Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ποιοι υπάλληλοι εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια

Δημοσίευση: 18/09/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην  Εφημερίδα της Κυβέρνησης  η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει ότι οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις  ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την Υπηρεσία για τον λόγο αυτό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι  ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 κατόπιν των από 8.9.2020 και 11.9.2020 εισηγήσεων της αρμόδιας επιτροπής , είναι οι εξής:

1.1. Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.2. Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.3. Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.

1.4. Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.

1.5. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.

1.6. Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).

1.7. Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.8. Γυναίκες που κυοφορούν.

1.9. Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200/μL.

1.10. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.

1.11. Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.

Ως υπαγόμενοι στις ομάδες αυξημένου κινδύνου καθορίζονται και υπάλληλοι που υπάγονται σε δύο τουλάχιστον από τις κατωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις:

2.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

2.2. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, όπως προκύπτει από τις ακόλουθες ενδεικτικές τιμές: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.

2.3. Άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια (άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα) που δεν εμπίπτουν στον ορισμό της βαριάς πνευμονοπάθειας της παρ. 1.5.

2.4. Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις (σοβαρή νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση υπό αγωγή, εγκεφαλική παράλυση).

2.5. Άτομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιροπούμενη κίρρωση).

2.6. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).

2.7. Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.

2.8. Άτομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.

2.9. Άτομα με μεταμόσχευση, ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία, που δεν εμπίπτουν στους όρους των παρ. 1.1 – 1.4.

Σχόλια (11)

 
Προβληματισμός :
19 Σεπ 2020 00:00

Γυναίκα που κυοφορεί : ευπαθής ομάδα. Γυναίκα / νεογνό μετά την γέννα : Κανένα πρόβλημα !

 
@ Προβληματισμός
19 Σεπ 2020 13:13

Αυτή παίρνει άδεια λοχίας και μετά άδεια ανατροφής. Καμιά ανησυχία.

 
@προβληματισμός
19 Σεπ 2020 17:42

το ίδιο είναι η φάση της εμβρυογένεσης-σχηματισμού , το ίδιο μετά; μετά παίρνει ΑΔΕΙΑ η λεχώνα μήπως; μαζί σου η άδεια να είναι δύο χρόνια και να μην υπάρχει κανένα πλεονέκτημα πρόωρης σύνταξης με δήθεν ανήλικο (16-17 χρονων). συνέλθετε κάποιοι !

 
xb
19 Σεπ 2020 20:02

Άτομα που έχουν κάνει σπληνεκτομή; Γιατί όχι;

 
Γιώργος
19 Σεπ 2020 20:55

Μέχρι χτες ευπαθείς ομαδα ως καρκινοπαθεις προ 1,5 χρόνου. Σήμερα όχι στο 2.9. Στην τάξη με τους 25 μου μαθητές λοιπον; δουλευόμαστε ή μας ωθούν σε άνευ αποδοχών;

 
Νικος
20 Σεπ 2020 00:38

Καρκινοπαθής με τελευταία χημειοθεραπεία πριν 9 μήνες.ετοιμος για την τάξη κ τα γραφεία καθηγητών ο ένας διπλα στον άλλον,κατά το υπουργείο.

 
Προβληματισμός 2
20 Σεπ 2020 03:21

Μέχρι πριν 2 ημέρες ήμουν ευπαθής ομάδα (ΣΔ1). HbA1c>8% και σάκχαρο πολλές φορές πάνω από 200mg/dl (όσοι έχουν ξέρουν οτι είναι αρκετά δύσκολο να κρατήσεις το σάκχαρο από 80-120.
Τώρα που είδαν οτι αρκετοί μόνιμοι-αναπληρωτές/τριες-υπάλληλοι έχουν σάκχαρο αρρύθμιστο (υπάρχει ο ΣΔ1, ΣΔ2 και ο κύησης), άρχισαν και τα μαζεύουν.
Ειδικά σε μια ομάδα πληθυσμού που αποδεδειγμένα είναι ανoσοκατασταλμένη (ΣΔ1).
Κάποιοι τουλάχιστον έχετε την δυνατότητα για άνευ αποδοχών, οι αναπληρωτές αν παραιτηθούν έχουν διετή ποινή αποκλεισμού και οι περισσότεροι πρέπει να κάνουν χρήση ΜΜΜ για να προσέλθουν στην εργασία τους.
Ωστόσο αυτοί που βγάζουν αποφάσεις δεν είναι σε μια τάξη με έως 25 άλλα άτομα αλλά βρίσκονται μοναχοί τους στην γραφειάρα τους και πηγαινοέρχονται αμαξάτοι με πληρωμένες βενζίνες .

 
Προβληματισμός 3
20 Σεπ 2020 13:23

Οι υπάλληλοι δεν έχουν ένα πλεξιγκλάς και συνδιαλέγονται με ένα μόνο άτομο την φορά;
Είναι το ίδιο με τον εκπαιδευτικό που έχει ανάμεσά του 25 άτομα;

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
20 Σεπ 2020 16:55

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5ΕΤΙΑ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑΝ. ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕ 25 ΠΑΙΔΙΑ, ΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ, ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ!!! ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!!

 
Ερωτηση
20 Σεπ 2020 21:14

Αυτά ισχύουν για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους? Περιλαμβάνει αυτούς που δεν μπορούν να δουλέψουν back-office λόγω της φύσης της δουλειάς? Ευχαριστώ.

 
Χρήστος
21 Σεπ 2020 19:45

Μια ακόμα απορία αφορά στα διαδικτυακά μαθήματα τα οποία θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι περισσότεροι φοιτητές ιδρυμάτων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας αφορά στην παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού (οικονομικού φορητού υπολογιστή και δεδομένων για όσους δεν διαθέτουν). Δεν διαθέτουν όλοι οι φοιτητές προσωπικό υπολογιστή, και ο υπολογιστής που έχουν στο σπίτι μπορεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να χρησιμοποιείται από άλλο μέλος της οικογένειας.
Καλό θα ήταν το υπουργείο να δείξει την κατάλληλη μέριμνα και για τους συγκεκριμένους φοιτητές. Γνωρίζω παραδείγματα ατόμων που διαθέτουν έναν υπολογιστή στο σπίτι, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από άλλα μέλη της οικογένειας τις ώρες που θα γίνονται τα μαθήματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