Διευκρίνιση για τους Συντελεστές Βαρύτητας

12/09/2020

Άκουσε το άρθρο

Οι Συντελεστές Βαρύτητας για τον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων στα ΑΕΙ επανέρχονται και θα ισχύουν από τις Πανελλαδικές του 2021, δηλαδή θα εφαρμοστούν για τους μαθητές που θα φοιτήσουν το τρέχον σχολικό έτος στη Γ Λυκείου.

Κάνουμε αυτή τη διευκρίνιση επειδή αρκετοί ήταν εκείνοι που διαβάζοντας τη υπουργική απόφαση, η οποία ορίζει ότι θα εφαρμοστεί από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, θεώρησαν ότι θα αφορά τους μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στη Γ Λυκείου.

Η υπουργική απόφαση σωστά είναι διατυπωμένη και αναφέρεται ουσιαστικά σε όσους υποψηφίους εισαχθούν με τις Πανελλαδικές του 2021 στο ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σχόλια (41)

Θεωρία επιστήμης
|

Διαφορετικοί νόμοι διέπουν περιγράφουν την αλληλεπίδραση των βιολογικών μορίων. Σε πολύ υψηλό επίπεδο αφαίρεσης χάνεται το νόημα του κάθε αντικειμένου, με την ίδια λογική όλα μπορούν να αναχθούν στο μοντέλο "ταλαντωτής" σε υποατομικό επίπεδο. Αρκεί αυτό για τη σύγχρονη Βιολογία, που πρέπει να μελετήσει πώς δομούνται πολύπλοκες κυτταρικές δομές; Προφανώς όχι. Το ίδιο για κάθε κλάδο της επιστήμης.

Στο σχολείο δίνονται οι βασικές γνώσεις για τα θεμέλια πάνω στις οποίες θα χτιστούν οι πανεπιστημιακές σπουδές.

@ Υπολογιστικός Βιολόγος
23 Σεπ 2020 12:58

Πού ακριβώς τα έχετε διαβάσει αυτά; Σε ποιο βιβλίο Βιολογίας ή Πληροφορικής; Ένας βιολόγος δεν πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς είναι σακχαρο και ποιος ο ρόλος κάθε δομής (πχ. μιτοχόνδριο σε ευκαρυωτικό κύτταρο) και απλώς θα μιλάει γενικά και αόριστα για αλληλουχία πληροφορίας και παραγωγή ενέργεια;

Το μοντέλο που στην Βιολογία λέμε "αλληλουχία" είναι αυτό ακριβώς που στην Πληροφορική λένε string. Στο μοντέλο της "αλληλουχίας" σημασία έχει η σειρά των στοιχείων, το τι ακριβώς είναι αυτά τα στοιχεία είναι αδιάφορο. Γι' αυτό ακριβώς η έννοια της αλληλουχίας και του string είναι ταυτόσημες.

Υπολογιστικός Βιολόγος
|

Για την επιστήμη δεν υπάρχει "πραγματικότητα", υπάρχουν φαινόμενα τα οποία προσεγγίζονται μέσω μοντέλων. Το μοντέλο που στην Βιολογία λέμε "αλληλουχία" είναι αυτό ακριβώς που στην Πληροφορική λένε string. Στο μοντέλο της "αλληλουχίας" σημασία έχει η σειρά των στοιχείων, το τι ακριβώς είναι αυτά τα στοιχεία είναι αδιάφορο. Γι' αυτό ακριβώς η έννοια της αλληλουχίας και του string είναι ταυτόσημες.

Μάθε μπαλίτσα
|

Όταν λες σε κάποιον "BLAST" και στο επαναλαμβάνει με την παρένθεση "(basic local alignment search tool)" (μετά το google search), είσαι βέβαιος ότι πρώτη φορά το άκουσε.

Πληροφορική Γυμνασίου
|

Τα παιδιά της Α' Γυμνασίου του 2020-21 θα διδαχθούν πληροφορική από ένα βιβλίο που γράφτηκε το 2006.

Βιολογία
|

Η Πληροφορική και η Χημεία έχουν τη θέση τους μαζί με τα Μαθηματικά και τη Φυσική και τη Βιολογία, και όλα τα άλλα μαθήματα. Ελάχιστοι υποστηρίζουν ότι μόνο ένα μάθημα είναι απαραίτητο για την επιστήμη.

