Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Διευθυντές Εκπαίδευσης: Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, η ανοικοδόμηση κομματικού κράτους

"Το κυβερνητικά ελεγχόμενο συμβούλιο με διαδικασίες express κατέθεσε τις εισηγήσεις του και επιλέχθηκαν νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης"
Δημοσίευση: 14/08/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η μέριμνα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι  η  αποκατάσταση του κομματικού κράτους, ο απόλυτος έλεγχος του υπηρεσιακού δικτύου των στελεχών εκπαίδευσης και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Αυτό καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ , σχολιάζοντας την επιλογή των προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης και τονίζει τα εξής:

Παράτασης της θητείας:  Η αιφνιδιαστική, και μετά την μόλις προ ενός μηνός παράτασης της θητείας τους,παύση των υπηρετούντων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο διορισμός νέων δεν αποτελεί μια τυπική υπηρεσιακή πράξη. Θα υπάρξει, ως συνήθως, αόριστη και γενικόλογη αυτή τη φορά, η επίκληση κριτηρίων αξιοκρατίας, τεκμηρίων αριστείας, ευδόκιμης υπηρεσίας. Εκείνο που ορίζει την αυστηρή πολιτική σκοπιμότητα της διαδικασίας αντικατάστασης των Διευθυντών Εκπαίδευσης δεν είναι παρά η διαγραφή κάθε στοιχείου που προσέδιδε δημοκρατικά τεκμήρια νομιμοποίησης της όλης διαδικασίας. Αυτές ακριβώς οι διαδικαστικές εγγυήσεις δημοκρατικής ταυτότητας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι που είναι ασύμβατες με την λογική οικοδόμησης του κομματικού κράτους.

Οι απερχόμενοι Διευθυντές Εκπαίδευσης:  Οι υπηρετούντες Διευθυντές Εκπαίδευσης επιλέχθηκαν με βάση κριτήρια εκπαιδευτικά και υπηρεσιακά, με τη συμμετοχή αιρετών εκπαιδευτικών στα συμβούλια επιλογής και την αποφασιστικής σημασίας γνώμη του ευρύτατου εκλεκτορικού σώματος των Διευθυντών, Υποδιευθυντών και Προϊσταμένων σχολικών μονάδων. Κριτήριο αποφασιστικό δεν μπορούσε να αποτελεί η πολιτική  / κομματική ταυτότητα κανενός και καμιάς.

Η αποτελεσματικότητα:  Η διοικητική και υπηρεσιακή αποτελεσματικότητα του συστήματος ανάδειξης Διευθυντών εκπαίδευσης, δοκιμάσθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Δοκιμάσθηκε με επιτυχία, με γενικό αποτύπωμα την αλλεπάλληλη έκπληξη της πλήρους λειτουργίας των σχολείων με την έναρξη της κάθε σχολικής χρονιάς, την εμπέδωση του τρωθέντος κλίματος δημοκρατίας, εργασιακής ασφάλειας και εκπαιδευτικής υπευθυνότητας στις σχολικές κοινότητες.

Το ιερατείο:  Η Δημοκρατία αποδείχθηκε αποτελεσματική, παρά τους μύθους που συκοφαντικά και εμμονικά υποστήριζε το ιερατείο  του νεοφιλελευθερισμού.
Μηχανισμοί χειραγώγησης: Η Δημοκρατία πρέπει να εξοβελισθεί, γιατί δεν επιτρέπει την υλοποίηση σχεδίων κομματικής ιδιοτέλειας, μηχανισμών χειραγώγησης, πολιτικών εχθρότητας προς κάθε τι δημόσιο και κοινωνικό.

