Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Έκθεση Βουλής: Προβληματισμός εάν είναι συμβατή με την τήρηση της συνταγματικής αρχής, διάταξη περι αποκλεισμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εάν οι αναπληρωτές δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην ανακοίνωση της πρόσληψης ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτούνται, αποκλείονται από τις μεταγενέστερες προσλήψεις
Δημοσίευση: 15/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προβληματισμό διατυπώνει  στην έκθεση της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για διάταξη του υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις,που ψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή  

Ειδικότερα η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, στην έκθεσή της αναφέρει τα εξής :

Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζονται τα περί προσλήψεων προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης κατ’ ελάχιστον διάρκειας, κατά το διδακτικό έτος 2020-2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID- 19.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 8 του άρθρου 24 προβλέπεται ότι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., οι οποίοι προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ. 1 και για οποιονδήποτε λόγο δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην ανακοίνωση της πρόσληψης ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και στη συνέχεια παραιτούνται, αποκλείονται από τις μεταγενέστερες προσλήψεις που διενεργούνται σύμφωνα με την ίδια παράγραφο. Σύμφωνα δε με την ατιολογική Έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η παράγραφος 8 θεσπίζει κύρωση.

Προβληματισμός, εν προκειμένω, γεννάται κατά πόσον η επιβολή της κύρωσης του αποκλεισμού από μεταγενέστερες προσλήψεις στις δύο ως άνω περιπτώσεις, ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίο αυτές συντρέχουν, είναι συμβατή με την τήρηση της συνταγματικής αρχής του σεβασμού της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος, πρβλ. άρθρο 49 παρ. 3 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Κατ’ αναλογίαν με όσα ισχύουν στο ποινικό δίκαιο, όπου η αρχή της αναλογικότητας εντοπίζεται καταρχήν κατά τη νομοθετική οριοθέτηση της ποινής, στο απειλούμενο δηλαδή πλαίσιο των ποινών από το νόμο (Αρ. Μάνεσης, Ατομικές ελευθερίες, εκδόσεις Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη 1979, σελ 79-80, Σ. Ορφανουδάκης, Η αρχή της αναλογικότητας στην ελληνική έννομη τάξη, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2005, σελ 120), η νομοθετική οριοθέτηση διοικητικής κύρωσης κατατείνουσας σε περιορισμό του δικαιώματος ελευθερίας αναζήτησης εργασίας, και δη επανεπιλογής ύστερα από παραίτηση (ΣτΕ 1618/1988, ΣτΕ 438/1990, ΤοΣ 1990, 97), τελεί υπό την αρχή της αναλογικότητας. Άλλωστε, ο εκ των προτέρων ρητός αποκλεισμός της εξέτασης οιουδήποτε λόγου, α- κόμη και αυτού που δύναται να κριθεί αναγκαία δικαιολογημένος (λ.χ., ένεκα ανωτέρας βίας ή εξαιρετικά σοβαρού οικογενειακού λόγου), προσομοιζει με την εγκαθίδρυση «αντικειμενικής», ή, άλλως, «αυστηρής» ευθύνης (strict liability) (Ν. Ανδρουλάκης, Ποινικό Δίκαιο, Γενικό Μέρος, Ι, εκδόσεις Π.Ν. Σάκκουλας, Β’ έκδοση, 2006, σελ. 146, 205, πρβλ. Black’s Law Dictionary, B.A. Garner (ed.), West, 9η έκδοση, λήμμα strict liability offense), ευθύνη η οποία σκόπιμο είναι «να περιορίζεται εντός λογικών ορίων» (ΕΔΔΑ, Sal- abiaku κ. Γαλλίας, 7 Οκτ. 1988, παρ. 28).

 

Σχόλια (2)

 
ειστε θεοι liberals με αριστερες χροιες (οικονομου)
15 Σεπ 2020 11:15

χαχαχα στον ιδιωτικό τομέα μια μερα να μην πας σε διώχνουν και για τους αναπληρωτες αν δεν παρουσιασθουν αναλαμβανει η βουλη.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
15 Σεπ 2020 13:00

Το επόμενο βήμα-στάδιο για όποιον/α αρνηθεί ή παραιτηθεί θα είναι η φυλάκιση!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