Πέρα από τη Βιοπληροφορική, υπάρχει και η Βιολογία που αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της επιστήμης εδώ και δύο αιώνες. To BLAST (basic local alignment search tool) ως εργαλείο αναπτύχθηκε βάσει αποδεδειγμένων θεωριών που προϋπήρχαν: Είναι σαν να ισχυριζόμαστε ότι ο νόμος της βαρύτητας αλλάζει επειδή εφευρέθηκαν οι πύραυλοι.

@ Underground
22 Σεπ 2020 10:55

Και τι εξετάζει το BLAST; Αμινοξέα - τι είναι τα αμινοξέα; τι είναι οι πρωτεϊνες; Πώς θα τα μάθουν αυτά οι μαθητές Λυκείου χωρίς μάθημα Βιολογίας;

Ολόκληρος κλάδος της Βιοπληροφορικής βασίζεται στο γεγονός ότι το βασικό μοντέλο του DNA (primary structure) είναι string! Δεν ακούτε τίποτα εσείς; Η μηχανή BLAST είναι "η Google της Βιολογίας" (στο NCBI - National Center for Biotechnology Information).

Γενική παιδεία
|

Η αναφορά σε ένα άρθρο του 2014 με μόλις 15 αναφορές (citations) δεν είναι ικανοποιητικό επιχείρημα. Ο τρόπος που μαθαίνουν οι μαθητές δεν είναι ίδιος με τον τρόπο που διεξάγεται έρευνα, γι'αυτό ακριβώς στο σχολείο σε όλες τις χώρες έχει επικρατήσει η γενική παιδεία έναντι της εξειδίκευσης.

@ Machine Learning

Ούτε αριθμητική ανάλυση μαθαίνουν οι μαθητές στο Λύκειο. Αυτή είναι ύλη πανεπιστημίου.

Πληροφορική
|

τόσο ηλεκτρονικό μελάνι για να υπερασπιστούμε το ότι η χημεία και όχι η Πληροφορική είναι το βασικό γνωστικό αντικείμενο των σχετικών και συναφών τμημάτων και μάθημα της θετικής κατεύθυνσης.

Underground
|

Ολόκληρος κλάδος της Βιοπληροφορικής βασίζεται στο γεγονός ότι το βασικό μοντέλο του DNA (primary structure) είναι string! Δεν ακούτε τίποτα εσείς; Η μηχανή BLAST είναι "η Google της Βιολογίας" (στο NCBI - National Center for Biotechnology Information).

Πανεπιστήμιο Berkeley
|

Και εκεί έχουν ενιαίο τμήμα (Electrical Engineering and Computer Sciences - EECS), δε διαχωρίζουν τους τομείς της Πληροφορικής σε "πολυτεχνικά" και μη πεδία.

O Χρ. Παπαδημητρίου (καθηγητής στο συγκεκριμένο ίδρυμα) έχει PhD σε Electrical Engineering/Computer Science από το πανεπιστήμιο του Princeton.

Το Όνομα του Ρόδου
|

Έχει χαρακτηριστεί...από ποιον; Όνομα έχει;

@Νέα βιβλία και ύλη Πληροφορικής
Το μάθημα ΑΕΠΠ-Πληροφορική έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο...

Machine Learning
|

Πληροφορική μοντελοποίηση είναι η "επιστημονική μοντελοποίηση", η οποία διακρίνεται από την μαθηματική από την αμεσότητα του αποτελέσματος. Κανείς μαθηματικός δεν έχει καταφέρει να βρει αναλυτική λύση για τις εξισώσεις Navier-Stokes. Η πληροφορική (αριθμητική ανάλυση) βρίσκει πρακτικά αρκούντως ικανοποιητικές προσεγγιστικές λύσεις. Ένα σύστημα εξισώσεων δεν είναι "επιστημονικό" μοντέλο, γιατί είναι πρακτικά άχρηστο για τον επιστήμονα που κάνει πειράματα και θέλει άμεσα αποτελέσματα. Επιστημονικό μοντέλο είναι το πρόγραμμα (λογισμικό) που δίνει άμεσα αποτελέσματα (Konrad Hinsen, 2014 - Computational science: shifting the focus from tools to models)

@Νέα βιβλία και ύλη Πληροφορικής
Με τον ίδιο τρόπο, στην επιστήμη αναφερόμαστε σε "μαθηματική μοντελοποίηση", όχι σε "πληροφορική μοντελοποίηση".

