Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στα “κάγκελα” το Παν Πατρών:Η κατανομή των 205 μελών ΔΕΠ πλήττει σαφώς το Πανεπιστήμιό μας

Η Σύγκλητος θα λάβει άμεσα αποφάσεις κατά της απόφασης της υπουργού Παιδείας
Δημοσίευση: 03/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών το Παν Πατρών οι οποίες με ανακοινωθέν θεωρούν ότι “η απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως, βάσει της οποίας κατανέμονται 205 θέσεις για την πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα Πανεπιστήμια, την (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, πλήττει σαφώς το Πανεπιστήμιο Πατρών στο οποίο δίνονται  μόνον 12 θέσεις”.

“Η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από τον Νόμο Γαβρόγλου οδηγούν το Πανεπιστήμιο Πατρών σε απαξίωση με σημαντικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων, η λειτουργία τμημάτων και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου” τονίζουν οι Πρυτανικές Αρχές , και σημειώνουν:

  • Όλοι μας πρέπει να τοποθετηθούμε καθαρά και χωρίς ασάφειες προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον του Πανεπιστήμιου μας.
  • Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί άμεσα σε  συνεδρίαση η Σύγκλητος για να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και να  λάβει  αποφάσεις.
  • Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Επώνυμο και Αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σχόλια (18)

 
Νέες προσλήψεις μελών ΔΕΠ
09 Σεπ 2020 11:03

Ο νόμος του 2019 δεν εφαρμόζεται στην πράξη και εκτός αυτού προέχει η αναδιοργάνωση των σχολών όλων των ΑΕΙ ώστε, μετά τις συγχωνεύσεις, οι πιστώσεις για τα εκλεκτορικά να καλύψουν πραγματικές ανάγκες των νέων τμημάτων.

Δε μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν 400 τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

 
ΔΕΠ
05 Σεπ 2020 22:24

Επειδή οι περισσότεροι μάλλον δεν το γνωρίζετε, αντιγράφω από το ΦΕΚ

Νόμος 4610/2019 (επί Γαβρόγλου) άρθρο 65.

1. Θέσεις μελών Δ.Ε.Π. που κενώνονται για οποιονδή-
ποτε λόγο εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο του προ-
γραμματισμού προσλήψεων του ν. 4590/2019 (Α΄ 17)
του έτους που έπεται της κένωσης της θέσης χωρίς να
απαιτείται η έγκριση της επιτροπής της παραγράφου 1
του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α΄ 280).
2. Η θέση και η πίστωση που έχει εγκριθεί γι’ αυτήν
διατηρείται στο ίδιο Τμήμα και επαναπροκηρύσσεται
το νωρίτερο την 1η Ιανουαρίου του έτους που έπεται
της κένωσης.
3. Από τις διατάξεις του παρόντος δεν θίγεται το άρθρο
41 του ν. 4521/2018

 
Σπατάλη και κακή διαχείριση πόρων
05 Σεπ 2020 13:48

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν άλλο χρόνο να περιμένουν, μετά την άναρχη διεύρυνση της περιόδου 1975-2010 και την έλλειψη σχεδιασμού στην ίδρυση νέων προγραμμάτων σπουδών (η ΑΔΙΠ ιδρύθηκε μόλις το 2005 και οι αξιολογήσεις ξεκίνησαν το 2008) τα ΑΕΙ έχουν σπαταλήσει πολύτιμους πόρους.

Τι σημασία έχει αν οι νέες θέσεις είναι 15 ή 30; Είναι τεχνητά κενά, που δημιουργούνται από την πληθώρα τμημάτων σε κέντρο και περιφέρεια. Θα καλυφθούν μόνο αν γίνουν πραγματικές ενοποιήσεις μεταξύ τμημάτων, όχι απλώς διοικητικές (ένταξη στην ίδια σχολή και συνέχιση λειτουργίας).

@ Observator
05 Σεπ 2020 01:56

Πρεπει να δουμε το κειμενο της αποφασης οταν δημοσιευτει. Γιαυτο η Συγκλητος του Παν. Πατρων πρεπει να περιμενει. Ειναι νεες θεσεις ή δινονται στα τμηματα βασει των ΔΕΠ που αποχωρησαν? Η πληρης αναπληρωση δεν ειναι εφικτη καθως υπηρχαν υπερβολες.

