Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υφ. Παιδείας: Ναι αν το παιδί μου ήταν φοιτητής θα νοίκιαζα σπίτι για το νέο ακαδ. έτος

Δημοσίευση: 09/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να νοικιάσουν σπίτι για τα παιδιά τους που φοιτούν σε Πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο κατοικίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα δια ζώσης  κλινικά και εργαστηρικά μαθήματα και τα θεωρητικά όταν είναι λιγότεροι από 50 φοιτητές, προέτρεψε τους γονείς ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, απαντώντας σε σχετική  ερώτηση. 

Μάλιστα ο Β. Διγαλάκης στην ερώτηση τι θα έκανε εάν  το παιδί του σπούδαζε μακριά από τον τόπο κατοικίας της οικογένειάς του απάντησε:

“Ναι αν το παιδί μου σπούδαζε σε πανεπιστήμιο μακριά από τον τόπο κατοικίας μας θα νοίκιαζα σπίτι ώστε να παρακολουθήσει τα δια ζώσης μαθήματα ,αλλά και τα διαδικτυακά”.

Σε άλλη ερώτηση με ποιο τρόπο θα γίνει η διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές ο υφυπουργός απάντησε με τον “κλασικό τρόπο”.

Θυμίζουμε ότι στο εαρινό εξάμηνο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους τα συγγράμματα στάλθηκαν στα σπίτια των μαθητών με εταιρείες  ταχυμεταφορών.

Σχόλια (28)

 
Παιδεία 2022
09 Σεπ 2020 19:21

Η επιδημία θα έχει ξεπεραστεί στην Ευρώπη μέχρι την άνοιξη, το θέμα είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για το έτη 2022, 2023, 2024. Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

 
Observator
09 Σεπ 2020 19:45

Αν εχεις την οικονομικη δυνατοτητα.

 
Περιφερειακός
09 Σεπ 2020 19:52

Υπάρχει πανεπιστήμιο εκτός Αθηνών με αμφιθέατρα 400 θέσεων για να χωράνε 50 άτομα με 1.5 μέτρο απόσταση; Για τα υπόλοιπα, μάλλον σπίτι θα μείνουν τα παιδιά γιατί οι αριθμοί είναι εκτός πραγματικότητας.

 
Αθανάσιος
09 Σεπ 2020 22:04

Κι εγώ θα νοίκιαζα, αν είχα τα λεφτά του Διγαλάκη ...

 
ποιο συγκεκριμένα παρακαλώ
09 Σεπ 2020 22:35

αν ήταν φοιτητής στην Λέσβο, θα νοικιάζει ο υπουργός σπίτι??

 
Ο χορτάτος
09 Σεπ 2020 22:42

Συμφωνώ να νοικιάσει στο παιδί του ό,τι θέλει και όπου θέλει!

 
εγώ θα αγόραζα, είναι επένδυση
09 Σεπ 2020 22:59

κε υπουργέ, να αγοράσετε σπίτι για το παιδί, είναι επένδυση...Παρίσι, Λονδίνο, Βοστώνη, πλατεία Βικτωρίας, ιδιαίτερα Λέσβο (που αναφέρθηκε παραπάνω)....

 
Observator
10 Σεπ 2020 00:50

ενα αμφιθεατρο 400 θεσεων χωραει40-50 φοιτητες. ομως ο κλιματισμος πρεπει να τηρει συγκεκριμενες προδιαγραφες. μονο τα μεταπτυχιακα μαθηματα εχουν μικρο αριθμο φοιτητων.

 
Τάξη
10 Σεπ 2020 09:21

Μια σχολική τάξη χωράει 27 μαθητές ανεξαρτήτως τετραγωνικών και ένα αμφιθέατρο 400 θέσεων χωράει 40-50 φοιτητές. Μάλιστα. Ρε τι διαβάζουμε εδώ μέσα...

@ Observator10 Σεπ 2020 00:50
ενα αμφιθεατρο 400 θεσεων χωραει40-50 φοιτητες. ομως ο κλιματισμος πρεπει να τηρει συγκεκριμενες προδιαγραφες. μονο τα μεταπτυχιακα μαθηματα εχουν μικρο αριθμο φοιτητων.

