Παράνομη χαρακτηρίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ , με την οποία αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως, επειδή:
α) έχει εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ.2 του Συντάγματος (χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση) και
β) είναι αντίθετο κατά το περιεχόμενό του προς το άρθρο 16 παρ.1 του Συντάγματος, διότι ο ΔΟΑΤΑΠ στερείται οιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας αφού από ουδεμία διάταξη νόμου πηγάζει η εξουσία αυτή.
Επομένως, υπογραμμίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το πρακτικό- απόφαση (11/26-6-2020) του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ δεν υφίσταται στο νομικό κόσμο, δεν παράγει ουδέν έννομο αποτέλεσμα και η διοίκηση του Οργανισμού οφείλει άμεσα να ανακαλέσει, η ανάκληση δε αυτή πρέπει να ανατρέχει στο χρονικό σημείο της έκδοσής του
Η Γνωμοδότηση εκδόθηκε ύστερα από το ακόλουθο ερώτημα του υφυπουργού Παιδείας Β. Διγαλάκη:
"Αν δύναται ο «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης» (ΔΟΑΤΑΠ), με απόφαση (πρακτικό) της Ολομέλειας του Διοικητικού του Συμβουλίου, να προβαίνει σε αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως, που αφορούν τόσο τη διαδικασία όσο και τους όρους απόκτησης των εν λόγω τίτλων".
Σημείωση του esos: Για να έχει ισχύ η Γνωμοδότηση θα πρέπει να την κάνει δεκτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που έκανε το ερώτημα.Μέχρι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αποδοχή.
Ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ Ορ. Καλογήρου αναμένει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας εάν θα γίνει αποδεκτή ή οχι η Γνωμοδότηση.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ
Τι προβλέπει η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ
Η Ολομέλεια του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην 11η /26-6-2020 συνεδρίασή της αποφάσισε την επικαιροποίηση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως και την εφαρμογή αυτής ως εξής:
Γραπτές δια ζώσης εξετάσεις
(α) Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν γραπτές δια ζώσης εξετάσεις για κάθε μάθημα του προς κρίση εξ αποστάσεως προγράμματος.
Δια ζώσης προφορική εξέταση είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις παρουσίασης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και σε υποστήριξη διδακτορικών διατριβών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προφορική εξέταση πρέπει να γίνεται δια ζώσης.
Πανδημία
Σε εξαιρετικές και μόνον περιπτώσεις (π.χ. πανδημία) θα μπορούσε η δια ζώσης εξέταση να υποκατασταθεί από σύγχρονη - τύπου-δια-ζώσης - τηλε-εξέταση αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Προϋπόθεση αναγνώρισης των τίτλων σπουδών αποτελεί οι εξετάσεις γίνουν στη χώρα που εδρεύει το Πανεπιστήμιο
(β) Ο τόπος των δια ζώσης γραπτών εξετάσεων και των ομαδικών συναντήσεων, θα πρέπει να είναι στο εξής η έδρα του Πανεπιστημίου ή οποιοδήποτε άλλο εξεταστικό κέντρο στη χώρα της έδρας του Πανεπιστημίου. Για την κρίση της ισοτιμίας αλλοδαπών τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως προς τους τίτλους των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, τα (α) και (β) θα έχουν εφαρμογή για τα εξάμηνα σπουδών που δεν έχουν ολοκληρωθεί προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020.
Η ισοτιμία
(γ) Η ισοτιμία προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής θα κρίνεται στις περιπτώσεις:
(1) τίτλου σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 4 ετών,
(2) τίτλων σπουδών εξ αποστάσεως διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ανεξαρτήτως τρόπου σπουδών (εξ αποστάσεως και φυσικής παρακολούθησης).
Ισοτιμία και αντιστοιχία
Η «ισοτιμία και αντιστοιχία» των ανωτέρω θα κρίνεται μόνο προς τα πτυχία τα απομενόμενα από τα προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π., δηλαδή μόνο εφόσον το αντικείμενο σπουδών προσφέρεται στο Ε.Α.Π.
Σε περιπτώσεις αίτησης ισοτιμίας τίτλου σπουδών 1ου κύκλου φυσικής παρακολούθησης διάρκειας 3 ετών συνεκτιμωμένου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών εξ αποστάσεως, αυτή κρίνεται προς τα πτυχία των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, η δε «ισοτιμία και αντιστοιχία» δύναται να κριθεί προς τα πτυχία τα απονεμόμενα από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής φυσικής παρακολούθησης.
Ας κοιτάξουν να βελτιώσουν λίγο τις διαδικασίες και μετά κάνουν αλλαγές. Οι αιτήσεις ειδικά των βασικών πτυχίων, κολλάνε για κάποιο ανεξήγητο λόγο, για μήνες στους ειδικούς εισηγητές. Κύριε Καλογήρου κάντε αλλαγές ουσίας και βελτιώστε τους χρόνους εξέτασης των αναγνωρίσεων!