 
Observator
05 Σεπ 2020 01:56

Πρεπει να δουμε το κειμενο της αποφασης οταν δημοσιευτει. Γιαυτο η Συγκλητος του Παν. Πατρων πρεπει να περιμενει. Ειναι νεες θεσεις ή δινονται στα τμηματα βασει των ΔΕΠ που αποχωρησαν? Η πληρης αναπληρωση δεν ειναι εφικτη καθως υπηρχαν υπερβολες.

 
Θέσεις εισακτέων και μελών ΔΕΠ
04 Σεπ 2020 16:54

Δίνουν θέσεις εισακτέων σε τμήματα σε διάφορες πόλεις (παράδειγμα, Τρίπολη-190 θέσεις) που οι περισσότεροι δεν τα επιλέγουν ως 1η-3η επιλογή. Για ποιο λόγο να μη συγκεντρωθεί το ακαδημαϊκό προσωπικό σε άλλες δέκα πόλεις εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας ώστε να σχηματιστούν βιώσιμες και ισχυρές σχολές;

Τώρα, λειτουργούν τρια παρόμοια τμήματα με 10-20 μέλη ΔΕΠ αντί για ένα με 40 μόνιμα μέλη ΔΕΠ.

 
Συνένωση και απορρόφηση Σχολών
04 Σεπ 2020 16:20

Η λειτουργία διάσπαρτων τμημάτων σε Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θεσσαλία, Κρήτη, Αιγαίο και Ιόνιο υποβαθμίζει όλα τα περιφερειακά ΑΕΙ.

 
ΓΣ
04 Σεπ 2020 11:55

Προς αλγόριθμους, @αλγόριθμους κλπ: Είναι όντως επιδερμικό να κατανέμεις θέσεις με βάση το status quo - πόσοι εφυγαν πόσοι ήρθαν. Αλλά μέχρι εκεί δυστυχώς φτάνει η πολιτική βούληση και το μυαλό αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αν υπήρχε διάθεση για βελτίωση ουσιαστική και τομές, θα έπρεπε να βλέπουμε όχι μόνο διαφοροποιήσεις σε κατανομή θέσεων αλλά και κλείσειμο ολόκληρων Τμημάτων και ιδρυμάτων. Αλλά αυτόν τον "ελέφαντα στο σαλόνι" κανείς δε θέλει να τον δει και αναλωνόμαστε με το αν η Πάτρα ή Θεσσαλονίκη θα πάρει 5 ΔΕΠ παραπάνω ή παρακάτω...

 
Κων-νος
04 Σεπ 2020 10:02

Εύλογη η διαμαρτυρία της Συγκλήτου, ανάλογα να αντιδράσουν και άλλα πανεπιστήμια.Μονομερής απόφαση με κριτήριο τις αφυπηρετήσεις του 2019 και όχι του 2020.Γιατί άραγε; Επίσης όλες οι σύνοδοι Πρυτάνεων έχουν συμφωνήσεις ότι οι θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται να προκηρύσσονται αυτόματα.Γιατί αγνοεί το Υπουργείο αυτή την αρχή ;

 
@Ενίσχυση πανεπιστημίων
04 Σεπ 2020 08:59

μικροσυντεχνιακή λογική, ας αναλογιστούμε την ύπαρξη στην Πάτρα του Παν. Πατρών και Πελοποννήσου, εκεί δεν βλέπετε κάποιο πρόβλημα?? Ας αναλογιστούμε την μέτρια διαχρονικά παρουσία σε διεθνείς κατατάξεις κτλ κτλ.
Το πρόβλημα δεν είναι το λεγόμενο διάσπαρτο με προγράμματα σπουδών που έχουν αντιγράψει στην συνέχεια τα μεγαλύτερα ιδρύματα, αλλά ο εξορθολογισμός αντικειμένων σε όλο το εύρος των ιδρυμάτων και βέβαια η επικαιροποίηση αντικειμένων και ανθρώπινου δυναμικού.

 
Ενίσχυση πανεπιστημίων
04 Σεπ 2020 00:11

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί με θέσεις μελών ΔΕΠ και προσωπικού, όπως και άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια (Παν. Θεσσαλίας, ΔΠΘ, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Κρήτης).

Αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συντηρούνται δεκάδες διάσπαρτες σχολές και τμήματα ΑΕΙ σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό της χώρας.

 
Praetor
03 Σεπ 2020 23:05

To να συζηταμε μεταξυ μας δεν εχει νοημα. Τι αξιολογηση ειχε το Παν. Πατρων σε σχεση με το Παν. Αιγαιου? Εχει κατι σημασια τελικα?

 
@Αλγόριθμος κατανομής
03 Σεπ 2020 22:40

έτσι δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο, τι σημαίνει όσοι φεύγουν τόσοι μπαίνουν, εδώ δεν είναι κινηματογράφος. Τα ιδρύματα διαρκώς εξελίσσονται, δεν μπορεί να συνδέεται η κάλυψη θέσης 35 ετών με νέα θέση, στην αναφορά του υπουργείου.
Αυτή η μοιρασιά θέσεων που γίνεται στα Πανεπιστήμια χωρίς κριτήρια, με μια επιδερμική συζήτηση και πολλές φορές a priori συμφωνία πρέπει να πάρει τέλος.
Κάθε τμήμα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό θέσεων, που να έχει εγκριθεί από ΕΘΑΑΕ (αμέ για να μην ξεχνιόμαστε), να επικαιροποιείται και να συνδέεται με αναμορφώσεις προγραμμάτων σπουδών, μεταπτυχιακά, νέες ερευνητικές περιοχές.

Διατηρώντας την κατανομή ως έχει, δεν δίνεται καμία προοπτική ανάπτυξης σε νεότερα ιδρύματα, αλλά στα γηραιότερα. Είναι καιρός νέα μυαλά να εμπλακούν στον σχεδιασμό, όχι παλιοί και σκουριασμένοι αλγόριθμοι, αλλά προοπτική.

 
ΓΣ
03 Σεπ 2020 19:21

Μή χειρότερα..."Η Σύγκλητος...θα λάβει αποφάσεις κατά της απόφασης της υπουργού παιδείας" λεει. Όταν ιδρύσετε δικό σας ιδιωτικό ΑΕΙ θα μπορείτε να προσλαμβάνετε όσους/ες θέλετε ή αντέχει η τσέπη σας. Ως τότε δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η Σύγκλητος δεν αποφασίζει πόσες θέσεις ΔΕΠ θα μοιραστούν στο πανεπιστήμιο - αυτό το αποφασίζει το Υπουργείο και καλώς ή κακώς θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε με αυτό. Αλλιώς το κάθε ίδρυμα να σηκώνει παντιέρα και να διαμαρτύρεται. Ελεος πια.

 
Ερώτημα
03 Σεπ 2020 18:27

Γιατί εσείς και όχι άλλα πανεπιστήμια που έχουν μεγαλύτερες α.ανάγκες;

 
Praetor
03 Σεπ 2020 14:35

Υπερβολικές αντιδράσεις.

 
μην μπερδεύεται η νέα Πρυτανική Αρχή
03 Σεπ 2020 12:14

είναι γνωστό ότι οι ιατρικές παίρνουν θέσεις ΔΕΠ από του υπουργείο υγείας...άρα άκυρη η σύνδεση με το νοσοκομείο

 
Συγχωνεύσεις
03 Σεπ 2020 11:36

Να κλείσουν άμεσα τα μικρά, υποστελεχωμενα, χωρίς λόγο ύπαρξης - πέρα από τις γκαρσονιέρες και τα σουβλατζιδικα - τμήματα και να πάνε οι θέσεις στα ιδρύματα όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

 
Αλγόριθμος κατανομής
03 Σεπ 2020 11:20

Οι αφυπηρετήσαντες καθηγητές και καθηγήτριες στη χώρα το 2019 ήταν 472

Όπως γνωρίζει η Σπυνοδος Πρυτάνεων, το Υπουργείο Παιδείας διασφάλισε 400 πιστώσεις, 200 τώρα και 200 σε δύο μήνες

Κατά συνέπεια κάθε Πανεπιστήμιο θα λάβει πιστώσεις που προκύπτουν από τον αριθμό των αφυπηρετησάντων το 2019 επί το κλάσμα 400/472 (μισές τώρα, μισές σε δύο μήνες)

Προς τι οι διαμαρτυρίες;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.