Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Φοιτητές προπηλάκισαν καθηγητές και προσωπικό και άσκησαν ακραία σωματική βία, ενώ διατύπωσαν ευθέως απειλές κατά της ζωής των

Ανέστειλε τις εξετάσεις το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του
Δημοσίευση: 11/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αναστολή της λειτουργίας και των εξετάσεων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος, μετά από τις κατ’ επανάληψη επιθέσεις σε καθηγητές και προσωπικό κατά την διάρκεια εξετάσεων.
 
Ολιγομελής ομάδα φοιτητών, αλλά και άγνωστα πρόσωπα, επιτέθηκαν λεκτικά, προπηλάκισαν καθηγητές και προσωπικό και άσκησαν ακραία σωματική βία, ενώ διατύπωσαν ευθέως απειλές κατά της ζωής καθηγητών και προσωπικού.

Η εν λόγω ομάδα, εισέβαλε στην αίθουσα των εξετάσεων χωρίς να επιδείξει την φοιτητική ταυτότητα που απαιτείται για την διαδικασία της εξέτασης και στη συνέχεια προχώρησε σε εισβολή με χρήση βίας σε γραφεία καθηγητών.

Τις ενέργειες αυτές, καταδίκασε άμεσα το Πρυτανικό Συμβούλιο, ενώ στο σώμα των καθηγητών, διατυπώνεται η πρόταση να ανασταλούν οριστικά οι εξετάσεις της περιόδου, δεδομένου ότι διακυβεύεται τόσο η αξιοπιστία των εξετάσεων όσο και η σωματική ακεραιότητα καθηγητών και προσωπικού.

Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και οι καθηγητές τονίζουν ότι τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα προσβάλλουν κατάφορα τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και αποτελούν κατ' εξοχήν αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Σχόλια (23)

 
teacher
11 Σεπ 2020 11:46

Με τις βίαιες ενέργειες αυτών των ανθρώπων, θίγεται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια φοιτητών και καθηγητών. και υποβαθμίζεται η ποιότητα των πανεπιστημιακών σπουδών. Γιατί αυτό συμβαίνει χρόνια και αυτές οι βιαιότητες απλά στηλιτεύονται λεκτικά; Γιατί δεν συλλαμβάνονται και δεν τιμωρούνται όλοι αυτοί που καταπατούν το δικαίωμα στη μόρφωση όλων μας; Οι διαρρήκτες που εισβάλλουν σε έναν ιδιωτικό χώρο και ασκούν βία τιμωρούνται νομίζω. Γιατί επιτρέπεται σε εκείνους που εισβάλλουν στο πανεπιστήμιο που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό να συνεχίζουν να το πράττουν ανενόχλητοι;

 
student
11 Σεπ 2020 14:14

Τι ανομια ειναι αυτή; Η αστυνομια μπηκε στο πανεπιστημιο να δει τι εγινε; Χωρος ασυλου για την ανομια...

