ΒΟΥΛΗ

Επιτροπή για την αντιστοιχία πτυχίων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων

Μέχρι τα τέλη του έτους θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία
Δημοσίευση: 22/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη σύσταση και συγκρότηση της Επιτροπής για την αντιστοιχία πτυχίων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων
της παρ. 3 του άρθρου 66 Ν. 4610/2019 (Α ́ 70),  και στην οποία είναι προφανές ότι απαιτείται να συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι οποίοι θα εισηγηθούν, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής, και θα καθορίσουν με ακρίβεια τα ακαδημαϊκά κριτήρια αντιστοίχισης.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής , και σημείωσε:

Μέχρι τα τέλη του έτους:  Παρά την προβλεπόμενη συνθετότητα των κανονιστικών πράξεων που θα εκδοθούν, το Υπουργείο μας υπολογίζει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Ένταξη των Τ.Ε.Ι.  σε υφιστάμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα: Με τον Ν. 4610/2019 (Α ́ 70) «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις.» επιλέχθηκε η ένταξη των Τ.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. σε υφιστάμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα και η αντίστοιχη κατάργησή τους.

Αναγκαιότητα της αντιστοίχισης των πτυχίων: Απόρροια της ανωτέρω επιλογής είναι, μεταξύ άλλων, η αναγκαιότητα της αντιστοίχισης των πτυχίων των Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων και υλοποίηση της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε. των Τ.Ε.Ι.

Να μην δημιουργηθούν συνθήκες που θα προσβάλλουν ήδη αναγνωρισθέντα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα: Τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της νομοθετικής επιταγής κατά τρόπο άρτιο ως επιβάλλεται από τη διάταξη του άρθρου 66 του άνω νόμου, λαμβάνοντας κάθε δυνατή πρόνοια, ώστε εκ της διαδικασίας αυτής να μην δημιουργηθούν συνθήκες που θα προσβάλλουν ήδη αναγνωρισθέντα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.
 
Τι προβλέπει το άρθρο 66 του Ν. 4610/2019 (Α ́ 70):  Στο άρθρο 66 του Ν. 4610/2019 (Α ́ 70) ορίζεται η διαδικασία αντιστοιχίας πτυχίων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων, για την ολοκλήρωση της οποίας προβλέπεται στην παρ. 4 του ως άνω άρθρου η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Υποδομών & Μεταφορών και Παιδείας & Θρησκευμάτων με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα τμήμα Σχολής Μηχανικών, για να θεωρηθεί αντίστοιχο με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής καθώς και ο τρόπος με τον οποίο πιστοποιείται η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών.

Συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας: Προς την κατεύθυνση αυτή τα δύο υπουργεία συνεργάζονται στενά και έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετική εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αποτελεί κατά νόμο την αναγκαία προϋπόθεση, ώστε εν συνεχεία να εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ.

Σχόλια (23)

 
Διονύσιος Καρταλος
07 Απρ 2021 09:13

τα πενταετη πτυχια των πολυτεχνειων της Ε.Ε. (ισοτιμα και αντιστοιχα των Ελληνικων) που είναι Μαστερ από την Συνθηκη της Μπολώνια 2008 γιατι δεν ειναι ισοτιμα μετά την αναβάθμιση των Ελληνικών σε Μαστερ το 2017. Δηλαδή περιμέναμε μια δεκαετια να γινεί η αναβάθμιση των Ελληνικων πτυχίων με τα αντιστοιχα της Ε.Ε. και τώρα υποβιβάστηκαν τα Μαστερ της Ε.Ε. και έχουμε ανωτεροποιηση των Ελληνικων πτυχίων. Γιατι υπάρχει αυτη η βαρεια αδιαφορια σε χιλιαδες επαγγελματιες απόφοιτους των σχολών της Ε.Ε και πως και ποτε θα λυθει;

 
ΔΕΠ ΠΑΔΑ
08 Μαρ 2021 09:31

Το υπουργείο για να ενεργοποιήσει την διυπουργική επιτροπή για μετατροπή των σχολών μηχανικών σε πολυτεχνικών απαιτούσε την ένταξη των τμημάτων στο επίπεδο 7. Η επιτροπή αναμένεται να συσταθεί άμεσα και να αποφασίσει μέχρι τέλος του χρόνου (παρ. 3 του άρθρου 66 Ν. 4610/2019 (Α ́ 70))
Οπότε οι απόφοιτοι του ΠΑΔΑ θα εγγράφονται αυτόματα στο ΤΕΕ, αναμένεται να ακολουθήσουν και οι απόφοιτοι του ΕΛΜΕΠΑ και του ΠΑΠΕΛ που έχουν και ένα ακόμα χρόνο περιθώριο μιας και τώρα είναι στο 2ο έτος, ενώ του ΠΑΔΑ στο 3ο.

