Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

“Μαύρα” τα βλέπει ο Ν. Φίλης στην παιδεία εν όψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

Τα επτά “Δεν” της Κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας
Δημοσίευση: 17/08/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια,  ασύγγνωστη επιπολαιότητα και έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης χαρακτηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί τα προβλήματα της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που δημιουργεί η ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας".

Αυτό τονίζει ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, με σημερινή δήλωση και υπογραμμίζει τα εξής:

Αποδιοργάνωση που εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας

Η κοινή γνώμη και η εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την έξαρση της πανδημίας, που στο μέγιστο βαθμό προκάλεσαν οι τραγικοί κυβερνητικοί χειρισμοί, παρατηρεί την κυβέρνηση να παίρνει τελικά, την κρίσιμη απόφαση της έναρξης του σχολικού έτους, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, χωρίς  κανένα σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς τις αναγκαίες πρόνοιες.

Xρειάστηκε να βγει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανακοινώσει την έναρξη των σχολείων, σε μια προσπάθεια να βάλει μια τάξη στην πρωτοφανή αποδιοργάνωση που εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας. Και να δώσει τέλος σε φήμες και διαρροές περί 15νθήμερης παράτασης στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, που προέρχονταν από το ίδιο το υπουργείο.

Τα επτά “Δεν”

Η κυβέρνηση, ενώ προχωρά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση:

1.       Δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και για μείωση των μαθητών ανά τάξη,  αν και διεθνώς τα ολιγομελή τμήματα εμφανίζονται ως η πλέον ασφαλής και ενδεδειγμένη διδακτική πρακτική στις συνθήκες της πανδημίας.

2.      Δεν έχει προνοήσει για επιπλέον υγειονομικά μέτρα  (τεστ, καθαρισμός σχολείων, δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς).

3.      Δεν έχει φροντίσει για την επάρκεια της υποδομής και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού κάθε μαθητή και μαθήτριας, ιδίως των αδυνατούντων οικονομικά.

4.       Δεν έχει οργανώσει τα δημόσια δίκτυα ώστε να αναλάβουν αποκλειστικά και με ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα το σύνολο της τηλεκπαίδευσης (ασύγχρονης και σύγχρονης).

5.       Θέτει με επικοινωνιακό τρόπο και με ασάφεια το ζήτημα της εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων και ρυθμίζει με ΠΝΠ διαφορετικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση απ' ό, τι την προηγούμενη περίοδο.

6.       Δεν έχει ακυρώσει την εκτός πάσης λογικής αύξηση του αριθμού  των μαθητών ανά τάξη, απόφαση που προκαλεί όλη την ελληνική κοινωνία.

7.       Δεν έχει έχει πάρει πίσω τη διάταξη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες, μια πρακτική  που ακύρωσαν στην πράξη οι εκπαιδευτικοί.

Καταγγελίες

•       Αδιαφορεί για πολύ σοβαρές καταγγελίες παράνομων πράξεων στα ιδιωτικά σχολεία, όπως το κάψιμο απουσιολογίων, η διόγκωση της "μαύρης εργασίας" κ.λπ.

Το υποταγμένο στην "αγορά" σχολείο

Αντίθετα, η υπουργός εξαντλεί τη δραστηριότητά της στη ρύθμιση εκκρεμοτήτων που έχει "εργολαβικά" αναλάβει ( όπως έκανε με τους νόμους για τα Κολέγια και την  ασυδοσία στα ιδιωτικά σχολεία) και στη "δημιουργική" καταστροφή του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση.  Με τελικό στόχο  το υποταγμένο στην "αγορά" σχολείο, το σχολείο της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης, όπως το περιγράφει το σχέδιο- μνημόνιο Πισσαρίδη. Στο οποίο δεν προβλέπεται καμιά χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, μόνο μέτρα διάλυσης της δημόσιας Παιδείας.

Κομματικά διορισμένοι στη συντριπτική  τους πλειοψηφία Διευθυντές Εκπαίδευσης

Για την επιβολή αυτών των σχεδιασμών, που συνιστούν ολομέτωπη επίθεση στην συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια εκπαίδευση, η κυρία υπουργός επιβάλλει ασφυκτικό κομματικό έλεγχο στα στελέχη της εκπαίδευσης, όπως έκανε πρόσφατα με τους κομματικά διορισμένους στη συντριπτική  τους πλειοψηφία Διευθυντές Εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια  βαθιά αντιδημοκρατική πράξη, που μας πάει πολύ πίσω στα χρόνια του πελατειακού κομματικού κράτους της Δεξιάς. Για αυτή τους την προκλητικά παλαιοκομματική  επιλογή  θα κληθούν να δώσουν λόγο στη Βουλή αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο η κυρία Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης.

Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις του επισήμανε τα προβλήματα αυτά  και αξίωσε απαντήσεις. Επανειλημμένα εγκάλεσε την υπουργό Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την αδιαφορία της σε σχέση με τα πραγματικά, μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης. Στον κατάλληλο χρόνο κατέθεσε στη Βουλή τις 10 προτάσεις για το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με παιδαγωγική λογική και ζήτησε ευρύτερη συναίνεση. Πρόσφατα ζήτησε εξηγήσεις για το blackout στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου και την καταστροφή κρίσιμων στοιχείων, άλλο ένα  "κατόρθωμα" των "αρίστων"  που το διοικούν.

Το υπουργείο Παιδείας κατά την προσφιλή του τακτική κρύφτηκε.

Τα καταστραμμένα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου

Τα προβλήματα, όμως, είναι εδώ  και ζητούν απαντήσεις. Δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα "ξυπνήσουν" η πανικοβλημένη κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας, πότε θα λειτουργήσουν ξανά τα καταστραμμένα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου, πότε θα υπάρξουν σχέδια και πόροι για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Ζητάμε λοιπόν την ταχύτερη δυνατή σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέματα την ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προβλημάτων, τη θωράκιση εκπαιδευτικών και μαθητών απέναντι στο απειλητικό δεύτερο κύμα  πανδημίας και τον προσδιορισμό της απαιτούμενης επιπλέον χρηματοδότησης για παραπάνω εκπαιδευτικούς και τις απαραίτητες υποδομές, ώστε,   σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έχουμε όπου απαιτείται τάξεις των 10-12 μαθητών, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ετικέτες: 
Νίκος Φίλης

Σχόλια (17)

 
KIN
19 Αυγ 2020 10:41

Όπως τραγούδησε και ο ρεμπετης λαϊκός τραγουδοποιος Γιώργος Μητσακης : ... αφού με έδιωξες και πια δε σε ξαναβρα, ειν' όλα μαύρα, ειν' όλα μαύρα.... " στο αξεπέραστο του τραγούδι " Είναι ολα μαυρα "

 
μαυροσ Ανδρέας
18 Αυγ 2020 13:32

Πόσο μαύρα δηλαδή; Εντελώς ή γκρι; Δεν είμαστε καλά. Ακόμη δεν ανοίξανε και αρχίσανε

 
Ιφιγένεια
18 Αυγ 2020 10:52

Ακούω αυτές τις μέρες τους ειδικούς...τους έπεισε η πολιτική ηγεσία να ανοίξουν τα σχολεία με όλα τα παιδιά; εμ... τόσα ιδιωτικά σχολεία και συμφέροντα, τόσοι γονείς που νομίζουν ότι η ιδιωτική εκπαίδευση προσφέρει περισσότερα από τη δημόσια...κι αυτοί έχουν πάει σε δημόσια σχολεία! να λειτουργήσουν τα σχολεία κανείς δεν θέλει να μείνουν τα παιδιά εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, ΑΛΛΑ με λιγότερους μαθητές στις τάξεις...είναι η μοναδική ευκαιρία να καταλάβουμε πόσο ευεργετικό είναι να υπάρχουν 15αρια τμήματα άντε το πολύ 18αρια...τοτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα χρειάζονται 7ωρα, τα 5ωρα θα είναι αρκετά...τα παιδιά μας μορφωμένα και το μάθημα ευχάριστο και εποικοδομητικό! ΤΩΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΕΣ κι όχι έωλες...

 
Πρωτομαστορας Σολνες
18 Αυγ 2020 10:23

Προς κ. "Φιλτατε Φιλη..."

Ενω τωρα που εχουμε την "Αρίστη" με πτυχια, μεταπτυχιακα , διδακτορικα κλπ κλπ κλπ, προκοψε η Παιδεια...
Ακομα δεν το πιασες , αγαπητε, οτι αλλο τα πτυχια κι αλλο η Καλλιεργεια κ η Παιδεια...(ξερει τιποτα για Τεχνη ή νομιζει οτι ο Σολωμος ειναι ψαρι?)

