Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη: Ευχόμαστε να μην αποβεί καταστροφική επιλογή

Είναι προφανής η υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει , αλλά και η υποκριτική επίκληση της Δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας
Δημοσίευση: 19/08/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την  έντονη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου,χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη,που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, διατυπώνουν με κοινή  δήλωση οι τομεάρχες παιδείας-Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης  και Ανδρ. Ξανθός.

“Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες υγειονομικές προδιαγραφές , ευχόμαστε να μην αποβεί καταστροφική επιλογή. Γιατί είναι προφανής η υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει , αλλά και η υποκριτική επίκληση της Δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας , στο βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση, τονίζουν οι τομεάρχες παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν τα εξής:  

Σε αίθουσες 20-30 τετραγωνικών στοιβαγμένοι 25 μαθητές

Σε αντίθεση με την τακτική του υποδιπλασιασμού των τμημάτων στα σχολεία και της εκ περιτροπής διδασκαλίας κατά το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο και των Ιούνιο, όταν υπήρχε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας, τώρα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό , σχεδιάζεται διδασκαλία σε πλήρη σύνθεση. Σε αίθουσες 20-30 τετραγωνικών στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση ) επιβάλλονται -και σωστά- αποστάσεις. Παραλογισμός!

Ποια μέτρα ελήφθησαν για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Θυμίζουμε ότι το βασικό επιχείρημα για το προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων, με τμήματα χωρισμένα στη μέση, υπήρξε η προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ποια συμπεράσματα βγήκαν με βάση αυτή την εμπειρία, ποια μέτρα ελήφθησαν για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ , με παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο, κατέθεσε τις προτάσεις του για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Συνοπτικά, οι ελάχιστες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι :

- Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού

- Αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών

- Δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας

- Σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού

- Όπου απαιτείται, τάξεις 10-12 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών

- Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών

- Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος

- Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων , χωρίς αποκλεισμούς, εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν

- Ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων ομάδων

- Συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο, σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί

- Έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας, για την ιστορία των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας κλπ

Πρόταση για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Σε αυτά, προσθέτουμε σήμερα την πρότασή για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο αμέσως επόμενο διάστημα , ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων .

Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ούτε καν η δωρεάν χορήγηση μασκών. Συνεπώς, το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αποτελεί πλέον ένα νέο πεδίο αγώνα και διεκδίκησης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των υγειονομικών.

Οι φορείς να  οφείλουν να διεκδικήσουν τις βέλτιστες λύσεις

Κεντρικά, αλλά και σε κάθε σχολείο, σε κάθε Δήμο, τα μαθητικά συμβούλια, οι σύλλογοι γονέων, οι σύλλογοι των διδασκόντων, οι τοπικοί υγειονομικοί φορείς, οφείλουν να διεκδικήσουν τις βέλτιστες λύσεις, προστατεύοντας την υγεία των παιδιών και τη Δημόσια Υγεία. Σε αυτούς τους αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στην ίδια τη ζωή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα τους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

 

Σχόλια (3)

 
Γιώργος Πλούσ.
21 Αυγ 2020 09:29

Οι νιπτήρες του σχολείου αποτελούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης απο κορονοϊό

Επειδή κατά την προετοιμασία των μέτρων για την προφύλαξη των παιδιών απο τον ιο ενδέχεται να μην προσέξει κανείς αυτό τον υπαρκτο κίνδυνο, θέλω να τον επισημάνω εδώ.

Έστω ότι οι βρύσες στις τουαλέτες ενός σχολείου έχουν απολυμανθεί. Όταν ένα παιδί με covid ανοίξει μια βρύση, θα αφήσει πάνω στο πόμολο μερικούς ιούς. Αφού πλυθεί, θα κλείσει τη βρύση μαζεύοντας μερικούς μόνο απο τους ιούς που είχε αφήσει αρχικά και θα φύγει αφήνοντας το πόμολο μολυσμένο.

Το επόμενο παιδί, που δεν έχει covid, θα ανοίξει την μολυσμένη βρύση, και αφού πλυθεί θα κλείσει πάλι τη βρύση αγγίζοντας το μολυσμένο πόμολο. Έτσι το δεύτερο παιδί θα φύγει έχοντας καταστεί πλέον φορέας του ιού. Και με τον ίδιο τρόπο θα μολυνθούν τα επόμενα παιδιά που θα χρησιμοποιήσουν τη βρύση.

Επειδή τα παιδιά δεν συμμορφώνονται εύκολα στους κανόνες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα χρησιμοποιούν όλα απντισηπτικό μετά το πλύσιμο των χεριών. Θα χρειαστεί, λοιπόν, ένας επιβλέπων ενήλικας που θα τα οδηγεί στους νιπτήρες, πράγμα για το οποίο θα αφιερώνει αρκετό χρόνο. Οι δάσκαλοι, φυσικά, δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με τέτοια καθήκοντα, οπότε θα πρέπει να γίνει πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού (νοσοκόμες, νταντάδες κλπ).

Άν το κράτος δεν μεριμνήσει γι αυτό το θέμα σήμερα, περισσότερα παιδιά θα γινουν φορείς του ιού και θα τον μεταφέρουν στις οικογένειες τους με αυτονόητες συνέπειες.

 
Πανος
19 Αυγ 2020 14:06

Άρχισε η κινδυνολογία . Όσο πλησιάζουν οι μέρες για να ανοίξουν τα σχολεία θα αυξάνεται νομίζω από κάποιους. Παιδιά στο σπίτι από το Μαρτη σημαίνει παιδιά αποκλεισμένα.

 
foros1
19 Αυγ 2020 13:46

Υπάρχουν και ευπαθείς ομάδες ηλικιωμένων εκπαιδευτικών για τους οποίους κανείς δεν ομιλεί.
Μήπως να δουλέψουν σε back office εργασίες όπως στο υπόλοιπο δημόσιο, συμπεριλαμβανομένης της τηλεκπαίδευσης?
Μήπως να οδηγηθούν σε συνταξιοδότηση με άδεια μέχρι την δημοσίευση του αντίστοιχου ΦΕΚ?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