Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας για το άνοιγμα σχολείων, Πανεπιστημίων, Κολλεγίων,Φροντιστηρίων, ΚΞΓ, ΙΕΚ, ΣΔΕ

Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση
Δημοσίευση: 24/08/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα μέτρα για το άνοιγμα των  σχολείων (στις 7 Σεπτεμβρίου), Πανεπιστημίων, Κολλεγίων,Φροντιστηρίων, ΚΞΓ, ΙΕΚ, ΣΔΕ,  ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεως, σε  σημερινή Συνέντευξη Τύπου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ειδικότερα η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα

Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Σεπτεμβρίου

Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση – Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές.

Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία - από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Μέτρα πρόληψης και προφύλαξης:

1) Χρήση μάσκας

Χρήση μάσκας ΠΟΥ;

- Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

- Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.
- Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Χρήση μάσκας ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

⁃ Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

- Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

2) Ενημέρωση και οδηγίες:

Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:

•Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας,

•Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

•Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

3) Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

4) Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

5) Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

6) Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

7) Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

8) Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

9) Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

10) Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

11) Όσον αφορά τα αθλήματα:

⁃ Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

⁃ Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.
⁃ Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

12) Εργαστήρια:

⁃ Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.

⁃ Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

13) Στις αίθουσες Πληροφορικής:

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

14) Για τα Μουσικά Όργανα:

⁃ Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.

 14) Εκφράζουμε ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά.

Ζητήματα απουσιών, Μαθητών και Εκπαιδευτικών.

Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορωνοϊό δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κορωνοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε  εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Για τα Ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης

Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειωτέον ότι  τα τμήματα στην ειδική αγωγή είναι εξαιρετικά μικρά, με μέσο όρο 3 μαθητές.

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

Θα ήθελα εδώ να απευθύνω μία θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο. Και το λέω αυτό και για παιδαγωγικούς λόγους και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Έχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκ. ευρώ, για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτήν την επέκταση. Και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη σημαντική αυτή δυνατότητα.

Όσον φορά τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού, η λειτουργία τους ξεκινά βάσει απόφασης του Συντονιστή Εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα.

Για τα φροντιστήρια προβλέπονται όμοιοι κανόνες λειτουργίας με τα σχολεία και αυστηροί έλεγχοι και εκεί.

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Ως προς την τηλεκπαίδευση, είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία για τη συνεχιζόμενη στήριξη. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ.

Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.

Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο – και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και τον ΣΕΠΕ.

Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.

⁃ Δημιουργήσαμε, και υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών.

⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης.

⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση - είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ - και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου για τα Γενικά Λύκεια και τους Έλληνες του Εξωτερικού και στις 24 Σεπτεμβρίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που ίσχυσαν και κατά την τακτική εξεταστική περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ως προς τις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Στα ΙΕΚ από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου.

Στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα χρονιά.

Η έναρξη της νέας χρονιάς θα γίνει με κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με αυξημένα μέτρα πρόληψης, όπως στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής μάσκας για όλους.

Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ & των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις προβλέπεται η παρουσία καταρτιζόμενων.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, κανονικά, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας την 15η Σεπτεμβρίου. 

Ανώτατη εκπαίδευση

⁃ Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2020, όπως και στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε δια ζώσης με εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της Επιτροπής, είτε εξ αποστάσεως.

⁃ Ως προς το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα Πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται τα Παν/μιά τους.

•Δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.

•Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση από το ΥΠΑΙΘ του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. €. Υπολογίζονται περίπου 2000 θέσεις.

•Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.

Τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα αφορούν:

⁃ Στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους στις περιπτώσεις διδασκαλίας/μελέτης με φυσική παρουσία. Για τις κλινικές ασκήσεις, θα ισχύσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που ισχύουν για το προσωπικό που απασχολείται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

⁃ Οι φοιτητικές Εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους.

⁃ Στα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

⁃ Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για τα Κολλέγια.

