Placeholder

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Ν. Κεραμέως: Δεκτή η Γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τον ΔΟΑΤΑΠ -Ετοιμάζουμε νέο νόμο για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του esos
Δημοσίευση: 20/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκτή έκανε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως τη   γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναφορικά με την απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν εξ αποστάσεως, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με τη διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.   θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας , επιβεβαιωνοντας πλήρως το  ρεπορτάζ του esos  της 12ης Σπτεμβρίου (Διαβάστε εδώ).

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δεκτή από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, έγινε η υπ' αριθμ. 129/2020/10-8-2020 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) αναφορικά με την απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)  για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν εξ αποστάσεως, μετά από ερώτημα που υπέβαλε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης.

Η εν λόγω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. επιχειρούσε να επικαιροποιήσει το πλαίσιο αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως, που αφορούν τόσο τη διαδικασία όσο και τους όρους απόκτησης των εν λόγω τίτλων.

Στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη απόφαση τίθενται ζητήματα νομιμότητας και ότι δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα για τον πρόσθετο λόγο ότι ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στερείται οποιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας.

Σε συμμόρφωση με τη γνωμοδότηση ΝΣΚ, η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ θα πρέπει να ανακληθεί, και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – σε συνεργασία με τη διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. – θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: "Σε συνεννόηση και συνεργασία με τη διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., θα προχωρήσουμε σύντομα στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων στη χώρα μας, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του, της προσαρμογής του στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και της ευθυγράμμισής του με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι."

 

Σχόλια (9)

 
Αν πραγματικά ΔΕΝ ενδιαφέρεστε
23 Σεπ 2020 21:33

Θα το λάβω σοβαρά υπόψιν....

 
@ΑΝ πραγματικά ΔΕΝ ενδιαφέρεστε
23 Σεπ 2020 18:48

Πρέπει κάποια στιγμή να βγείς επιτέλους έξω απ τα ελληνικά σύνορα, κι ας μη γνωρίζεις αγγλικά

 
Αν πραγματικά ΔΕΝ ενδιαφέρεστε
22 Σεπ 2020 10:22

Με "Κατάργηση εδώ και τώρα του ΔΟΑΤΑΠ, ναι η όχι στο άρθρο 16 και αυτόματη αναγνώριση πτυχίων βάσει λίστας αναγνωρισμένων πανεπιστημίων(κι όχι μόνο ευρωπαικών) του εξωτερικού", στην ΕΛΛΑΔΑ, θα δίνουν διδακτορικά και με τα περιοδικά στα περίπτερα. Πιο αυστηρές και πιο ελεγχόμενες πρέπει να γίνουν οι αναγνωρίσεις και όχι πιο "χύμα".

 
Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε
21 Σεπ 2020 21:05

Κατάργηση εδώ και τώρα του ΔΟΑΤΑΠ, ναι η όχι στο άρθρο 16 και αυτόματη αναγνώριση πτυχίων βάσει λίστας αναγνωρισμένων πανεπιστημίων(κι όχι μόνο ευρωπαικών) του εξωτερικού.

 
σδ
21 Σεπ 2020 10:43

για να δουμε ... θα γινει τιποτα σωστο ή απλα θα αλλαξουν ονομα στον ΔΟΑΤΑΠ;

 
Ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση μάστορα
21 Σεπ 2020 10:41

1. "Σε συνεννόηση και συνεργασία με τη διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., θα προχωρήσουμε...". Δηλαδή η προηγούμενη απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. , έγινε-πάρθηκε, ΧΩΡΙΣ συνεννόηση και ΧΩΡΙΣ συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ?

2. "....στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του, της προσαρμογής του στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και της ευθυγράμμισής του με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.". Δηλαδή η προηγούμενη απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. , ήταν ΑΝΤΙΘΕΤΗ με τα παραπάνω? Δηλαδή ήταν α) αναχρονιστική β) χωρίς προσαρμογή στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης γ) αντίθετη με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι?

3. Αν ισχύουν τα 1 και 2, τότε ΠΟΙΟΣ ευθύνεται? α) ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. β) η Υπουργός(πολιτική ηγεσία) γ) ο covid-19?

4. "στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης" με τον οποίο θέλετε να ευθυγραμμιστείτε-εναρμονιστείτε, υπάρχουν πουθενά πανεθνικές εξετάσεις στο λύκειο για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση?

 
Γιάννης
21 Σεπ 2020 10:41

Καλή εξέλιξη, ας κοιτάξουν και λίγο το θέμα των τρομερών καθυστερήσεων των διαδικασιών αναγνώρισης των βασικών πτυχίων. Έχω κολλήσει στον εισηγητή 1,5 χρόνο, συνολικά 2 χρόνια από τότε που έκανα την αίτηση! Πιστεύω μόλις πιάσει τα 4 χρόνια αναμονής (όσο χρόνο δηλαδή σπούδασα για BSc + MSc) και ωριμάσει να πάρω και την πολυπόθητη αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ!

 
θαμώνας
21 Σεπ 2020 09:34

στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και της ευθυγράμμισής του με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.

Για τα ΤΕΙ δεν ισχύει αυτό;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