 
Δαναη
18 Αυγ 2020 08:44

Κάποτε πρέπει κάποιοι να κρίνονται από το έργο τους
Τι να τα κανείς τα άσχετα με την εκπαίδευση πτυχία.
Έχει αποδειχτεί ότι δεν οφελουν στο να αντιμετωπίσεις την Ελληνική πραγματικότητα στα σχολεία .
Ο κ Φιλης ενδιαφέρεται για την Παιδεία
Ο κομματικός του χώρος έκανε τραγικά λάθη
Που εξακολουθούν δυστυχώς να γίνονται.
Επιτέλους να κρίνουμε κάποιους και από το έργο τους, μόνο για τίτλους σπουδών ασχολούμαστε!!

 
Μητέρα
18 Αυγ 2020 08:19

Μπάχαλο ήταν το παιδειας ανέκαθεν τωρα με την πανδημια και την Κεραμέως υπουργό το αποτελείωσαν!!!! Κρίμα για τα παιδια που δίνουν φετος πανελληνιες όλα στον αυτόματο πιλοτο! (! +

 
Φίλτατε Φιλη, Τριαμέγιστε,
18 Αυγ 2020 02:47

λυπαμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλα μαύρα ηταν ολα επι υπουργίας σου.Να φανταστείς, επι ΣΥΡΙΖΑ είχαμε υπουργό με απολυτήριο Λυκείου, ουτε Διδακτορικό, ουτε μεταπτυχιακό, ουτε καν προπτυχιακό! Μαύρα κ αράχνη δλδ!Ευτυχως μπήκαν στο χρονοντούλαπο! Τα σέβη μου.

 
Τεστ covid-19
18 Αυγ 2020 01:22

Όντως, δε θα έπρεπε να γίνουν σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα τεστ ανίχνευσης του κορωνοιου ΠΡΙΝ αρχίσουν τα σχολεία; Για μασκες ακούμε, για εκ περιτροπής και αποστάσεις ακούμε, για κάμερες ακούμε - για τεστ ΤΙΠΟΤΑ!

 
oikoniki
18 Αυγ 2020 01:11

Κώστας Λακ
Καλά τα λες....

 
ΠΕ04
18 Αυγ 2020 00:28

Ο καλύτερος υπουργός Παιδείας!!!

 
@απορριπτομενος
17 Αυγ 2020 23:19

Τα έμαθες τα νέα;
δεν είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019

 
Απορριπτομμενος
17 Αυγ 2020 23:04

Για τους 10.000 που βρέθηκαν εκτός πινάκων λόγω παράβολου, μουγκα ο κος Φίλης!

 
Δον Κιχώτης
17 Αυγ 2020 22:38

Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει τελικά μέλλον, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει καταρ-ρεύσει και ο Λαός θα αναδείξει ένα άλλο πολιτικό κόμμα που θα φέρει την Αλλαγή. Αυτή τη φορά θα πρέπει το χρονοντούλαπο να έχει κλειδαριά ασφαλείας!...

 
Πρωτομαστορας Σολνες
17 Αυγ 2020 22:12

Τωρα που θα σου (επι)βαλει την καμερα στην ταξη η Αρίστη , θα σου πω εγω κυρ. Κωστα...

 
@κωστας λακ.
17 Αυγ 2020 21:58

Μήπως γιατί παρέλαβε το υπουργείο εν μέσω χρεοκοπίας ;
Τόσο εύκολα ξεχάσαμε τα μνημόνια;

 
μάχιμος εκπαιδευτικός
17 Αυγ 2020 21:52

Επίτρεψε μου Υπουργέ να προσθέσω άλλο ένα :
Δεν αξιοποίησε όλο αυτόν το χρόνο να επιμορφώσει εκπαιδευτικούς στην εξ αποστάσεως.

 
Κωστας Λάκ.
17 Αυγ 2020 21:39

Ενώ δούλευαν όλα ρολόι επι ΣΥΡΙΖΑ! Τώρα πριν αρχίσει η σχολική χρονια και μέσω καλοκαιριού τα βλέπει όλα μαύρα. Γιατί δε διόρθωνε τα πληροφοριακά συστήματα; Γιατί δε διόριζε χιλιάδες; Γιατί δεν έδινε χρήματα στα σχολεία επι θητείας του; Γιατί δεν εξοπλίζε με τεχνολογικό εξοπλισμό τα σχολεία ; Ανέξοδες διατυπώσεις ! Θεωρητικές προσεγγίσεις!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