Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Ν. Φίλης για τις αποφάσεις τις Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Δημοσίευση: 08/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Δραματικά έκθετη η υπουργός Παιδείας μετά τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Πριν από λίγο καιρό σε ανακοίνωσή μας, είχαμε ευχηθεί στην υπουργό Παιδείας "καλά ξεμπερδέματα" αναφορικά με μια σειρά από παράνομες και παράτυπες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας που στον πυρήνα τους είχαν ως πρόβλημα τον κίνδυνο παραβίασης των Προσωπικών Δεδομένων και του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστού  ως GDPR.

Δυστυχώς, για την κυρία υπουργό αντί για καλά ξεμπερδέματα, θα έχει από εδώ και πέρα να αντιμετωπίσει άσχημα  μπλεξίματα, εφ` όλης της ύλης, των νομοθετικών της παρεμβάσεων για τη ρύθμιση κρίσιμων δικαιωμάτων και ελευθεριών μαθητών και εκπαιδευτικών, τα οποία αποπειράθηκε να καταπατήσει βάναυσα.

Αναφερόμαστε στις τρεις βαρυσήμαντες αποφασιστικές παρεμβάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ),  που εκδόθηκαν μετά από προσφυγές ενδιαφερομένων συνδικαλιστικών Ενώσεων και πολιτών. Πρόκειται για δύο αποφάσεις σχετικά με τη  διαγωγή στα απολυτήρια και την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά και μία  γνωμοδότηση για την τηλεκπαίδευση, που συνιστούν κόλαφο για το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά για την κυρία υπουργό.

1. Η Αρχή, εξαναγκάζει  την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση στο ζήτημα της αναγραφής της διαγωγής στους απολυτήριους τίτλους σπουδών, δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ που την κατάργησε και ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σχετική ρύθμιση που ψήφισε μαζί με την Ελληνική Λύση. Ο δια βίου στιγματισμός των μαθητών δεν πέρασε. Είναι μια σημαντική νίκη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες της νέας γενιάς , που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιδραστικής και αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης.

2. Η Αρχή, επιβάλλει στην κυβέρνηση να νομοθετήσει ότι αρκεί η επίκληση λόγων "συνείδησης" για την απαλλαγή μαθητών από τα Θρησκευτικά. Η κυβερνητική ρύθμιση για την επίκληση "θρησκευτικής συνείδησης" που αποσκοπούσε να καταστήσει δυσχερή την απαλλαγή από το μάθημα, κατέπεσε. Είναι και αυτή μια σημαντική επιτυχία, όλων όσοι αγωνίζονται για ένα ουδετερόθρησκο σχολείο που θα σέβεται τις πεποιθήσεις όλων των μαθητών του και θα είναι  απαλλαγμένο από την θρησκευτική κατήχηση.

3. Η Αρχή, τέλος, εξέδωσε γνωμοδότηση-κόλαφο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κονιορτοποιεί κυριολεκτικά τους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας και αποκαλύπτει όλα τα ψέματα που χρησιμοποίησε για να πείσει ότι μια διάτρητη διαδικασία, όπως αυτή που επέλεξε,   δεν ενέχει κινδύνους παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα η Αρχή:

- Σε κανένα σημείο της απόφασής της δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της κυρίας Κεραμέως στη Βουλή ότι είχε προηγηθεί διαβούλευση με την Αρχή για τα ζητήματα της τηλεκπαίδευσης. Η εξαπάτηση της Βουλής, την οποία είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται. Η Αρχή, καταδικάζει το γεγονός ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Συνεπώς, η τηλεκπαίδευση, ήταν νομικά στον αέρα, δεν είχε συζητηθεί επίσημα με την ΑΠΔΠΧ,  και παραβίαζε ουσιώδεις κανόνες του GDRR, τους οποίες η Αρχή αναφέρει αναλυτικά και δίνει προθεσμία τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας να τους σεβαστεί και να σταματήσει να τους καταπατά.    

