Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Κ. Μητσοτάκης: Εξετάσαμε με το υπ. Παιδείας τη διπλοβάρδια των σχολείων

Για την κατάτμηση τμημάτων ο πρωθυπουργός είπε πως θα ήταν επιθυμητό αλλά δεν υπάρχουν αίθουσες
Δημοσίευση: 07/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στη Βουλή ομολόγησε πως εξέτασε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας την διπλοβάρδια στα σχολεία, αλλά όπως είπε: "η λύση της διπλής βάρδιας   έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα,  θα αναστάτωνε την οικογένεια, υποχρεώνει τον έναν γονιό -εκεί που έχουμε δύο εργαζόμενους γονείς- να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι".

Σχετικά με την κατάτμηση τμημάτων  ο πρωθυπουργός είπε πως θα ήταν επιθυμητό αλλά δεν υπάρχουν αίθουσες.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το άνοιγμα των σχολείων είπε στη Βουλή:

"Ερώτημα : Έπρεπε ή δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία τον Μάιο; Πρέπει ή δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία τώρα, και πώς να ανοίξουν;

Πρόκειται για ένα δίλημμα που δίχασε πολλές χώρες. Όμως τι ξέρουμε; Μας το λένε οι επιστήμονες, οι έρευνες δείχνουν μειωμένη πιθανότητα μόλυνσης των παιδιών από τον ιό και πολύ σπάνια, όχι αδύνατη, πολύ σπάνια όμως, σοβαρή νόσηση από αυτόν.

Όλοι οι ειδικοί, λοιπόν, τάσσονται υπέρ της επιστροφής στα θρανία, ειδικά εκεί που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, όπως στην περίπτωση της Ελλάδος. Θέλω να θυμίσω ότι όταν πήραμε την απόφαση μαζί με την Υπουργό Παιδείας να ανοίξουμε τα σχολεία τον Μάιο, η αντιπολίτευση ήταν απέναντι, χωρίς να προτείνει κάτι το συγκεκριμένο.

Εμείς επιμείναμε σε αυτή μας την προσέγγιση. Ανοίξαμε τα σχολεία, με άλλους κανόνες τότε, και με άλλους κανόνες τώρα. Θέλω να θυμίσω ότι τον Μάιο η γενικότερη χρήση της μάσκας δε φαινόταν ως επιβεβλημένο μέτρο, τώρα είναι. Και όμως δικαιωθήκαμε απόλυτα διότι δεν είχαμε, ουσιαστικά, κρούσματα στα σχολεία.

Τώρα τα σχολεία θα ξανανοίξουν την επόμενη Δευτέρα, με το σχολικό κουδούνι όμως να χτυπά στο ρυθμό των νέων υποδείξεων: Μάσκα, πρωτόκολλα, αντισηπτικά, καθαρισμός των εγκαταστάσεων, δειγματοληπτικοί έλεγχοι, διαφοροποιημένα διαλείμματα, προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, κατάργηση εκδρομών, όλα αυτά για τα οποία έχει μιλήσει η Υπουργός πολύ αναλυτικά.

Κοιτάξτε, ακούω αυτή την προσέγγιση, ότι θα έπρεπε να πάμε σε ολιγομελή τμήματα. Ναι, θα ήταν επιθυμητά τα ολιγομελή τμήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Το ερώτημα είναι αν είναι εφικτά. Αυτό θα απαιτούσε αίθουσες που σήμερα πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Αλλά, προσέξτε, και η λύση της διπλής βάρδιας την οποία εξετάσαμε μαζί με το Υπουργείο, έχει πολύ σημαντικά μειονεκτήματα. Αναστάτωνε την οικογένεια, υποχρεώνει τον έναν γονιό -εκεί που έχουμε δύο εργαζόμενους γονείς- να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι.

Και θέλω να τονίσω ότι το ζήτημα των σχολείων έχει μία έντονα ταξική διάσταση. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση ταυτίζεται ξανά με μία μειοψηφία συνδικαλιστών αντί με τα συμφέροντα των πολλών.

