Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Το κείμενο της απόφασης της ΑΠΔΠΧ για τη μη νόμιμη αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών

Για τα Θρησκευτικά: ΚΑΛΕΙ το 1ο ΓΕΛ Χ σε περίπτωση που έχουν καταχωρισθεί στο αρχείο του δεδομένα που αποκαλύπτουν θρησκευτικές πεποιθήσεις του υιού του καταγγέλλοντος, όπως παρουσίες, απουσίες, βαθμολογία, αξιολογήσεις για το μάθημα των Θ
Δημοσίευση: 08/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Αρχή   Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ),με την Απόφαση 32/2020 (7.9.2020),  :

1. ΚΡΙΝΕΙ ότι για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών αρκεί η δήλωση ότι λόγοι συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα των Θρησκευτικών.

2. ΚΑΛΕΙ το 1ο ΓΕΛ Χ σε περίπτωση που έχουν καταχωρισθεί στο αρχείο του δεδομένα που αποκαλύπτουν θρησκευτικές πεποιθήσεις του υιού του καταγγέλλοντος, όπως παρουσίες, απουσίες, βαθμολογία, αξιολογήσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών, να διαγράψει τα δεδομένα αυτά και να καταστρέψει το σχετικό αρχείο. Την ίδια υποχρέωση έχουν και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως η ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ... Αττικής, στην περίπτωση κατά την οποία τηρούν τα δεδομένα αυτά.

3. ΚΡΙΝΕΙ ότι η αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής στους τίτλους και τα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι νόμιμη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Γονιός κατήγγειλε στην Αρχή ότι ενώ κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 υπέβαλε στο 1ο Γενικό Λύκειο Χ και συγκεκριμένα στον διευθυντή του Λυκείου υπεύθυνη δήλωση και αντίστοιχη αίτηση, ζητώντας βάσει της εγκυκλίου 12773/∆2/23.01.2015 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να απαλλαγεί ο γιος του, μαθητής της Α’ Λυκείου, από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, την απαγγελία προσευχής, τη συμμετοχή του σε εκκλησιασμούς και εν γένει τη συμμετοχή σε πάσης φύσεως θρησκευτικές δραστηριότητες, επικαλούμενος λόγους θρησκευτικήςσυνείδησης, ο σύλλογος διδασκόντων αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματός του λόγω του ότι δεν υπήρχε στη δήλωση και η αναγραφή ότι ο μαθητής δεν είναι Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος).

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει στην καταγγελία του, αναγκάστηκε να υποβάλει νέα υπεύθυνη δήλωση, όπου αναγραφόταν ότι ο γιος του δεν ήταν Χ.Ο., αλλά και πάλι απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί να συνεχίσει να παρακολουθεί υποχρεωτικά το μάθημα των θρησκευτικών, κατά παράλειψη της οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας που επέβαλε την απαλλαγή του βάσει του νομίμου και εμπροθέσμου αιτήματος που είχε υποβληθεί.

Επίσης στην με αριθ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/3046/06.05.20 συμπληρωματική αναφορά του στην Αρχή, ο καταγγέλλων αναφέρει ότι

α) με την υπ’ αριθ. 32/20 απόφαση του Η’ Τμήματος του ∆ιοικητικού Εφετείου Αθηνών έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής του, την οποία και επέδωσε με εξώδικη κλήση στο Λύκειο ζητώντας τη διαγραφή των δεδομένων του υιού του,

β) στο ν. 4692/20 «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα στο άρθρο 5 αυτού, επαναφέρεται στους τίτλους σπουδών η αναγραφή της διαγωγής, χωρίς, όπως υποστηρίζει, αυτό να εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό, αφού η διαγωγή αποτελεί δεδομένο που τηρείται στο σχολικό αρχείο και δεν είναι αναγκαίο να αναγράφεται στα απολυτήρια και

γ) το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στον νόμο αυτό, μολονότι ρυθμίζει ζητήματα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, δεν έχει περιλάβει καμία διάταξη σχετικά με τη διαδικασία απαλλαγής από αυτό, σε συμμόρφωση προς την απόφαση της Αρχής 28/19, αλλά και προς την πρόσφατη απόφαση του Ε∆∆Α της 31.10.2019 στην υπόθεση Παπαγεωργίου κατά Ελλάδος που καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην θρησκευτική ελευθερία.

Για τους λόγους αυτούς ο καταγγέλλων ζήτησε την παρέμβαση της Αρχής, προκειμένου να επιβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η κατάλληλη κύρωση για την παραβίαση του ΓΚΠ∆.

Σχόλια (1)

 
Εκπαιδευτικός
09 Σεπ 2020 01:04

Αυτά συμβαίνουν όταν το υπουργείο νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις γνωμοδοτήσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.
Αφροσύνη

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