Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Μάσκα στα σχολεία

Επειδή οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλό είναι εκτός από την πλήρη εμπιστοσύνη στους ειδικούς γιατρούς και τις υποδείξεις τους, να γίνουν προς αυτούς και μερικές επισημάνσεις για τις μεγάλες δυσχέρειες εφαρμογής
Δημοσίευση: 09/08/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καθώς όλοι ετοιμάζονται για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, το ερώτημα που συχνά τίθεται στα ηγετικά στελέχη του υπουργείου Παιδείας κυρίως από δημοσιογράφους αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει τις υποδείξεις των ειδικών, που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου με βάση τα στοιχεία που τότε θα επικρατούν. Ένα σενάριο θέλει τη λειτουργία των σχολείων με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Κάτι τέτοιο μπορεί να υποδειχθεί από τους γιατρούς, όμως πριν την τελική απόφαση του το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει υπόψη του και πολλές άλλες παραμέτρους.

Επισημαίνω μερικά ζητήματα της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία:

1.    Είναι δυνατόν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να φορούν μάσκα από τις 8 έως τις 2 και επιπλέον τις ώρες μετακίνησής τους από και προς το σχολείο, οι οποίες για πολλούς είναι τουλάχιστον δύο ακόμη;

2.    Το κόστος της χρήσης μάσκας ποιος θα το επωμιστεί; Αν με μια μεγάλη στρογγυλοποίηση προς τα κάτω υπολογίσουμε τους μαθητές σε 1 εκατομμύριο και με δεδομένο ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μάσκες για τον καθένα καθημερινά (θα πρέπει να αφαιρέσει μία όταν τρώει, επειδή υγράνθηκε κ.α.) μπορεί κανείς να υπολογίσει το καθημερινό κόστος. Η υπόδειξη για χρήση υφασμάτινης μάσκας που θα πλένεται προσκρούει στην αμφίβολη αποτελεσματικότητά της και στο γεγονός ότι αυτή προκαλεί μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή.

3.    Η ορθή χρήση μάσκας. Αυτή είναι πολύ δύσκολη να εφαρμοστεί όταν χρησιμοποιούμε τη μάσκα για πολλές ώρες, μάλιστα δε από μαθητές. Πόσοι από εμάς δεν ακουμπούμε με τα χέρια το μπροστινό μέρος της μάσκας για να την θέσουμε στη σωστή θέση, επειδή μας ενοχλεί, από αμηχανία κ.α.; Μπορούν οι μαθητές να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά τη χρήση μάσκας; Έχουν μαζί τους σακουλάκι για την αποθήκευσή της; Μήπως τελικά η κακή χρήση μάσκας γίνει αιτία μεγαλύτερης διασποράς του ιού από την καθόλου χρήση της;

4.    Είναι βέβαιο ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν θα επιβληθεί σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα χωρίς αντιδράσεις και αντιστάσεις. Εάν ένας μαθητής αρνείται να βάλει μάσκα, θα τιμωρείται; Ποιος θα επιβάλλει την τιμωρία; Εάν ένας εκπαιδευτικός αρνείται τη χρήση μάσκας, θα επιβάλλεται ποινή; Από ποιον; Από τον Διευθυντή του σχολείου; Δεν νομίζω να θεωρεί κανείς ότι οι έλεγχοι στα σχολεία θα διενεργούνται από πρόσωπα που δεν ανήκουν στην κοινότητα του σχολείου.

5.    Η υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας θα δημιουργήσει «χάσμα» μεταξύ όσων την υποστηρίζουν και όσων την θεωρούν περιττή, μαθητών και εκπαιδευτικών. Ένταση στην εκπαιδευτική κοινότητα που έχει τόσα άλλα να διαχειριστεί.

6.    Είναι σαφές ότι αν αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, αυτή θα εκπέσει στην πράξη ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να γίνει με τη χρήση τόσο αυστηρού περιοριστικού μέτρου στην επικοινωνία. Πώς θα διδάσκει ο εκπαιδευτικός ή θα συμμετέχουν οι μαθητές με τα στόματα περιφραγμένα με μάσκες; Έχετε κάνει διάλογο με μάσκα με άλλους ανθρώπους; Γνωρίζετε τις δυσκολίες. Σκεφθείτε αυτό να γίνεται σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

Επειδή οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλό είναι εκτός από την πλήρη εμπιστοσύνη στους ειδικούς γιατρούς και τις υποδείξεις τους, να γίνουν προς αυτούς και μερικές επισημάνσεις για τις μεγάλες δυσχέρειες εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στην καθημερινή ζωή των σχολείων. Τα σχολεία έχουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, μια ζωντανή κοινότητα νέων ανθρώπων, και δεν είναι μια απλή επιχείρηση παραγωγής προϊόντος ώστε να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα παντού.

