να κάνουν οι φοιτητές; Θα πρέπει να πάνε στις χώρες που εδρεύει το Πανεπιστήμιο; Η αγωνία είναι έκδηλη. Δε θέλουμε Υπουργό που να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Απαντήσεις, και κυρίως παρεμβάσεις, θέλουμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