Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Β. Διγαλάκης: Δύο χιλιάδες υποτροφίες μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια

"Ο Κ. Γαβρόγλου φταίει για την εκτίναξη του αριθμού των τμημάτων που δέχθηκαν εισακτέους με κάτω από τη βάση"
Δημοσίευση: 14/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέρριψε ευθύνες ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης για την κατακόρυφη αύξηση των τμημάτων που οι υποψήφιοι εισήχθησαν με βαθμό κάτω από τη βάση, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής   Μιχάλη  Κατρίνη, σχετικά με τη  στελέχωση του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο. .

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,είπε ο υφυπουργός Παιδείας, με προχειρότητα, ανευθυνότητα, χωρίς σχεδιασμό, με μικροπολιτική, διαμόρφωσε τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα αυτοί που ζημιώνονται να είναι φοιτητές, οι οικογένειές τους και η χώρα.

Είναι αποτελέσματα, σημείωσε ο Β. Διγαλάκης,  που φάνηκαν πέρυσι και φέτος στις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου πέρυσι και φέτος εκτινάχθηκαν και έφτασαν το 40%. Το 40% των τμημάτων στα πανεπιστήμια της χώρας δέχτηκαν εισακτέους με κάτω από τη βάση.

Ο υφυπουργός παιδείας ανακοίνωσε την ενίσχυση των  εργαστηρίων και τις κλινικών  ασκήσεων , μέσω δράσης που προκηρύσσεται στο πρόγραμμα ανθρωπίνου δυναμικού «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», με  δύο χιλιάδες υποτροφίες μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια, προκειμένου να ενισχύσουν τη διεξαγωγή αυτού του διδακτικού έργου.
 Για το  Τμήμα Μουσειολογίας, ο υφυπουργός Παιδείας απαντώντας στον Βουλευτή Μιχάλη  Κατρίνη, είπε τα εξής:

Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2019 με τον ν. 4610 του κ. Γαβρόγλου. Να θυμίσω ότι το ΚΙΝΑΛ δεν είχε ψηφίσει τον νόμο, είχε αποχωρήσει και βεβαίως, ούτε εσείς ούτε εγώ ήμασταν τότε Βουλευτές, αλλά η ρητορική ερώτηση είναι αν συμφωνούσατε με την αποχώρηση της παράταξής σας τότε κατά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Θεωρείτε ότι πράξατε σωστά τότε; Πώς ιδρύθηκε το Τμήμα Μουσειολογίας; Ιδρύθηκε ως μερικώς διάδοχος του Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Άσχετα αντικείμενα!

Ήταν μερικώς διάδοχος. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι μέρος του διδακτικού προσωπικού του πρώην ΤΕΙ πήγε σε αυτό το Τμήμα, όπως και μέρος των φοιτητών του πρώην ΤΕΙ που ήθελαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους πήγε σε αυτό το Τμήμα. Μπορούσε να πάει και σε άλλα. Οπότε μπαίνουν τα ερωτήματα πώς φοιτητές ενός τμήματος με άλλο, άσχετο αντικείμενο θα ολοκληρώσουν τις σπουδές σε ένα Τμήμα Μουσειολογίας.

Εχει δύο μέλη ΔΕΠ. Η βάση του το 2020 διαμορφώθηκε στα επτά χιλιάδες εικοσιπέντε μόρια, ενώ το 2019 ήταν περίπου στα οκτώμισι χιλιάδες μόρια. Από τους εκατόν ενενήντα δύο εισακτέους με το νέο σύστημα στο Τμήμα αυτό, ήταν πρώτη επιλογή για δέκα από αυτούς, ενώ για εκατόν πενήντα πέντε από αυτούς δεν ήταν καν στις πρώτες πέντε επιλογές.