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Ενίσχυσης του δομών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, έχουν εγκριθεί οι κάτωθι δράσεις:

Σημαντική επέκταση Ολοήμερων Σχολείων: Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών

  • για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και
  • για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»)

Όλα τα παραπάνω επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, και των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση που βαίνουν προς ολοκλήρωση και ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.

Αναβάθμιση δημόσιων πλατφορμών (e-class, e-me) μέσα από την ενίσχυση των δικτύων και του ανθρώπινου δυναμικού τους – ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Εξοπλισμός σχολείων: ενισχύουμε τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές (laptop, tablet)

Προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία

Εκπαιδευτική τηλεόραση: δημιουργία εκ του μηδενός «βιβλιοθήκης» μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση – δυνατότητα για επέκταση

ΑΕΙ: ενίσχυση εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες

Στις βιβλιοθήκες

Η λειτουργία θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ. μεταξύ των χρηστών. Εδώ τα μέτρα είναι πιο ενισχυμένα, καθότι αναμειγνύονται διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Έκκληση

Θα ήθελα να κλείσω με μία έκκληση προς όλους τους φορείς της χώρας να συμπράξουν στο έργο που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι εύκολες οι αποφάσεις, μελετάμε όλες τις πτυχές του προβλήματος, πορευόμαστε βήμα-βήμα με τους εξαιρετικούς ειδικούς που εμπιστευόμαστε, αναθεωρούμε αν χρειαστεί τις όποιες αποφάσεις. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή είναι στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε κάθε διάλογο, η γόνιμη αντιπολίτευση μας βελτιώνει, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να ακούσουμε κάθε γνώμη και κριτική. Ωστόσο, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και η καλλιέργεια θεωριών συνομωσίας μόνο βλάπτει. Αύριο θα ενημερώσουμε, από κοινού με τον Υπουργό Υγείας, τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για θέματα αντιμετώπισης του κορονωϊού στους επί μέρους τομείς ευθύνης μας, πάντοτε με σεβασμό στους θεσμούς και συναίσθηση της ευθύνης μας.

 

Σχόλια (62)

 
Ιωάννα Σπυρ.
03 Σεπ 2020 12:11

τα φροντιστήρια πότε ανοιγουν?

 
#Σχολείο
26 Αυγ 2020 08:18

Προφανώς το σχολείο δεν έχει διδάξει σε κάποιους τι σημαίνει "πανδημία" ;
Δύσκολα τα πράγματα...

 
Σχολείο
25 Αυγ 2020 22:09

Για τα παιδιά, τίποτε πιο πολύτιμο από το σχολείο τους. Και όχι μόνο για τη Γραμματική, την Ιστορία ή τα Μαθηματικά. Εκεί, με τις φιλίες και τις κόντρες τους, γίνονται άνθρωποι κι έπειτα πολίτες. Εκεί αποσπώνται αναγκαστικά από τη γονική υπερπροστασία, δάσκαλο κακό, και αντιλαμβάνονται πως η ζωή βρίσκεται έξω από το κινητό και το λάπτοπ· δάσκαλος σαγηνευτικός ο «γυάλινος κόσμος», πλην παραπλανητικός.

 
Και στις εξεταστικές πολλοί Καθηγητές επέλεξαν...
25 Αυγ 2020 17:14

Και στις εξεταστικές πολλοί Καθηγητές επέλεξαν εξετάσεις διά ζώσης (και έγιναν διά ζώσης γιατί άλλοι επέλεξαν εξ αποστάσεως) --- και πολλοί Καθηγητές επέλεξαν εξ αποστάσεως εξετάσεις.
Αυτό είναι όντως ακαδημαϊκή διδασκαλία και ακαδημαϊκή ελευθερία από τη στιγμή που και η εξ αποστάσεως επιλογή για λόγους έκτακτης ανάγκης και δημόσιας υγείας είναι δυνατή.
Αυτό να γίνει και με τα μαθήματα.
Όποιος μπορεί και θεωρεί καλύτερο: διά ζώσης πανεπιστημιακές διαλέξεις κτλ.
Όποιος μπορεί και θεωρεί καλύτερο: εξ αποστάσεως σύγχρονες πανεπιστημιακές διαλέξεις κτλ.