Εxpress διαδικασίες: Αυτές τις μέρες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ οργάνωσε τη συγκρότηση Συμβουλίου επιλογής με διορισμό όλων των μελών του και χωρίς τη συμμετοχή των αιρετών. Το κυβερνητικά ελεγχόμενο συμβούλιο με διαδικασίες express κατέθεσε τις εισηγήσεις του και επιλέχθηκαν νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης.  Αν υπάρξει η επίκληση υπηρεσιακών λόγων για τη σπουδή  της παρέμβασης αυτής, ας απαντηθεί η εξάμηνη καθυστέρηση τοποθέτησης Τομεακού Γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας.

Κομματικό κράτος: Μετά τη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, η συνέχεια του κομματικού κράτους διασφαλίζεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ   δεσμεύεται:  Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δεσμεύεται να πρωτοστατήσει στον διαρκή αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή και ισχυρή η υπεύθυνη προσήλωση του κόσμου της εργασίας και της γνώσης στο αίτημα της Δημοκρατίας στη σχολική τάξη, στα γραφεία διδασκόντων, στις διοικητικές δομές μέχρι να αποτυπωθεί σε μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Σχόλια (48)

 
Μας πείσατε τώρα....
14 Αυγ 2020 19:36

είχατε όλο το χρόνο και την ευκαιρία κυριοι του Σύριζα να προχωρήσετε σε επιλογές διευθυντών εκπαίδευσης και τι κάνατε; Με τη λήξη της προκήρυξης και αφού είδατε ότι δε σας βγαίνουν τα... "κουκιά", ΄δωσατε παράταση!!! Τ

 
Ert
14 Αυγ 2020 19:36

Ήταν αντισυνταγματική η "δημοκρατική" σας διαδικασία. Πότε θα το καταλάβετε επιτέλους; Η Κεραμέως να φέρει αμέσως το νομοσχέδιο επιλογής στελεχών. ΑΜΕΣΑ.

 
Αρμοί της εξουσίας
14 Αυγ 2020 20:49

Οι συγκεκριμένες θέσεις εντάσσονται στους αρμούς της εξουσίας; Καληνύχτα σας κ. Φίλη.

 
ΠΡΟΤΑΣΗ
14 Αυγ 2020 21:25

Η θητεία των προσωρινών ΔΔΕ και ΔΠΕ δεν πρέπει να μοριοδοτείται στις προσεχείς επιλογές στελεχών εκπαίδευσης.

 
Nikos
14 Αυγ 2020 21:27

Όπως εσείς φτιάξατε τους δικούς έτσι κ αυτοί φτιάχνουν τους δικούς τους. Σε ίδια ανοικοδόμηση προβηκατε κ σεις κ. Φίλη. Και κατά των ημερών σας υπήρξαν Διευθυντες μονο με το πτυχίο και υποσκελισαν ανθρώπους με μεταπτυχιακά κ διδακτορικά. Δεν δικαιούστε να ομιλείτε κ. Φίλη.

 
Καθαρά πράγματα
14 Αυγ 2020 22:39

Κομματικό κράτος ; Πρώτη φορά το ακούω! Στο παρελθόν δηλαδή τι ίσχυε ;

 
Τζίμης
14 Αυγ 2020 23:43

κ. Φίλη, θυμάστε την (ν)τροπολογία σας, περί του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων για Διευθυντές Εκπαίδευσης, τροπολογία που κατατέθηκε από εσάς τότε στο νομοσχέδιο περί βοσκοτόπων; Θα μας πείτε για αυτό πρώτα και μετά μπορείτε να κάνετε όση κριτική θέλετε στην κα Κεραμέως της αριστείας ...

 
Ντρέντ
14 Αυγ 2020 23:51

@Ert
Ακριβώς όπως το λέτε.... Μία δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να βγει κάποιες φορές αντισυνταγματική. Μία μη δημοκρατική, όχι....

