Οι οκτώ αλλαγές στο ν.2190/1994 για το ΑΣΕΠ

31/08/2020

Άκουσε το άρθρο

Τους βασικούς άξονες για την αναμόρφωση του ν.2190/1994 για το ΑΣΕΠ, παρουσίασε στο σημερινό διαδικτυακό υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εισηγήθηκε συγκεκριμένα την υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΑΣΕΠ.

Οπως είπε  υπουργός Εσωτερικών: 

  • Οι αλλαγές γίνονται  “στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης για διαφάνεια, λογοδοσία, χρηστή διοίκηση, και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.
  • Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης προκύπτει από τα προβλήματα που επισημαίνονται στις ετήσιες εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και από τις διαμορφούμενες συνθήκες (π.χ. πανδημία) των απαιτήσεων από τον δημόσιο υπάλληλο του σήμερα αλλά και των επόμενων ετών.
  • Η συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία εστιάζει στον ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου πάνω στους ακόλουθους άξονες:

1.Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

2.Διεξαγωγή γραπτών δοκιμασιών Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Προσωπικότητας.

3.Διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων.     

4.Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ και εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν «στοιχεία- εισροές» στις διαδικασίες ΑΣΕΠ.

5.Σύντμηση χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος.

6.Κατάργηση των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις  με κατεύθυνση την ενιαία διαδικασία.

7.Μείωση διοικητικού βάρους ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας στιβαρής, ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας.

8. Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ τόσο ως προς το στελεχιακό δυναμικό όσο και τους συμβούλους προκειμένου να καταστεί δυνατή η με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας άσκηση του έργου του έργου του.

Σχόλια (4)

Διαγωνισμός δεξιοτήτων
|

Και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη γίνονται τεστ δεξιοτήτων (γλωσσικής αντίληψης, αριθμητικής ικανότητας) και προσωπικότητας (αντιμετώπιση περιστατικών που μπορεί να προκύψουν στην εργασία) πριν τη πρόσληψη.

Τα πτυχία και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι είναι πλέον αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την πρόσληψη προσωπικού στο Δημόσιο. Όταν μέσα στα επόμενα χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι κάτω των 40 ετών θα έχουν πολλαπλούς τίτλους σπουδών και θα έχουν παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια πρέπει με κάποιο αντικειμενικό διαγώνισμα να αξιολογηθούν οι ικανότητες για τη συγκεκριμένη θέση, δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο η προϋπηρεσία ως επετηρίδα.

Δον Κιχώτης
|

Ο μεγάλος Αναστάσιος Πεπονής αλλά και Μανώλης Δρεττάκης παλαιότερα, αποχώρησαν πικραμένοι και απογοητευμένοι με όλα αυτά που έβλεπαν την εποχή της Αλλαγής, την εποχή του «όλοι μαζί τα φάγαμε»!...
Μην ξύνετε τις παλιές πληγές κύριε, μερικές μυρίζουν άσχημα....

Κώστας
|

Α ρε μεγάλε ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ ΠΕΠΟΝΗ, να ήσουν ζωντανός να τα έβλεπες να γέλαγες...

Μαρία
|

Μπράβο.
Να ισχύσει κ για τις μετατάξεις

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