Βιολογία Λυκείου Γενετική
|

Η αντιγραφή γίνεται με τον εξής τρόπο, απέναντι από κάθε νουκλεοτίδιο και των δύο μητρικών κλώνων τοποθετείται ένα άλλο νουκλεοτίδιο, σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας των βάσεων. Δηλαδή απέναντι από τα νουκλεοτίδιο που περιέχουν τις αζωτούχες βάσεις αδενίνη, θυμίνη, γουανίνη, κυτοσίνη τοποθετούνται νουκλεοτίδιο που φέρουν, αντίστοιχα, τις βάσεις θυμίνη, αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη και συνδέονται μεταξύ τους με ομοιοπολικό δεσμό.

Με τα πειράματα που έγιναν το 1961 από το Μ. Νίρεμπεργκ και ολοκληρώθηκαν το 1965 από τους Σ. Οχόα και Γκ. Κοράνα προσδιορίστηκε το αμινοξύ που κωδικοποιείται από κάθε τριάδα νουκλεοτιδίων, η οποία ονομάζεται κωδικόνιο.

Έτσι συντάχθηκε ο γενετικός κώδικας, το λεξικό δηλαδή με βάση το οποίο μεταφράζεται η γενετική πληροφορία. Η κατεύθυνση με την οποία η γενετική πληροφορία, που είναι καταγραμμένη στο μόριο του DNA, «ρέει» προς τις πρωτεΐνες αποτελεί το κεντρικό δόγμα της Βιολογίας.

Νουκλεϊκό οξύ
|

Το DNA, η ανακάλυψη και η μοντελοποίησή του, έγινε τον 19ο-20ο αιώνα από χημικούς, φυσικούς, βιολόγους και βιοχημικούς και ιατρούς. Καμία σχέση με κωδικοποίηση και ψηφιακή μετάδοση πληροφορίας - ένας απόφοιτος Πληροφορικής δεν γνωρίζει τι είναι τα αμινοξέα και τι είναι φωσφορική ομάδα, αυτή είναι ύλη Βιολογίας και Χημείας.

Ο υποψήφιος για σχολές Πληροφορικής δεν εξετάζεται σε κβαντομηχανική ή φυσική στερεάς κατάστασης αλλά σε κατανόηση βασικών έννοιες όπως ροπή και στροφορμή, κυματισμός και ταλάντωση, ηλεκτρομαγνητικό πεδίο κοκ.

Η Πληροφορική έχει τη θέση της μαζί με τις υπόλοιπες επιστήμες, δεν υπάρχει διάκριση σπουδαιότητας. Για παράδειγμα, ένας Χημικός Μηχανικός πρέπει να γνωρίζει Χημεία και Πληροφορική, εκτός από τα βασικά μαθηματικά.

Μαθηματικά και Επιστήμη Υπολογιστών
|

Οι πτυχιούχοι Πληροφορικής δε διαφέρουν από τους πτυχιούχους Πολυτεχνείου που έχουν ειδικευτεί σε αντίστοιχες ροές ή κατευθύνσεις σπουδών. Δεν είναι αναγκαίο να είσαι άριστος στα μαθηματικά για να σπουδάσεις ΗΜΜΥ ή Μηχανολόγος, απλώς πρέπει να υπάρχει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων Μαθηματικών και Φυσικής και εξέταση στα σχετικά 5-8 μαθήματα υποδομής.

Στις Σχολές ΗΜΜΥ (ECE διεθνώς) υπάρχουν κατευθύνσεις Πληροφορικής (Λογισμικό, Δίκτυα, Ηλεκτρονική, Τηλεπικοινωνίες, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών) και πλέον περισσότεροι από τους μισούς αποφοίτους επιλέγουν να ειδικευτούν σε αυτές. Η ίδια στροφή παρατηρείται και σε σχολές Μηχανολόγων ή Χημικών Μηχανικών. Το ίδιο και στις σχολές Πληροφορικής: Δεν υπάρχει διαχωρισμός στις προπτυχιακές σπουδές αφού και εκεί έχουν τομείς Τηλεπικοινωνιών, Σημάτων, Ηλεκτρονικής, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Συστημάτων Αποφάσεων.