 
Ελεύθεροι πολιορκημένοι
11 Σεπ 2020 14:20

Υπάρχει σε όλα τα ΑΕΙ μια τάση να δημοσιοποιούνται μόνο ορισμένα κακουργηματικού χαρακτήρα περιστατικά, για διάφορους λόγους δημόσιας εικόνας. Κατά πρώτον πρέπει να δίνεται η εντύπωση πως 'όλα βαίνουν καλώς' και ότι οι καταστάσεις ελέγχονται πλήρως. Κατά δεύτερον, η φοβία της ρετσινιάς να σε αποκαλέσουν 'φασίστα' και 'αυταρχικό' ζεί και βασιλεύει. Τρίτον, αν δημοσιοποιούνταν τα 'πταισματάκια' που συμβαίνουν καθημερινά (πέραν του καθεστώτος των κατειλημμένων 'στεκιών') όπως κλοπές, διαρρήξεις χώρων, παραβιάσεις θυρών, κόψιμο λουκέτων και άλλες δολιοφθορές (από τα ίδια πάντα και γνωστά σε όλους άτομα), θα δινόταν η εντύπωση ότι η κατάσταση δεν ελέγχεται και ότι 'αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο' όπως ακριβώς συνηθίζεται να λέμε 'αυτό δεν είναι κράτος'. Υπάρχει ένας καθημερινός άτυπος, αφανής και ασύμμετρος πόλεμος μέσα στα ΑΕΙ, τον οποίο πρέπει κάποτε οι πρυτάνεις να τον αναγνωρίσουν δημόσια, με την ελπίδα η σιωπηλή πλειοψηφία των φοιτητών επιτέλους θα αντιδράσει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να διαφυλάξει την ποιότητα των σπουδών, τα χρήματα των γονέων και το αντίκρυσμα του πτυχίου στην αγορά. Η αστυνομοκρατία ή οι ιδιωτικές εργολαβίες σεκιούριτι δεν άλλαξαν και δεν θα αλλάξουν την κατάσταση, γιατί αυτοί θεωρούνται ότι είναι οι κατεξοχήν 'εχθροί'.
Δυστυχώς, ο νόμος της φύσης (και της δημοκρατίας) είναι ότι όσο αφήνουμε το σκοινί χωρίς να καταγγέλλουμε και να αντιδρούμε, τόσο και θα το τραβάει η αντίπαλη πλευρά. Με άλλα λόγια, η αποσιώπηση οδηγεί στην απραξία και η απραξία έχει δυσάρεστες συνέπειες και για το status των ΑΕΙ, και για τον προϋπολογισμό τους.

 
Ομαλή λειτουργία ΑΕΙ
11 Σεπ 2020 16:55

Δε συμβαίνουν καθημερινά αυτά, στα δεκάδες τμήματα των ΑΕΙ ελάχιστα περιστατικά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

 
Προς teacher
11 Σεπ 2020 17:32

Αν υπήρχε τρόπος και θέληση να 'συλληφθούν' οι υπαίτιοι (χωρίς μετέπειτα δυσάρεστες συνέπειες για τους διδάσκοντες και τους υπαλλήλους) αυτό θα είχε ήδη γίνει εδώ και χρόνια. Όσο για την τιμωρία, παρόλο που οι κατ' εξακολούθηση δράστες είναι γνωστοί σε όλους, κανείς δεν τιμωρήθηκε ποτέ για αδίκημα εντός ΑΕΙ (και ευτυχώς). Τέλος, τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν στα ΑΕΙ ούτε δημοσιοποιούνται, ούτε 'στηλιτεύονται λεκτικά'. Το συγκεκριμένο συμβάν είναι τυχαίο και συνεπώς δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας.

 
Δον Κιχώτης
11 Σεπ 2020 17:46

Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι!
Όταν αυτά τα παιδιά κατέλαβαν έναν Νοέμβρη το Γυμνάσιό τους, δεν τους μίλησε κανείς.... Όταν κατέλαβαν άλλο Νοέμβρη το Λύκειό τους και έκαναν ζημιές, τις πλήρωσε ο Δήμος και δεν μίλησε κανείς...
Το ΕΜΠ κατέλαβαν κάποτε κάποιοι, το έκαψαν κι όταν αποχώρησαν δεν τους μίλησε κανείς...
Ας ανάψουν οι Καθηγητές και οι υπάλληλοι της Γραμματείας ένα κερί στον Άγιό τους που γλίτωσαν τα χειρότερα κι ας ελπίσουμε ότι η Αξιοπρέπεια όλων των Καθηγητών των ελληνικών ΑΕΙ, θα δώσει κάποτε την πρέπουσα απάντηση σ' αυτά τα φαινόμενα.

 
Μήπως...
11 Σεπ 2020 20:26

...έφτασε η ώρα για υπηρεσίες security μέσα στα πανεπιστήμια;

 
Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου
11 Σεπ 2020 20:38

Γιατί δεν αποφασίζεται επιτέλους, όπως σ' όλα τα πανεπιστήμια του Δυτικού κόσμου που τιμούν τον ρόλο τους, η ύπαρξη ιδιωτικής ασφάλειας;;

 
Observator
11 Σεπ 2020 21:42

Απροσδοκητη ειδηση.