 
Μερικές λεπτομέρειες
10 Σεπ 2020 09:48

Δεν αναφέρετε σε τι πανεπιστήμιο κ. Διγαλακη. Είναι απ' αυτά που θα κρατήσετε ή απ'αυτα που θα κλείσετε. Σου λέει θα τα κλείσουμε που θα τα κλείσουμε, ας βγάλουν τα τελευταία τους οι γύρω επιχειρήσεις και οι ενοικιαστές.

 
Τάκης
10 Σεπ 2020 10:27

Οι κανόνες υγιεινής δεν γίνεται να ισχύσουν και όλοι σχεδόν οι φοιτητές από μακριά ξενοίκιασαν και δεν διαθέτουν πλέον σπίτι. Άρα ηλεκτρονικά θα γίνει το 80-90% με εξαίρεση κάποια μεταπτυχιακά που έχουν μικρό αριθμό φοιτητών.

Επιπλέον γιατί να πληρώνει ο φοιτητής από μακριά 300-400 ευρώ το μήνα χωρίς να μπορεί να κάνει και "φοιτητική ζωή" αφού όλοι έχουν φύγει ή μένουν στα σπίτια των γονιών τους;

 
Φυσική παρακολούθηση
10 Σεπ 2020 12:12

Οι περισσότεροι φοιτητές (ποσοστό άνω του 60%) σπουδάζουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, επομένως δεν είχαν λόγο να αφήσουν τα διαμερίσματα που είχαν βρει αν ήταν εκτός τόπου καταγωγής. Ούτε εκείνοι που μένουν σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη όπως Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο. Το πρόβλημα είναι οι περιφερειακές σχολές που κανονικά δε θα έπρεπε να έχουν καν ιδρυθεί.

Το σωστό από εκπαιδευτικής άποψης είναι τα μαθήματα να γίνονται με φυσική παρουσία, αρκεί να τηρούνται μέτρα όπως απολύμανση χεριών και αποστάσεις. Είναι ανόητο να κυκλοφορούν όλοι ελεύθερα στις πόλεις, η χώρα να έχει υποδεχτεί εκατομμύρια τουρίστες και τα πανεπιστήμια να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

 
@Φυσική παρακολούθηση
10 Σεπ 2020 13:03

ξεπερασμένη η άποψη της συγκέντρωσης όλων σε κάποιες πόλεις.
Δείτε διεθνή πρακτική με ανάπτυξη σε περιφέρειες τόσο του πρωτογενή όσο και δευτερογενή κτλ τομέων, αλλά και πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια εταιρίες στην περιφέρεια έχουν διεθνή διείσδυση, αφήστε που τα περισσότερα χρήματα πάνε στην περιφερειακή ανάπτυξη. Όποιος το καταλάβει αυτό, έχει στα χέρια του θησαυρό για τον τόπο του, και δεν θα έχει καμία ανάγκη τον οποιοδήποτε στριμωγμένο στο διαμέρισμα του, να τον κοιτάει κάπως...

 
Άσχετος
10 Σεπ 2020 13:05

Επειδή το παιδί μου πέρασε μακριά από το σπίτι ΔΕΝ θα νοικιάσω και θα παρακολουθεί τα μαθήματα διαδικτυακά. Δεν έχω τόσα όσα η κ. Υπουργός.

 
Δουλευταράς
10 Σεπ 2020 13:12

Αν το παιδί μου ήταν φοιτητής, εγώ τρεις δουλειές θα έκανα.... και άλλη μια η γυναίκα μου....

 
Κωνσταντίνα
10 Σεπ 2020 15:35

Όλο το καλοκαίρι δεν θα έπρπε να εργάζονται περισσότερο για να βρουν προσωπικό που να επιτρέπει το σπάσιμο των εργαστηρίων;Μου κάνει εντύπωση ότι κανένας δεν ασχολείται πως θα σπάει ένα εργαστήριο, π.χ., για να γίνει. Θα κάνει υπερωρίες ο καθηγητής;Ή απλώς θα μειωθούν οι ώρες που θα απολαμβάνει ο καθε φοιτητής από το εργαστήριο..