Εάν τα σχολεία μείνουν κλειστά, πολλοί γονείς θα αναγκάζονταν να δουλέψουν λιγότερο ή και καθόλου, καθώς τα πιο αδύναμα νοικοκυριά είναι αυτά που δεν έχουν την δυνατότητα να αναθέσουν σε κάποιον άλλον τη φροντίδα των παιδιών. Αληθινά χαμένοι θα ήταν πάνω από όλα οι γονείς από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, γιατί γι’ αυτούς η δημόσια εκπαίδευση και η φυσική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο.

Ναι, πράγματι, έγιναν άλματα στην τηλεκπαίδευση τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας. Και είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη παρακαταθήκη, ο μη γένοιτο, αν χρειαστεί να κλείσουν κάποια τμήματα ή κάποια σχολεία. Αλλά δεν είναι η προτεινόμενη επιλογή. Δεν είναι ο προτεινόμενος δρόμος. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό σχολικό περιβάλλον και την επαφή μεταξύ των μαθητών ή την επαφή του μαθητή με τον δάσκαλο ή τον καθηγητή.

Επίσης, ξέρουμε ότι ο πολύμηνος εγκλεισμός έχει επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των παιδιών. Έχουμε πια στοιχεία για αυτό και δυστυχώς είναι ανησυχητικά. Προκαλεί αίσθημα απομόνωσης, αίσθημα άγχους. Αυτά είναι και τα πρώτα όμως, τα παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη από κοινωνικοποίηση.

Γι’ αυτό και κάνω σήμερα μία έκκληση. Κατ’ αρχάς κάνω μία έκκληση σε όλα τα κόμματα, ο καθένας στο δικό του ακροατήριο να στηρίξουμε, όχι τις επιλογές της κυβέρνησης, τις επιλογές των ειδικών.

Οι ειδικοί μας είπαν να ανοίξουμε τα σχολεία με υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις ηλικίες δείχνοντας, όπως είναι φυσικό, μία μεγαλύτερη κατανόηση για τα μικρότερα παιδιά. Είναι υπόδειξη των ειδικών.

Σε μία τελευταία έρευνα την οποία είδα, το 80% των Ελλήνων συντάσσεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Υπάρχει και ένα 20%, όμως, το οποίο δεν έχει πειστεί ακόμα και είναι δουλειά μας να το πείσουμε. Πράγματι βλέπουμε κάποιες εικόνες που μας προκαλούν απορία, ανησυχία, διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας και διάφορα άλλα τα οποία σίγουρα γενούν προβληματισμό".

Σχόλια (11)

 
ΖΕΡΖ.ΒΑΣΙΛΙΚΗ
10 Σεπ 2020 17:25

Εάν προτεραιότητα είναι η υγεία όπως ισχυρίζεστε όλο αυτό το διάστημα και όχι η παιδοφύλαξη , ναι να δουλέψουμε βάρδιες.Οι κοινόχρηστοι χώροι θα αποσυμφωρηθούν , τα διαλείμματα θα είναι μια πραγματική ανάσα για τα παιδιά,ο συγχρωτισμός στο κυλικείο και στις τουαλέτες θα μειωθεί στο μισό και η καθαριότητα του κτιρίου θα είναι υψηλότερου επιπέδου. Είμαι σίγουρη ότι οι γονείς θα βρουν κάποια λυση , αν αυτή προστατεύει τα παιδιά τους σε μεγαλύτερο βαθμό.

 
nik
09 Σεπ 2020 08:19

Κατά τόπους υπάρχουν και αίθουσες και καθηγητές σε αρκετές ειδικότητες ..... στο φινάλε να σπάσουν τα τμήματα που είναι 26-27 άτομα. Αρα επιβεβαιώνεται ότι δεν θέλουν να κάνουν τίποτα στην παιδεία ..... τα λεφτά πάνε στους ιδιώτες φοροφυγάδες

 
Ανασφαλής πολίτης
08 Σεπ 2020 22:17

Πολλοί γονείς δουλεύουν αναγκαστικά και απογευματα, αυτοί αναγκαστικά θα αφηνουν τα παιδια στους παππουδες το απόγευμα. Επισης το ροβλημα αυτό ισχυει μόνο για τα παιδια του δημοτικού,για τα οποία θα μπορουσαν να πηγαινουν στα ΚΔΑΥ των Δημων. Το Λυσεις υπάρχουμ ως δεν θελουν να σπαταλησουν ουτε ένα ευρώ!!!