 
Ιάσων
12 Σεπ 2020 00:03

Σωστή η απόφαση του τμήματος. Η ακύρωση των εξετάσεων είναι ένα καλό μέτρο πίεσης. Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα περιστατικά ακραίας και μη παραβατικότητας συνήθως γίνονται με την ανοχή ή την κάλυψη των φοιτητών, οι οποίοι θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν αν θέλουν ένα πανεπιστήμιο χώρο σπουδής ή έναν χώρο δήθεν ελευθερίας (=ασυδοσίας και παρανομίας).

 
Προς προς teacher
12 Σεπ 2020 09:06

Καθόλου τυχαίο ούτε μεμονωμένο το περιστατικό. Αν διάβαζες το άρθρο αναφέρει πως οι επιθέσεις κατά των καθηγητών έγιναν και μετά στα γραφεία τους και γενικά υπάρχει μεγάλη αναστάτωση σ' αυτή τη σχολή. Πολύ σωστή η απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία της σχολής για να πιεστεί και το "ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα" του Γαβρόγλου να ενεργοποιηθεί.
Φτάνει με τους τραμπούκους στα πανεπιστήμια.

 
Ασυλο
12 Σεπ 2020 10:04

Αφού το κύριο αφήγημα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανομίας ήταν η κατάργηση του ασύλου για ποιο λόγο συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα; Μα φυσικά η κατάργηση του ασύλου δεν ήταν λύση αλλα είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και το σχετικό αφήγημα της ανομίας ήταν απλά η προσπάθεια νομιμοποίησης και απόσπασης της συναίνεσης για τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Διαβαζω τώρα για ιδιωτικές εταιρείες Σεκιουριτι. Μα τόσο πολύ κάποιοι έχουν εθιστεί σε κατασταλτικές πρακτικές και βρίσκουν τις εύκολες λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση;; Δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοια εύκολη «λύση» ήταν και η κατάργηση του ασύλου; Γα να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα πρέπει να κινητοποιείται το υγιές κομμάτι των πανεπιστημίων. Τα πιο ψύχραιμα σχόλια το αναφέρουν ευτυχώς. ΥΓ Μα πόση έκθεση πια στις ίδιες του Νεοφιλελευθερισμού και πολλοί/πολλές αναζητάτε την ιδιωτική πρωτοβουλία; Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να προσλάβουν δικούς τους υπαλλήλους σεκιουριτι και να μην αναθέσουν τη φύλαξη σε εταιρείες;

 
ΔΕΠ
12 Σεπ 2020 10:42

Σε μια συγκεκριμένη από τις σχολές του ....που διδάσκω υπάρχουν διαχρονικά φαινόμενα τραμπουκισμού από μια μειοψηφία σπουδαστών. Κάποτε είχα τολμήσει να ζητήσω να αλλάξει θέση κατά τη διάρκεια εξέτασης ένας σπουδαστής που είχε γράψει όλο το θρανίο σκονάκι και με ένα τηλεφώνημα μου επιτέθηκαν τραμπούκοι και με προπηλάκισαν. Αρχικά θεώρησα ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό όπως γράφουν πολλοί στα σχόλια, αλλά όταν το συζήτησα με τους συναδέλφους μου ένας μου είπε κάτι που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου: "τόλμησες να αλλάξεις θέση φοιτητή στους [ταδε] ; Είσαι τρελός;". Κατά τα άλλα τα παιδιά αγωνίζονται ενάντια στο "καθηγητικό κατεστημένο".

 
Άσχετος
12 Σεπ 2020 11:13

Γιατί γίνονται αυτά αφού καταργήθηκε το άσυλο;

 
Φώντας φοιτητής
12 Σεπ 2020 12:19

Αυτά τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια πρέπει να τελειώσουν οριστικά και το πανεπιστήμια να λειτουργούν ως χώροι μελέτης -διδασκαλίας- ανταλλαγής ιδεών..όχι ανομίας. Ιδιωτική ασφάλεια 24ωρου βάσης, κάμερες εντός εισόδου και εκτός και είσοδος με κάρτα όπως στα πανεπιστήμια σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Οι βανδαλισμοί να πληρώνονται από τους ίδιους που τα προκαλούν και όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο.

