Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν, οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα

Σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας
Δημοσίευση: 09/08/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν,   οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα.Με Αίτηση Ακύρωσης που κατέθεσαν ζητούν να ακυρωθούν οι Αποφάσεις της Υπουργού, κας Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ.

Σύμφωνα με την προσφυγή:

Α. Ο καθορισμός του ποσοστού αυτού βασίστηκε σε μια αντισυνταγματική διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας».

Β. Το 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των Αιτήσεων-Δηλώσεων Συμμετοχής των υποψηφίων με το Παλαιό και με το Νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις!!!

Αντίθετα, σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Οι  υποψήφιοι υποστηρίζουν , στην προσφυγλη τους ότι το ΣτΕ  ήδη έχει κρίνει ότι:

"Ένα σύστημα εισαγωγής, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι παράλληλα με την ολοκλήρωση του κύκλου των σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αξιολογούνται, υποβαλλόμενοι σε δοκιμασία εξετάσεων και βαθμολόγηση, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι συμβατό προς τις ανωτέρω συνταγματικές διατάξεις, εφ’ όσον τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι αμιγώς ακαδημαϊκά, ήτοι εφ’ όσον οι υποψήφιοι εξετάζονται μόνο ως προς την ικανότητά τους σε μαθήματα και δεξιότητες συναφείς προς το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος ή της σχολής, όπου επιθυμεί καθένας να εισαχθεί, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλης φύσεως κριτήρια, μη ακαδημαϊκά".

H Eπιτροπή Πρωτοβουλίας Υποψηφίων Παλαιού Συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 έχει ήδη υποβάλει, αίτημα ακρόασης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως και ταυτόχρονα Αίτηση Διοικητικής Αναστολής Εκτέλεσης των Αποφάσεών της που προσβλήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  
 
 

Σχόλια (25)

 
άρχισαν τα όργανα
09 Αυγ 2020 16:18

αλλά με το μπαχαλοκράτος δεν βρίσκεις άκρη (είναι γονιός δικηγόρος; μόνο έτσι). λύση : νέο πλαίσιο ΞΕΚΑΘΑΡΟ , όποιος θέλει δίνει με το τρέχον σύστημα (και προπολεμικοί απόφοιτοι) , διαβάζει μόνος του ο μη τελειόφοιτος. μαθήματα αλά δέσμες , ύλη επικαιροποιημένη σε ένα βαθμό και των 3 τάξεων λυκείου, όχι κράτηση μαθημάτων , απλά ξεκάθαρα. βάση 10 , μην πω και απολυτήριο από 15 και πάνω (αν αποφασίσουν να βαθμολογήσουν οι καθηγητές ορθά και όχι δήθεν φιλάνθρωπα), και φυσικά ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ μείωση πανεπιστημίων πρώτα και σχολών , κατάργηση ΧΤΕΣ (και ούτε μέλη ΔΕΝ δεν θα χρειαστείτε)

 
ΒΑΣΙΛΗΣ
09 Αυγ 2020 17:05

Για να δούμε τι λένε οι σχολιαστές. Έχουμε 13.215 περίπου υποψηφίους. 2233 με το παλαιό σύστημα και 10982 με το νέο σύστημα. Για να μοιράσουμε 100 θέσεις ΑΕΙ. Πως θα τις μοιράζατε δίκαια ; Περιμένω.

 
Γιώργος
09 Αυγ 2020 21:45

@ΒΑΣΙΛΗΣ
Έχουμε ΑΚΡΙΒΩΣ 81178 υποψηφίους. 7718 με το παλαιό σύστημα και 73460 με το νέο σύστημα. Τώρα μοίρασε δίκαια τις 100 θέσεις ΑΕΙ...