Αφήνω κατά μέρος κάθε ανάλυση για τους παιδαγωγικούς λόγους που καθιστούν τη μάσκα εμπόδιο στην εφαρμογή οποιασδήποτε αποτελεσματικής εκπαιδευτικής πρακτικής (π.χ. αντίθετη με την ομαδοσυνεργατικότητα).

Στράτος

 

Ετικέτες: 
Κορωνοϊός

Σχόλια (91)

 
Άκης
09 Αυγ 2020 21:05

Εντάξει ξεκίνησε η γνωστή γκρίνια... Ποιος είναι στις τάξεις 8 με 2 συνεχώς; Ανάμεσα στην υγεία και την ομαδοσυνεργατική η προτεραιότητα είναι σαφής. Λες και όλοι διδάσκουμε συνεργατικά. Και ναι ας μάθουμε να πειθαρχουμε... εμείς και οι μαθητές. Εκτός εάν είναι λύση να τα ξανακλεισουμε... Θα δυσκολευτούμε δεν λέω αλλά θα προσαρμοστουμε. Αναγκα και οι θεοί πείθονται...

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
09 Αυγ 2020 21:10

Υπάρχουν μάσκες διαφανείς στην περιοχή του στόματος, και κοστίζουν γύρω στα 7 ευρώ (τιμή λιανικής πώλησης).
Να παραγγείλει το υπουργείο μεγάλες ποσότητες χονδρικά.

 
Δασκάλα
09 Αυγ 2020 21:11

Είμαι μητέρα ενός παιδιού που θα πάει Σ' Γυμνασίου και εκπαιδευτικός. Προβληματίζομαι κι εγώ, φοβάμαι τον ιό, αλλά τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Ίσως οι τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και το Λύκειο πρωί και οι τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και το Γυμνάσιο απόγευμα για να είναι πιο αραιά οι μαθητές. Πρέπει όμως να ανοίξουν.

 
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ.
09 Αυγ 2020 22:13

Είμαστε εκπαιδευτικοί δυο γονείς κ έχουμε τρία παιδιά μαθητές.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου μ' έναν πρόχειρο υπολογισμό χρειαζόμαστε 200 ευρώ σε μάσκες μηνιαίως.
Πάει το μισό δεκαπενθήμερο.

 
Ίρις
09 Αυγ 2020 22:15

Ποιος υπογράφει το κείμενο; Στράτος, ποιος Στράτος; Επώνυμο και ιδιότητα;
Στη Γαλλία το χειμώνα που πέρασε με τον κορονωϊό η μάσκα στα σχολεία της Β'θμιας ήταν υποχρεωτική, αυτοί δεν σκέπτονται παιδαγωγικά;

 
Ίρις
09 Αυγ 2020 22:16

Ποιος υπογράφει το κείμενο; Στράτος, ποιος Στράτος; Επώνυμο και ιδιότητα;
Στη Γαλλία το χειμώνα που πέρασε με τον κορονωϊό η μάσκα στα σχολεία της Β'θμιας ήταν υποχρεωτική, αυτοί δεν σκέπτονται παιδαγωγικά;

 
Φρίντα
09 Αυγ 2020 22:53

@ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ
Δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς μπορείτε να δώσετε 12 ευρώ, να αγοράσετε 03 υφασμάτινες μάσκες, μια για κάθε παιδί σας να τις πλένετε και σιδερώνετε και να επαναχρησιμοποιούνται άπειρες φορές.
Επιπλέον ο γιατρός Σήψας είπε ότι ακόμη και οι χειρουργικές μάσκες αφού αφεθούν για λίγο στον αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές αρκεί να μην υγραθούν.
Δεν παρακολουθείτε καθώς φαίνεται τις ανακοινώσεις των γιατρών και αντιδράτε προς χάριν της αντίδρασης.

 
μάσκα δεν θέτε
09 Αυγ 2020 23:26

κάμερες δεν θέτε, μόνο Στράτο θέτε...

