Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Ν. Χαρδαλιάς: Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στις αίθουσες στους μαθητές οι οποίοι δεν θα φορούν μάσκα

“Θα πρέπει να προσέχουν ο παππούς και η γιαγιά και οι γονείς να μην έρχονται σε πολλή επαφή με τα παιδιά”
Δημοσίευση: 08/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Δεν υπάρχει καμία τιμωρία για ο,τιδήποτε. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στους μαθητές οι οποίοι δεν θα φορούν μάσκα”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση “εάν τελικά θα υπάρχει τιμωρία και ποια για τα παιδιά δεν φορούν μάσκα;”

Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες, τον παππού, την γιαγιά, που μένουν σε οικογένειες με μικρά παιδιά   ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, απάντησε με την ακόλουθη σύσταση:

“Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν μένουν στο ίδιο σπίτι, είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως καταλαβαίνετε.Θα πρέπει να προσέχουν ο παππούς και η γιαγιά και οι γονείς να μην έρχονται σε πολλή επαφή με τα παιδιά, αλλά αυτό θα πρέπει να το έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι ισχύει καθ’ όλη την διάρκεια της επιδημίας”.

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία  

Ο Νίκος Χαραδαλιάς αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου, είπε τα εξής:

 • Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και ακριβώς για να μην υπάρχουν απορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, εκδίδεται τις επόμενες ώρες ΚΥΑ η οποία και θα αποσταλεί σε όλες τις σχολικές δομές και που προβλέπει αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, των φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών και άλλων συναφών φορέων, λλά και των βιβλιοθηκών και των γενικών αρχείων του Κράτους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021. Η απόφαση αυτή θα αποσταλεί άμεσα σε όλα τα σχολεία και τις λοιπές εκπαιδευτικές μονάδες, ώστε όλοι να γνωρίζουν ακριβώς, με λεπτομέρεια τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.
 • Η ΚΥΑ ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα όπως η χρήση μάσκας, η λειτουργία των κυλικείων στα σχολεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
 • Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στη χρήση μάσκας υπενθυμίζεται ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.
 • Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως την Γ΄ Δημοτικού, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
 • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική
 • - Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων
 • - Στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός όπως, ενδεικτικά, κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου.
 • - Στα μέσα μεταφοράς μαθητών και
 • - Κατά την περίοδο προσαρμογής στο Νηπιαγωγείο, από υγιή σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
 • - Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή σχολικό νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαιδευτικής Και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής, ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα, με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ φέρουν υποχρεωτικά μια ιατρική μάσκα.
 • - Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης, μπορεί να προκριθεί από τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.
 • Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς καθώς και οι μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν την μάσκα τους, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.
 • Επίσης, για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
 • Υπενθυμίζεται επίσης, ότι για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Σχετικά με την λειτουργία των κυλικείων ισχύουν τα εξής.

- Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής. (πχ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών)

- Το προσωπικό των κυλικείων πρέπει επίσης να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την νόσο COVID-19, όπως αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με την COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός.

- Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά την διάρκεια της εργασίας του κυλικείου, δηλαδή, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της διανομής προϊόντων, είναι υποχρεωτική.

- Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεση τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

- Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή και εξυπηρέτηση από τον κυλικείο, για αυτό και προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

- Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

- Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά την συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.

 • Όσον αφορά στη λειτουργία φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Δηλαδή, υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, τήρηση μέγιστων δυνατών αποστάσεων, αποφυγή συγχρωτισμού, καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών και, κυρίως, ύπαρξη αντισηπτικού.
 • Στόχος του συνόλου των μέτρων που αφορούν στη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, όπως και όλων των μέτρων, είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Να προστατεύσουμε τους μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, αλλά κυρίως τις ίδιες τις οικογένειές τους.

Σχόλια (9)

 
Xm
08 Σεπ 2020 21:38

Δειλά δειλά γινόμαστε κράτος.

