Συζητείται αύριο στο ΣτΕ η προσφυγή για τον αριθμό εισακτέων

Η Επιτροπή Αναστολών καλείται να αποφασίσει, άμεσα, πριν από την αναμενόμενη Ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

25/08/2020

Άκουσε το άρθρο

Συζητείται, αύριο, 26 Αυγούστου, στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η υπόθεση των υποψηφίων του 3ου Επιστημονικού Πεδίου («Επιστήμες Υγείας και Ζωής») με το Παλαιό Σύστημα (κατά των Υπουργικών Αποφάσεων, με τις οποίες αποδίδεται στους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ).

Η Επιτροπή Αναστολών καλείται να αποφασίσει, άμεσα, πριν  από την αναμενόμενη Ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς η Απόφασή της μπορεί να υποχρεώσει το Υπουργείο  να επανεξετάσει την κατανομή των θέσεων εισακτέων μεταξύ των υποψηφίων του Παλαιού και του Νέου Συστήματος, ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση και- πολύ περισσότερο- η εμπλοκή στην Ανακοίνωση των Βάσεων.

Πέρα από την παραπάνω δίκη Αναστολής Εκτέλεσης, υπενθυμίζουμε ότι οι Αιτήσεις Ακύρωσης των εν λόγω Υπουργικών Αποφάσεων, έχουν εισαχθεί στη Μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «λόγω της όλως εξαιρετικής σπουδαιότητάς τους» και έχει οριστεί δικάσιμος για τη συζήτησή τους η Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020.

Σε σημερινό Υπόμνημά τους προς την Επιτροπή Αναστολών, οι υποψήφιοι επισημαίνουν τα εξής:

1. Στο έγγραφο των Απόψεών του προς το Δικαστήριο, το Υπουργείο δεν αντικρούει τη θεμελίωση του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης στο αναμφισβήτητο και αυταπόδεικτο δημόσιο συμφέρον  που συνδέεται με την εφαρμογή της υπ’ αριθ. 988/2014 Απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία επικαλούνται οι αιτούντες.

2. Περαιτέρω, οι παραπάνω Απόψεις του Υπουργείου ΟΥΤΕ περιέχουν την παραμικρή αναφορά στην ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη, βλάβη σε βάρος τους, η οποία απειλείται από την επικείμενη ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ΟΥΤΕ επικαλείται οποιονδήποτε λόγο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη της Αίτησης Αναστολής.

3. Για την οξύτητα και τη σοβαρότητα της ζητούμενης αναστολής εκτέλεσης παραπέμπουν σε σημερινό δημοσίευμα της επιγραμμικής έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, όπου το Υπουργείο εμφανίζεται να επισπεύδει τη σχετική ανακοίνωση («Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας από αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου έως την Παρασκευή 28 του μήνα»), ΕΝΩ μέχρι την περασμένη Παρασκευή, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, δημοσιευόταν ότι «Οι Βάσεις εισαγωγής πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 28 Αυγούστου και, όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα συμβεί και φέτος», αλλά και ότι «…υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι ανακοινώσεις των Βάσεων να πάρουν μια ολιγοήμερη παράταση και να γίνουν στις 31 Αυγούστου (Δευτέρα) ή και την 1η Σεπτεμβρίου (Τρίτη).»

4. Οι αιτούντες προβάλλουν ότι η κατά τα ανωτέρω δημοσιεύματα σπουδή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενδεχομένως και αύριο, ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Αναστολών, δημιουργεί την ανάγκη επανυποβολής του αιτήματός τους να παραστούν διά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, αύριο 26.08.2020, ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών, όπου, καλούμενο και το αντίδικο Υπουργείο, θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει το αληθές ή μη αυτών των δημοσιευμάτων και να δικαιολογήσει τη σπουδή του σε σχέση με τον οφειλόμενο σεβασμό, προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας.

Σχόλια (3)

Μαρία
|

Αυτοί αγωνίζονται για να διεκδικήσουν αυτό που πιστεύουν ότι αξίζουν
Τι θα γίνει όμως, αν δικαιωθούν; Θα περιμένουμε να δοθούν τα καινούρια ποσοστά για να βγουν οι βάσεις; Κι αυτά πώς θα δοθούν; Ανά περίπτωση ώστε να είμαστε μέσα στο πνεύμα της ισονομίας και ισοτιμίας που επικαλείται η προσφυγή ή έτσι ώστε να ικανοποιηθούν μόνο αυτοί που φωνάζουν; Σ' αυτή την περίπτωση όμως τι θα γίνει; Μετά θα ξεσηκωθούν αυτοί που δεν αντιμετωπίστηκαν ισότιμα; Και οι βάσεις πότε θα βγουν; Αφού ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚ.
|

ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ....ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΌ...ΤΟ ΞΕΡΑΝΑ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ....

ΜΙΣΤΟΚΛΑΣ
|

Αυτή συζητείται ενώ των σχολικών συμβούλων ποτέ, αφού θα ψηφιστεί άλλος νόμος. Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν. Είδωμεν το φως το αληθινόν.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