 
Observator
10 Σεπ 2020 16:30

Tα Πανεπιστήμια δεν είναι χώροι ελεύθερης συνάθροισης. Όταν πας για μπάνιο σε μια παραλία την έχει κάποιος απολυμάνει πριν για σένα? Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν συνεχώς. Τα μαθήματα, οι εξετάσεις και οι απονομές πτυχίων γίνονται κανονικά. Οι φοιτητές δεν είναι εκπαιδευτικός τουρισμός.

@ Φυσική παρακολούθηση
Είναι ανόητο να κυκλοφορούν όλοι ελεύθερα στις πόλεις, η χώρα να έχει υποδεχτεί εκατομμύρια τουρίστες και τα πανεπιστήμια να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

 
Χ.Τ
10 Σεπ 2020 17:27

Δυστυχώς, έχουμε αντιληφθεί όλοι οι αυτός είναι και ο κεντρικός άξονας άσκησης πολιτικής. Η ενοικίαση των σπιτιών και κατανάλωση από πλευράς φοιτητών, ανεξάρτητα σε τι αίθουσες θα κάνουν μαθήματα και εργαστήρια και υπο ποιες συνθήκες

 
Διασπορά σχολών και τμημάτων
10 Σεπ 2020 20:56

Πρέπει όλα τα πανεπιστήμια να συγκεντρώσουν τις ακαδημαϊκές μονάδες τους σε 3 το πολύ πόλεις. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα ή στην Κρήτη σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο ή στην Πελοπόννησο σε Πάτρα, Τρίπολη και Καλαμάτα.

 
Πελοποννήσιος
10 Σεπ 2020 21:25

@Διασπορα σχολών και τμημάτων: η Πάτρα δεν ανήκει στην Πελοπόννησο, αλλά σε άλλη περιφέρεια (Δυτική Ελλάδα).

 
Σχολές των ΑΕΙ σε κάθε νομό
10 Σεπ 2020 22:35

Η διοικητική διαίρεση της χώρας δεν επηρέασε την ίδρυση ή την εξέλιξη των ΑΕΙ. Το πρώην ΤΕΙ Πελοποννήσου είχε σχολές στην Πάτρα και αυτές ενώθηκαν με το Παν. Πελοποννήσου.

Το πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύθηκε το 1964, απλώς έπρεπε να αναπτυχθεί από τότε σε άλλες περιοχές σαν ενιαίο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αντί να ιδρυθεί ένα ξεχωριστό ΑΕΙ το 2002.

Αυτό θα ήταν προς όφελος τόσο της εκπαίδευσης και της έρευνας αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης.

@ Πελοποννήσιος
10 Σεπ 2020 21:25

Ούτε η Λαμία ανήκει στην περιφέρεια Θεσσαλία αλλά οι σχολές του Παν.Στερεάς Ελλάδας εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όταν το πρώτο καταργήθηκε.

Η Πάτρα είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας, η πρωτεύουσα της νομού Αχαϊας και γεωγραφικά προφανώς ανήκει στην Πελοπόννησο. Είναι παράλογο να μην λαμβάνονται αυτά τα δεδομένα υπόψη στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 
Φυσική παρακολούθηση
10 Σεπ 2020 22:53

Ακριβώς επειδή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δε λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά πρέπει να επανέλθει η δια ζώσης παρακολούθηση των διαλέξεων. Οι απόψεις και η εμπειρία των φοιτητών είναι ξεκάθαρη: Δε συνιστούν "κανονική" λειτουργία οι διαδικτυακές διαλέξεις και εξετάσεις, απλώς έγινε μια εξαίρεση για να μη χαθούν τα μαθήματα στο εαρινό.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως (ούτε το μοντέλο του ΕΑΠ είναι ενδεδειγμένο). Στο εξωτερικό προσπαθούν να οργανώσουν σεμινάρι και φροντιστήρια για να διατηρούν επαφή οι φοιτητές και να μη χάνουν το ρυθμό τους.