 
Μαρία
15 Αυγ 2020 00:09

Άχαρο να υπερασπίζεται ο κος Φίλης επιλογές προκατόχων κ επιγόνων.
Έπρεπε να είχατε καθιερώσει ασυμβίβαστο μεταξύ συνδικαλιστικής κ διοικητικής ιδιότητας.
Ο συνδικαλιστης ελέγχει την εξουσία .
Λάθος η κατάργηση σχολικών συμβούλων. Δημιούργησε μια επετηρίδα ανενεργων στελεχών που επέστρεψε.
Συνέπεια: αύξηση ηλικιακού μέσου όρου στελεχών.
Ενεργοποίηση ΕΣΔΔ για τα στελέχη εκπαίδευσης κ ΕΣΔΥ για τα νοσοκομεία.

Θωράκιση της αξιολόγησης στελεχών από τους εκπαιδευτικούς , όπως στο εξωτερικό.
Με μετρήσιμα κριτήρια κ παρουσία νομικού εκπροσώπου.
Διαχωρισμός προσόντων. Διαδρομών.
Όλοι δηλώνουν τα ίδια: γνώση ΤΠΕ, σεμινάρια σε ειδική, διαπολιτισμική αγωγη,
Η πραγματικότητα;

Θωράκιση πειραματικων διαπολιτισμικών σχολείων.

Επαναφορά σχολείων ΖΕΠ .

 
Τη δεύτερη φορά
15 Αυγ 2020 00:17

Τη δεύτερη φορά, εφαρμοστε ακριβώς το μοντέλο της δεξιάς. Προσωρινοί Διευθυντές παντού!!!
Όχι αντικειμενικά κριτήρια και επιλογή ΠΔΕ και Συντονιστών.
Τα παθήματα πάντα γίνονται μαθήματα.
Η δεξιά εφάρμοσε ότι είχε κάνει και το 2004.
Δεν αλλάζει, δεν μπορεί και δε θέλει!!!

 
ΜΑΙΡΗ
15 Αυγ 2020 01:06

Το 2016 υποψήφιος διευθυντής εκπαίδευσης, που δεν ήταν Σύριζα, με πολλά τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα και με πρωτιά στη μυστική ψηφοφορία των διευθυντών σχολείων πήρε χαμηλό βαθμό στη συνέντευξη μόνο και μόνο για να επιλεγεί άλλος υποψήφιος με πολύ λιγότερα προσόντα και με λιγότερες ψήφους αλλά που ήταν Σύριζα. Έτσι είναι τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα, Γιατί δεν το καταλαβαίνετε;

 
Ert
15 Αυγ 2020 01:49

Δημοκρατική είναι η διαδικασία που είναι συνταγματική. Τελεία και παύλα.

 
ΓΙΏΡΓΟΣ
15 Αυγ 2020 07:34

Ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε διαδικασίες με ψηφοφορίες, τόσο για Δντές
Διευθύνσεων όσο και για Δντές σχολείων. Αν ήταν αντισυνταγματικό, παράνομο ή
βλακώδες είναι μια συζήτηση. Η άλλη συζήτηση ήταν αν με αυτό τον τρόπο
επιχειρούσε να βάλει τους δικούς του και η απάντηση είναι απλή και
αδιαμφισβήτητη: όχι! Πώς θα το έκανε αυτό με ψηφοφορίες; Έβαλε βέβαια δικούς του Περιφερειακούς, όπως όλοι.Οι τελευταίοι όμως είναι, και οι 13, οι πρώτοι στα αντικειμενικά μόρια. Καμία πρωτιά δεν ανέτρεψαν με συνεντεύξεις. Αυτό που μένει δεν είναι το ότι την πρώτη φορά έκανε ό, τι όλοι οι άλλοι αλλά το ότι για πρώτη φορά έκανε κάτι άλλο, το μόνο
σωστό. Τι συμβαίνει τώρα; Αυτό που μόνο η ΝΔ έχει ξανακάνει το 2004. Διορισμούς
Διευθυντών Εκπαίδευσης. Τι συγκρίνουμε; Όσοι θέλουν ας ψάξουν αλλού για υπεροχή
της ΝΔ. Εδώ είναι μετεξεταστέα.

