ΜΑΘΗΤΕΣ

Χ. Γώγος: Στο τραπέζι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων

“Στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία”
Δημοσίευση: 16/08/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο τραπέζι των συζητήσεων για το άνοιγμα των σχολείων, πέρα από τη χρήση μάσκας, είναι και η εκ περιτροπής λειτουργίας, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τόνισε ότι «στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε τώρα είναι απαραίτητα ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία κανονική και να μπορέσουν να ανοίξουν και τα σχολεία. Η μάσκα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων σε περίπτωση που υπάρχει επιδημιολογική φόρτιση σε σχέση με τη νόσο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να ελαττώσουμε τα παιδιά. Τα βασικά όπλα που έχουμε είναι δύο. Η μάσκα και η εκ περιτροπής λειτουργία», δήλώσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις 20 Αυγούστου με βάση τα επιδημιολογικά δεδόμενα.

Ο κ. Γώγος επανέλαβε οτι αν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα, δε θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα υπογραμμίζοντας ότι το χρυσό τρίπτυχο είναι μάσκα, απόσταση και καλή υγιεινή των χεριών. «Αν το τρίπτυχο, μάσκα, απόσταση, καλή υγιεινή των χεριών, τα τηρήσουμε ευλαβικά, δε θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, καθώς είναι ένα είδος γενικευμένου lockdown για όλη τη χώρα. Αντί να κλείσουμε τα πάντα, κλείνουμε την είσοδο του ιού. Βάζουμε τη μάσκα και αποφεύγουμε τη μετάδοση του ιού. Τηρούμε τα μέτρα για να μην έρθουν πρόσθετα μέτρα. Αν τα επιδημιολογικά αυξηθούν, θα αυξηθούν και τα μέτρα», επισήμανε. Για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι δε είναι απαραίτητη παρά παρά μόνο σε περιοχές μεγάλου συγχρωτισμού.

Αναφορικά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, ο καθηγητής Παθολογίας δήλωσε ότι ο ενεργός δείκτης είναι πολύ υψηλός, γύρω στο 1, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε μια εβδομάδα θα έχουν εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη λήψη των νέων μέτρων. Όπως ανέφερε «ο ενεργός δείκτης αυτή τη στιγμή, ο Rt, μετά τα μέτρα, είναι γύρω στο 1, αλλά είναι αρκετά υψηλός για διασπορά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Τα 200 κρούσματα είναι μεν σταθερά, δεν πήγαν 300-400, αλλά πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες τι θα βγάλουμε, μετά από μια εβδομάδα δηλαδή πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί τώρα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση των 7 ημερών μέχρι την εμφάνιση των κρουσμάτων. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα».

Πέρα όμως από τα κρούσματα, ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο αριθμός των νοσούντων. «Έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία, ξεπερνούν τους 200, ενώ κάποια στιγμή είχαμε κλείσει μονάδες. Παράλληλα, έχουμε και αύξηση των βαρέως πασχόντων που είναι σε μονάδες και ακόμα και των διασωληνωμένων. Το γεγονός που συνέβη χθες με τη 17χρονη που διασωληνώθηκε, δείχνει και τη ευαλωτότητα όχι μόνο των μεγάλων, αλλά όλου του πληθυσμού. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να προσέχουμε.Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και οι νέοι να νοσήσουν βαριά, αλλά σαφώς μικρότερη από ότι σε ανθρώπους άνω των 50-60 ετών. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό και διασωληνωμένων και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, είναι άνθρωποι μέχρι 50 ετών», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Σχόλια (12)

 
tom
17 Αυγ 2020 15:55

Μάλλον εκ περι-ντροπης λειτουργία θα είναι.

 
Πάνος
17 Αυγ 2020 15:28

Ακούμε ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος, μοριακός για, τον covid σε άτομα που γυρίζουν από διακοπές, σε δομές και σε μονάδες που υπάρχουν πολλά άτομα, ερώτηση, τους εκπαιδευτικούς που θα γυρίσουν στα σχολεία, δεν θα έπρεπε να γίνει κάποιος έλεγχος και για τους εκπαιδευτικούς για δική τους ασφάλεια. Τι έχει να πει το υπουργείο παιδείας για αυτό?

 
Πάνος
17 Αυγ 2020 15:26

Ακούμε ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος, μοριακός για, τον covid σε άτομα που γυρίζουν από διακοπές, σε δομές και σε μονάδες που υπάρχουν πολλά άτομα, ερώτηση τους εκπαιδευτικούς που θα γυρίσουν στα σχολεία, δεν θα έπρεπε να γίνει κάποιος έλεγχος και στους εκπαιδευτικούς για δική τους ασφάλεια. Τι έχει να πει το υπουργείο παιδείας για αυτό?

 
Μασκα-ράτα
17 Αυγ 2020 12:27

Το ζητούμενο είναι λοιπόν να ανοίξουν τα σχολεία για να πούμε πως ελέγχεται η κατάσταση... Κανονικά μαθήματα, χωρίς υποχρεωτική μάσκα, χωρίς τη δυνατότητα παραμονής στο σπίτι για δήθεν "ευάλωτες" ομάδες χωρίς βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απέχει έτη φωτός από αυτό που έγινε πέρσι και που αν επαναληφθεί θα μείνουν αγράμματα τα παιδιά σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Η εκ περιτροπής διδασκαλία είναι αστείο ότι είναι καλύτερη. Δε μιλάμε για κανονική διδασκαλία... Τότε γιατί δεν επιλέγουν τι πρέπει οπωσδήποτε να διδαχθεί, μαθήματα δευτερεύοντα να μη διδαχθούν και να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη...