 
Εκπαιδευτικός
25 Αυγ 2020 16:53

Η ύλη πρέπει να αναδιοργανωθει σύμφωνα με το μοντέλο flipped classroom.
Το ίδιο κ το αποθετήριο ψηφιακών πόρων , καθώς κ τα εργαλεία.
Έχει γίνει καμία πρόσκληση για content creators , ui designers?
Εδώ κ μήνες έχουμε προτείνει: να γίνει app το e-me , να προσλάβουν ui designers. Τα τάμπλετ με Android δεν είναι συμβατά με όλες τις υπηρεσίες κ εφαρμογές.

Content, animation tutorials στο onlyoffice -grafis.

Από τη στιγμή που για video conferencing, γιατί για αυτό πρόκειται, χρησιμοποιούνται οι κωδικοί του ΠΣΔ, γιατί να μη χρησιμοποιούνται κ οι εφαρμογές του για video conferencing? Τα WebEx δεν είναι συμβατά με διανομές linux.
Αξιοποίηση κ του moodle. Περιέχει πρστ plugins για τεστ κ gamification, το κατεβάζεις ως app, υπολογιστής σχολείου γίνεται σέρβερ.
Κ είναι παραμετροποιημενο από ΠΣΔ.
Αυτό με τα σχολεία εξωτερικού, τι φάση?

 
Evi
25 Αυγ 2020 14:45

Να περάσουμε στο παρασυνθημα. Να μιλήσουμε για την ταμπακιερα. Κ ας απαντήσει ο καθένας στον εαυτό του. "Θα κάνω απεργία ή όχι;" Γιατί θα κληθούμε να υπερασπιστούμε τις απόψεις μας όχι με σχόλια αλλά με πράξεις.

 
Οbservator
25 Αυγ 2020 14:04

Προς τα ανησυχουντα μέλη ΔΕΠ. Αν οι χώροι διδασκαλίας δεν είναι κατάλληλοι προφανώς η διδασκαλία θα γίνει εξ αποστάσεως. Αλλά το ζήτημα θα συζητηθεί συλλογικά. Έχω ακούσει ότι δύο μεγάλα ΑΕΙ θα πάνε εξ αποστάσεως ότι και αν λει το υπουργείο.

 
Πολίτης
25 Αυγ 2020 13:38

Θα μπορούσε κάποιο ίδρυμα όπως το Νιάρχος ή το Ωνάσειο να προμηθεύσει με παγουρίνια και τους φοιτητές; Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και είναι κρίμα να έχουμε διασπορά στα ΑΕΙ. Δεν είναι μεγάλο το κόστος να προβλεφθεί από ένα παγουρίνο και για αυτά.

