Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης παραμένει στην πρώτη θέση ανάμεσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Καταλαμβάνει την 120ή θέση παγκοσμίως στο δείκτη της απήχησης της έρευνας
Δημοσίευση: 05/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 ο διεθνής οργανισμός κατάταξης Πανεπιστημίων Times Higher Education (THE) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα κατάταξης σύμφωνα με τα οποία το  Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνει και πάλι την πρώτη θέση ανάμεσα στα 10 Ελληνικά Πανεπιστήμια που συμμετέχουν και  συγχρόνως διατηρεί την 351η-400η θέση παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση της θέσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στη διεθνή κατάταξη είναι σημαντική καθώς φέτος συμμετείχαν 1.527 Πανεπιστήμια έναντι 1.396 πέρυσι.

Ο THE, από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς κατάταξης, δραστηριοποιείται εδώ και 17 χρόνια επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα σημαντικότερα ερευνητικά Πανεπιστήμια από τα περισσότερα από 20.000 Πανεπιστήμια που λειτουργούν διεθνώς.  Ο THE χρησιμοποιεί 13 δείκτες για την ποσοτικοποίηση της επίδοσης ενός Πανεπιστημίου στην έρευνα, τη διδασκαλία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή του απήχηση.

Σε ότι αφορά την αποτίμηση της έρευνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε φέτος στην 120ή θέση παγκοσμίως με βάση τον δείκτη των αναφορών στο δημοσιευμένο έργο του επιστημονικού του δυναμικού, γεγονός που αποτυπώνει το υψηλής ποιότητας και διεθνούς απήχησης ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου, παρά την αύξηση των συμμετεχόντων πανεπιστημίων από την Ν.Α. Ασία και κυρίως την Κίνα.

Τα αποτελέσματα της κατάταξης πιστώνονται στη συνεχή προσπάθεια  της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να διατηρήσει την παράδοση της ποιότητας παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες: THE World University Rankings  & #THEUniRankings

Από την Πρυτανεία του ΠΚ

Σχόλια (5)

 
Λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ
08 Σεπ 2020 21:19

Υπάρχουν λίστες κατάταξης που βασίζονται σε δείκτες και ερωτηματολόγια ειδικών (για έρευνα, διδασκαλία, απήχηση δημοσιεύσεων κ.α.) και αυτές δίνουν μια συγκριτική εκτίμηση των πανεπιστημίων διεθνώς (THE, QS, Leiden, ARWU). Προφανώς ένα ΑΕΙ που είναι στις θέσεις 500-600 δε συγκρίνεται με τα πρώτα 100-200 ιδρύματα. Πλέον ο ανταγωνισμός είναι διεθνής και πολλά πανεπιστήμια από χώρες της Ασίας και άλλων ηπείρων εμφανίζονται στις πιο χαμηλές θέσεις.

Τα webometrics απλώς μετρούν την παρουσία στο διαδίκτυο και έτσι δεν είναι "ακαδημαϊκά" τα αποτελέσματά τους.

 
dstou
08 Σεπ 2020 08:18

Να πούμε και 2-3 άλλα πραγματάκια γιατί θα διαβάσουν κάποιοι πρόχειρα το άρθρο και θα πούνε 'ουάου, τι φοβεροί είμαστε' :
-Υπάρχουν πολλοί πίνακες κατάταξης των πανεπιστημίων, ο καθένας εστιάζει σε διαφορετικά κριτήρια. Σε μια άλλη κατάταξη, π.χ. την webometrics το πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, και στην 637η διεθνώς.
-Οι κατατάξεις των πανεπιστημίων δεν έχουν καμία αξία ή αναγνώριση στην εγχώρια αγορά εργασίας, ούτε λαμβάνονται υπόψη από το 99,9% των μαθητών όταν αυτοί συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους.
-Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα υπάρχουν πολλές σχολές. Το επίπεδό τους δεν είναι ίδιο. Σε κάποιες από αυτές μπορεί να είναι πολύ χαμηλό, ενώ σε κάποιες άλλες να συμβαίνει το αντίθετο.