Έχει δύο μόνιμα μέλη ΔΕΠ και έχει τρεις διοικητικούς υπαλλήλους ταυτόχρονα που τοποθετήθηκαν στη γραμματεία του Τμήματος από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Από τις πεντακόσιες θέσεις ΔΕΠ που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια στα πανεπιστήμια, τριάντα οκτώ δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών και γνωρίζετε ότι λόγω του αυτοδιοίκητου είναι αρμοδιότητα του ίδιου του Πανεπιστημίου και της συγκλήτου του με ποιον τρόπο θα κατανείμει τις θέσεις αυτές στα πανεπιστήμια.

Με πρόσφατη απόφασή μας, δώσαμε διακόσιες συν διακόσιες θέσεις ΔΕΠ, δηλαδή οι διακόσιες κατανεμήθηκαν ήδη και οι διακόσιες κατανέμονται τον επόμενο μήνα, και ο τρόπος με τον οποίο κατανεμήθηκαν οι θέσεις αυτές στα πανεπιστήμια ήταν γνωστός και συμπεφωνημένος με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Είπαμε δηλαδή ότι αυτές οι τετρακόσιες συνολικά θέσεις θα πάνε αναλογικά με τις αποχωρήσεις μελών ΔΕΠ τον προηγούμενο χρόνο.

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών είχαν είκοσι δύο συνταξιοδοτήσεις, δύο εκκενωθείσες θέσεις λόγω θανάτου και τέσσερις θέσεις που αποχώρησαν. Άρα έναντι αυτών των θέσεων, αναλογικά με τις θέσεις που δίνονται, πήρε δώδεκα και θα πάρει και άλλες τόσες με τις επόμενες διακόσιες θέσεις που δίνονται τον επόμενο μήνα.

Σχόλια (15)

 
Αντώνης
18 Σεπ 2020 23:04

Ε ναι ντε! Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι. Σωστααααα. Μωρέ πλησιάζει και η δική σας ώρα, έφτασε ήδη!

 
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
18 Σεπ 2020 20:56

Ήδη τμήματα έχουν αποφασίσει για το χειμερινό εξάμηνο να ακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς όμως συμπληρωματικά σεμινάρια ή φροντιστήρια με φυσική παρουσία. Αυτό μοιραία υποβαθμίζει την ποιότητα των προπτυχιακών σπουδών, ειδικά για τους νέους φοιτητές.

 
Μετακινήσεις μελών ΔΕΠ
17 Σεπ 2020 11:24

Πρώτα το υπουργείο πρέπει να καθορίσει πόσα ΑΕΙ χρειάζονται να λειτουργούν και σε ποιες πόλεις (10-12 πόλεις εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης).

Μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα, η μείωση του αριθμού εισακτέων δε θα βελτιώσει προβληματικές σχολές τις οποίες διαχρονικά εγκαταλείπουν τα μέλη του προσωπικού - υπάρχουν τμήματα που έχουν λιγότερα από 20 ή 30 μόνιμα μέλη ΔΕΠ ακριβώς λόγω των μετακινήσεων προς κεντρικά πανεπιστήμια.

@ Ιωάννης Κ.
16 Σεπ 2020 15:50

Ένα υπουργείο από κομμένο από τη σκληρή πραγματικότητα που το ίδιο δημιούργησε διαχρονικά. Αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθει δραστικά ο αριθμός των εισακτέων παντού. Δεν είναι δυνατόν ένα τμήμα να ζητά, με βάση το προσωπικό που διαθέτει, π. χ. 100 εισακτεους και το Υπουργείο να του επιβάλει να πάρει 300. Επιτέλους να εφαρμοστεί το αυτοδιοικητο.

 
Ιωάννης Κ.
16 Σεπ 2020 15:50

Ένα υπουργείο από κομμένο από τη σκληρή πραγματικότητα που το ίδιο δημιούργησε διαχρονικά. Αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθει δραστικά ο αριθμός των εισακτέων παντού. Δεν είναι δυνατόν ένα τμήμα να ζητά, με βάση το προσωπικό που διαθέτει, π. χ. 100 εισακτεους και το Υπουργείο να του επιβάλει να πάρει 300. Επιτέλους να εφαρμοστεί το αυτοδιοικητο.