 
Μαριώ
17 Αυγ 2020 04:29

Κάθε νοήμων άνθρωπος (αν και τον κύριο λόγο έχουν οι ειδικοί) καταλαβαίνει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με καθυστέρηση. Αλλιώς κινδυνεύουμε όλοι και ποιος θα πάρει το κρίμα στο λαιμό του αν συμβεί κάτι σε δάσκαλο ή μαθητή;

 
εκπ/κός
17 Αυγ 2020 00:00

ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΥΣ , ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.
ΟΧΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ, ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ Ή ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΜΠΛΕΤ- ΗΡΘΑΝ ΜΟΝΟ 3 ΚΟΜΜΑΤΙΑ, ΠΑΡ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ.
ΡΥΘΜΟΙ ΧΕΛΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΤΟΣΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ, ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ..ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΧΑΛΕΠΟΙ

 
Peter50
16 Αυγ 2020 18:59

Συμφωνώ πως τα σχολεία δεν πρέπει να παραμένουν κλειστά για πολλούς σημαντικούς λόγους που γνωρίζουμε οι πάντες , αλλά και γιατί το διάστημα που έκλεισαν, ας μην γελιόμαστε, το μεγάλο ζόρι το τράβηξαν οι Διευθυντές και οι Υποδιευθυντές και ορισμένοι συνάδελφοι πληροφορικοί. Όμως τώρα στην κατάσταση που φτάσαμε, πιστεύω πως για την ασφάλεια όλων, πρέπει ν' ανοίξουν με μια καθυστέρηση, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα τα σχολεία και να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση από την επιστροφή των εκδρομέων. Ας αρχίσουν από τις 21 Σεπτεμβρίου, ώστε να έχουμε μια γενική εικόνα και είμαστε πιο καλά οργανωμένοι σε όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε.

 
Εκπαιδευτικός Δευτεροβαθμιας
16 Αυγ 2020 18:45

Η επόμενη κινηση είναι να μας φορέσουν μπούργκα....

 
Αξιολογητής
16 Αυγ 2020 16:45

Εγώ πάντως, είμαι πανέτοιμος. Όπως και να γίνει το μάθημα, θα μπουκάρω στην τάξη με μάσκα και κάμερα ...

 
Βικτωρία
16 Αυγ 2020 16:14

Το να μην ανοίξουν τα σχολεία δε νομίζω πως είναι λύση, αν δεν ανοίξουν τώρα πότε θα ανοίξουν; Τον χειμώνα που μας έρχεται τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Καλύτερα να φυλάξουμε αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας για αργότερα.
Κατά τη γνώμη μου ούτε η λύση της μάσκας είναι εύκολα εφαρμόσιμη, δεν μπορείς να παραδίδεις μάθημα με τη μάσκα ούτε να προσπαθείς να μαντέψεις ποιος μαθητής μιλάει πίσω από τις 20-25 μάσκες που βλέπεις. Εκτός αυτού, η χρήση μάσκας δεν αποκλείει τους άλλους τρόπους μετάδοσης, πόσο μάλλον όταν έχεις πολλά άτομα στον ίδιο χώρο.
Η λύση της διαίρεσης των τμημάτων και της εκ περιτροπής μαθήματος είναι η καλύτερη. Τα παιδιά είναι λιγότερα και επομένως πιο εύκολο να ελεγχθούν, και όσο για την ύλη, όλοι ξέρουμε πως με λίγους μαθητές στην τάξη η ύλη προχωράει πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Εννοείται πως η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική στα γραφεία και στους κλειστούς χώρους, ίσως και κατά την είσοδο/έξοδο από τις τάξεις που συνήθως παρατηρείται συνωστισμός, θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά κ.λ.π
Το κυρίως κύμα της πανδημίας είναι μπροστά μας, αυτόν τον χειμώνα, και θα πρέπει να διδάξουμε ως δάσκαλοι και καθηγητές στους μαθητές μας το πιο σημαντικό από όλα τα μαθήματα: στην ζωή τους μπορεί να τους τύχουν πολλά απρόοπτα και αναποδιές που ίσως να μην τα είχαν καν φανταστεί. Δεν τα αγνοούμε αλλά ούτε τα αφήνουμε να μας τρομοκρατήσουν! Παλεύουμε με τα όπλα που έχουμε και προχωράμε!

 
Αυτή τη φορά ας γίνουν σωατά
16 Αυγ 2020 13:25

Ελπίζω όταν ληφθούν οι αποφάσεις να μην αρχίσετε τις εξαιρέσεις τύπου :"παιδιά κάτω των 10 δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα", " τα παιδιά στο σχολικό αποτελούν σταθερή ομάδα" και άλλες τέτοιες ανοησίες που δημιουργούν χάος. Όλα τα παιδιά και όλοι οι εκπαιδευτικοί με μάσκες σε όλες τις βαθμίδες. Η λανθασμένη χρήση διορθώνεται, ο ψεκασμός όχι. Κανένας να μην θυσιαστεί.

 
ΣΤΕΛΛΑ
16 Αυγ 2020 12:38

Να μην ανοίξουν όταν δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