 
ανευ μνημης
15 Αυγ 2020 08:39

Δεν είμαστε όλοι άνευ μνήμης. Θυμόμαστε τις επιλογές σας με τη συνέντευξη να υποβιβαζει υποψήφιους με υψηλα τυπικά προσοντα. Δεν προλάβατε να κατακτήσετε τους αρμούς της εξουσίας γι αυτό διαμαρτυρεστε;

 
Εκπαιδευτικός
15 Αυγ 2020 08:39

Αντιδημοκρατική φυσικά, χωρίς καμιά αμφιβολία, αλλά αρκετοί δικοί σας, παιδιά δικά σας, διορισμένα σε υπηρεσιακά συμβούλια και στελέχη της εκπαίδευσης, δικαίωσαν πανηγυρικά την Κεραμέως. Πώς λέγεται αυτό κ. Φίλη;

 
Αλεργικός
15 Αυγ 2020 09:19

Αγαπητέ μας Υπουργέ σας έχουμε πει πολλές φορές ότι είμαστε αλλεργικοί στο σανό, δεν το έχετε μάθει τόσα χρόνια? δώστε μας κάτι άλλο ...

 
Μυρσιναα
15 Αυγ 2020 09:34

Τ' ιχες γιανιμ' τ' ΧΑ πάντα. Ντροπή! Έρχεσαι να αλλάξεις κάτι και θυμάσαι τη δεξιά του 1962

 
teacher @Πρόταση
15 Αυγ 2020 09:50

Ακριβώς. Σε καμία περίπτωση οι τοποθετηθέντες δεν θα πρέπει να πάρουν μόρια έναντι άλλων που κρίνονται με αντικειμενικά και δημοσιοποιημένα προσόντα.

 
φιλελεύθερος
15 Αυγ 2020 10:24

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πολιτικές οι οποίες είναι ασύμβατες με το σύνταγμα . Είναι θλιβερό ότι ο κ. Φίλης δεν μπορεί να διακρίνει την πολιτική που έχει στόχο την κομματικοποίηση από την αντισυνταγματική πολιτική. Είναι επίσης θλιβερό ότι πολλοί στο Σύριζα έχουν την ίδια αδυναμία ή ακόμα χειρότερο αδιαφορούν για την συνταγματικότητα της πολιτικής που ασκούν.

 
Δίας
15 Αυγ 2020 10:53

Κύριε υπουργέ αργήσατε να το καταλάβετε. Ο κομματισμος βλάπτει. Και ο δικός σας και των άλλων. Για θυμηθείτε πως επιλέξατε τους ΠΔΕ.

 
Όχι μόρια σε όλα τα προσωρινά στελέχη!
15 Αυγ 2020 11:58

@ΠΡΟΤΑΣΗ
Είναι άδικο να χαρίζονται μόρια στους ημέτερους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων, για να αρπάξουν την πρωτοκαθεδρία στις κρίσεις στελεχών. Συμφωνώ. Να μοριοδοτείται η διοικητική εμπειρία μόνο για προκηρύξεις που προβλέπουν διαφάνεια στα αντικειμενικά μόρια, σωστές συνεντεύξεις από επιτροπή ΑΣΕΠ και λεπτομερή εξέταση ενστάσεων. Όχι χαριστικά μόρια για τους προσωρινούς ΠΔΕ, ΔΔΕ και ΔΠΕ, για δοτή και μη αξιολογημένη διοικητική εμπειρία. Να μη μοριοδοτούνται οι ΣΕΕ, οι ΣΣ, οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και όλων των στελεχών πέραν της θητείας τους.
Πότε θα έχουν στον ήλιο μοίρα οι νέοι;