 
Observator
09 Αυγ 2020 22:10

@Βασιλης
Ας το δούμε διαφορετικά. Ας υποθέσουμε ότι οι θέσεις είναι 500. Περισυ οι φετινοί με το παλιό σύστημα διακδικησαν 500 θέσεις. Οι πιο καλοί τις πήρανε. Οι υπόλοιποι τον επόμενο χρόνο διεκδικούν 100 παίρνοντας ως 10% το ποσοστό των παλαιών στο σύνολο των υποψηφίων. Άρα οι νέοι διεκδικουν 400 θέσεις ενώ οι παλιοί άλλες 100 χωρίς τον ανταγωνισμό όσων μπήκαν ήδη τον προηγούμενο χρονο δηλ συνολικά 600 θέσεις. Με λίγα λόγια αν οι παλιοί είχαν τα ίδια μόρια με περισυ θα έμπαιναν αρκετοί από αυτούς στις σχολές που δεν μπήκαν. Από τους νέους 100 δεν θα μπουν και αυτοί μάλλον θα ξαναδώσουν και θα πάρουν τις θεσεις από τους νέους της επόμενης χρονιάς όταν οι θέσεις θα είναι ξανά 500. Αν κάποιοι έπρεπε να κάνουν προσφυγή στο ΣτΕ θα έπρεπε να είναι οι νέοι διότι αυτοί αδικούνται. Η πιθανότητα επιτυχίας δεν καθορίζεται από τον αριθμό των υποψηφίων που δεν είναι όλοι ισοδύναμοι. Στις ιατρικές σχολές καθορίζεται από την ικανότητα να πετύχεις πολύ υψηλή βαθμολογία και τον αριθμό των θέσεων.

 
ΒΑΣΙΛΗΣ
09 Αυγ 2020 22:12

Οι σχολές φίλε, δεν είναι κοινές για όλα τα πεδία. Δεν ξέρω αν το έμαθες!

 
AGELIKH
09 Αυγ 2020 22:40

προς Γιώργο: Παλαιό σύστημα: 1ο πεδίο =9,5 % 2ο πεδίο=7,5 % 3ο πεδίο =16 %, 4ο πεδίο =5,5 %
νέο σύστημα: 1ο πεδίο=91,5 %, 2ο πεδίο= 92,5 % 3ο πεδίο =84%, 4ο πεδίο=94.5%
σύνολο : Παλαιό σύστημα =9,51% Νέο σύστημα=90,49% για κάνε λοιπόν εσύ τη μοιρασιά;

 
TK9
09 Αυγ 2020 23:23

Επειδή το όλο θέμα έχει καταντήσει αηδία ο μοναδικός αξιοκρατικός τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι:όλοι εξετάζονται στα ίδια θέματα για τις ίδιες θέσεις.
Τι πάει να πει παλιοί και νέοι,ομογενείς και του ΕΠΑΛ ,εσπερινοί και αθλητικοί...
Πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε στην γενική αρχή των μαθηματικών:
Η μεγαλύτερη ανισότητα βρίσκεται στην ισότητα των άνισων.

 
Observator
10 Αυγ 2020 01:43

Και αν στο δευτερο πεδίο ηταν 5% οι παλιοι, θα ζητούσαν στο ΣτΕ την μείωση των θέσεων επειδή ο νόμος είναι αντισυνταγματικός?

 
Φυσικός
10 Αυγ 2020 02:33

Άμα ζητάτε δικαιοσύνη οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου, ας πάρετε τις θέσεις από το 2ο και 4ο πεδίο του παλαιού συστήματος που περισσεύουν. Δεν ακούω όμως να γίνεται κάποια νύξη για το ποσοστό που είναι μεγαλύτερο, συγκριτικά με τους υποψήφιους στο 2ο και 4ο πεδίο;
Ακόμη το γεγονός ότι εσείς του 3ου πεδίου με το παλαιό σύστημα διεκδικείται θέσεις και από άλλα πεδία, πάλι δεν ακούω να το λέει κανείς.
Δηλαδή και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!!!
Σας είχε υποσχεθεί κανείς ότι θα περάσετε όλοι ιατρική; Γιατί αν ήταν έτσι, τότε εμείς που δεν το ξέραμε αυτό και δώσανε τα παιδιά μας με το νέο σύστημα ως απόφοιτοι, έπρεπε να μας το είχατε πει, για να μην ταλαιπωρηθούν άδικα διαβάζοντας καινούργια ύλη, την οποία δεν είχαν διδαχθεί (άσχετα αν κόπηκε ένα ποσοστό).
Τότε ναι θα υπήρχε δικαιοσύνη...
Αν λοιπόν τα δικαστήρια δικαιώσουν εσάς κι αυτό αποβεί αδικία για τα παιδιά που επιλέξανε το νέο σύστημα ως απόφοιτοι, τότε το σίριαλ θα έχει και συνέχεια, επειδή το γνωρίζατε από την αρχή ότι το ποσοστό θα ήταν ενιαίο για όλα τα πεδία, όπως το γνωρίζαμε όλοι μας και όπως μας το ξεκαθάρισε το υπουργείο Παιδείας ότι δεν είναι εφικτό να δοθεί ξεχωριστό ποσοστό σε κάθε πεδίο.