 
Ιωαννα
09 Αυγ 2020 23:26

Δεν μας είπατε όμως εσείς τι αντιπροτεινετε...Να μαντεψω:Να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεια(?)

 
Εκπαιδευτικός
10 Αυγ 2020 00:29

Τα παιδιά των μικρών τάξεων του Δημοτικού είναι αδύνατο να φορούν μάσκες όλη μέρα κ σε ολοήμερο, όσο για το σχετικό μέτρο στη Γαλλία αφορά τις ηλικίες από 11 έως 18 ετών.
Έχει δίκιο ο συνάδελφος που μιλάει για τη δυσκολία στην επικοινωνία, ειδικά στις μικρές τάξεις, αν μάλιστα πάμε στα ξενόγλωσσα πολύ δύσκολη η συνεννόηση. Πάντως η εφαρμογή του μέτρου της μάσκας δεν λύνει το πρόβλημα του συνωστισμού των μαθητών εντός κι εκτός τάξης.

 
Άσος φίλτρο
10 Αυγ 2020 00:45

@Άκης
"8 με 2 συνεχώς;".... Τα παιδιά μήπως?
@Ίρις
Αγαπητή μου και ο Παπαστράτος να το έγραψε, εμένα, το τι λέει με ενδιαφέρει. Έχουμε ακούσει κοτσάνες από ειδικούς και από επώνυμους....
Τί έγινε λοιπόν στη Γαλλία? Μήπως δεν είχαν κρούσματα, γιατί οι μαθητές φορούσαν μάσκα στο σχολείο? Ξέρετε τον αριθμό των κρουσμάτων στη Γαλλία?
@Φρίντα
Δεν ξέρω τί είπε ο γιατρός Σήψας για τους χειρούργους, όμως στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 σήμερα, βγήκε σε ζωντανή σύνδεση ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, φορώντας μάσκα.... που ΔΕΝ φορούσε σωστά! Στα σχολεία που έχουμε παιδιά φανταστείτε!

Σούμα λοιπόν: ΚΑΙ τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν ΚΑΙ δωρεάν μάσκες να δωθούν ΚΑΙ να τις φοράμε σωστά όλοι ΚΑΙ το ΕΣΥ και τα μάτια μας ΚΑΙ ο Θεός βοηθός.

 
foros1
10 Αυγ 2020 01:02

Φτάνει πλέον με τις αναλύσεις κε Στράτο. Δεν υπάρχει περίπτωση η πλειονότητα να μπει μέσα σε τάξεις χωρίς μάσκες (μαθητές και εκπαιδευτικοί), χωρίς αποστάσεις, χωρίς εξαερισμό, χωρίς συχνά διαλείμματα και ότι άλλο προβλέπεται για τις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Η ζωή και η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων είναι πάνω από όλα για την επόμενη περίοδο μέχρι το εμβόλιο.
Όσο για τους ηλικιωμένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πρέπει να προστατευτούν είτε με τηλεεργασια, είτε σε χώρους χωρίς συνωστισμο, είτε με άδειες όσο τα κρούσματα είναι αυξημένα η ακόμη, δίνοντας κάποιο κίνητρο ώστε να αποχωρήσουν.

 
Εκπαιδευτικός και γονιός
10 Αυγ 2020 02:30

Η πειθαρχία όλων είναι επιβεβλημένη κύριε. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και...γκρίνια.

 
eva
10 Αυγ 2020 08:04

Το σημαντικότερο είναι ότι το μάθημα στηρίζεται στην ομιλία, η οποία σαφώς δυσχερένεται από τη χρήση μάσκας. Αντί για καθαρές φωνές θα ακούγονται υπόκωφοι ήχοι.

 
Στράτος
10 Αυγ 2020 08:35

Επειδή μερικοί σχολιαστές θεώρησαν το κείμενό μου "γκρίνια" και κάποιος ρώτησε τι αντιπροτείνω, απαντώ συνοπτικά.
Πρώτον, δεν είναι γκρίνια αλλά προσπάθεια προσγείωσης στην πραγματικότητα των σχολείων. Πόσοι πιστεύουν ότι είναι εύκολη η υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία για όλες τις ώρες και όλους;
Δεύτερον, ασφαλώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Προσπαθώ να πω όμως ότι είναι δύσκολη η υποχρεωτική διαρκής χρήση, που προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορεί να ισχύσει στην πράξη ακόμη κι αν αποφασιστεί, και ότι είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού κυρίως λόγω κακής χρήσης της μάσκας που είναι βέβαιο ότι θα γίνεται από πολλούς μαθητές και εκπαιδευτικούς. Προσωπικά, θα πρότεινα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει σύσταση για τη χρήση μάσκας και όχι υποχρεωτική επιβολή. Και βέβαια τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με μέτρα και προσοχή. Αλλά η μάσκα δεν είναι ούτε το μοναδικό ούτε το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας.