@ Observator
10 Σεπ 2020 16:30

Το πρόβλημα δημιουργείται σε όλα τα μικρά μέρη στα οποία δεν έπρεπε ποτέ να έχουν ιδρυθεί τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές τα πανεπιστήμια μπορούν να ανοίξουν αρκεί να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (κυρίως πλύσιμο χεριών). Οι φοιτητές (18-25 ετών) δεν είναι ευπαθής ομάδα και πρέπει η πολιτεία να διαφυλάξει το μέλλον της, να μη μείνουν ένα χρόνο εκτός κανονικών ρυθμών φοίτησης.

Tα Πανεπιστήμια δεν είναι χώροι ελεύθερης συνάθροισης. Όταν πας για μπάνιο σε μια παραλία την έχει κάποιος απολυμάνει πριν για σένα? Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν συνεχώς. Τα μαθήματα, οι εξετάσεις και οι απονομές πτυχίων γίνονται κανονικά. Οι φοιτητές δεν είναι εκπαιδευτικός τουρισμός.

 
Τέρη
11 Σεπ 2020 09:54

Θα αυξηθεί ο μισθός του μέσου Ελληνα γονέα, ώστε να στείλει το παιδί του για σπουδές σε μια πόλη αν και τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως? Κατάλαβα καλά?? Δώστε μας ένα χρονικό ορίζοντα, πότε σκέφτεστε για παράδειγμα, το ΑΠΘ να ανοίξει τις πύλες του στους φοιτητές του??

 
Ανοιχτές αίθουσες
11 Σεπ 2020 17:04

Από το εαρινό εξάμηνο θα πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά τα πανεπιστήμια, δεν έχει νόημα το μέτρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όταν όλα τα υπόλοιπα (ΜΜΜ, καταστήματα, σχολεία) είναι ανοιχτά.

 
Του χωριού κάτοικος
11 Σεπ 2020 17:27

Οποίος δε θέλει να σπουδάσει σε απομακρυσμένη πόλη , χωριό...ας μη το δήλωνε . Βλέπετε έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε σε κάθε πόλη και σχεδόν σε κάθε χωριό και ΑΕΙ . Έχει χρήματα να τα υποστηρίζει ο Έλληνας φορολογούμενος. Τώρα αν θελουμε να τα επισκεπτόμαστε εκ του μακρόθεν η να μας στείλουν το πτυχίο σπίτι είναι άλλη κουβέντα.

 
Φυσική τάξη
11 Σεπ 2020 17:50

Η τηλεκπαίδευση δεν αποτελεί υποκατάστατο της κανονικής φοίτησης, δε λειτουργεί το ίδιο μια ψηφιακή τάξη σε σχέση με τη φυσική. Όσα ελληνικά ΑΕΙ επιλέξουν αυτή τη λύση απλώς υποβαθμίζουν το επίπεδο των σπουδών για τους φοιτητές τους, χωρίς να βοηθούν σε κάτι από υγειονομικής άποψης. Οι φοιτητές είναι ελάχιστο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό των πόλεων ούτε μετακινούνται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

 
Πανεπιστήμια το φθινόπωρο
12 Σεπ 2020 12:36

Στην Ελλάδα δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών, και εδώ και τόσους μήνες μόνο 60 απώλειες σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών. Άρα οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, εκτός όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα, μπορούν να επιστρέψουν στους χώρους εκπαίδευσης τηρώντας τα μέτρα υγιεινής (απολύμανση χεριών, αποφυγή συνωστισμού).

 
Επιστροφή στα μαθήματα
12 Σεπ 2020 12:40

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στη νέα φάση έξαρσης της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ο ιός μεταδίδεται περισσότερο αλλά με μειωμένη θνητότητα.

«Ο ιός κυκλοφορεί, ωστόσο βλέπουμε μια επιδημία χωρίς ασθενείς», δήλωσε γάλλος λοιμωξιολόγος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