 
Observator
25 Φεβ 2021 13:20

@Γιώργος Μ.
Ειναι ο τιτλος απο το εξωτερικό integrated master?

 
Γιώργος Μ.
19 Νοε 2020 10:52

Με το θέμα του integrated master ,γιά τούς αποφοίτους σχολών Μηχανικών πενταετούς φοίτησης εξωτερικού πού δέν είναι και λίγοι, πότε θα δοθεί λύση? Γιά τούς αποφοίτους σχολών Μηχανικών των Ελληνικών Πανεπιστημίων δόθηκε λύση εδώ και δύο χρόνια!!! Άρχισε να γίνεται πεποίθηση ότι << ορισμένα κέντρα εμποδίζουν την λύση >> γιά να προωθούνται σε θέση ευθύνης απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων δεδομένου ότι παίρνουν 200 επί πλέον στην μοριοδότηση στίς κρίσεις θέσεων ευθύνης.

 
Giorgos
28 Σεπ 2020 14:36

Στην Ελλάδα το μόνο εύκολο είναι η εξίσωση προς τα κάτω...Έχεις ιδρώσει στο Πολυτεχνείο? Δε πειράζει θα γίνεις ισότιμος με το ΤΕΙ και τις σχολές Γαβρόγλου με βάση εισαγωγής 12.000 μόρια .

 
Η λύση είναι μία
28 Σεπ 2020 11:40

Χάνουμε το δάσος! Προπτυχιακό επίπεδο 6 (πανεπιστήμια, πολυτεχνεία,κ.λ.π) διάρκεια 4 έτη. Αλλαγή απ την επόμενη χρονιά όλων των σχολών απο 5 σε 4 έτη.

 
Thomas Paschalis
23 Σεπ 2020 16:16

@ ΤΕΙ Πειραιά
Δηλαδή τι πρόκειται να συμβεί στα επόμενα νομοσχέδια? Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει αναφέρει τους αποφοίτους ΤΕΙ ούτε ως φράση. Επίσης ο σύλλογος πτυχιούχων ΤΕΙ Αθήνας/Πειραιά ανακοίνωνε πως στα μέσα του καλοκαιριού θα ενημερωθούν επίσημα από το ΠΑΔΑ για πρόταση αντιστοιχίας πτυχίων που συντάχτηκε από μικτή επιτροπή πτυχιούχων και καθηγητών. Τι έγινε τελικά που "κόλλησε" το θέμα?

 
γιαννης προς ΤΕΙ Πειραια
23 Σεπ 2020 15:11

ΤΕΙ Πειραια 23 Σεπ 2020 00:14
@ Κωνσταντίνος ,
Αγαπητέ πραγματικά εάν δεν γνωρίζεις καλά κάτι μην γράφεις ότι θέλεις.
Οι πτυχιούχοι δραστηριοποιούνται έντονα προς την κατεύθυνση της αντιστοίχισης και μάλιστα έχουν και ένα υπερδραστήριο σύλλογο.
Θα εκπλαγείς σίγουρα για πολλά που θα δεις να συμβαίνουν στην πορεία και στα επόμενα νομοσχέδια.
Με εκτίμηση .

Για πες και μας που δεν ξέρουμε ,τι να περιμένουμε , τι παίζεται ?

 
Ηλεκτρολόγος μηχανικός τ.ε.
23 Σεπ 2020 12:12

@ @μηχανικός Δεν έχουν δικαιώματα όλες οι ειδικότητες, μην λέμε ότι να ναι.

 
@ μηχανικος ΤΕ
23 Σεπ 2020 09:25

Σχεδόν όλα τα παλιά τμήματα μηχανικών τ.ε. τετραετούς διάρκειας είχαν επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989!
Γι αυτά, παρότι έχουν λυμένο το πρόβλημα τον παλαιών αποφοίτων τετραετούς φοίτησης, η ειρωνεία είναι πως
όντας πλέον πενταετή Τμήματα Μηχανικών ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

 
ΤΕΙ Πειραια
23 Σεπ 2020 00:14

@ Κωνσταντίνος ,
Αγαπητέ πραγματικά εάν δεν γνωρίζεις καλά κάτι μην γράφεις ότι θέλεις.
Οι πτυχιούχοι δραστηριοποιούνται έντονα προς την κατεύθυνση της αντιστοίχισης και μάλιστα έχουν και ένα υπερδραστήριο σύλλογο.
Θα εκπλαγείς σίγουρα για πολλά που θα δεις να συμβαίνουν στην πορεία και στα επόμενα νομοσχέδια.
Με εκτίμηση .