 
ΝΔ
10 Αυγ 2020 07:38

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου είναι σύμφωνες με τον Νόμο και γι'αυτό οι γονείς των παιδιών που προσφεύγουν στο ΣΤΕ προσφεύγουν κατά του Νόμου.
Ο νόμος λέει για το σύνολο των υποψηφίων και όχι για κάθε ΟΠ. Επίσης για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο η όλη φασαρία γίνεται για τις Ιατρικές και αυτοί που διαμαρτύρονται είναι όσοι έχουν τα μόρια για να μπουν σε κάποια Ιατρική (δηλαδή περίπου στα 50 άτομα) εάν αλλάξουν τα ποσοστά.
Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι γονείς των παιδιών που έχουν κάποιες πιθανότητες με βάση τα μόρια τους είναι να πάρουν μια απόφαση στο μέλλον που θα δώσει το δικαίωμα να μπουν. Για να αλλάξουν τα ποσοστά από το Υπουργείο πρέπει να αλλάξει ο Νόμος, πράγμα το οποίο εάν συμβεί θα καταστήσει αυτοματος τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών άκυρα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Πανελλαδικές είναι ένας διαγωνισμός που στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει πάρα πολύ για να αλλάξουν οι όροι του.

 
Εκπαιδευτικός
10 Αυγ 2020 08:46

Μια μόνο λύση υπάρχει για να αρθεί η κάθε αδικία. Ίδια σχολή μόνο με ίδια μαθήματα.

 
Δ. Γ.
10 Αυγ 2020 10:48

Το υπουργείο δεν πρέπει να κάνει πίσω, και θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει το 10% των παλαιότερων υποψηφίων. Οι υποψήφιοι των προηγούμενων χρόνων δεν έχουν καμιά θέση να διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους υποψήφιους οι οποίοι αγωνιούν για τα αποτελέσματα και αυτοί από την πλευρά τους με άνεση θέλουν μια καλύτερη σχολή τι στιγμή που φοιτούν σε κάποια σχολή. Πρόκειται για ένα θεσμό ξεπερασμένο.

 
Γιωργος
10 Αυγ 2020 11:57

Ολα τα πεδία θα πρέπει να παρουν ποσοστο με το παλαιο 40% όπως είχε πει στην αρχη η υπουργός. Και γι αυτό τα παιδιά δήλωσαν με το παλιό. Έρχεται κι άλλη προσφυγή βαση αυτής της δήλωσης αν δεν τηρηθεί το 60-40. και μάλιστα ήταν πολύ δυσκολότερα τα θέματα και περισσότερη η ύλη με το παλιο.

 
Μουρικης
10 Αυγ 2020 12:46

Στο 3ο ΕΠ οι ξεχωριστές σχολές είναι οι ιατρικες, φαρμακευτική και οι παραιατρικες.
Χημεία βιολογία παιδαγωγικό και αλλά είναι κοινές με το 2 επ ή και με άλλα επ.
Εφόσον υπάρχουν επικάλυψεις στα ΕΠ είναι πραγματικά αδύνατο να γίνει δίκαια κατανομή

 
ΦΑΝΗ
10 Αυγ 2020 13:09

Δέκα αλλαγές στο σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων έγιναν τα τελευταία χρόνια. Τέτοιο μπάχαλο, πρώτη φορά!

