Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ολόκληρη η απάντηση της Κομισιόν στις live μεταδόσεις μαθημάτων από τις αίθουσες

Η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσίευση: 31/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos δημοσιεύει την  απάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Didier Reynders προς ερώτηση 5 Ελλήνων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών),ως προς την απόφαση της  ελληνικής Κυβέρνησης για  live μεταδόσεις μαθημάτων από τις αίθουσες των σχολείων.

Ειδικότερα η απάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Didier Reynders , έχει ως εξής:

Η Επιτροπή γνωρίζει τις αυξημένες ανάγκες για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως που έχουν προκύψει λόγω της κρίσης COVID-19, προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ)  παρέχει ένα οριζόντιο πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ατόμων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Η Επιτροπή κατανοεί ότι ο ελληνικός νόμος και το υπουργικό διάταγμα που εκδόθηκε σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο  προβλέπουν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως μάθησης κατά τη διάρκεια επιδημιολογικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και προβλέπουν συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τις αρχές προστασίας των δεδομένων και τις λοιπές υποχρεώσεις των υπευθύνων της επεξεργασίας για τη διασφάλιση της νόμιμης και θεμιτής επεξεργασίας σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ).

Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η μη καταγραφή των διαδικτυακών συνεδριών, η μη μετάδοση της εικόνας των μαθητών, οι τύποι των προς επεξεργασία δεδομένων και η διάρκεια της επεξεργασίας. Επιπλέον, το υπουργικό διάταγμα εκδόθηκε μετά τη διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με την προστασία των δεδομένων.

Η επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων δεν φαίνεται να είναι ο σκοπός της επεξεργασίας, σύμφωνα με την οποία τα προαναφερθέντα μέτρα προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αποκάλυψης ευαίσθητων δεδομένων, για παράδειγμα μέσω της συλλογής φωτογραφιών.

Με την επιφύλαξη των εξουσιών της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, η παρακολούθηση και η επιβολή της εφαρμογής των κανόνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στο πεδίο αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών και δικαστηρίων. Στην προκειμένη περίπτωση, έχει εμπλακεί η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία θεώρησε ότι η επεξεργασία είναι κατ’ αρχήν νόμιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επί του παρόντος εξετάζει τις σχετικές καταγγελίες.

Η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο νόμος 4686/2020, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, προβλέπει - σε περιπτώσεις καθολικής ή μερικής αναστολής της λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών, λόγω έκτακτων ή απρόβλεπτων γεγονότων, αόριστης διάρκειας - την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με χρήση τεχνολογικών μέσων, στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προφανώς καλύπτει όχι μόνο απλά προσωπικά δεδομένα αλλά και προσωπικά δεδομένα ειδικών κατηγοριών (άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), τα οποία αναπόφευκτα θα αποκαλύπτονται και θα μπορούν να στοιχειοθετούν προφίλ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων.

Εξάλλου η συγκατάθεση των υποκειμένων των δεδομένων δεν επιτρέπεται να εκμαιεύεται ούτε μπορεί να παρακάμπτεται, δεδομένου ότι δεν συντρέχουν λόγοι ζωτικού συμφέροντος ασφάλειας, πράγμα που σημαίνει ότι η εκπαίδευση θα προχωρεί με δύο ταχύτητες ανάλογα με την ύπαρξη ή μη της συγκατάθεσης αυτής.

Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι η νομοθετική ρύθμιση σύμφωνη με τα άρθρα 7 και 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον προαναφερόμενο κανονισμό;

2. Είναι οι προβλεπόμενοι περιορισμοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, που θα προκύπτουν από την καταγραφή, αναγκαίοι και ανάλογοι προς τη βαρύτητα του κινδύνου προσβολής της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας διδασκόντων και μαθητών, με δεδομένη μάλιστα την προσφορά εναλλακτικών δυνατοτήτων ζώσης εκπαίδευσης;

Σχόλια (3)

 
Και τι λέει η απάντηση της Κομισιον;
01 Αυγ 2020 11:46

Λάβαμε γνώση, επιφυλασσομαστε κι ας αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές για το ζήτημά σας, αυτό λέει. Προς τι οι πανηγυρισμοί και οι πηχυαιοι τίτλοι άλλων άρθρων ότι δικαιώθηκε το υπουργείο;

 
The truth is out there
01 Αυγ 2020 14:59

Ευχαριστώ ESOS!
Όλο το ζουμί στις 2 τελευταίες παραγράφους: επιφυλάσσονται κ παραπέμπουν στις ελληνικές αρχές.
Ωστόσο η έκθεση αντικτύπου δόθηκε μετά την ψήφιση το ν/σ και ελλιπώς.
Αυτό έπρεπε να γνωρίζει η Κομισιόν.

Από την άλλη η ερώτηση έχει τεχνικά λάθη κ για αυτό πήραν τη συγκεκριμένη απάντηση.

 
ΖΗΣΣΗΣ
02 Αυγ 2020 08:53

Δεν λέι αυτά που ανακοινώνει το υπουργείο!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