Ο Δημ.Παπαδημητρίου αποφοίτησε από τμήμα ΗΜΜΥ, το ίδιο και ο Κων. Δασκαλάκης και σίγουρα δεν είναι υπερ της υποβάθμισης των Μαθηματικών στο Λύκειο.

@ Ηλεκτρολόγος Μηχανικος
20 Σεπ 2020 22:57

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο κάποιος μπορεί να επιλέξει, αλλά όχι σε προπτυχιακό επίπεδο. Ο κορμός των μαθημάτων είναι υποχρεωτικός για όλες τις σχολές επιστημών (πχ. Διαφορικές Εξισώσεις, Γραμμική Άλγεβρα, Ηλεκτρομαγνητισμός).

Τα μαθηματικα στο πολυτεχνείο π.χ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικων ειναι πολυ πιο απαιτητικα απο αυτα που ΙΣΩΣ χρειαστει ενας φοιτητης Πληροφορικής.
Ο ηλ. μηχ. δεν θα επιβιωσει αν δεν ειναι αριστος στα μαθηματικα
Δεν ισχύει το ιδιο στην πληροφορικη οπου καποιος καλειται να ασχοληθει με τεχνολογιες λογισμικου (γλωσσες, δικτυα, λειτουργικα συστηματα κλπ)

Νέα βιβλία και ύλη Πληροφορικής
|

Το μάθημα ΑΕΠΠ-Πληροφορική έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο και γι'αυτό η ύλη του θα αναμορφωθεί τα επόμενα χρόνια. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει προταθεί να μη διδάσκονται οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Κινηματική, Ηλεκτρομαγνητισμό ή Γεωμετρία.

Το μοντέλο του DNA είναι ένα οργανικό μόριο, που συνδυάζει αζωτούχες βάσεις συνδεδεμένες με δεσμό υδρογόνου. Δεν έχει σχέση με τη συμβολοσειρά (string) της Πληροφορικής αλλά με την επιστήμη της Βιολογίας.

Δεν μπορεί ένας φοιτητής να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις πανεπιστημιακών μαθημάτων μόνο με εντολές επιλογής και επανάληψης σε ψευδογλώσσα - στα υπόλοιπα βασικά μαθήματα Λυκείου (Ιστορία, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική κ.α.) οι μαθητές εξετάζονται σε θεωρία και ασκήσεις.

@ Βιοπληροφορική
21 Σεπ 2020 11:35

Με τον ίδιο τρόπο, στην επιστήμη αναφερόμαστε σε "μαθηματική μοντελοποίηση", όχι σε "πληροφορική μοντελοποίηση". Προφανώς για την εισαγωγή σε τμήματα Βιολογίας ή Γεωλογίας είναι απαραίτητη η εξέταση σε Μαθηματικά.

Η πληροφορική πρέπει να είναι το κριτήριο εισαγωγής με τον υψηλότερο συντελεστή τόσο στο πεδίο των θετικών σπουδών όσο και των σπουδών υγείας και ζωής. Το βασικό μοντέλο του DNA (primary structure) είναι ένας "τύπος χαρακτήρων" (διεθνώς "string") της γλώσσας προγραμματισμού του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος της πληροφορικής. Είναι περιζήτητο το μεταπτυχιακό της βιοπληροφορικής, όχι των βιομαθηματικών!

ναπολεων καθηγητης πληροφορικης
|

και πρωην αυτοκρατωρ αλλα καμια σημασια.συμφωνω πληρως με τιαε αποψεις του βιοπληροφορικη.