 
Observator
10 Αυγ 2020 13:17

Οι παλιοί κοβουν θέσεις απο τους νέους μονο επειδή ειναι παλιοι και αυτη ειναι η βάση της αδικίας και ειδικά οταν ο παλιός ήδη έχει εισαχθεί σε κάποια σχολή. Κάποια στιγμη πρέπει να σταματησει το υπουργειο αυτές τις τακτικές. Εννιαία διαδικασία εισαγωγης για ολους. Οι παλιοι να μην ξεχνάνε ότι το συστημα τους έδωσε ήδη μια ευκαιρια, ας μην τη στερουν από τους νέους.

 
ΝΙΚΟΣ
10 Αυγ 2020 14:01

Και φυσικά δεν δικαιούνται το ποσοστό που ισχυρίζονται οι παλαιοί υποψήφιοι και για έναν ακόμη λόγο..Διότι αυτοί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους δεν είχαν να πηγαίνουν και στο σχολείο καθημερινά.

 
Ιωαννα
10 Αυγ 2020 14:53

Το υπουργειο πρεπει άμεσα να διορθώσει την αδικια διότι προσβάλλει την προσπαθεια των χιλιάδων υποψηφιων του 3ου πεδιου που διαγωνιστηκαν με το παλαιο συστημα..Παρόλ αυτα πολλοί είναι αυτοί με απόψεις οπως "αν διορθώσει την αδικια το υπουργειο, το παιδί μου που έδωσε με το νεο θα διεκδικεί λιγότερες θεσεις".Ναι θα διεκδικεί λιγότερες θεσεις ωστόσο δεν είναι λόγος ωστε να μην πραγματοποιηθεί το δικαιο αιτημα μας!Όπως και η αποψη "γνωρίζανε ότι θα δώσει ποσοστο πριν διαγωνιστουν".Ναι γνωρίζαμε ότι θα δοθεί ποσοστο και μαλιστα το ακριβές τελη Μαΐου (!!)..Ένα ποσοστο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα λογω του αριθμού των υποψηφίων και κατάπατα την αρχή της ισότητας που υποτίθεται χαρακτηρίζει μια δημοκρατική χωρα!!!Για αυτό απαιτείται να διορθωθεί άμεσα η αδικία!

 
δρ. Μαύρος
10 Αυγ 2020 15:09

@Γιώργος 7718/81178=0,095075
Δηλαδή το 9,5075% των υποψηφίων είναι με το παλαιό σύστημα.
Δόθηκαν θέσεις που αντιστοιχούν στο 9,51% που είναι στρογγυλεμένο και προς τα πάνω.
Μοιράστε τις θέσεις του παλαιού συστήματος όπως θέλετε αλλά τα ποσοστά είναι αυτά και δεν αλλάζουν.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι για Ιατρικές κλπ. μπορούσες να δώσεις και από άλλα πεδία πέρυσι.

 
Φωτεινή
11 Αυγ 2020 14:27

Κ Γιώργο όταν υπάρξει κίνηση για προσφυγή για τα παιδιά με το παλιό σύστημα όπως αναφέρεται ότι έπρεπε να δοθεί το 40 τοις εκατό των θέσεων θα σας παρακαλούσα να υπάρξει ενημέρωση γιατί ενδιαφέρει αρκετούς αποφοίτους.

 
Παρέμβαση για Πανελλαδικές 2020
11 Αυγ 2020 15:02

Όλα αυτά γίνονται για την Ιατρική Σχολή, επειδή κάποιοι απόφοιτοι είδαν ότι με το νέο σύστημα θα μπορούσαν να γράψουν πιο καλά λόγω της μειωμένης ύλης και της ευκολίας των θεμάτων λόγω του ιού.

Είναι τραγικό να μιλούν για "αδικία", ενώ υπο άλλες συνθήκες, αν είχε εξελιχθεί ομαλά η χρονιά και είχε διδαχθεί η νέα ύλη ή τα θέματα με το νέο σύστημα ήταν πιο δύσκολα, δε θα υπήρχε καμία διαμαρτυρία.

