Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Ν. Χαρδαλιάς: 17 κρούσματα σε σύνολο 13.500 σχολικών μονάδων

Δημοσίευση: 18/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Κάθε κρούσμα στο σχολείο, επειδή αφορά τα παιδιά μας, μας ανησυχεί. Όταν έχουμε 17 κρούσματα σε σύνολο 13.500 σχολικών μονάδων, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο προφανώς μας δημιουργεί μια εγρήγορση, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει οποιονδήποτε πανικό”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση των Συντακτών Υγείας με τον    επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη

Δημοσιογράφος: Με δεδομένο ότι μόλις μια εβδομάδα λειτουργίας τα σχολεία, ήδη σε 17 έχουν υπάρξει κρούσματα, κάποιες σχολικές μονάδες έχει χρειαστεί να κλείσουν, κάποιες άλλες σχολικές μονάδες πρέπει να κλείσουν μόνο τμήματα και αυτό έγινε που έχει αποφασιστεί, σας ανησυχεί το γεγονός ή είναι κάτι αναμενόμενο αυτά τα 17 σχολεία για τους επιστήμονες και σε εμάς τους πολίτες φαίνονται πολλά; Και επίσης θέλω να ρωτήσω, οι επικαιροποιημένες οδηγίες για τις σχολικές μάσκες, κύριε Κοντοζαμάνη, έχουν ήδη φτάσει στους αρμόδιους φορείς για να τις φτιάξουν; Αν όχι, πότε αναμένεται να γίνει αυτό και τέλος πάντων, πότε θα φτάσουν οι σωστές σχολικές μάσκες στους μαθητές που δεν τις έχουν ήδη λάβει;

Ν. Χαρδαλιάς: Κάθε κρούσμα στο σχολείο, επειδή αφορά τα παιδιά μας, μας ανησυχεί. Όταν έχουμε 17 κρούσματα σε σύνολο 13.500 σχολικών μονάδων, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο προφανώς μας δημιουργεί μια εγρήγορση, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει οποιονδήποτε πανικό.

Αυτή την πρώτη εβδομάδα και το task force έχει λειτουργήσει και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων συνεχίζεται. Οι συμβουλές πάντα των επιδημιολόγων μας είναι σε αυτή την κατεύθυνση, που θα έρθουν να δώσουν επιμέρους λύσεις και το βασικότερο είναι ότι κάθε Τρίτη, μαζί με τα στοιχεία που σας παρουσιάζουμε σε σχέση με τα γενικότερα δεδομένα, θα σας παρουσιάζουμε και την εβδομάδα που έκλεισε σε επίπεδο σχολικών μονάδων.

Γκ. Μαγιορκίνης: Να προσθέσω ότι είναι επιδημιολογικά αναμενόμενο να δούμε κρούσματα στα σχολεία. Το είπαμε από την αρχή, είναι αναμενόμενο, συμβαίνει σε όλες τις χώρες, υπάρχει επαρκές σύστημα προφύλαξης και τα κρούσματα βρίσκονται σχετικά νωρίς όπως έχετε δει.

Β. Κοντοζαμάνης: Σε ό,τι αφορά στις μάσκες διαβιβάζονται οι διευκρινίσεις σήμερα στους αρμόδιους επί των προδιαγραφών για τις μάσκες. Οι μάσκες θα δοθούν κανονικά, όπως έχουμε πει, στους μαθητές όλων των σχολείων χωρίς κόστος για τους μαθητές, είναι δωρεάν οι μάσκες, και χωρίς κόστος για το Κράτος.

Δημοσιογράφος: Κύριε Καθηγητά, σε παλαιότερη ερώτηση  δεν μας είχατε απαντήσει ευθαρσώς τι θα γίνει με τη γρίπη και με τον κορονοϊό όταν ξεκινήσει με τα σχολεία. Θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση; Τώρα έχουμε αρχίσει σιγά-σιγά και φορτώνουν κάποια θέματα στα σχολεία, κάποια κρούσματα. Θεωρείτε ότι θα μπορέσετε εσείς ως επιστημονική κοινότητα να το διαχειριστείτε αυτό και να δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες; Σας ευχαριστώ πολύ.

Γκ. Μαγιορκίνης: Το θέμα με τη γρίπη και τον κορονοϊό, όχι μόνο στα σχολεία, γενικά, φαίνεται τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονοϊό έχουν αποτελεσματικότητα και στη γρίπη. Δηλαδή, το γεγονός ότι εμείς φοράμε σήμερα όλοι μάσκες, δεν μας προφυλάσσει μόνο για τον κορονοϊό, μας προφυλάσσει και για τη γρίπη.

Το θέμα είναι ότι η γρίπη έχει έναν αριθμό αναπαραγωγής γύρω στο 1,3 ενώ ο κορονοϊός χωρίς τη μάσκα και όπως ήμασταν ξεκινάει με το 2,5. Ρίχνοντας 30% τον κορονοϊό πέφτει ένα σημαντικό ποσοστό, η γρίπη εξαφανίζεται. Και το είδαμε και στην Αυστραλία, ότι δεν είχαν πρόβλημα με τη γρίπη φέτος.

Έχοντας πει αυτό και με τον μαζικό εμβολιασμό που ετοιμάζεται για τη γρίπη, οπότε δεν παίρνουμε μόνο ένα μέτρο, παίρνουμε δύο μέτρα, δεν θεωρώ ότι θα έχουμε κάποιο πρόβλημα φέτος με τη γρίπη. Θεωρώ ότι η γρίπη φέτος θα είναι σχετικά ήπια. Αυτές είναι οι προβλέψεις.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή θα έχουμε λιγότερα θεωρείτε κρούσματα.

Γκ. Μαγιορκίνης: Θεωρώ ότι θα έχουμε λιγότερη πίεση από τη γρίπη. Μπορεί να έχουμε και σχεδόν καθόλου, αυτό είναι μια πρόβλεψη, έτσι, πολύ απομακρυσμένη. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ λιγότερη έξαρση γρίπης φέτος.

Σχόλια (3)

 
LILHS
18 Σεπ 2020 22:00

Έχουμε 17 επειδή δεν κάνετε εκτεταμένα τεστ. Αν κάνετε θα έχουμε πολλαπλάσια του 17!

 
Κρούσματα και παρακρούσεις
19 Σεπ 2020 18:38

Και στα 5εκατ. αυτοκίνητα, έχουμε "μόλις" 10.000 τροχαία και λίγο παραπάνω από 1.000 νεκρούς και βαριά τραυματίες....

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
20 Σεπ 2020 23:26

17 σχολεία ήταν προχθές! Ήδη δυο μέρες αργότερα διπλασιάστηκαν. Κάπου 36 νομίζω γίνανε! Μ' αυτό το ρυθμό δε βλέπω ούτε ο Σεπτέμβρης να βγαίνει. Δεν ξέρω αν εκεί στο υπουργείο κοιμούνται ήσυχοι, πάντως θεωρώ ότι μπορούμε κιόλας να κάνουμε λόγο για εγκληματική αμέλεια απέναντι στην εφιαλτική πραγματικότητα, την οποία αγνόησαν επιδεικτικά ανοίγοντας χωρίς καμία προετοιμασία τα σχολεία και αφήνοντας χιλιάδες (μάλλον εκατομμύρια) ανθρώπινες ψυχές παιδιών και εκπαιδευτικών εντελώς απροστάτευτες με την ακατανόητη πρεμούρα τους και τη μνημειώδη αβελτηρία των αποφάσεών τους!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