 
1 χρόνος esos
22 Σεπ 2020 23:18

Παρακολουθώ το esos αποκλειστικά διότι μόνο αυτό δίνει τις περισσότερες πληροφορίες, καθημερινά, για τις εξελίξεις στην παιδεία. Συγκεκριμένα, παρακολουθώ στενά την εξέλιξη των πρώην ΤΕΙ και των μηχανικών ΤΕ που πλέον έγιναν ΠΕ αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Μπορώ να πω, έχοντας δει ιστορικά την όλη προσπάθεια και τους αγώνες φυσικά των τμημάτων μηχανικών( από τα ΚΑΤΕΕ μέχρι και τα νέα ΑΕΙ), ότι όσο και να φαινόντουσαν πως οι συγκυρίες ήταν ιδανικές για την επίλυση αυτού του μείζονος θέματος ποτέ δεν επιλύθηκε. Οι υπαίτιοι; Αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι.. Συνεπώς, είναι λογικό να πούμε πως εάν όντως πραγματοποιηθούν τα όσα λένε, θα δωθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την διαμάχη. Καλώς ή κακώς, ο ευσεβής πόθος όλων αυτών των τμημάτων για όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. Ωστόσο, η θετική πλευρά των πραγμάτων είναι ότι θα δωθεί ένα τέλμα και κανένας πρωτοετής φοιτητής που έχει μπει με όρεξη για δουλειά, δεν θα σκέφτεται μετά την παρουσίαση της σχολής του για επιμελητήρια, επαγγελματικά δικαιώματα και πολιτικά δρώμενα. Συν τοις άλλοις, αυτό βολεύει τα λεγόμενα αλλά και την πολιτική του Διγαλακη ως προς τον κορεσμό των μηχανικών στην αγορά εργασίας. Δεν βρίσκω λόγο να μην γίνει. Αλλά ποτέ δεν ξες, το ΥΠΑΙΘ έχει βάλει τόσα σχεδιάγραμμα που δεν τα έχει τηρήσει.. Απ'όσο μπορώ να κρίνω την όλη κατάσταση, τώρα με τους νέους μηχανικούς που θα βγαίνουν από κολλέγια (και καλά κάνουν), την στάση του ΥΠΑΙΘ στα καινούργια τμήματα και τις αποφάσεις που πήρε αυτόν τον χρόνο, η πιθανότητα να εφαρμοστεί είναι ένα 60-70%. Δεδομένου ότι εάν εφαρμοστεί οι αντιδράσεις θα είναι αρκετές (τύπου: φοιτητές που πέρασαν με 9 μπαίνουν σε πολυτεχνεία με 18; Χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ότι θα πάρουν κι αλλά μαθήματα για να μπουν ως φοιτητές του εν λόγω τμήματος. Θα ιδρώσουν δηλαδή για να την βγάλουν) αλλά λιγότερες από το αν απλά καταργούσαν τμήματα χωρίς συνενώσεις...

 
@Κωνσταντινος
22 Σεπ 2020 21:20

Μπορείτε να μου πείτε ποιο τμήμα φαρμακευτικης, που είναι 5ετουε διάρκειας, χορηγεί πτυχίο ως integrated master;

Συμπέρασμα: μη γράφουμε ο,τι θέλουμε χωρίς να ξέρουμε ένα θέμα.

 
Κωνσταντίνος
22 Σεπ 2020 19:28

@ΤΕΙ Πειραιά

Εκπλήσσομαι πραγματικά με το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι όπως εσύ που πιστεύουν ότι ενώ επί 37 ολόκληρα χρόνια αυτό το πρόβλημα το άφησαν επίτηδες έτσι θα το λύσουν τώρα που τα Τ.Ε.Ι. καταργήθηκαν και κανείς (ούτε οι ίδιοι οι πτυχιούχοι τους) δεν ασχολείται μ' αυτό το θέμα πλέον!

 
ΤΕΙ Πειραιά
22 Σεπ 2020 18:36

Ήρθε η ώρα πιστεύω και για τον ορισμό διαδικασιών που αφορά την αντιστοίχιση των πτυχιούχων ΤΕΙ . Χωρίς αυτό τίποτα δεν μπορεί να “κουμπώσει” νομικώς σωστά .

 
Κωνσταντίνος
22 Σεπ 2020 18:25

@η ΣΕΜΦΕ έχει επαγγελματικά δικαιώματα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού γιατί στην Ελλάδα όλοι είμαστε (δήθεν) ίσοι αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους!

