Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Το υπ. Παιδείας θα στείλει Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς στα σχολεία για τη διαχείριση κρίσιμων και απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως η πανδημία του COVID 19

Στόχος η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και της σχολικής κοινότητας
Δημοσίευση: 03/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με την τοποθέτηση Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών  θα υποστηρίξει το υπουργείο Παιδείας το νέο σχολικό έτος, με σκοπό  την  ενημέρωση, τη συμβουλευτική και  την ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας, ήτοι μαθητές με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, γονείς και άλλους εμπλεκόμενοι, ώστε να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειριστούν αποτελεσματικά κρίσιμες και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η πανδημία του COVID 19, δημιουργώντας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους, καθώς και της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Ειδικότερα  θα επιχειρηθεί:

Α. Η ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση Σχεδίων   αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για την ύπαρξη ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος ανοιχτού στην κοινωνία και φιλικού προς τη διαφορετικότητα,

Β. Η συνεργασία των εμπλεκόμενων ατόμων και ομάδων της σχολικής κοινότητας, η συνεργασία με την οικογένεια και όταν αυτό απαιτείται η υποστήριξη, η διαμεσολάβηση και η διασύνδεση αυτής με τους κατάλληλους φορείς,

Γ. Η συμπερίληψη των μαθητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων στις προτεινόμενες ενημερωτικές δράσεις και δράσεις προσομοίωσης,

Δ. Η  απόκτηση πολύτιμης γνώσης και εμπειρίας μέσα από την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία, την ανταλλαγή και υιοθέτηση αποτελεσματικών πρακτικών που θα προάγουν την ποιότητα των παρεχόμενων υποστηρικτικών και διαμεσολαβητικών υπηρεσιών στο χώρο της εκπαίδευσης, και

Ε. Η περισυλλογή και ο επαναπροσδιορισμός προσωπικών, οικογενειακών και προτεραιοτήτων του ατόμου, της ομάδας και της σχολικής κοινότητας.

Επιπλέον, ο ρόλος των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών θα είναι ανιχνευτικός, ενημερωτικός, υποστηρικτικός, διαμεσολαβητικός.

Ειδικότερα,   προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν συνεργατικές μέθοδοι εντός των σχολικών μονάδων, με άλλες σχολικές μονάδες, γονείς, φορείς και υπηρεσίες, τοπικές αρχές ή ομάδες (όπως αρμόδια υπουργεία, τοπικές αρχές, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πρόσωπα και ομάδες που έργο τους είναι η προστασία του πολίτη, κλπ).

Επίσης, προβλέπεται να σχεδιαστούν διαθεματικές και βιωματικές δραστηριότητες αξιοποιώντας την υπάρχουσα γνώση και εμπειρία, προωθώντας ταυτόχρονα σύγχρονες πρακτικές, όπως εργαστήρια, role play, εξ αποστάσεως εφαρμογές κλπ.

Ο σκοπός, οι στόχοι, η μεθοδολογία, οι ρόλοι και οι διαδικασίες θα διέπονται από τους βασικούς κανόνες Ηθικής και Δεοντολογίας και θα είναι εναρμονισμένοι με το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, την ευρωπαϊκή πολιτική και τις προτεραιότητές της.
 

Σχόλια (8)

 
Μαρία
25 Σεπ 2020 12:37

Η υπαρξη συμβουλευτικών σταθμών στα σχολεία, στελεχωμένων απο Κοινωνικους Λειτουργούς και Ψυχολόγους υπάρχει εδώ και δεκαετίες στις προηγμένες χώρες. Ενδοσχολική βία, σχολική διαρροή, οικογένειες με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, κακοποίηση, εθνολογικές διαφορες, ρατσισμός κλπ είναι προβλήματα που συναντώνται στα σχολεία και επηρεάζουν την λειτουργία όλης της σχολικής κοινότητας. Η εισοδος ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία είναι επιβεβλημένη και θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον μόνιμες προσλήψεις με στοχο την δημιουργια συμβουλευτικών σταθμών σε όλα τα σχολεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 
Εκπαιδευτικός
05 Σεπ 2020 13:40

Σωστό το μέτρο κ μπράβο που συνεχίζεται κ με αυτήν την κυβέρνηση.

 
Personal trainer - influencer
05 Σεπ 2020 13:23

Μήπως γνωρίζετε αν προβλέπονται κάποιες προσλήψεις και για τον κλάδο μας?

 
Ακατανόητο
05 Σεπ 2020 07:36

Το σχολείο είναι εκπαιδευτικό κέντρο και μόνο. Ψυχολόγοι, νοσοκόμες, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλες κατά άλλα χρήσιμες ειδικότητες ανήκουν σε άλλες δομές της κοινωνίας, εκεί πρέπει να υπάρχουν. Το σχολείο δεν είναι ούτε κέντρο υγείας, ούτε κέντρο κοινότητας, ούτε κοινωνική δομή. Νομίζω κάποια πράγματα τα έχουμε μπερδέψει στη χώρα, υπάρχουν στρεβλώσεις και αλληλεπικαλύψεις που δημιουργούν θέματα.

 
Life Coach
05 Σεπ 2020 03:24

Δικές μας προσλήψεις θα γίνουν; Οι ανάγκες είναι επιτακτικές!

 
Μαρα
04 Σεπ 2020 23:34

Τέτοια προκλητικότητα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις καθηγητών και να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις για να μην υπάρξει κρούσμα προχωρά σε προσλήψεις ψυχολόγων. Τι ειρωνεία.

 
δομές υπάρχουν διασύνδεση χρειάζεται
04 Σεπ 2020 09:07

δεν υπάρχει η διασύνδεση του σημερινού σχολείου με δομές υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να παρακολουθούνται συστηματικά μαθητές και λοιποί....θυμάμαι το παλιό ΠΙΚΠΑ, κοντά στην μητέρα και στον μαθητή, δωρεάν παροχή συνεχιζόμενων υπηρεσιών, παιδίατροι, εμβολιασμοί, μαιευτική, οδοντιατρική με επισκέψεις στα σχολεία και στα σπίτια. Μετά επιβλήθηκε το κλείσιμο τους .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