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
08 Σεπ 2020 19:40

@Σίσυ
Συγχαρητήρια για το βαθυστόχαστο σχόλιό σας! Έτσι πρέπει να γίνει. Όλοι αυτοί τριγύρω δεν ξέρουν τι τους γίνεται! Και φυσικά κανείς δε σκέφτηκε το ... σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που επισημαίνετε. Δεν θα ήταν δυνατόν, ας πούμε, να συμφωνήσουν οι αχρείοι εκπαιδευτικοί να εναλλάσσονται ανά εβδομάδα στις δύο βάρδιες. Συγχαρητήρια και πάλι...

 
Σίσυ
08 Σεπ 2020 16:32

Μετά θα άρχιζαν αλλά θέματα. Ο ένας θα δούλευε πρωί ο άλλος απόγευμα . Τα παιδιά, οι εργαζόμενοι, οι αποστάσεις από παππούδες.....,καλύτερα έτσι όπως γίνεται!

 
Akis401
08 Σεπ 2020 15:59

Για τους εκπαιδευτικούς μούγγα, τίποτα.
Για τις διπλοβάρδιες (πρωί απόγευμα) πρέπει εγώ να πεισθώ ότι μαθητές Α' Γυμνασίου θέλουν τη μαμάκα και τον μπαμπάκα σπίτι να τα προσέχει!
Τέλος εκεί όπου συστεγάζονται 2 σχολεία, δεν θα μπορούσε το ένα σχολείο να πηγαίνει πρωί και το άλλο απόγευμα και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο;
Μην το παλεύετε κ. πρωθυπουργέ, πείτε την αλήθεια ποιους εξυπηρετείτε...

 
Κατερινα Μωρ.
08 Σεπ 2020 15:06

Διπλοβαρδιες σημαίνει και παραπάνω προσλήψεις εκπαιδευτικών!!!!

 
Χαρά
08 Σεπ 2020 11:53

Διπλό βάρδιες τώρα πρωί απόγευμα σε πρωινά κδαπ τα παιδιά των φτωχών εργαζομένων γυναικών

 
@Νικο
08 Σεπ 2020 07:50

σε πολλά σχολεία της επαρχίας υπάρχει η δυνατότητα. αλλά δεν το κάνουν για δήθεν λόγους ισης συμπεριφοράς προς όλους (τα αστικά κέντρα δεν έχουν τη δυνατότητα . αν και το σπάσιμο των τμημάτων και το εκ περιτροπής τον περασμένο μάη δεν έγινε στα μικρά σχολεία και υπήρξε ασυμμετρία εκεί, αλλά ήταν άλλες οι συνθήκες, τώρα θα εκραγούν οι γονείς, οπότε όλοι στο χαντάκι κατά το ανέκδοτο). οι δδε φυσικά και ΔΕΝ θα πάρουν τέτοια ευθύνη !

 
Μαρια
08 Σεπ 2020 06:45

Ναι διπλοβαρδιες , γιατι οχι;

 
Νίκος
08 Σεπ 2020 00:48

Λάθος, Πρωθυπουργέ μου! Στα Λύκεια του Αιγίου π.χ., ενώ υπάρχουν αίθουσες άδειες, τα τμήματα είναι αυτή τη στιγμή με 25-27 μαθητές και στο αίτημα των διευθυντών για "σπάσιμο¨ των τμημάτων, δόθηκε αρνητική απάντηση από την Δ/νση Β/θμιας. Φαντάζομαι αυτό θα συμβαίνει και σε άλλες Δ/νσεις. Με τη γενικότερη μείωση του μαθητικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, σίγουρα υπάρχουν άδειες αίθουσες σε πολλά σχολεία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