 
Ευθύνες ακαδημαϊκών
07 Σεπ 2020 23:29

Διαχρονικά έχουν επιλέξει να διαιωνίζεται η διάσπαση των σχολών και των γνωστικών αντικειμένων, η εσωστρέφεια στη στελέχωση, η διασπορά τμημάτων σε όλη την επικράτεια που μοιραία στερεί πόρους από τις υποδομές (πχ. χρειάζονται διπλάσιοι ή τριπλάσιοι πόροι για στέγαση, σίτιση, οργάνωση εργαστηρίων και βιβλιοθήκης όταν δεν έχει δημιουργηθεί ενιαίο campus) και το καθεστώς των μετεγγραφών που συντηρεί πλασματικές θέσεις εισακτέων σε όλα τα περιφερειακά ιδρύματα.

Η ευθύνη για όλες τις παραπάνω αποφάσεις ανήκει στους ακαδημαϊκούς (μέλη ΔΕΠ), τις διοικήσεις των ΑΕΙ και το υπουργείο. Αν έκλειναν τρία παρεμφερή τμήματα με 15-20 μέλη ΔΕΠ για να ιδρυθεί ένα βιώσιμο με 50 μέλη ΔΕΠ οι πρώτοι που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι πανεπιστημιακοί.

@ Obervator
07 Σεπ 2020 16:14

Τα όρια δείχνουν τις περιορισμένες δυνατότητες του εγχώριου ακαδημαϊκού προσωπικού. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μαζικό μοντέλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά λόγω καλύτερης διαχείρισης των ΑΕΙ μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να προσελκύουν φοιτητές και ερευνητές/καθηγητές.

Στην Ελλάδα ποτέ δεν έχει γίνει αντικειμενική αξιολόγηση της λειτουργίας των εθνικών δημοσίων πανεπιστημίων.

 
Obervator
07 Σεπ 2020 16:14

Σωστη παρατήρηση. Στα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των ΜΜΕ, υπάρχει μια επίθεση στο ελληνικό πανεπιστήμιο με βάση την κατάταξή τους σε διάφορες
λιστες κατάταξης. Γιατί δεν έχουμε ΑΕΙ στα 100 πρώτα? Ομως το γιατί η χώρα δεν μπορεί να παράγει αυτοκινητα δεν απασχολεί κανένα. Ως άμυνα τα ελληνικά πανεπιστήμια προσπάθησαν να βρούν ποιές λίστες ειναι πιο κοντινές στο προφιλ τους και να παρέχουν οσο γίνεται ενημερωμένα στοιχεία στις λιστες αυτές. Ενα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να χάνει το πρόσωπικό του κατα 30% χωρίς να μπορεί να προσλάβει νέο προσωπικό και να διατηρει την ερευνητική του απόδοση. Ενα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να δέχεται αριθμό φοιτητών δυσανάλογο του αριθμου διδασκόντων και να παραμένει στην ιδια θέση στις αξιολογήσεις. Ενα πανεπιστήμιο χωρίς οργανωμένη μεγάλης κλίμακας φοιτητική μέριμνα στην κατοικία δεν μπορεί να διατηρησει τη θέση του μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Ενα δημόσιο πανεπιστημιο δεν μπορει να συγκριθεί με ενα οργανωμένο πανεπιστήμιο με δίδακτρα και με επιθετική πολιτική προσέλκυσης διδασκόντων. Ενα πανεπιστήμιο καθαρά εθνικό το οποιο δεν εχει αμοιβες ανταγωνιστικές για να προσελκύσει διεθνές διδακτικο προσωπικό δεν μπορεί να διατηρησει τη θέση του. Γιαυτο οι διεθνεις κατατάξεις ειναι χρήσιμες για να δείχνουν τα όρια κάθε μοντέλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

 
Αξιολογήσεις
06 Σεπ 2020 13:37

Το 2012 το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν στη 276η θέση, και μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα πρώτα 500 της ίδια αξιολόγησης. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και σταδιακά μας ξεπερνούν ιδρύματα από άλλες μεγάλες χώρες όπως Βραζιλία, Ινδία, Κίνα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.