ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγός διδασκαλίας Μαθηματικών Γυμνασίου-Λυκείου για το σχολικό έτος 2020-2021

Δημοσίευση: 21/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γιάννης Καραγιάννης   , Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου, 2ο ΠΕΚΕΣ Ν. Αιγαίου

Δείτε σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΑΡΧΕΙΟ όλες τις οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης της διδακτέας ύλης στα Μαθηματικά όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου όπως έχουν δοθεί από το Ι.Ε.Π. για το σχολικό έτος 2020-2021. Επίσης δείτε στο ίδιο αρχείο τις οδηγίες κάλυψης πιθανών μαθησιακών κενών ανά τάξη (λόγω της πανδημίας). Τέλος, στο ίδιο αρχείο, περιέχεται η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Μαθημάτων για το 2021 και το νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Γ΄τάξης Γενικού Λυκείου στα μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020-2021

Μερικές παρατηρήσεις:

1) Οι οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης της ύλης έφθασαν στα σχολεία σχεδόν "εμπρόθεσμα",  περίπου με την έναρξη του διδακτικού έτους. Τα τελευταία χρόνια αυτό συμβαίνει σπάνια (φθάνουν μέσα ή τέλος Οκτωβρίου ή και Νοέμβριο). Είναι άξια απορίας η καθυστερημένη αποστολή τους, αφού δεν έχουν  κόστος ούτε και περιττή γραφειοκρατία.

2) Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που υπάρχουν οδηγίες διδασκαλίας και διαχείρισης της διδακτέας ύλης στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που συνδυάζονται και με την έκδοση του νέου αναβαθμισμένου βιβλίου καθώς και του νέου ΠΣ για το μάθημα αυτό.

3) Οι οδηγίες διδασκαλίας , εν πολλοίς, αναπαράγουν τις οδηγίες διδασκαλίας των παρελθόντων ετών με ελάχιστες προσθήκες. Αυτό, εν μέσω πανδημίας και με δεδομένο το χάσιμο πολλών διδακτικών ωρών από το προηγούμενο σχολικό έτος,  δεν αποτελεί "καλή πρακτική". Επιπλέον, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν πιο συγκεκριμένες και ενδεικτικές δραστηριότητες για την κάλυψη των μαθησιακών κενών αλλά και στοιχεία διδασκαλίας από απόσταση με ενδεικτική χρήση μαθηματικών λογισμικών (υπάρχουν κάποιες γενικές αναφορές).

4) Απουσιάζουν , μέχρι και σήμερα, οι οδηγίες διδασκαλίας Μαθηματικών για όλες τις τάξεις των ΕΠΑ.Λ.

5) Σύμφωνα πλέον με την κείμενη νομοθεσία, η εξεταστέα ύλη για την Α΄ τάξη Γενικού Λυκείου ορίζεται με Υπουργική απόφαση για το τρέχον σχολικό έτος (2020-2021) και αυτό γίνεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή εντός δεκαημέρου από σήμερα. Με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν στη διδασκαλία, λόγω των μέτρων για την πανδημία, είναι ίσως αδόκιμο να γίνει αυτό τώρα και να ισχύσει τελικά. Τέλος, υπάρχει το ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας , που σύμφωνα με τον Νόμο θα εφαρμοστεί για τους μαθητές της Α΄τάξης, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα για το τι θα προβλεφθεί τελικά. Στη συζήτηση αυτή θα επανέλθω συγκεκριμένα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχόλια (9)

 
ΝΙΚΟΛΑΣ
23 Σεπ 2020 07:31

Ευχαριστούμε κ.Καραγιάνη.Να μας ενημερώνετε.

 
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΣΠΑΝΟΥ
22 Σεπ 2020 15:31

Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι όλοι οι μαθηματικοί στην Ελλάδα σας μελετούν και...σας ακούν!

 
ΣΥΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
22 Σεπ 2020 12:17

Χθες το γράψατε σήμερα έβγαλανοδηγίες για τα επα.λ.! αΝΤΙΓΡΑΦΉ ΒΈΒΑΙΑ ΑΠΌ ΠΈΡΣΙ ΑΛΛΆ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΈΤΣΙ ΔΕΊΧΝΟΥΝ ΌΤΙ ΥΠΆΡΧΟΥΝ!

 
Δωρα
22 Σεπ 2020 08:00

Ναι η τράπςζα μας μάρανε!

 
ένας ταλαιπωρημένος μαθηματικός
21 Σεπ 2020 16:26

φέτος λόγω covid δεν θα πρέπει να υπάρξει τράπεζα θεμάτων διότι η ύλη μάλλον δεν θα καλυφθεί στον ίδιο βαθμό σε όλα τα σχολεία

 
ΚΑΣΤΟΡΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
21 Σεπ 2020 16:22

Μπράβο σας κ. Σύμβουλε για ότι μας προσφέρετε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

 
ΜΑΝΟΣ
21 Σεπ 2020 11:14

Με την τράπεζα θεμάτων τι γίνεται κ.Καραγιάννη;

 
ΖΗΣΗΣ
21 Σεπ 2020 11:06

Αν σας άκουγαν πάντα θα είχαμε τα μισά προβλήματα!

 
ΝΙΚΗ
21 Σεπ 2020 10:35

Πόσο εύστοχος είστε κ.Καραγιάννη στις παρατηρήσεις σας!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.