 
Καθηγητής ΑΕΙ
25 Αυγ 2020 11:27

Είναι ακατανόητο να μην έχει τη δυνατότητα ένας καθηγητής ΑΕΙ να επιλέξει την εξ αποστάσεως σύγχρονη διδασκαλία αν έχει ακροατήριο μικρότερο των 50 ατόμων! Δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών το πρόβλημα. Είναι το πως μπορεί κάποιος να μιλά τόσο δυνατά ώστε να ακούγεται επαρκώς σε ένα αμφιθέατρο φορώντας μάσκα επί 3 ώρες! Είναι το πως θα αντέξουν καθηγητές και φοιτητές τη ζέστη τώρα και το ψύχος εν συνεχεία δεδομένου ότι τα συστήματα κλιματισμού των ΑΕΙ είναι εκτός προδιαγραφών για τον covid19. Είναι το ότι αρκετοί φοιτητές δεν θα πειθαρχήσουν στη χρήση μάσκας για πολλούς και διαφόρους λόγους και έτσι όλοι θα εκτίθενται σε κίνδυνο, ο καθηγητής θα είναι υπόλογος για μία κατάσταση που δεν θα μπορεί να ανατρέψει και το υπουργείο θα κρύβεται πίσω απλο οδηγίες που απέστειλε ξέροντας ότι δεννθα εφαρμοστούν όπως πρέπει και θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Επιβάλλεται το υπουργείο σεβόμενο και το αυτοδιοίκητο να δώσει τη δυνατότητα στους καθηγητές να επιλέξουν την εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση ανεξαρτήτως αριθμού φοιτητών. Και για να σταματήσουν τα φαιδρά επιχειρήματα, οι φοιτητές δεν χρειάζονται τη διά ζώσης διδασκαλία για να κοινωνικοποιηθούν όπως τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όλο το ζήτημα είναι να εξυπηρετηθούν τοπικά οικονομικά συμφέροντα με ενοικιάσεις φοιτητικών σπιτιών και κίνηση της φοιτητικής βιομηχανίας των bars, των σουβλατζήδικων και των πιτσαριών! Σοβαρευτείτε στο ΥΠΕΠΘ πριν η πανδημία δείξει την πραγματική δύναμή της γιατί τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα!!!!!!!

 
Αν προβλέπεται κάτι(εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση)
25 Αυγ 2020 11:16

Αν προβλέπεται κάτι (εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση), ο Καθηγητής/ μέλος ΔΕΠ να μπορεί να το επιλέξει.
Οι αριθμοί (ποιοι αριθμοί??? εγγεγραγραμένων??? επί πτυχίω?????? φοιτητών που παρακολουθούν???? χωρίς υποχρεωτικές παρουσίες???) δεν μπορούν να βοηθήσουν! Δεν λένε τίποτα οι αριθμοί! Το θέμα είναι η φύση του μαθήματος, η αίθουσα, οι δυσκολίες, η ευθύνη!

 
Θεωρητικά Μαθήμ-Πανεπιστήμιο-ακαδ. ευθύνη και ακ. ελευθερία
25 Αυγ 2020 11:14

Συμφωνώ!
Ακαδημαϊκή ευθύνη και ακαδημαϊκή ελευθερία!!!
Αν προβλέπεται κάτι (εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση), ο Καθηγητής/ μέλος ΔΕΠ να μπορεί να το επιλέξει.
Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά!!!
(Βέβαια, επίσης, εφόσον προβλέπεται το διά ζώσης, επίσης όποιος Καθηγητής θέλει, μπορεί να προσφέρει διά ζώσης τα μαθήματά του).
Αν προβλέπεται κάτι (εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση), ο Καθηγητής/ μέλος ΔΕΠ να μπορεί να το επιλέξει.

 
#ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ - ΑΝΗΣΥΧΕΙ
25 Αυγ 2020 10:35

Συμφωνώ απολύτως με την ανάρτηση "ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ - ΑΝΗΣΥΧΕΙ".
Εφόσον προβλέπεται εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όποιος μπορεί και τη θεωρεί ασφαλέστερη, να μπορεί να προσφέρει εξ αποστάσεως εκπαίδευση! Αυτό σημαίνει ακαδημαϊκή ευθύνη και ακαδημαϊκή ελευθερία!!!
Όποιος Καθηγητής θέλει από κοντά (ξέρω ότι υπάρχουν... για διάφορους λόγους - δεν θέλουν να αλλάξουν διδασκαλία και να κάνουν ηλεκτρονική διδασκαλία - θεωρούν πιο εύκολη τη δια ζώσης διδασκαλία --- βέβαια, δεν ξέρω τι θα πουν για τη διδασκαλία με μάσκα στο στόμα-μύτη), ας κάνει διδασκαλία από κοντά ανεξάρτητα από τον αριθμό φοιτητών. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν αίθουσες που θα έχουν τον απαιτούμενο χώρο. Δεν υπάρχουν ατελείωτες αίθουσες που τηρούν τις προϋποθέσεις!!! !!! !
Εφόσον προβλέπεται εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση, να μπορούν οι Καθηγητές να την επιλέξουν αν το επιθυμούν!!! !!! ! (Εξάλλου όλοι ξέρουν ότι οι εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι επίσης καλύτερη και εφικτή και αποδοτικότερη με μικρότερους αριθμούς φοιτητών).

