Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Απόφαση: Τα μέτρα για τις εξετάσεις των φοιτητών

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ ́ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).
Δημοσίευση: 21/08/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μέτρα κατά την περίοδο της επαναληπτικής εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου των φοιτητών  του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.),προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ:

Κατά την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, στις περιπτώσεις όπου απαιτείται η φυσική παρουσία φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, εφαρμόζονται ανά είδος εξέτασης τα εξής:

α) Γραπτές εξετάσεις:

  • Οι εξετάσεις συστήνεται να έχουν μειωμένη χρονική διάρκεια.
  •  Ο ανώτατος αριθμός των εξεταζόμενων φοιτητών ανά χώρο εξέτασης (αίθουσα, αμφιθέατρο κλπ) καθορίζεται από το Πρυτανικό Συμβούλιο του οικείου Α.Ε.Ι. ή την Κοσμητεία της οικείας Σχολής λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις των διαθέσιμων χώρων εξέτασης, καθώς και το γεγονός ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να εξασφαλίζεται η διατήρηση απόστασης ενός και μισού (1,5) μέτρου προς κάθε κατεύθυνση μεταξύ των εξεταζόμενων φοιτητών. Για την εξέταση ενός μαθήματος συστήνεται να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι χώροι διεξαγωγής εξετάσεων.
  •  Απαιτείται η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος στον χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων, αλλά συστήνεται τόσο στο διδακτικό προσωπικό, όσο και στους φοιτητές να έχουν στην κατοχή τους και το δικό τους αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
  • Από το πέρας της εξέτασης ενός μαθήματος έως την έναρξη της επόμενης, οι χώροι θα πρέπει να παραμένουν κενοί τουλάχιστον για μία (1) ώρα.

β) Προφορικές εξετάσεις:

  •   Η εξέταση των φοιτητών πραγματοποιείται αποκλειστικά σε μικρές ομάδες φοιτητών, όπου εξασφαλζεται η διατήρηση απόστασης ενός και μισού (1,5) μέτρου προς κάθε κατεύθυνση μεταξύ των εξεταζόμενων φοιτητών και του διδάσκοντος. Προς τούτο συστήνεται μείωση της χρονικής διάρκειας της εξέτασης.
  • Η ορθή εφαρμογή και τήρηση των προτεινόμενων μέτρων και κανόνων ασφαλείας κατά τη διενέργεια των εξετάσεων, παρακολουθείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθώς και το διδακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. στο οποίο έχει ανατεθεί ανά περίπτωση το διδακτικό έργο του κάθε μαθήματος σύμφωνα με το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών.
  • Κατά την εξεταστική περίοδο , δύνανται να προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης, οι οποίοι δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού του οικείου Α.Ε.Ι. σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ ́ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές). Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. λόγω του υψηλού συγχρωτισμού των φοιτητών, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

Κατά τη διενέργεια των διά ζώσης γραπτών και προφορικών εξετάσεων συστήνεται η χρήση αιθουσών, αμφιθεάτρων ή γραφείων με φυσικό αερισμό. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται επαρκής διαθεσιμότητα χώρων με φυσικό αερισμό, συστήνεται η χρήση αιθουσών, αμφιθεάτρων και γραφείων που έχουν εξαερισμό ή/και κλιματιστικές μονάδες σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Δ1/ΓΠ οικ.49524 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ ΨΥ5Ε465ΦΥΟ-ΦΤΟ).

Συστήνεται τα Α.Ε.Ι. να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες) προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τους με άλλους φοιτητές κατά τη διάρκεια των δια ζώσης εξετάσεων. Αντίστοιχα, η Συνέ- λευση κάθε Τμήματος συστήνεται να λαμβάνει ειδική μέριμνα για το διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ετικέτες: 
Φοιτητές

Σχόλια (2)

 
Angie
22 Αυγ 2020 17:36

Συμφωνω απολυτα οτι ο αριθμος των φοιτητων πρεπει να ειναι αναλογος του μεγεθους της αιθουσας διδασκαλιας. Ενα ακομα προβλημα ειναι το εξης... τι υα κανουν οι φοιτητες που την ιδια μερα θα εχουν μαθηματα που θα απαιτουν φυσικη παρουσια και μαθηματα με διαδικτυακη; θα πηγαινοερχονται...δεν ακουγεται πρακτικο και εφυκτο...

 
Peter50
21 Αυγ 2020 09:12

Τόσο το θέμα της εξεταστικής, όσο και το θέμα των μαθημάτων για το χειμερινό εξάμηνο, πιστεύω πως αφορά ανάλογα με τους διαθέσιμους χώρους, τις υπάρχουσες συνθήκες και το προσωπικό, ξεχωριστά όχι μόνο κάθε πανεπιστήμιο, αλλά και κάθε σχολή. Η συγκεκριμένη απόφαση βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των πανεπιστημιακών συναδέλφων, αρκετοί από τους οποίους είναι σε κρίσιμη ηλικία ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και την υγεία των φοιτητών και των οικογενειών τους. Η καλύτερη λύση είναι εξ αποστάσεως όλα τα μαθήματα για το χειμερινό εξάμηνο, αυξάνοντας στον βαθμό που είναι δυνατό τα θεωρητικά μαθήματα και στο εαρινό εξάμηνο τα πρακτικά - εργαστηριακά μαθήματα. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει σύνεση και λογική και κάθε πανεπιστήμιο ή σχολή θα καταθέσει πιο ασφαλείς προτάσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι ειδικοί προτείνουν για τα ολιγομελή φροντιστηριακά τμήματα να συνεχιστούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.