 
Σωτήρης
16 Σεπ 2020 01:14

Δε μπορεί να υπάρχουν και να πληρώνονται τόσα μέλη ΔΕΠ τόσων πανεπιστημιακών τμημάτων πια. Κάθε χωριό ή πόλη έχει αρκετά τμήματα ΑΕΙ και μη ξεχνάτε ότι δε λειτούργησαν και κάποια που ήταν σχεδόν υπό ίδρυση λες και είχαμε λίγα να συντηρήσουμε ή ήταν τόσο ποιοτικές οι σπουδές που θα είχαμε απώλεια. Το να έχουμε εισακτέους με 3 ή λευκή σελίδα δε μας προβληματίζει; Αυτό θέλαμε; Αυτή την κατάντια;

 
Praetor
16 Σεπ 2020 00:43

@Αρθουρος
οταν λεμε τα μελη δεπ ενος τμηματος εννοουμε αυτα που εχουν τη θεση τους στο τμημα και οχι αυτα που κανουν μαθημα. το παν. πατρων ορθα θελει ολα τα τμηματα στην πάτρα.

 
nikolaos
15 Σεπ 2020 23:07

η ηγεσία του υπ. παιδείας είναι οικ.κ τίποτα. Κατηγορούν αλλά δεν προτείνουν κάτι. Οπότε δεν έχουν κανένα πολιτικό κόστος .

 
@@giannis
15 Σεπ 2020 22:02

Άρα φίλε μου μας λες ότι ο Διγαλακης θέλει να κλείσουν τα τμήματα των πρώην ΑΤΕΙ μπας και ανέβουν οι βάσεις στο τμήμα Μηχανικών ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης που υπηρετεί? Ωραία λογική.

 
@Giannis
15 Σεπ 2020 08:55

Μα αγαπητέ το πρόβλημα του Διγαλάκη και πολλών άλλων είναι αυτό ακριβώς. Το ότι έγινε "ανωτατοποίηση των ΤΕΙ" με πλήθος αυτών στην ενδοχώρα άρα και πιο προσβάσιμα με μικρό κόστος φοίτησης, έριξαν την βάση στα "παλιά ΑΕΙ" πχ Κρήτης που περιγράφεις. Η αριθμός των υποψηφίων φοιτητών είναι συγκεκριμένος οπότε η πτώση των βάσεων για πολλά τμήματα ήταν φυσικό επακόλουθο.

 
όχι ΔΕΠ αλλά φοιτητές
14 Σεπ 2020 20:59

δεν πανηγυρίζεις όταν βάλεις φοιτητές να διδάξουν επειδή δεν έχεις χρήματα για διδακτικό προσωπικό.
Αν θέλεις να δώσεις υποτροφίες, τις δίνεις για να σπουδάσουν και όχι για να δουλέψουν γαλέρα!!

 
Αρθούρος
14 Σεπ 2020 20:39

Τα έχουμε πεί γιά τον κο Διγαλάκη από πέρυσι.Όταν χάνεις την επαφή σου με την κοινωνία,τα επιχειρήματα λιγοστεύουν.Τα ίδια έγιναν και με το ΣΥΡΙΖΑ που πιάστηκαν στα βρόχια των ιδεοληψιών τους.
Η πραγματικότητα γιά το τμήμα Μουσειολογίας είναι πιό παράξενη απ' ό,τι την περιγράφει ο καθηγητής κύριος Διγαλάκης. Στην πραγματικότητα, απασχολούνται 7 μέλη ΔΕΠ από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών,όχι με άσχετο αντικείμενο, αλλά με απόλυτα σχετικό.Σ'αυτό το θέμα το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου είναι προνομιούχο σε σχέση με άλλα τμήματα που πραγματικά έχουν 1 ή 2 μέλη ΔΕΠ.
Εδώ όμως είναι το πιό σοβαρό πρόβλημα.Ότι το τμήμα είναι στον Πύργο και οι επιπλέον καθηγητές που βοηθούν είναι σε τμήματα της Πάτρας και του Αγρινίου.Κι αυτοί θέλουν να μην πηγαίνουν στον Πύργο όπως εμείς οι κατώτεροι δάσκαλοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Η ίδια τακτική ακολουθείται και με τα τμήματα του Αγρινίου.Δηλαδή,παρατηρείται πάλι και με την άσπονδη συμμαχία του νέου πρυτανικού σχήματος η απαξίωση όλων των τμημάτων που λειτουργούν εκτός Πατρών,γιά να μεταφερθούν αυτά στην Πάτρα.
Στη συνέχεια,έχουμε ξαναπεί ότι υπήρχαν απαξιωμένα τμήματα ακόμα από τη δεκαετία του 1980-90,όπως το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ,το οποίο διαδέχτηκαν και τα τμήματα Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ κι άλλα πολλά ακόμα τμήματα πριν ακόμα έρθει η νέα γενιά των πανεπιστημιοποιήσεων των τμημάτων των ΤΕΙ.Η αιτία ήταν ότι ο αρχικός αριθμός των εισαγόμενων φοιτητών της δεκαετίας του 1980-90,δεν προσαρμόστηκε ποτέ στα δεδομένα της παρούσας δεκαετίας,όπου υπάρχουν λιγότεροι υποψήφιοι εξαιτίας των περιορισμένων γεννήσεων.