Βιοπληροφορική
|

Η πληροφορική πρέπει να είναι το κριτήριο εισαγωγής με τον υψηλότερο συντελεστή τόσο στο πεδίο των θετικών σπουδών όσο και των σπουδών υγείας και ζωής. Το βασικό μοντέλο του DNA (primary structure) είναι ένας "τύπος χαρακτήρων" (διεθνώς "string") της γλώσσας προγραμματισμού του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος της πληροφορικής. Είναι περιζήτητο το μεταπτυχιακό της βιοπληροφορικής, όχι των βιομαθηματικών! Η επιστήμη της φυσικής είναι συνώνυμο της επιστημονικής μοντελοποίησης. Δεν νοείται να εισάγεται φοιτητής στο Φυσικό χωρίς να έχει προετοιμαστεί και εξεταστεί στην πληροφορική. Αυτή είναι η επιστημονική αλήθεια και ως συνήθως αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει. Στις Η.Π.Α η πληροφορική διδάσκεται από το Δημοτικό ως πλήρως διακεκριμένο μάθημα, δίνει credits αποφοίτησης από την δευτεροβάθμια αντί της άλγεβρας και είναι κριτήριο εισαγωγής για ολοένα περισσότερα πανεπιστήμια. Όπως έχει πει και ο πολυβραβευμένος Έλληνας επιστήμονας - καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia - Χρήστος Παπαδημητρίου "η πληροφορική είναι τα νέα μαθηματικά". Η κλασική προσπάθεια να μην αρνηθεί κανείς τα παραπάνω, αλλά να προσπαθήσει να πλήξει το μάθημα του Λυκείου ως δήθεν ακατάλληλο προσπίπτει τουλάχιστον πάνω στα κεκλιμένα επίπεδα των κατερχόμενων κυτίων. Η πληροφορική των πανελλαδικών είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στον προγραμματισμό στα πλαίσια ενός προκαταρκτικού μαθήματος επιπέδου Λυκείου. Στο αντίστοιχο λυκειακό μάθημα της βιολογίας δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τις μελέτες "in silico" (είναι ακόμα στο "in vivo" και στο "in vitro"). Στα μαθηματικά διδάσκουν την αρχαιολογία της γεωμετρίας (a bas Euclid).

@ Βιοπληροφορική
|

Σε ποιο ερευνητικό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ θα γίνουν δεκτοί σε διδακτορικό πρόγραμμα πτυχιούχοι Πληροφορικής που δε γνωρίζουν Άλγεβρα; Άλλο προγραμματισμός σαν επάγγελμα, άλλο πανεπιστημιακές σπουδές στην Πληροφορική.

Δηλώσεις σχολών
|

Το λογικό είναι οι υποψήφιοι που δηλώνουν σχολές Μηχανικών ή Επιστημών να μπορούν να δηλώσουν και σχολές Πληροφορικής, ακόμα κι αν είναι τετραετούς φοίτησης. Δεν υπάρχει αδικία, τα Μαθηματικά είναι απαραίτητα για τις σπουδές σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Μαθηματικά και Επιστήμη Υπολογιστών και Μηχανική
|

Στο Delft έχουν ενιαία σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών (Faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science - EEMCS), προφανώς επειδή είναι τόσο "μπροστά" ώστε έχουν αντικαταστήσει τη διδασκαλία Μαθηματικών και Φυσικής με προγραμματισμό...

Θεωρία και εφαρμογή
|

Στο μάθημα της Φυσικής οι μαθητές διδάσκονται τη θεωρία για τον Ηλεκτρομαγνητισμό, τις Ταλαντώσεις-Κύματα, τις Κρούσεις, τα Ρευστά, την Κινηματική-Μηχανική στερεού σώματος.

Στο ΑΕΠΠ ποια θεωρία διδάσκονται; Της εύρεση μέσου όρου, της ταξινόμησης και της αναζήτησης πινάκων δύο διαστάσεων;

Έχουν επισημανθεί επανειλλημένως από τους καθηγητές πληροφορικής της β'θμιας τα προβλήματα στην ύλη της Πληροφορικής.

Πανεπιστήμια στο εξωτερικό
|

Για σχολές Πληροφορικής θα εξετάζονται σε Μαθηματικά, Φυσική, Πληροφορική και άλλα 1-2 μαθήματα, ώστε να υπάρχει ισορροπία γενικής παιδείας και ειδικών γνώσεων.

Σε κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό δεν εισάγονται φοιτητές χωρίς εξέταση σε Μαθηματικά ή/και Φυσική, ανάλογα με το πρόγραμμα. Είναι παραλογισμός να διαχωρίζεται η Πληροφορική από τις άλλες επιστήμες (Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Γεωλογία, Φυσική, Γεωπονία κ.α.) και τις σπουδές μηχανικών (Μηχανολόγοι, Πολιτικοί, Χημικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί).