 
Τυχαίο?
12 Σεπ 2020 12:53

Αυτά μοιάζουν να είναι τα αποτελέσματα του διαχρονικού χαϊδέματος των κυβερνήσεων σε μαθητές και φοιτητές. Μια τέτοια κατάσταση δεν ισχύει σε καμιά δυτική χώρα, όπου οι νέοι σκληραγωγούνται από μικρά παιδιά για να γίνουν υπεύθυνοι, ενεργοί και με αίσθηση του συλλογικού συμφέροντος πολίτες. Αυτά γινόταν στην αρχαία Ελλάδα και γινονται σήμερα στη Δύση. Στη σύγχρονη Ελλάδα το είδαμε αλλιώς. Το μεγαλύτερο τίμημα είναι η δημιουργία ιδιωτών, και όχι πολιτών, που αδιαφορούν για το συλλογικό καλό και διεκδικούν με κάθε μέσο μόνο το ιδιωτικό τους συμφέρον. Η πολιτική απέναντι στους νέους ενήλικους και ανήλικους πρέπει να αναθεωρηθεί και αυτό περιλαμβάνει και αναθεώρηση του ποινικού κώδικα

 
Φοιτητής
12 Σεπ 2020 13:50

Θα έπρεπε να μπορεί να γ'ινει άμεση διαγραφή των εν λόγω φοιτητών, χωρίς πολλά πολλά.

 
Ελεος!!!
13 Σεπ 2020 11:37

Ξεχάσατε (γιατί άραγε; ) να γράψετε αν υπήρχε κάποιος λόγος για την επίθεση των φοιτητών. Όχι ότι οποιοσδήποτε λόγος δικαιολογεί επιθέσεις αλλά καλά θα ήταν να ξέρουμε αν υπήρχε κάποια αιτία. Έτσι στα καλά καθούμενα έγινε το περιστατικό;

 
Υπερβολές
13 Σεπ 2020 12:05

Είναι υπερβολικό να ακούμε διαρκώς ότι τα ελληνικά ΑΕΙ είναι εστίες ανομίας. Αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά και συνήθως δεν αποτελούν οργανωμένη δράση.

Στο εξωτερικό εξάλλου είναι οι καθηγητές που απεργούν για τις συνθήκες λειτουργίας και την αντιμετώπιση από τα ιδρύματα (πχ. zero-hour contracts)

Οι σχολές στην Ελλάδα έχουν πολύ πιο σημαντικά και πιεστικά προβλήματα από τις όποιες "καταλήψεις" ή "διαμαρτυρίες".

 
@ελεος
13 Σεπ 2020 15:50

Λυπάμαι αλλά έλεος δεν υπαρχει. Αν μπουν στο σπίτι βάνδαλοι και διαρρήκτες δεν τους ρωτάς το λόγο.

 
Απορια
13 Σεπ 2020 17:36

Το καθεστώς έλεγε πως το άσυλο ήταν η αιτία για τέτοιου είδους φαινόμενα. Τώρα που δεν υπάρχει άσυλο γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί δεν μπαίνουν τα αγαπημένα ΜΑΤ του καθεστώτος να επιβάλλουν την τάξη;

 
Ert
13 Σεπ 2020 22:18

Εδώ και τώρα αν έχει τα κότσια το υπουργείο, άμεση διαγραφή αν κάποιος καταδικαστεί για πλημμελήματα εντός του πανεπιστημίου. Και αφήστε την κλάψα, κουραστήκαμε.

 
@Ert
14 Σεπ 2020 10:19

Υπάρχει πειθαρχικό και μπορεί να διαγράψει τους φοιτητές την άλλη μέρα. Αλλά δεν τολμάει να το κάνει, αφού φοβάται νέα κρούσματα βίας εις βάρος των μελών του.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