 
Giannis
14 Σεπ 2020 17:17

Επειδη ο Διγαλακης αρέσκεται πολυ να κουναει το δάκτυλο στα πρωην ΤΕΙ, δεν λεει κουβέντα για τα τμηματα του Πολυτεχνειου Κρήτης απο οπου προέρχεται. Του θυμίζω: τμημα Μηχ. Ορυκτών πόρων: Ο πρώτος μπήκε με 10575, ενω ο τελευταίος με 2650. Το τμημα Μηχ. Περιβάλλοντος εχει βαση 7325. Τα δυο απο τα 4 τμηματα του Ιδρύματος του εχουν βάσεις πολυ χαμηλότερες απο τις 10000. Το τμημα αρχιτεκτονων εχει 12670 με τα έξτρα μαθηματα που δινουν για αρχιτεκτονική. Μετα ενοχλείται με καποιο τμημα μουσικολογίας που εχει βαση 7025.

 
ΓΣ
14 Σεπ 2020 15:47

Ναι, ο κ. Γαβρόγλου φταιει για την εκτίναξη, αλλά κι εσείς κ. Διγαλάκη αφήνετε τα πράγματα όπως είναι αντί να τα μαζέψετε. Μια χαρά σας έκατσε ο κ. Γαβρόγλου.

 
Ίδρυση τμημάτων ΤΕΙ και πανεπιστημίων
14 Σεπ 2020 15:20

Τα περισσότερα τμήματα δεν ιδρύθηκαν τα τελευταία 5 ή 10 χρόνια, αλλά τις προηγούμενες δεκαετίες. Λύση θα δοθεί μόνο εαν οι ακαδημαϊκοί και το υπουργείο αναλάβουν την ευθύνη των συγχωνεύσεων ιδρυμάτων και σχολών που είναι πλεονασματικές.

 
Ο Καπετάνιος στα δύσκολα φαίνεται
14 Σεπ 2020 15:18

Μπορώ και 'γω πολύ εύκολα κ Διγαλακη απλά να επαινώ το έργο που ΘΑ κάνω και να κράζω το έργο των προηγούμενων. Δεν γίνεται έτσι σωστή πολιτική.. Ξεκινά από τώρα να συνενώνεις ή να καταργείς(δίνοντας βέβαια και την δυνατότητα χωρίς συντεχνιακά κριτήρια, ξέρεις εσύ, να μετεγγραφούν σε σχετικά τμήματα). Κάθε χρόνο που δεν αναλαμβάνεις
το πολιτικό κόστος να κάνεις αυτά που υποσχέθηκε η κυβέρνησή σου, είσαι και εσύ συνένοχος στον εμπαιγμό των φοιτητών. Δεν είστε σε νηπιαγωγείο, τα λόγια δεν συμπίπτουν με τις πράξεις του υπουργείου!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.