 
Ρε το Στράτο
10 Αυγ 2020 08:51

Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος... ναουμ.

 
Άννα
10 Αυγ 2020 09:02

Αν εφαρμοστεί στην προσχολική και πρωτοβάθμια , θα ζήσουμε έναν εφιάλτη.

 
Ελένη
10 Αυγ 2020 09:41

Η μη υποχρεωτικότητα θα καταστήσει μαύρο πρόβατο όποιον εκπαιδευτικό επιθυμεί να τη φορέσει.

Είμαστε εργαζομενοι, όχι πρόβατα επι σφαγη. Έχουμε δικαίωμα προστασίας κ τα παιδιά έχουν δικαίωμα να είναι κάθε μέρα στο σχολείο ασφαλή. Η εξίσωση δεν λύνεται. Και δεκαμελή τμήματα να κάνουνε, χειμώνα σε κλειστό χώρο χωρίς μάσκα είναι έγκλημα.

Από 10 ετών κ πάνω μάσκα υποχρεωτικά.
Οι παιδαγωγοί των μικρότερων τάξεων, ασπίδα έστω κ για την πλημμελή προστασία που παρέχει.

Τα παιδιά απολαμβάνουν ελευθερίες που εμείς δεν είχαμε, πχ βγαίνουν βράδυ, έχουν χαρτζιλίκι ενώ οι οικογένειες πεινάνε, τα πιο μεγάλα οδηγούν μηχανή ή πίνουν αλκοόλ ή τυχερά παιχνίδια, ή έχουν ερωτική ζωή κ τέλος ψηφίζουν. Ε μια ρημάδι μάσκα σωστά επιβάλλεται να μπορούν να φορέσουν.

 
Νίκος
10 Αυγ 2020 09:52

Πάντως τη λύση να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών κανένας δεν την συζητά. Προφανώς έχει κόστος. Ενοικίαση κτιρίων περισσότερες προσλήψεις. Είναι όμως το μόνο μέτρο που μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τον Σεπτέμβρη για να δουμε πως θα έχουν τα πράγματα. Θα μπορούσε το Υπουργείο να είχε ξεκινήσει την προεργασία και στις επτά Σεπτέμβρη να είναι όλα έτοιμα.

 
Δον Κιχώτης
10 Αυγ 2020 10:20

Πολλή γκρίνια βλέπω, πολλούς απείθαρχους βλέπω, νομίζω πως ήρθε η ώρα για τον «Δάσκαλο Πειθαρχίας» κια τον «Καθηγητή Πειθαρχίας» με αυξημένες αρμοδιότητες που θα του αποδοθούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου! Και επειδή στα «Νομικά» δεν είμαι και πολύ καλός, ας παρέμβει και ο κ. Πλατάρος να γνωμοδοτήσει. Έχω τη γνώμη ότι ο κατάλληλος εκπαιδευτικός πρέπει να έχει απαραιτήτως ορισμένα φυσικά προσόντα, να τον βλέπεις και να σου προκαλεί την επίδραση που προκαλεί ο κ. Χαρδαλιάς!...

 
maria
10 Αυγ 2020 10:22

ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ;
ΟΠΩΣ ΣΕ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ .....ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ.
ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙΣ...
ΠΑΝΤΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΣΟ ''ΟΙΣΤΡΟ'' ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ;;;

 
τι εστι ΣΤΡΑΤΟΣ
10 Αυγ 2020 10:29

Από το Ευστράτιος. Εκπαιδευτικος? Κλάδος,ειδικότητά, επώνυμο? Συνήθως με τα μικρά τους ονόματα φωνάζουμε τους πολύ οικείους. Είστε τόσο πασίγνωστος που σας ξέρουν όλοι με το μικρο σας όνομα? και σας δημοσιεύει κείμενο το εσος? Αν θέλετε σημειώστε μας τα στοιχεία σας να σας μάθουμε και εμείς. Ειθιστε τα κείμενα να υπογράφονται με ονοματεπωνυμο και ιδιότητα, εκτός και αν είστε τόσο διάσημος ως σχολιαστής. Να γράψω λοιπόν κι εγω την άποψή μου. Ένας είναι ο λόγος που θα μπει η μάσκα στα σχολεία. Να πειθαρχήσουν οι νέοι στους κανόνες που επιβάλλονται για τον covid. Διαβάστε πολύ πρόσφατο δημοσίευμα που έγραφε πως οι νέοι δεν πειθαρχούν και θα πρέπει να τους εντάξουμε. Την καλημέρα μου.