Ηλεκτρολόγος Μηχανικος
|

@Προτιμήσεις επιτυχόντων

Τα μαθηματικα στο πολυτεχνείο π.χ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικων ειναι πολυ πιο απαιτητικα απο αυτα που ΙΣΩΣ χρειαστει ενας φοιτητης Πληροφορικής.
Ο ηλ. μηχ. δεν θα επιβιωσει αν δεν ειναι αριστος στα μαθηματικα
Δεν ισχύει το ιδιο στην πληροφορικη οπου καποιος καλειται να ασχοληθει με τεχνολογιες λογισμικου (γλωσσες, δικτυα, λειτουργικα συστηματα κλπ)

Επομενως θα πρεπει να δωθει αξια στο πεδιο αυτο αποδιδοντας μεγαλυτερο συντελεστη στα αντίστοιχα μαθηματα

Φυσικα και χρειάζονται τα μαθηματικα και δεν επιτρέπεται καποιος να περνάει με 8-9
Ωστοσο εαν για ΟΛΑ θετουμε ως βαση τα μαθηματικα...τοτε ας καταργησουμε το διαχωρισμο

Βιοπληροφορική
|

Να εξετάζονται για τα τμήματα πληροφορικής σε μαθηματικά και φυσική και όχι σε πληροφορική, ε; Γι' αυτό πάμε μπροστά. Στις Η.Π.Α οι μαθητές μπορούν να επιλέγουν πληροφορική αντί για άλγεβρα στην δευτεροβάθμια.

@Προτιμήσεις επιτυχόντων

Προτιμήσεις επιτυχόντων
|

Η Πληροφορική ΑΠΘ ήταν πρώτη επιλογή για 99 από τους συνολικά 107 επιτυχόντες το 2020 (ποσοστό 93%). Άρα προφανώς πέρασαν υποψήφιοι που επιθυμούν να σπουδάσουν Πληροφορική στο συγκεκριμένο τμήμα και δεν το βλέπουν σαν εναλλακτική άλλων σχολών.

Στην Πληροφορική ΕΚΠΑ, ως πρώτη και δεύτερη επιλογή για 109 και 31 από τους επιτυχόντες, αντίστοιχα, σε σύνολο 158 θέσεων (ποσοστό 88%).

@ Ανήσυχος γονιός

Δεν υπάρχει καμία αδικία, κανονικά οι σχολές Πληροφορικής πρέπει να είναι ενταγμένες στο πεδίο με τις Θετικές και Τεχνολογικές Σχολές και οι υποψήφιοι να εξετάζονται σε Μαθηματικά και Φυσική, όχι σε Οικονομία.

Κυτία
|

Σοβαρό επιστημονικό μάθημα φυσικής στα ελληνικά σχολεία είναι η νευτώνεια μηχανική του 1700 (κάθοδος κυτίων επί κεκλιμένων επιπέδων).

@ Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕ

Βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ
|

Οι βάσεις εισαγωγής δεν είναι το μόνο κριτήριο αξιολόγησης των τμημάτων, άλλωστε υπάρχουν τμήματα με βάση εισαγωγής πολύ πάνω από 10 που πρέπει να συνενωθούν με άλλα. Γενικά, πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία περίπου 10 πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, τα 5 σε περιφερειακές πόλεις χωρίς όμως άναρχη διασπορά τμημάτων που δεν επιτρέπει σωστή οργάνωση των σπουδών και της έρευνας.

Προφανώς τμήματα με βάση κάτω από 8-9 (ακόμα και με "δύσκολα" θέματα εξετάσεων) δεν είναι ελκυστικά και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν μόνο για να αποκτήσουν τη δυνατότητα αίτησης μετεγγραφής και τη φοιτητική ιδιότητα οι απόφοιτοι Λυκείου.

@ εκπαιδευτικός και γονιός
19 Σεπ 2020 23:40

Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
|

Τα Μαθηματικά και η Φυσική αποτελούν μαθήματα υποδομής για όλες τις επιστημονικές σχολές και γι'αυτό εξετάζονται ως μαθήματα βαρύτητας στο Λύκειο. Δεν υπάρχει ακόμα σοβαρό επιστημονικό μάθημα Πληροφορικής στα ελληνικά σχολεία. Πρέπει να βελτιωθεί το βιβλίο, η θεωρία και οι ασκήσεις και να αλλάξει ριζικά η ύλη.

Βιοπληροφορική
|

Δεν είναι δυνατόν ένα δευτερεύον μάθημα όπως τα Μαθηματικά να έχει μεγαλύτερο συντελεστή για τα Τμήματα Πληροφορικής από το ίδιο το μάθημα της Πληροφορικής.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