 
Ηλίας Φ.
08 Σεπ 2020 21:49

Δηλαδή η μάσκα θα φοριέται απλώς για να μπει ο μαθητής στην αίθουσα!!! Μετά θα την βγάζει και δεν θα υπάρχει καμία κύρωση/ποινή/τιμωρία/συνέπεια. Σωστά κατάλαβα; Αν ναι, τότε κοροϊδευόμαστε!!!

 
Μενέλαος
08 Σεπ 2020 22:19

Ηλία αυτό κατάλαβες; Πλάκα κανεις!

 
Κώστας
09 Σεπ 2020 07:05

Οι παππούδες και οι γονεις να κρατάνε αποστάσεις απο τα 1, 2, 3 παιδιά τους. Ο Έρμος ο δάσκαλος τι απόσταση να κρατήσει απο τα 25 παιδιά;
Τα θρανία το ενα πισω απο το αλλο για τα σταγονίδια. Το θρανίο του δασκάλου απέναντι χωρίς προστατευτικό φυσικά. Θα εκπαιδευτεί το παιδι της Α να μη φτερνιστει.
Για το δάσκαλο κουβέντα.

 
Γονιός
09 Σεπ 2020 07:41

Είναι δύσκολες καταστάσεις αλλά στο σπίτι τα παιδιά από το Μαρτη είναι σωστό; Πάνω στις οθόνες με δυο ώρες τηλεκπαίδευση από το Μάη και μια φορά την εβδομάδα δυο φωτοτυπίες χωρίς διόρθωση είναι σωστό; Και γω σε παιδικό σταθμό δουλεύω και τα πιάνω όλη την ώρα Ρα παιδιά. Αυτή είναι η δουλειά μου. Γιατί τόση γκρίνια;

 
aaaa
09 Σεπ 2020 08:31

Αν πρέπει να μην εισέρχεται στο σχολείο το παιδί δίχως μάσκα, θα πρέπει και να παίρνει απουσία. Αν βγάζει τη μάσκα ενώ είναι ήδη στο σχολείο και πρέπει να τη φοράει, τι θα του λέει ο εκπαιδευτικός; Θα του κάνει απλώς αυστηρή σύσταση; Και μετά, αν δεν συμμορφωθεί; Αν δεν υπάρχουν πειθαρχικές ποινές, θα ξεφτίσει το μέτρο -ή θα υποχρεώνονται οι εκπαιδευτικοί να έρχονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τους μαθητές. διότι υπάρχουν και οι νταήδες, αν θυμάστε όσοι υπηρετείτε.

 
Τίνα
09 Σεπ 2020 09:20

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χωρίς Ειδικό Παιδίατρο, Παιδοψυχολόγο και Παιδαγωγό; Τάξεις με 25, 27 ή 33 μαθητές; Νήπια με μάσκα; Οι γονείς να μην έρχονται σε ''πολλή'' επαφή; Κι όταν θα κλάψει; Όταν θα χτυπήσει; Οι άλλοι θα μείνουν μακριά; Τι ακούμε! Είναι δύσκολο το παζλ σίγουρα αλλά οι λοιποί Ευρωπαίοι το λύσανε χωρίς αυτή την ασυνάρτητη ιδεοθύελλα! Έγκριτες επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφέρουν πρώτα αποστάσεις και υγιεινή και μετά μάσκα, για την οποία υπάρχουν δεδομένα ότι δεν προστατεύει απολύτως, απλά ελαττώνει την εξάπλωση από ασθενείς (που θα πρέπει να μείνουν σπίτι φυσικά), εάν όμως τηρηθούν τα βασικά δυο μέτρα που αναφέρθηκαν. Και τελικά γιατί δεν λέτε για την τόνωση του ανοσοποιητικού με διατροφή, άσκηση, ύπνο και προπαντός χωρίς άγχος και φόβο;

 
Mao1893
09 Σεπ 2020 09:26

Θα διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να τηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ακόμη και οι καθηγητές θα κάνουν τα στραβά μάτια.

 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
09 Σεπ 2020 11:39

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες ή καλύτερα 7 μήνες κοσκινιζει

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