- Ξετινάζει την περιβόητη Έκθεση Αντικτύπου, την οποία θεωρεί ανυπόστατη  αφού εκπονήθηκε και υπογράφεται  από αναρμόδιο πρόσωπο κι όχι από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, ενώ, δεν προκύπτει από την εσωτερική διακίνηση εγγράφων του υπουργείου η έγκρισή της από την υπουργό Παιδείας. Ουσιαστικά την θεωρεί  ως μη γενόμενη  και επί της ουσίας και κατά τον χρόνο που ισχυρίζεται το υπουργείο ότι είχε εκπονηθεί. Αναφέρει ρητά ότι δεν φέρει την κατά νόμο έγκυρη έγγραφη ή  ηλεκτρονική σήμανση ως υπηρεσιακό έγγραφο (αρ, πρωτοκόλλου, ηλεκτρονική υπογραφή κλπ) που να αποδεικνύουν ότι όντως διενεργήθηκε στο χρόνο που δηλώθηκε από την υπουργό. Στο σημείο αυτό έχουμε μια ατιμωτική για κάθε πολιτικό πρόσωπο αιχμή για εκ των υστέρων κατασκευή και νομιμοποίηση υπηρεσιακού εγγράφου. Την οποία η κυρία Κεραμέως, αποφάσισε να  αντιμετωπίσει ως πρώιμο φθινοπωρινό πρωτοβρόχι, αν κρίνουμε από την ανακοίνωση που εξέδωσε, διαστρεβλώνοντας την απόφαση της Αρχής.

- Διαχωρίζει τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με σύγχρονη τηλεκπαίδευση (την οποία πολύ σωστά αποδέχεται, σε συνθήκες πανδημίας) από τη "ζωντανή" μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη, λέγοντας,  ότι η συναίνεση της Αρχής επί της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,  δεν επεκτείνεται και στη live μετάδοση από την τάξη, που εμπεριέχει μια σειρά κινδύνους που τους απαριθμεί, "καρφώνοντας" το υπουργείο Παιδείας ότι τους αποσιωπά.

- Ασκεί καταλυτική κριτική στη σύμβαση του υπουργείου με την εταιρία Cisco, που αφήνει απροστάτευτα τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και που δίνει το δικαίωμα στην αμερικανική πολυεθνική να τα διατηρεί για εμπορικούς σκοπούς για επτά ολόκληρα χρόνια! Επίσης, να τα μεταβιβάζει εκτός Ε.Ε. και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ κάτι που έχει απαγορεύσει με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού οι ΗΠΑ δεν θεωρούνται ασφαλής χώρα για τα προσωπικά δεδομένα. Από τις επισημάνσεις αυτές, τίθεται θέμα πιθανών οικονομικών ωφελημάτων τρίτων, της Cisco, εν προκειμένω. Να, λοιπόν,  ο λόγος  που η κυρία Κεραμέως αρνήθηκε επανειλημμένα να καταθέσει στη Βουλή τις συμβάσεις  με την Cisco, που της ζητά επίμονα ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Οι τρεις αυτές αποφάσεις, αφήνουν δραματικά έκθετη την υπουργό Παιδείας, η οποία με τις ανακοινώσεις της  δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αποδεικνύει τον πανικό της. Το υπουργείο Παιδείας δεν είναι μόνο εξοργιστικά ανέτοιμο να ανοίξει με ασφάλεια τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Με απύθμενο θράσος ασχημονεί εξακολουθητικά και τολμά να καταπατά νόμους, και  ευρωπαϊκές συμβάσεις, να παραπλανά και να  εξαπατά τη Βουλή και να προκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα,  στήνοντας deals πότε με τους σχολάρχες, πότε με αμερικάνικες πολυεθνικές και πότε με τους χορηγούς των ...παγουρίνο.