 
μηχανικος ΤΕ
22 Σεπ 2020 17:12

Με τα επαγγελματικα δικαιωματα των Μηχανικων ΤΕ τι νεοτερο υπαρχει;

 
Κωνσταντίνος
22 Σεπ 2020 16:46

@γιαννης

Πουθενά δεν θα καταλήξει αγαπητέ μου, όπως δεν κατέληξαν πουθενά και οι δεκάδες επιτροπές που συστήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών Τ.Ε., απλούστατα γιατί δεν θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα λόγω διαχρονικών συντεχνιακών κ.λπ. συμφερόντων!
Αν ήθελαν θα τις είχαν ονομάσει "πολυτεχνικές" (και όχι "σχολές μηχανικών") από ιδρύσεώς τους και θα τις είχαν κάνει και ισότιμες με integrated Master μ' ένα νόμο (όπως έκαναν και για ΟΛΕΣ τις αντίστοιχες περιπτώσεις υφιστάμενων πανεπιστημιακών τμημάτων πενταετούς φοίτησης), χωρίς επιτροπές κ.λπ.

 
η ΣΕΜΦΕ έχει επαγγελματικά δικαιώματα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
22 Σεπ 2020 16:38

Έχουμε 5-ετή Τμήματα Μηχανικών χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα,
όταν έχουν απλόχερα αποδοθεί στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μηχανικών & Φυσικών Επιστημών επαγγελματικά δικαιώματα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού!!!

 
Κωνσταντίνος
22 Σεπ 2020 16:26

Μια παροιμία λέει ότι "όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει"...νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στην προκειμένη περίπτωση!

 
Γ.Χ.
22 Σεπ 2020 12:17

Να γίνει άμεσα αντιστοίχιση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων των σχολών που συγχωνεύθηκαν και απορροφήθηκαν. Το τμήμα Μηχανολόγων Οχημάτων συγχωνεύτηκε με το τμήμα μηχανικών αυτοματισμού και δημιουργήθηκε το τμήμα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης του διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Κρατήθηκε περίπου το 90% του προγράμματος σπουδών του τμήματος μηχανολόγων οχημάτων στο νέο τμήμα. Παρόλα αυτά οι μηχανολόγοι οχημάτων δεν έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα ούτε και οι μηχανικοί αυτοματισμού. Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος μηχανολόγων οχημάτων καθώς και τα μαθήματα αυτού έχουν πλήρη ακαδημαϊκή επάρκεια και αντιστοιχία με τα τμήματα μηχανολόγων μηχανικών Τ.Ε. .
Ζητούμε την άμεση αντιστοιχία των πτυχίων μηχανολόγων οχημάτων και μηχανικών αυτοματισμού με αυτό του νέου τμήματος μηχανικών παραγωγής και διοίκησης καθώς και να ισχύουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης Κρήτης και Ξάνθης και για τους μηχανικούς παραγωγής και διοίκησης Θεσσαλονίκης του νέο τμήματος δηλαδή. Προτείνεται για τους παλαιούς αποφοίτους ΤΕΙ των τμημάτων αυτών των οποίων οι σπουδές ήταν τετραετείς να πάρουν τους τίτλους μηχανικός παραγωγής και διοίκησης με κατεύθυνση τα οχήματα και μηχανικός παραγωγής και διοίκησης με κατεύθυνση τον αυτοματισμό.

 
γιαννης
22 Σεπ 2020 12:06

Θετικη εξελιξη, αντε να δουμε που θα καταληξει?

 
απόφοιτος Μηχανικών Πανεπιστημίου χωρίς δικαιώματα.
22 Σεπ 2020 11:17

Το ΤΕΕ αξιολογούσε διαχρονικά τα 5ετή τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών ώστε να τα ταυτίσει με επαγγελματικά δικαιώματα. Υπάρχουν ακόμα 5ετή τμήματα μηχανικών στα Πανεπιστήμια που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα (δείτε το 5ετές στην Σύρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου).
Άραγε τι νόημα έχει η συγκεκριμένη επιτροπή αν δεν καλύπτει και το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων??
Σαν απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στην Σύρο δεν έχω κανένα επαγγελματικό δικαίωμα ανάλογο με μηχανικούς άλλων πολυτεχνικών σχολών στην Ελλάδα.
Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις?? Το τμήμα λειτουργεί 20 χρόνια χωρίς δικαιώματα για εμάς τους αποφοίτους, ας κάνει κάτι το υπουργείο Παιδείας.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναφέρεται για κάθε τμήμα αν προσφέρει ή όχι επαγγελματικά δικαιώματα, και μόνο τα αναγνωρισμένα να είναι 5ετή, τα υπόλοιπα να μην φέρουν τον όρο 'μηχανικών' και να είναι 4ετή.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.