 
Θωμάς
11 Αυγ 2020 20:04

Το υπάρχων πλαίσιο δεν επηρεάζει μόνο τους υποψηφίους του 3ου πεδίου, επηρεάζει όλες τις κατευθύνσεις κατά πολύ. Από την αρχή φαίνονταν πως οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα θα ήταν περισσότεροι ξεκάθαρα. Δεν είναι σε καμία περίπτωση λογικό όμως Παρασκευή το απόγευμα να ανακοινώνει 9,51% των θέσεων ενώ πριν δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση και χωρίς δυνατότητα αλλαγής του συστήματος μετά από αυτό.

 
Προς κο Γιώργο
11 Αυγ 2020 23:11

Πού το έχετε δει ή ακούσει αυτό, ότι είπε η υπουργός πως θα δώσει ποσοστό 40% στους παλαιούς αποφοίτους να το διαβάσουμε κι εμείς;
Μου φαίνεται ότι θέλει ο καθένας γράφει εδώ μέσα ...
Η υπουργός από πολύ νωρίς και πριν επιλέξουν οι υποψήφιοι το σύστημα που ήθελαν να δώσουν, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα δοθεί στους παλαιούς αποφοίτους ποσοστό ανάλογο των υποψηφίων ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΕΔΙΟ.
Αυτό που λέτε εδώ είναι ένα τεράστιο ψέμα... Μην γράφετε ανακρίβειες, για να δημιουργήσετε εντυπωσιασμούς!!!

 
Ρούλα
16 Αυγ 2020 03:31

Αν υπάρξει προσφυγή(που θα υπάρξει) των νέων υποψηφίων σε περίπτωση που δικαιωθούν οι παλιοί ενημερώστε παρακαλώ. Είμαστε αποφασισμένοι να συμμετέχουμε.

 
Βασίλης (υποψήφιος με το παλαιό σύστημα)
20 Αυγ 2020 00:44

Νιώθω πραγματικά θλίψη και απογοήτευση διαβάζοντας κάποια από τα παραπάνω σχόλια.

Αρχικά όχι δε γίνονται όλα αυτά για την ιατρική (και μιλάω εκ πείρας αφού δεν υπάρχει καν η συγκεκριμένη σχολή στο μηχανογραφικό μου) αλλά η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι ούτος ή άλλος ανούσια. Την τοποθέτηση <<αφού όλη η κινητοποίηση γίνεται για μια σχολή άρα και δεν αξίζει να ασχοληθώ>> την θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτη. Ακόμα και ένα να ήταν το άτομο που αδικήθηκε νομίζω άξιζε να γίνει κινητοποίηση

Επίσης δεν τίθεται θέμα επιλογής ... Δεν υπήρχε επιλογή ... Επιλογή θα ήταν αν μπορούσαμε να διαλέξουμε μετάξι 2 ή παραπάνω ΔΊΚΑΙΕΣ επιλογές .Πάτησαν στην
έντονη επιθυμία του κάθε παιδιού να πετύχει τα όνειρα του και μας ΑΝΆΓΚΑΣΑΝ (έμμεσα φυσικά) να αγωνιστούμε με άδικους για εμάς κανόνες.

Είναι σχεδόν αισχρό να σαμποτάρεις την προσπάθεια κάποιον παιδιών που αφιέρωσαν έναν επιπλέον χρόνο από την ζωή τους για να πετύχουν τα όνειρα τους, που θυσίασαν ( έστω και για ένα έτος ) την φοιτητική τους ζωή, που υπέβαλαν τον εαυτό τους για ακόμα μια φορά σε μια τόσο επίπονη διαδικασία που πραγματικά θέλει θάρρος για να το επιχειρήσει κανείς. Λέω το αυτονόητο -να αποδοθεί δικαιοσύνη- να πάρουμε ότι μας αναλογεί. Τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο. Άλλωστε οι αριθμοί αποδεικνύουν την αδικία που βιώνουμε. Ενώ μας αντιστοιχεί ένα ποσοστό 16.9% εμείς θα πρέπει να συμβιβαστούμε μόνο με το 9.51%.
Τουλάχιστον άδικο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