Ειδικά, όμως, η περιφρόνηση των νόμων και των κανονισμών που διέπουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η μη σύννομη επεξεργασία, διακίνηση και κατάθεση δημοσίου εγγράφου (Εκτίμηση Αντικτύπου) για το οποίο η Αρχή υπονοεί ακόμη και την πράξη της πλαστογράφησής του, συνιστούν μείζον πολιτικό θέμα και κρίσιμο  ζήτημα δημοκρατίας,   που πρέπει να απασχολήσει τη Βουλή και την ηγεσία της κυβέρνησης. 

Ετικέτες: 
Νίκος Φίλης

Σχόλια (6)

 
Εκπαιδευτικός
09 Σεπ 2020 07:33

Στα ιδιωτικά χρησιμοποίησαν το teams με το moodle, το οποίο διαθέτει το ΠΣΔ αλλά δεν αξιοποιήθηκε, το κολλεγιο το blackboard .
Αλλά σχολεία το Microsoft 360 με το teams..
Υποτίθεται ότι θα γινόταν συμφωνία για teams κ Google meet κ δεν μάθαμε τπτ επ αυτού.
Δεν αξιοποιήθηκε καθόλου το lessons του ΠΣΔ.
Αναβάθμιση χρειάζονται οι γραμμές του ΠΣΔ.
Οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τις πλατφόρμες τις επίσημες ως επί το πλείστον.
Συμβατές κ προσαρμοσμενες κ στο ηλικιακό γκρουπ

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
09 Σεπ 2020 00:06

@Νικητας Χιωτινης
Απογοητευτικά εγωιστικό το σχόλιό σας, αγαπητέ κ. Χιωτίνη, αν θυμηθώ τι λέγατε προ μηνών για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος και τι ακριβώς γνωμοδότησε τελικά η ΑΠΔΠΧ, την οποία ελπίζω να διαβάσατε ολοκληρωμένα και να μην αρκεστήκατε στις δηλώσεις της υπουργού. Η εμμονή στο λάθος είναι μια άλλη τρομακτική παθογένεια που ατυχώς δεν υπολείπεται αυτής που εσείς - εμφανώς αβανταδόρικα - επισημαίνετε...

 
Ένα άγαλμα στο δρόμο
08 Σεπ 2020 21:45

@Φανής ή Φάνης ή της Φανής
Δεν μένει παρά να βραβεύσουμε τη Cisco σας, ως εθνικό ευεργέτη. Εταιρεία.... δωρεάν και ανιδιοτελώς??? Για πόσο αφελείς μας περνάτε?

 
Νικήτα και Φάνη
08 Σεπ 2020 20:03

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι γνωρίζετε ανάγνωση και κατέχετε στοιχειώδεις δεξιότητες κατανόησης κειμένου σας ερωτώ, με όλο το θάρρος : Διαβάσατε τις γνωμοδοτήσεις πριν σχολιάσετε;

 
Φανής
08 Σεπ 2020 16:29

Ευτυχώς που και πάλι η εταιρεία Cisco μας μας δίνει ελεύθερη πρόσβαση και χρήση στις πλατφόρμες και στηρίζει το έργο των εκπαιδευτικών. Είδατε σε το χαλια είχαν παραδώσει το ΠΣΔ . Ποσο να αντέξει! Υπάρχουν τόσες αξιόλογες προσφορές από ιδιώτες ανιδιοτελώς που δε μπορεί να είμαστε αχάριστοι! Όλοι οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών από το σπίτι και από την τάξη έκαναν μάθημα. Γιατί δε γίνεται λόγος εκεί; Το ίδιο και τα φροντιστήρια. Η τάξη φαίνεται και τα ίδια παιδιά.

 
Νικητας Χιωτινης
08 Σεπ 2020 15:43

Η παθολογία του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας ειναι η υποχρέωση που αισθάνονται οι εκάστοτε αντιπολιτευόμενοι να ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα αντιπολίτευσης που μάλιστα ενίοτε δεν πιστεύουν ........

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.