Ακαδημαϊκή ελευθερία! Αν προβλέπεται κάτι (εξ αποστάσεως πανεπιστημιακή εκπαίδευση), ο Καθηγητής/ μέλος ΔΕΠ να μπορεί να το επιλέξει (σε βάρος του κόπου του, των προσπαθειών του και του χρόνο του, πάντα)!

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
25 Αυγ 2020 10:04

Ο βασικός κανόνας αντιμετώπισης του ιού είναι η διατήρηση των αποστάσεων. Αλήθεια δεδομένη. Αξίωμα!
Στα ελληνικά σχολεία που ο αριθμός μαθητών είναι πάνω από Μ.Ο των 17, δεν μπορούν να σπάσουν τα τμήματα (είτε πρωί- απόγευμα, είτε όλοι οι μαθητές το πρωί αλλά σε περισσότερους χώρους), γιατί το κόστος ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ την ημέρα!!! Αυτή είναι η απάντηση της Υπουργού και αυτή είναι η ουσία. Οπότε «χρυσώνουμε» την μάσκα και την «καταπίνουμε». Όπου φτωχός κι μοίρα του!

 
ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ - ΑΝΗΣΥΧΕΙ
25 Αυγ 2020 03:58

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 50 ΑΤΟΜΑ ; ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 64 ΕΤΩΝ ΝΑ ΜΙΛΑ 3 ΩΡΕΣ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΧΕΙΜΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΕΡΙΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ 50 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΠΗΓΟΥΝΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΟΙΤΟΥΝ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ;

 
Κονδυλια για λαθος λογους
25 Αυγ 2020 01:37

Με τα ιδια λεφτα, θα μπορουσαμε να κανουμε τοσες αναβαθμισεις και εκπαιδευσεις για μαθηση απο αποσταση. Για να ΤΗΡΗΘΟΥΝ τα μετρα ασφαλειας. Θα πανε ολα τα παιδια σχολειο και θα κολλησουν ολα μεταξυ τους, και μετα θα πανε σπιτια τους και θα κολλησουν και τους υπολοιπους. Οι φοιτητες θα πρεπει να καταστραφουν οικονομικα, ΕΝΩ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Ντροπη σας.

 
ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ
25 Αυγ 2020 01:29

Ξοδευετε κονδυλια 100εκ για να καθονται τα παιδια ολοημερο; ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ;
Γιατι να μην γινονται μαθηματα απο αποσταση; Ολα τα παιδια θα βρισκονται μεταξυ τους και μετα θα πηγαινουν σπιτια τους; Και τι, αν μενουν μεχρι τις 4 αλλαζει κατι;

Ολοι οι φοιτητες θα πρεπει να γυρισουν στις πολεις που σπουδαζουν; Ολοι εχουν ξενοικιασει, πολλοι ανθρωποι εχουν χασει τις δουλειες τους, πως θα ξανανοικιασουν; Αλλοι ερχονται απο νησια για να δωσουν 2 μαθηματα απο κοντα; ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;

 
Οbservator
25 Αυγ 2020 01:00

@φοιτητης κολεγίου
Η ερώτηση είναι περίεργη. Τα ΑΕΙ έχουν αμφιθέατρα και αίθουσες κυρίως των 100 ατόμων. Αφού τα μεγάλα μαθήματα θα γίνουν από απόσταση η ιδέα είναι τα μαθήματα των 50 ατόμων να πάνε στα αμφιθέατρα με τήρηση των αποστάσεων. Αυτό είναι όλο. Το πρόβλημα είναι πρακτικό και έχει σχέση με τον εξαερισμό των αμφιεθεατρων. Αν είναι σύμφωνος με τις οδηγίες όλα είναι οκ. Αν δεν είναι τότε όλα θα γίνουν από απόσταση. Σε όλα υπάρχει ο τρίτος δρόμος προς τη μάθηση, η αυτομελετη.