 
Λάμπης
10 Αυγ 2020 10:32

Εκπαιδευτική διαδικασία με χρήση μάσκας απλά δεν νοείται τόσο για πρακτικούς όσο και για συμβολικούς λόγους

 
Φράγκου Ευαγγελία
10 Αυγ 2020 10:38

Η μοναδική λύση είναι στην τάξη 15 παιδιά Αυτό σημαίνει κόστος για το υπουργείο μεγάλο και κανείς δεν μιλάει γι'αυτο.Ιλα τα άλλα είναι στρουθοκαμηλισμος

 
Φράγκ. Ευαγγελία
10 Αυγ 2020 10:46

Η μοναδική λύση είναι στην τάξη 15 παιδιά Αυτό σημαίνει κόστος για το υπουργείο μεγάλο και κανείς δεν μιλάει γι'αυτο.Ολα τα άλλα είναι στρουθοκαμηλισμος

 
H άποψη
10 Αυγ 2020 11:04

είναι επιεικώς ...επιφανειακή. Κριτική σε ένα ενδεχόμενο μέτρο χωρίς αντιπρόταση είναι άστοχη και ....ύποπτη!

 
Poyet
10 Αυγ 2020 11:21

Αγορά από το Υπουργείο μονοθέσιων θρανίων, μάσκες (πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί), στα σχολεία που συστεγάζονται βάρδια πρωινή - απογευματινή, μείωση μαθητών ανά τάξη (=προσλήψεις). Αυτά είναι τα βασικά μέτρα για μένα. Αλλά για να φας ψάρια πρέπει να βρέξεις τον ποπό σου. Δλδ χρήμα να πέσει. Όπερ άτοπον, ότι και να λέμε θα καταλήξουμε στο "Ο Θεός βοηθός". Δεν περίσσεψε τίποτα από τη χρηματοδότηση των καναλιών για να λένε ότι θέλουμε εμείς και όχι την αλήθεια, δυστυχώς.

 
@Νίκος
10 Αυγ 2020 11:27

Έχει 'μαλλιάσει η γλώσσα' μας, χρόνια ολόκληρα για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Δικαιωνόμαστε, δυστυχώς.
Κάποτε, το μυαλό των 'υπευθύνων' ήταν στις περικοπές από την εκπαίδευση και την υγεία, ως τη μόνη εύκολη λύση. Δεν προνόησαν ως όφειλαν. Αυτοί οι δύο τομείς είναι που πλήττονται τώρα.
Σοφές οι φράσεις: "Ανεμομαζώματα δ....σκορπίσματα" και"Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα" !
Να βάλει το κράτος βαθιά το χέρι στην τσέπη να προσλάβει το προσωπικό που χρειάζεται, και να προμηθευτεί τις διαφανείς μάσκες που διευκολύνουν την επικοινωνία μέσα στην τάξη, για όσους πρέπει ή θέλουν να φορούν.

 
ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ
10 Αυγ 2020 11:32

Γεια σου Στράτο που από σχολιαστής έγινες και δημοσιογράφος ή δεν ξέρω τι και κάνεις και ρεπορτάζ.
Μας είπες διάφορα για τα προβλήματα που δημιουργεί η μάσκα αλλά δεν μας έκανες μια πρόταση για το πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Αν δεν ανοίξουν με πλήρη λειτουργία αλλά όπως πέρυσι θα πρέπει οι μισοί εργαζόμενοι να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού οπότε η κατάρρευση της οικονομίας είναι σίγουρη. Μήπως αυτή είναι η κρυφή προσδοκία αυτών που ονειρεύονται την επάνοδο στην εξουσία και δημιουργούν ύπουλα τις προϋποθέσεις;

 
ένας ταλαιπωρημένος μαθηματικός
10 Αυγ 2020 12:14

#Ιρις,
για αυτό στην Γαλλία πέθαναν τόσοι πολλοί (σσ. κακή χρήση μάσκας)
ο Στράτος τα λέει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