 
pacifist anarchist
15 Αυγ 2020 12:59

Έχετε δίκιο για όσα εκφράζετε. Ο κόσμος όμως δεν τρώει κουτόχορτο. Να είστε σίγουρος ότι τουλάχιστον το 16% ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε ΝΔ θα αλλάξει κόμμα. Δεν ξεχνά όμως τις επιλογές των περιφερειακών Διευθυντών που έγιναν χωρίς πίνακες αιτιολόγησης. Τουλάχιστον αυτοί αιτιολογούν την ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ επιλογή τους. Και μην ξεχνάτε το ρηθέν:"και εμείς όταν έρθουμε στην εξουσία κάποτε τα δικά μας παιδιά θα διορίζουμε για να υποστηρίζουν την πολιτική του κόμματος" (πολλά κόμματα, δυο πολιτικές).

 
Last year...
15 Αυγ 2020 14:32

@ΠΡΟΤΑΣΗ
@ teacher@Πρόταση
@Όχι μόρια σε όλα τα προσωρινά στελέχη!

Ποιός μας λέει, ότι από εδώ και πέρα θα χρειάζονται μόρια?....

 
Ντρέντ
15 Αυγ 2020 14:40

@Ert
Και στην Τουρκία, όλες οι διαδικασίες συνταγματικές είναι .-

 
Ποιά δεξιά;
15 Αυγ 2020 14:56

50% των υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ προέρχονται από το σημητικό και μη ΠΑΣΟΚ,το Ποτάμι και την λοιπή αριστερά.Υπουργός καιρού υπουργείου ήταν Γραμματέας της ΚΝΕ το 1990-1992 όταν διαγράφηκε η ομάδα Γράψα.Πάνω από 50% των Προέδρων ΔΕΚΟ,Γ.Γ Υπουργείων,Προέδρων διαφόρων επιτροπών κλπ προέρχονται από την αριστερά.Για ποια δεξιά λέτε και παραπλανείτε;Αριστερά κυβερνάει πάλι.Κόψτε το δούλεμα.

 
Ert
15 Αυγ 2020 15:31

Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε στα στοιχειώδη, δεν έχει νόημα. Αντισυνταγματικές διαδικασίες δεν γίνονται ανεκτές από δημοκρατικούς πολίτες. Εκτός αν κάποιοι δεν αποδέχονται το Σύνταγμα, οπότε δεν συζητάμε πλέον για πολίτες αλλά για κάτι άλλο που τελειώνει σε "τες".-

 
oikoniki
15 Αυγ 2020 15:46

Δεν συμφωνώ με ότι έκανε η Κεραμεως αλλά τι να μας πείτε κι εσείς με τους αντισυνταγματικους νόμους που εξυπηρετούσαν τις δικές σας σκοπιμότητες. Άντε τώρα.... άντε

 
Για συνταγματολόγους
15 Αυγ 2020 16:41

Προς ert ή καλύτερα ΥΕΝΕΔ. Το ότι η ψήφος όλων των Ελλήνων δεν είναι ισότιμη, και το πρώτο κόμμα κλέβει 50 έδρες, και αυτοί που έχουν κάτω από 3% δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, είναι Συνταγματικό; Γιατί όλοι οι εκλογικοί νόμοι βγαίνουν συνταγματικοί, πως δέχονται κάποιες ψήφοι να μετρούν 1.2 και άλλες 0;

 
Ντρέντ
15 Αυγ 2020 16:44

Πράγματι είναι στοιχειώδες. Μία διαδικασία στην οποία ΔΕΝ προβλέπεται δικαίωμα ένστασης, είναι δημοκρατική? Ή συνταγματική?

 
George
15 Αυγ 2020 16:47

Ο Σύριζα που καθιέρωσε τον άκρατο κομματισμό και τις αντισυνταγματικές διαδικασίες στις επιλογές στελεχών δεν πρέπει να μιλάει. Σωστή η παρατήρηση πολλών σχολιαστών ότι η θητεία των προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης δεν πρέπει να μοριοδοτηθεί.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