 
Ο Πληροφορικός
25 Αυγ 2020 00:15

Εγώ 2 πράγματα έχω να παρατηρήσω, αφού δώσω με τη σειρά μου συγχαρητήρια στη δημοσιαγράφο του esos.
1) Η ευθύνη για την τήρηση ενός σχεδίου που δεν υπάρχει και είναι ανεφάρμοστο, θα πέσει όλη πάνω μας. Θα χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τα παιδιά, με τους συναδέλφους, θα είμαστε σκασμένοι με τη μάσκα κάθε μέρα και αυτοί κάπου μακριά θα γελάνε μαζί μας. Όπου πήγαν να τη ζορίσουν για αντιδράσεις παιδιών ή εκπαιδευτικών για τη μάσκα και γαι την τήρηση των κανόνων που ακόμη δεν έχει σκαρφιστεί πλήρως αλλά θα σκαρφιστεί τις επόμενες ημέρες, η απάντηση ήταν θα δωθούν αναλυτικές οδηγίες.
2) Δεν ξέρω πόσοι το πρόσεξαν αλλά η σύγχρονη γίνεται υποχρεωτική όπου απαιτηθεί είτε για αυτούς που θα απουσιάσουν για λόγους υγείας, είτε αν χρειαστεί για όλους. Τα έφερε από εδώ τα έφερε από εκεί το livestreaming ήρθε να μείνει με τις ευχαριστίες στη CISCO.
3) Όσο για το εργαστήριο πληροφορικής, ο καθαρισμός των πληκτρολογίων - μεμβράνες ή ότι άλλο χρειαστεί, φαντάζεστε ποιοι θα το κάνουν...
4) Εκεί που της είπαν να κάνει 6 ώρες μάθημα σε Container, έπρεπε να συμπληρώσουν, να είναι υπεύθυνη παράλληλα για το να φοράν όλα τα παιδιά μάσκα και σωστά, στο διάλειμμα να επιβλέπει 300 παιδιά στην εφημερία της και παράλληλα να καθαρίζει και τα πληκτρολόγια, αφού έχει σιγουρευτεί ότι όλα τα παιδιά έχουν βάλει αντισηπτικό. Για τέλος να είναι κι έτοιμη αν παρουσιαστεί κρούσμα να είναι έτοιμη για καμμία ΕΔΕ και να έχει και να αντιμετώπισει και εξαγριωμένους - δικομανείς γονείς, συν την πιθανότητα να έχει τύψεις για όλη την υπόλοιπη ζωή της αν στραβώσει κάτι άσχημα.
Κι όλα αυτά επείδη μας ρίχνουν στην αρένα με τα λιοντάρια, φορώντας απλά μια μάσκα.
Για το Μ.Ο των 17 τα είπαν όλοι οι παραπάνω, αισχρή προπαγάνδα ανάλογή με αυτή του Χαρδαλιά ότι 617 τουρίστες δεν φταίνε σε τίποτα, φταίνε οι άλλοι 3000 που έκαναν πάρτι.
Τα 10 εκ τη μέρα αισχρό ψέμα επίσης. Αν δε δώσει τώρα το κράτος 1 δις παραπάνω για την παιδεία, πότε θα δώσει;
Έχουν ακόμη καιρό να δουν άλλα σενάρια όπως αυτό που έχουν πει πολλοί συνάδελφοι με 8-12, 12-4 και 30λεπτες ώρες ή τουλάχιστον διαφορερικά μέτρα για αστικές περιοχές και παραμεθορίους.
Κλείνω με ένα απλό παράδειγμα μιας και κατοικώ σε νησί (αρκετά μεγάλο)
Τον Απρίλιο και το Μάιο έρχονταν κι έφευγαν τα καραβια με 2-3 επιβάτες συν τις μεταφορικές, που πήγαιναν συνήθως για γιατρό στην Αθήνα με ειδικό χαρτι.
Το νησί μας ήταν καθαρό από ιο πολύ πριν ανοίξουν τα σχολεία ξανά.
Είναι απλό λές 5-7 Σεπτεμβρίου ισχύει το ίδιο σε όλα τα νησιά, δε έρχονται τουρίστες και μετακινείται κάποιος μόνο αν έχει σοβαρους λόγους και σε 14 ημέρες, στις 21 Σεπτεμβρίου (που έτσι κι αλλιώς παίζει σαν ημερομηνία) το νησί είναι καθαρό, ανοίγουν όλα τα σχολεία των νησιών με πλήρη σύνθεση και χωρίς μάσκες. Υπάρχουν πολλές ανέξοδες λύσεις όπως υπήρχαν και πολλές λύσεις για τον τουρισμό αν υπήρχε στοιχειώδες σχέδιο για κάτι.
Αυτοί οι άριστοι όμως έκαναν 6 μήνες σχεδιασμούς και τηλεδιασκέψεις για να μας πουν πηγαίνετε όλοι με μάσκες και κάντε το σταυρό σας.

 
@ @Φοιτητής κολλεγίου
24 Αυγ 2020 22:56

Και μετά απο όλα αυτά, αδυνατείς να καταλάβεις μια απλή ερώτηση:
Τι γίνεται όπου οι φοιτητές είναι<50 και οι αίθουσες μερικά τετραγωνικά μέτρα;
Έχεις κανένα paper να το λέει; Με μεγάλο impact factor παρακαλώ, όχι ό,τι κι ό,τι...

 
@Φοιτητής κολλεγίου
24 Αυγ 2020 22:28

στα δημόσια ΑΕΙ έχουμε καθηγητές που αξιολογούνται, δημοσιεύουν σε έγκριτα περιοδικά, κάνουν έρευνα, χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, παράγουν Διδάκτορες κτλ κτλ.
οι φοιτητές από την πλευρά τους πρέπει να περάσουν με εξετάσεις και μπορεί να μην πάρουν πτυχίο αν δεν αποδώσουν σύμφωνα με τα στάνταρντς του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ζωντανός οργανισμός, κατάκτηση του Έλληνα πολίτη η δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

 
Νικόλαος Σεμ.
24 Αυγ 2020 22:19

Ήθελες να γίνεις εκπαιδευτικός και δεν μπόρεσες! Ε,όλοι αρνητικοι

 
Όλοι αρνητικοί
24 Αυγ 2020 21:45

Καλά, κανείς δεν θέλει να ανοίξουν τα σχολεία; Πριν λίγο καιρό δεν λέγατε εσείς οι ίδιοι ότι η τηλεκπαίδευση είναι κοροϊδία, δεν λέγατε ότι η αναμετάδοση του μαθήματος είναι "κάμερες στα σχολεία"; Αυτό που λέει η υπουργός είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει και το ξέρετε. Εγώ βέβαια θα προτιμούσα να πληρώνονται μόνο οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν με μάσκα.

 
Σε ένα τεράστιο κατάστημα...
24 Αυγ 2020 21:38

μπαίνουν ένας ένας και τους δίνουν και καρτέλες (ώστε να τις ακουμπήσουν όλοι), σε ένα μικρό εργαστήριο 30 - 30 και οι 1000 φοιτητές...

 
Προβληματισμός
24 Αυγ 2020 21:31

Ο μέσος όρος στα πάρτι είναι 15-20 άτομα: Άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη Μύκονο με τα 400!

 
Βλάσης
24 Αυγ 2020 21:17

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Καλή η προσπάθεια της Υπουργού να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας με το άνοιγμα των σχολείων (συμφωνώ), αλλά δυστυχώς δεν έπεισε. Το πρώτο σε βαρύτητα μέτρο στο οποίο στηρίχθηκε το άνοιγμα των σχολείων την Άνοιξη τινάχτηκε στον αέρα χάνοντας την αξία που του είχε δοθεί, με την απόφαση να λειτουργήσουν τα τμήματα με πλήρη σύνθεση μέχρι 25-27 ατόμων. Οι αποστάσεις πάνε περίπατο πλέον επειδή τα παιδιά θα φοράνε μάσκες, άρα μπορούν να έρχονται σε επαφή αφού θα κάθονται δύο σε κάθε θρανίο. Να το δεχθούμε σύμφωνα και με τους ειδικούς!!!! Αλλά «ο διάβολος λένε έχει πολλά ποδάρια» τι γίνεται που στα διαλείμματα δεν θα φοράνε μάσκα; θα έρχονται και σε επαφή με πολλούς μαθητές των άλλων τμημάτων που θα είναι διάλειμμα. Στο μάθημα της Γυμναστικής επίσης; μάλλον ο Κορωνοϊός έχει συμφωνήσει με τους ειδικούς, για να κάνει το χατίρι στην Υπουργό, να κάθεται στην τάξη και να μην ακολουθεί τους μαθητές στις μετακινήσεις τους. Οκ.
Σε περίπτωση κρούσματος λένε θα κλείνει το τμήμα-όχι το σχολείο και θα γίνεται ιχνηλάτηση . Μήπως οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι μισοί τουλάχιστον μαθητές ενός σχολείου που θα βγαίνουν μαζί διάλειμμα, για όλες τις ημέρες πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων, συν οι συναθλητές στις ομάδες, συν οι συμμαθητές στα φροντιστήρια, όλοι τους υποψήφιοι covid; μάλλον έχασα τον λογαριασμό.

 
Ert
24 Αυγ 2020 21:07

100.000 εκπ * 60 συν καθαρίστριες συν άλλοι τόσοι υποδιευθυντές για το απόγευμα, ρεύμα, πετρέλαια.. και λίγα είπε

 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΝΑΪΔΗΣ
24 Αυγ 2020 20:12

Άραγε πώς προκύπτει το κόστος των 10.000.000 ευρώ ημερησίως;

 
ΠΕ19
24 Αυγ 2020 20:01

Παρατηρήσατε την υπουργό με τη μάσκα ? εγώ τουλάχιστον την είδα 2-3 φορές στο 20λεπτο που μιλούσε να την πιάνει από μπροστά (πράγμα απαράδεκτο ) και εμφανώς δυσανασχετούσε φαντάσου να κάνει μάθημα 4 ώρες (1.5 συνεχόμενη ) !!!!

 
PE19
24 Αυγ 2020 19:58

Περίπατοι ανά τμήμα !!!!
Τι άλλο θα ακούσουμε !!!!
ΑΑΑ και 17 μαθητές μέσος όρος ανά τμήμα ναι αλλά σε πόλη 22-27. Τώρα στα 17 είναι μέσα τα μονοθέσια -τριθέσια σχολεία ? εκεί λες τμήμα-τάξη 2-5 παιδία και μιλάμε για 6 τάξεις-τμήματα ή τα συστεγαζόμενα που υπάρχουν συνδιδασκαλίας 1 μονοθέσιο βγάζει 17 μέσο όρο με ένα 12-θέσιο (12 τμήματα) σχολείο !!!!!!! και τα 20-30 παιδιά του μονοθέσιου κάνουν μαζί μάθημα άρα στην ίδια τάξη υπάρχουν 20 παιδιά και όχι 2-3.
Πάντως στη Β/μια οι μαθητές είναι από 18-27 άρα μην εκτίθεστε

 
Ιωάννης
24 Αυγ 2020 19:34

Προτίθεται να βάλει λεωφορεία ο ΟΑΣΘ για την γραμμή 52 προς το ΔΙΠΑΕ Σίνδου (πρώην ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) για τους φοιτητές, γιατί αν όχι οι λιποθυμίες θα είναι πταίσμα μπροστά σε αυτό που θα ακολουθήσει.........

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.